Zoekplaatjes insturen


Je kunt hier een scan of digitale foto insturen van een onbekende originele foto. Dus het origineel is een afdruk, maar het mag ook een door jouzelf gemaakte digitale opname zijn. Bekijk de foto met een loep en lever s.v.p zo veel mogelijk gegevens aan. Een scan of foto van de achterkant is verplicht, zodat de redacteur kan controleren of er een uitgever of fotograaf vermeld staat.

Zoekplaatjes beperkt zich tot Nederlandse of hoogstwaarschijnlijk Nederlandse topografie. Alleen foto's met onderwerpen van topografische aard, zoals dorps- en stadsgezichten, landgoederen en landschappen met bebouwing, komen in aanmerking. Foto's van personen met geen of vage bebouwing op de achtergrond worden niet geplaatst.

Stuur het beeldbestand van je zoekplaatje in met minstens 1800 pixels voor de langste zijde (bij foto's met een forse witte rand tel je de rand niet mee, bij stereofoto's graag van één helft een scan met minstens 1800 pixels). In onderstaande tabel is te zien bij welk formaat welke resolutie hoort om op minstens 1800 pixels uit te komen. Heeft je scanner een bepaalde resolutie niet, kies dan de eerstvolgende hogere waarde. Stel de scanner zo in dat jpg-compressie minimaal is (de kwaliteit maximaal of zeer hoog). Bij details is dit nog extra belangrijk, en het kan handig zijn om daarvoor bestandstype .png of .tif/.tiff te gebruiken, waardoor geen kwaliteitsverlies optreedt (behalve helaas bij scanners die domweg altijd compressie toepassen, zoals in ieder geval voorkomt bij HP). Zijn je bestanden gezamenlijk groter dan 13 MB, stuur dan later extra afbeelding(en) toe door te antwoorden op het bericht dat je krijgt als bevestiging van je inzending en één of meer bestanden bij te voegen.
Heb je geen scanner maar ga je aan de slag met een camera of telefoon, let er dan op dat je de foto recht in beeld krijgt, anders ontstaat vertekening. Bovendien staat het gewoon slordig als de foto niet als een rechthoek in beeld staat. je krijgt het beste resultaat door de lens van de camera of telefoon boven het midden van de te fotograferen foto te houden, en de camera of telefoon zelf zo vlak mogelijk te houden (evenwijdig aan het te fotograferen oppervlak).

langste zijde (zonder rand) minimale resolutie
≤ 3 cm 2400 dpi, liever nog hoger
4-5 cm 1200 dpi
6-7 cm 900 dpi
8-11 cm 600 dpi
12-15 cm 400 dpi
16-22 cm 300 dpi
≥ 23 cm 200 dpi

Bestandsnamen met een spatie, bijvoorbeeld "zoekplaatje 1.jpg" kunnen bij oudere browsers een probleem opleveren.

Zoekplaatjes behoudt zich het recht voor foto’s te weigeren wanneer de kans gering is dat de locatie te vinden is of wanneer een foto niet aan de gestelde voorwaarden voldoet. De redacteur zal hierover een korte uitleg geven.

Naam

E-mailadres *


Mogen bezoekers van zoekplaatjes.nl via een met wachtwoord beveiligde omgeving berichten naar jou sturen? *
Ja
Nee

*je e-mailadres staat dan op een pagina die alleen toegankelijk is voor bezoekers van zoekplaatjes.nl die beschikken over het wachtwoord. Verandert je e-mailadres, geef je dat dan door aan Zoekplaatjes.nl?


FOTO('s) - samen maximaal 13 MB

Kies beeldbestand voorzijde (de langste zijde moet minstens 1800 pixels tellen, zie hierboven voor gedetailleerde instructies)

Kies beeldbestand achterzijde (verplicht voor losse foto's, uiteraard niet voor negatieven, dia's en in een album geplakte foto's)

Kies extra beeldbestand (niet verplicht)

Relevante gegevens over de foto: opschriften, poststempel (datum, plaatsnaam), naam/adres van de fotograaf, afzender of geadresseerde van een kaart enzovoort. Ook eventuele details die mogelijk niet leesbaar zullen zijn bij het digitale beeld! Vooral ook eventuele huisnummers, en of die van links naar rechts oplopen of omgekeerd. Dit verschilt per stad.

Herkomst (hoe ben jij of de eigenaar aan de foto gekomen?)
a) mijn familie (Nederland)
b) mijn familie (buitenland)
c) gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper
d) gekocht van of geruild met een internationale verkoper
e) gekregen van iemand uit Nederland
f) gekregen van iemand uit het buitenland
g) anders (geef hieronder een toelichting)
h) weet niet

Wanneer je hierboven g) hebt ingevuld: beschrijf de herkomst


Beeldformaat in centimeters (vul alleen de getallen in, ' cm' wordt automatisch toegevoegd!)    hoogte    cm  |  breedte  cm

Datering      is dit een precieze datum of bij benadering? precieze datum   bij benadering

Staat de foto al op een andere website met zoekplaatjes?
nee
Onbekend in Nederland (Berry Meester) *
Zoekplaatjes in oude ansichten (Arnold Tak)
andere
Indien foto op het internet staat, url (internetadres) van de foto

* dat een foto op Onbekend in Nederland staat is nooit een reden om de foto niet op Zoekplaatjes te plaatsenGa je akkoord met de spelregels van Zoekplaatjes?

Klik maar één keer en wacht op het vervolg. Afhankelijk van de grootte van de te versturen bestanden en de snelheid van je verbinding kan het even duren voor het volgende scherm komt.