Opgeloste zoekplaatjes van de Extra Serie

Inhoudsopgave
1   Terneuzen
2   Gouda
3   Makkum
4   Winterswijk
5   Appingedam
6   Utrecht
7   Papendrecht
8   Muiden
9   Dordrecht
10  Den Haag
11  Borculo
12  Schiedam
13  Amsterdam
14  Zaandam
15  Middelburg
16  Bergen op Zoom
17  Rhenen
18  Haarlem
19  Utrecht
20  Zaandam
21  's-Hertogenbosch
22  Utrecht
23  IJmuiden
24  Gouda
25  Breda
26  Winschoten
27  Wijk aan Zee
28  Zandvoort
29  Delft
30  Nootdorp
31  Spijkenisse
32  Medemblik
33  Zwartsluis
34  's-Hertogenbosch
35  Kuinre
36  Winsum
37  Amsterdam
38  Alkmaar
39  Ede
40  Noordhorn
41  Zeist
42  Hoeven

Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Dorpstafereel, kinderen op klompen en schoenen, Zeeland, Zuid-Hollandse eilanden, West-Brabant?

vergroot   reageer (kies 1)

opgelost!

Terneuzen

   Reacties 

Bastiaan, ma 28-7-2008 19:45:47:
Inderdaad... Heel goed gezien! Kom er toch zo nu en dan langs maar kon het niet gelijk goed plaatsen. Gelukkig is het nu opgelost.

d.kralt, zo 1-5-2005 18:34:00:
Dit is de Grenulaan in Terneuzen. Zie foto nummer 21567 op WWW.ZEBI.NL.

bas, do 24-2-2005 10:47:54:
Ik denk aan Muiden of Naarden, maar vind de foto moeilijk te plaatsen.

Martin Snuverink, zo 2-1-2005 03:11:20:
Dit is misschien zelfs wel een stadstafereel: dit kan ook goed een walstraat zijn in een vestingstadje, mede vanwege de gesloten bebouwing.
Opvallend zijn de lange vlagstokken. Wat is de functie van de vele loze consoles boven de voordeuren; die heb ik nooit eerder gezien. Een symbolische of religieuze betekenis? In welke streek was dit gebruik?
De straat maakt na 100 m een hoek naar rechts.
Vanwege de elektrische straatverlichting dateert de foto van na 1920. Grote kans dat deze huizen zijn afgebroken.
Het oranjegezinde Klundert?2 Eigenaar: Arnold Tak      Gegevens: De aanwezigheid van de vele kinderen, waarvan er slechts een klompen draagt, heeft waarschijnlijk te maken met de school geheel rechts, waarvan een deur open staat. Opvallend detail is de buis links naast de brug.

vergroot   reageer (kies 2)

opgelost!

Gouda

   Reacties 

Daniël (dgeelhoedgmailcom), di 23-7-2013 14:26:42:
Dit is zonder twijfel Gouda, de Nieuwehaven. De Vrouwetoren is in dit geval achter de fotograaf. Het pand uiterst rechts, waarvan de deur openstaat is inderdaad een (meisjes)school geweest. Afgebroken rond 1950, en vervangen door een nieuw schoolgebouw. Het pand tussen de 'huisschilder' en de school was in die dagen een woonhuis met fabriekje waar op kleine schaal Goudse pijpen werden gemaakt, evenals groen plateel. Het pand links van de 'huisschilder' had destijds achter een melkhuis. Links hiervan liep de brug door naar de Vrouwevestesteeg.Arnold Tak, do 20-10-2005 18:33:42:
natuurlijk heb ik Richard van Leeuwen gecomplimenteerd met zijn oplossing. Toen hij met Gouda kwam heb ik vanzelfsprekend direct mijn 3 ansichtkaartenboekjes van Gouda er weer bijgepakt om te kijken of ik eerder iets had gemist. Ik kon tot de conclusie komen dat ook nu deze boekjes geen aansluiting geven op mijn inmiddels gelokaliserde kaart. Ik heb Martin misschien onbedoeld op het verkeerde been gezet. Martin heeft ooit een bezoek aan mijn huis gebracht en bij het doorkijken van mijn onbekende kaarten gezegd: zou heel goed Gouda kunnen zijn. Martin, achteraf gezien zat je dus in de goede richting. Een advies nog, luister niet te veel naar mij :-)

Martin Snuverink, wo 19-10-2005 23:57:33:
Complimenten voor het succesvolle doorzettingsvermogen van Richard van Leeuwen. Inderdaad een polderstad. Veel andere reele mogelijkheden dan Gouda en Delft waren er eigenlijk niet. Ik heb me te veel door Arnold van de wijs laten brengen.

Richard van Leeuwen, wo 19-10-2005 12:14:00:
Martin & Dick hadden toch gelijk met Gouda. Zie onderstaande link. http://members.lycos.nl/stadgouda/PicturesLucht/AirBig010.htm
De foto van het ZP is genomen aan de inmiddels al lang gedempte Nieuwe Haven. De fotograaf van het ZP stond met z'n rug naar de Vrouwetoren. Het trapgeveltje dat uiterst rechts op het ZP staat(school?), staat ook op deze foto uit1927:
http://members.lycos.nl/stadgouda/Pictures/Pictures0005/Page012.htm


Martin Snuverink, ma 17-10-2005 22:50:07:
De brug is laag, wat betekent dat de gracht destijds al niet meer in gebruik was als waterweg. De walkanten zijn ook laag, wat betekent dat we het in een polderstad(je) moeten zoeken.
Arnold Tak had Gouda al afgeschreven.
Delft: mogelijkheden zijn Rietveld, Vlamingstraat, Verwersdijk, Gasthuislaan, Molslaan, Kantoorgracht en Achterom vanwege de lage kades. Vanaf het begin had ik het gevoel dat we het in Delft moesten zoeken. Delft had en heeft (gereconstrueerd) exact dezelfde brugleuningen met knoppen, maar afwisselend wel en geen ronde knop en de brugleuningen op de oude prentbriefkaarten die ik heb gezien zijn consequent lichtkleurig geschilderd. In Delft heb geen passende locatie gevonden. Wat verder tegen Delft pleit, zijn de tussenpoorten. Die komen in Delft wel voor, maar zijn niet dik gezaaid: het Straatje van Vermeer! De prentbriefkaarten van Lagendijk (zie link) vertonen weinig van zulke doorgangen; de bebouwing is gesloten. Kortom, ik ben er bijna zeker van dat dit niet in Delft is. Misschien kan Sam Schillemans er nog iets over zeggen.
Leiden: een van de oude grachtjes in de binnenstad (Uiterste Gracht e.d.)? Hier is door de stadsvernieuwing weinig meer van over. Van Leiden zijn helaas weinig beelden op het web.

dick zweers, di 30-8-2005 08:18:15:
De huizen doen me erg Zuid-Hollands aan. In combinatie met het hoge water denk ik (toch) aan Gouda dat vroeger zelfs een getijdemolen had.

Antoon Bosselaers, di 17-5-2005 23:33:30:
In Vlissingen hebben aan de brug over de Oude Haven ter hoogte van het beursgebouw leuningen met een ronde knop aan het uiteinde van de bovenste leuning gestaan (al maakte het uiteinde nog een boogje, zodat de knop naar boven wees). Maar het zoekplaatje is niet in Vlissingen, en ik heb in het weekend ook alle andere mogelijke locaties in Zeeland de revue laten passeren. Probleem is dat het om een vaste brug gaat en die waren er in Zeeuwse kernen niet zoveel. In Middelburg, maar het is zeker geen Middelburg. Ook geen Veere, en dan zijn we rond op Walcheren. Op Zuid-Beveland komt alleen Goes in aanmerking, op Schouwen-Duiveland alleen Zierikzee en Brouwershaven, maar daar is het allemaal niet. Op Tholen en Noord-Beveland kan ik het helemaal niet plaatsen. In Zeeuws-Vlaanderen kunnen we ons beperken tot Sluis, Terneuzen en Hulst. Sluis en Hulst zijn het niet. Terneuzen ken ik niet zo goed, maar acht ik zeer onwaarschijnlijk. Kortom, wat mij betreft geen Zeeland.

d.kralt, di 17-5-2005 19:27:13:
Meer weten over brugleuningen? Zie: http://www.amsterdamsebinnenstad.nl/binnenstad/207/brugleuningen.html

d.kralt, di 17-5-2005 19:08:28:
In Middelburg en Vlissingen komen ongeveer de brugleuningen voor die op deze foto staan. Ik heb echter geen foto kunnen vinden waarop een ronde knop aan het einde van de bovenste leuning van de brug voor komt. Om het ingewikkelder te maken: dit is in Leiden wel het geval.

W.Drommel, ma 16-5-2005 20:03:47:
Wat vergeten.Peter M. viel de hoge waterstand op.Zou deze gracht op het zelfde beheerssijsteem zijn aangesloten,als de Gasthuislaan te Delft van zoekplaatje 465.

Willem Drommel, ma 16-5-2005 16:18:24:
De buis langs de brug is vermoedelijk van een nutsbedrijf. Bij vaarten met zachte walkanten liet men kabels en leidingen meestal afzinken in een gebaggerde geul.In dit stadje zijn de walkanten gemetseld en kreeg men alleen toestemming van het stadsbestuur om de kabel(10 kV) of waterleiding in een stalen buis langs de brug te leiden zonder de doorvaarhoogte te belemmeren.Mij valt de prachtige brugleuning op,die aan de schoolzijde wel langs de gracht lijkt door te lopen.Verder veel "moderne" zonwering{op het zuiden?).En het valt me op,dat alle jongens een lange-korte broek aan hebben en evenals leraren of ouders het hoofd bedekt met een ruime pet,zoals kinderen van de joodse gemeenschap voor de oorlog in Amsterdam droegen.

Peter M, za 14-5-2005 18:53:15:
Ben gisteren op de motor in Weesp geweest.
Dacht misschien daar wat te vinden maar nix.
Wat me aan de foto opvalt is de hoge waterstand in de gracht/rivier/wat dan ook.
Sorry.
Gerard Nachbar, di 10-5-2005 20:06:08:
Met name na inmiddels een lange tijd van www.zoekplaatjes.nl bezoeken associeer ik de afgeknotte gevel plus twee rondingen van de linkerwoning met een locatie in het zuidwesten van Nederland, dus Zeeland plus Zuid-Hollandse eilanden. Dus genoeg opties, variërend van Oud-Beijerland tot Goes tot You Name It. De kreet HUISSCHILDER wettigt onderzoek van de Telefoongids van 1915. Ik probeer binnenkort wat vrije tijd vrij te maken om alle online info in één Acrobat Reader-bestand te integreren, zodat je dan met behulp van de krachtige zoekfunctie van Acrobat Reader (versie 7!) alle teksten met bijvoorbeeld "huisschilder" tegelijk voor heel Nederland kunt produceren! Nu is dat een heel bewerkelijke toestand.

Arnold Tak, di 10-5-2005 11:28:39:
ik heb mijn kaart nog eens goed met een loep bekeken, maar kan geen wapen ontdekken. Helaas! Martin Snuverink heeft ooit even gedacht aan Gouda. Ik heb mijn 3 ansichtkaartenboekjes van Gouda nog even doorgekeken, maar daar kan ik geen aansluiting vinden. Opvallend is het ontbreken van straatverlichting en huisnummers (kleine leefgemeenschap?) en de buis links naast de brug. Wie geeft de beslissende voorzet of gaat er met de score vandoor?

Peter M., di 10-5-2005 09:14:52:
Rechts op de foto achter de boom is een soort van Poortje met een wapen er boven.
Kan iemand misschien in een sterke uitvergroting zien wat voor een wapen dat is.

Antoon Bosselaers, do 23-12-2004 16:27:03:
Het zou mij zeer verwonderen als dit Middelburg is. Bebouwing en brug komen mij niet bekend voor. Bovendien zou ik een spoor van klederdracht verwachten, en dat zie ik ook niet.

anja, za 7-8-2004 18:35:52:
het lijkt heel veel op een van de straatjes in Middelburg Zeeland


3 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Optocht met kinderen in een dorp, 3 punaisegaatjes.

vergroot   reageer (kies 3)

opgelost!

Makkum

   Reacties 

Redactie Zoekplaatjes, do 30-6-2005 19:41:10:
Wiepie Lootstra van Tresoar heeft mijn verzoek aan de Stichting Ald Makkum doorgezonden. Zowel Wiepie Lootstra van Tresoar als Otto Gielstra van Stichting Ald Makkum hartelijk dank voor hun hulp bij het oplossen van dit plaatje.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

dick zweers, do 30-6-2005 15:20:40:
Dat vind ik nou leuk van Otto Gielstra. De beschrijving die hij geeft van de situatie komt helemaal overeen met die op de oudste kadastrale minuut (ca 1830). Zelfs het bruggetje is er dan al. Ik geef allen die hun best doen om deze ZP's op te lossen de tip om de volgende website te raadplegen: De Woonomgeving.nl
Ga maar eens kijken, voor ieder van ons de moeite waard.
Dick

Otto Gielstra, do 30-6-2005 13:13:53:
Foto is inderdaad gemaakt in de Buren te Makkum. Het betreft hier een optocht van Koninginnevereniging 'De Jeugd'. De fotograaf stond op het hooghout (bruggetje) dat over de Doktersvaart naar de boerderij 'Lieuwkemastate' leidde. Vaart is gedempt in 1939. De vaart maakt na het laatste huis een haakse bocht naar links, onder het kerkbrugje door en sluit aan op de Looieresvaart en de Putten. De Makkumer Koninginnevereniging (1898) had statutair vastgelegd dat zij geen kinderfeesten wenste te orgaiseren! Daarop hielden de scholen daags voor Koninginnedag (31 aug.) zelf een optocht en feest. Ouders en leerkrachten lopen ook mee. Woning rechts op de achtergrond is het z.g. 'Heuveltsje', molenaarswoning van de voormalige korenmolen in de Kerkeburen. Meer informatie: stichting Ald Makkum.

Redactie Zoekplaatjes, wo 29-6-2005 08:11:26:
Ik heb Tresoar om een bevestiging gevraagd van de vondst Makkum.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

dick zweers, wo 29-6-2005 07:10:33:
Er is vast wel iemand in Makkum die kan vertellen wat voor een optocht dit was en wanneer. Sta me toe, Martin dat ik nog 1 keer over die SP'n begin. Achteraf kan die discussie zinvol blijken te zijn. Het turfverhaal is nu helder, en specifieke details van de Meppeler SP'n zijn nu direct herkenbaar. Groet aan allen, leuk om er zo samen aan te werken.

dick zweers, wo 29-6-2005 07:03:57:
Ook 'De Woonomgeving' bevestigt de ideeën van de heer Kralt en mij die nu zijn kortgesloten door Martin Snuverink. Ik dacht al, Dik Kralt, hoe vind je een sluitend bewijs? Het lijkt me inderdaad niet meer nodig. Als dat toch zo zou zijn dan zit er weinig anders op een foto te nemen van de huidige situatie. Die zal genoeg aanknopingspunten bieden. U zult het wel met ons eens zijn, mijnheer Scheijgrond? De foto is vanaf het bruggetje genomen zoals Kralt al aangaf. Ondergeschikt detail; het witte huis op de achtergrond is helemaal niet zo jong. Het is op foto AQ2141 gewoon niet te zien en die schoorsteenplaten kunnen best later veranderd of verdwenen zijn.

Martin Snuverink, wo 29-6-2005 03:14:00:
De voorgestelde oplossing aan de Buuren in Makkum is geweldig gevonden. Ik heb mijn uiterste best gedaan er gaten in te schieten, maar dit lukte niet.
Als je de positie van de fotograaf inneemt, moet hij op een brug staan. Deze positie klopt exact met het bruggetje op de foto AQ241 van het Fries Archief! Toeval? Nee toch?
Voorts komen de geschoorde mast en de ongeschoorde mast qua positie en hoogte overeen. Het boompje tussen de masten lijkt op het ZP verdwenen. Maar er kan gemakkelijk ruim meer dan 10 jaar verschil zijn.
De gevel met raam-deur-raam-raam links van het midden van het ZP komt overeen met AQ241. De daklijst van het huis rechts ervan komt ook overeen en op AQ241 is ook een luik en de dakkapel met kroonlijst te zien. De gevel links ervan heeft het etageraam in dezelfde positie.
Het witte huis op de achtergrond van het ZP doet wat moderner aan (geen schoorsteenplaten, enz.) en bestond op AQ241 waarschijnlijk nog niet.
Bekading en kadebreedte komen keurig overeen.
Onverklaarbare verschillen heb ik niet kunnen vinden.
Volgens mij komen er zoveel details overeen en zijn er zo weinig onverklaarbare verschillen, dat dit niet kan worden afgedaan als toeval. Ik hoop dat de redactie met mij van mening is dat dit plaatje is opgelost.
Met de complimenten aan D. Kralt en Dick Zweers.

P.S.
Een boel nodeloze discussie over schoorsteenplaten. Ik heb slechts geprobeerd over te brengen dat er volgens mij geen relatie is tussen grote schoorsteenplaten en het stoken van turf. Dat is alles.
Schoorsteenplaten in vele verschijningsvormen kwamen overal voor. Alleen die grote, met een veel groter oppervlak dan de doorsnede van de schoorsteen, zijn typisch Noord-Nederlands.
Ik heb ook nooit gesuggereerd dat we dit plaatje in Meppel moesten zoeken. Het feit dat mijn moeder uit Meppel kwam en de heer Kralt daar woont berust op louter toeval.

dick zweers, di 28-6-2005 23:54:17:
Dit moet er ook nog bij (ging vooraf aan mailwissseling). U hebt me op een idee gebracht, mijnheer Kralt, reuze bedankt:
Nog even ter aanvulling. Een blik op de huidige plattegrond helpt me de situatie te herkennen. Toevallig heb ik vorig jaar in Makkum overnacht heel dicht bij de plek van bijgaande foto. Links zie je de Gereformeerde kerk die inmiddels heeft plaatsgemaakt voor een modern gebouw. Het bochtige verloop van de straat is nog het zelfde, het water is gedempt. Met de excentrisch gelegen kerk (inzending website) bedoel ik niet dit 19e eeuwse gebouw maar de oude dorpskerk die dicht achter de zeedijk ligt. De heer Kralt bracht me op het idee dat het inderdaad geen klein plaatsje is waar foto 3 genomen is. De weg van bijgaande foto leidt inderdaad naar die oude kerk.

dick zweers, di 28-6-2005 23:49:29:
als ondersteuning bij mijn veronderstelling een mailwisseling tussen de heer D.Kralt en mij;
We zijn het dus eens dat we dicht bij de waarheid zitten, ieder langs zijn eigen weg. Ik begrijp hieruit dat u al eerder aan Makkum dacht. Dat sterkt me in het idee dat het klopt. Ik ga ook nog een in de website 'de Woonomgeving' kijken (de oudste kadastrale kaarten uit ca 1830). Groeten, Dick

De foto had ik ook al gevonden. (goeie databank trouwens, Tresoar!). De foto van het ZP lijkt vanaf de brug genomen te zijn. Maar we moeten met een beter plaatje komen om de redactie te overtuigen. bedankt voor de reactie, Dik Kralt

dick zweers, di 28-6-2005 23:45:19:
Ik meen (met dank aan de heer D. Kralt die eerder aan Makkum dacht) in de richting van een oplossing te zijn gekomen. Raadpleeg daarvoor de volgende website (Tresoar)
http://www.friesfotoarchief.nl/Atlantis/?application=tha&database=tha&service=search&templatename=zoek.htm. De foto die ik bedoel: identificatienummer AQ 241

dick zweers, di 28-6-2005 21:23:55:
Terecht wat de heer Kralt zegt, zo had ik het ook begrepen. Zie ik het goed dat de schoorsteenplaten in mijn dierbare Meppel (lang niet meer geweest) net even anders zijn. De foto is ge nomen in een eenvoudig plaatsje (eenvoudige huizen), of een eenvoudige buurt van een wat grotere plaats, dat ben ik met de heer Kralt eens. We zitten nu allemaal in Friesland te zoeken. En daar is een plaats die hieraan voldoet; Makkum. Daar ligt de kerk heel excentrisch en er is een Kerkbuurt, vlak bij de kust. Ik begin te vermoeden dat het daar is (kaart met opschrift Buuren, Makkum). Die kaart heb ik aangetroffen op de genoemde site. Overeenkomsten: zelfde type kadewand met bochtig verloop. A-vormige lichtpaal op de andere foto wat verder weg. Ik kan deze foto niet meezenden. Hoe zou ik dat moeten doen? Ik stuur hem naar de heer Scheijgrond met het verzoek deze te plaatsen via een rechtstreekse mail. Ben benieuwd wat er nu gebeurt.

d.kralt, di 28-6-2005 21:13:07:
Even speciaal voor de heer Zweers: Ik heb niet willen beweren dat de foto MEPPEL is, alleen willen tegenspreken dat er geen schoorsteenplaten voorkwamen. Mijn gedachte is dat dit Friesland is. Wat mij dan weer opvalt dat het niet zo'n grote plaats lijkt, en dan zijn er wel ontzettend veel mensen op de been

dick zweers, di 28-6-2005 18:16:02:
Het huisje op de achtergrond heeft dezelfde vorm als een huisje uit Paesens-Moddergat in het openluchtmuseum te Enkhuizen. Het is groter en witgepleisterd i.t.t. het museumhuisje. Ook om andere redenen kan dit PM niet zijn.

dick zweers, di 28-6-2005 18:04:27:
Die grote dakkapel is toch ook erg Fries, ik heb heel Woudsend doorgenomen (Tresoar) en m.n de Eewal aldaar. Die is het niet. De huizen op foto 3 zijn net wat eenvoudiger. Een iets minder welvarende plaats? Kom op Friezen.

dick zweers, di 28-6-2005 17:46:23:
Andermaal; Meppel en deze foto. Ik stel vast dat Meppel inderdaad schoorsteenplaten had; vgl. de foto's 4266, 4285 en 4120 van de door de heer Kralt genoemde website. Als hij met Wheem het Wheemgebouw bedoelt heeft hij het mis. Op foto 6537 staan wel schoorsteenplaten maar die zijn zeer bescheiden. Ze steken nauwelijks uit. Nu; Er is een wezenlijk verschil tussen de platen op foto 3 en die in Meppel (voorzover ik ze gezien heb in een steekproef). De platen zijn in M relatief kleiner, maar opvallender is het ontbreken van een houten lijst (lichtgeschilderd) langs de bovenrand van het metselwerk. Die vind je in het noorden steeds en in Meppel helemaal niet, tot dusver. Zoals meestal; 't zijn de kleine dingen die het doen.

dick zweers, di 28-6-2005 17:19:47:
Wat Martin zegt klopt wel (ontwikkeling naar kleinere kanaaldoorsneden) Maar dat geldt overal, dus verklaart het de vorm van de afdekking niet. Meppel ken ik ook van logeerpartijen in de zomer. Volgens mij zegt MS helemaal niet dat dergelijke schoorsteenafdekkingen daar niet kunnen voorkomen. Hij zegt alleen dat dat niet het geval was bij het huis waar hij logeerde. Ik wil best eens kijken op de foto's die de heer Kralt noemt. Waarom zou ik hem niet geloven? Een andere vraag is of de Meppeler schoorsteenplaten uitwisselbaar zijn met wat we op de zoekfoto zien? Alleen uit m'n herinnering weet ik zoiets niet te zeggen. Eerder opperde ik dat de details van de bovengrondse electriciteitsvoorziening een beperking inhoudt van het zoekgebied. Is dat nog steeds zo of heb ik dat mis?

d.kralt, di 28-6-2005 10:00:15:
De stelling van de heer Snuverink dat in Meppel geen schoorsteenplaten voorkwamen is niet juist. Op oude foto's van Meppel zijn vele van die schoorsteenplaten te zien. Zoek op onderstaande link van de gemeente Meppel onder fotoarchief maar eens naar oudere foto's van Wheem, Hoofdstraat, enz.

http://www.meppel.nl/

Martin Snuverink, ma 27-6-2005 18:30:04:
Dick, Gerard en andere belangstellenden, ik vermoed dat de schoorstenen in die tijden geen pijpen hadden maar een vierkant rookkanaal met een relatief grote doorsnede. Gekken (nee, geen levende) kunnen alleen op pijpen worden gemonteerd en kwamen later. De schoorsteenplaten kunnen twee functies hebben: 1) het bevorderen van trek en 2) het voorkomen van inregenen.
Ik geloof niet dat alleen in het noorden turf werd gestookt. Ik herinner me nog dat mijn oma in Meppel turf stookte en dat men daar geen schoorsteenplaten had.
Als ik er meer over te weten kom, zal ik dat melden.

dick zweers, ma 27-6-2005 12:07:38:
Dan reageer ik nog maar even, 't is al te aardig om dat niet te doen. Ik zou het voor radio Bergeijk kunnen brengen maar of dat veel helpt....? Nu heb ik al jaren een tic om op streekeigen bouwwijzen, details en kleurgebruik te letten. Dat komt me in m'n werk ook goed van pas. Daarbij moet je de factor tijd niet onderschatten, die geeft aan alles een andere dimensie, ook binnen het relatief korte tijdperk van de fotografie. Dan nu die Noordelijke schoorsteenplaten. 't Zou kunnen dat dit met het stoken van turf te maken heeft. Ze zijn daar groter dan elders en er zijn wel streken waar je ze helemaal weinig ziet. Het is een vorm van traditie, al dit soort zaken; iemand van aanzien begint ergens mee en anderen denken; het verhoogt mijn status als ik ook zo'n versiering (etc.) aan m'n huis toevoeg. In een traditie wordt gehandeld en niet gevraagd naar het waarom. Als we het heden op het verleden projecteren dan komen ons heel veel zaken onlogisch voor, terwijl ze in hun eigen tijd logisch waren of voor de hand liggend. Vergeet niet dat een betrekkelijk isolement het zelfde effect heeft, ook op het taaleigen waar dezelfde wetten lijken te gelden. Dat geldt dan weer sterker naarmate je verder van de stad zit. Steden beďnvloeden vooral elkaar heel sterk, vanouds al, zowel in taal als in vormtradities, zo het mij voorkomt. Het omringende platteland gaat meer z'n eigen weg. Hangt ook weer af van de vraag wie je bent als je op het platteland woont.

Gerard Nachbar, za 25-6-2005 11:17:21:
Heel goed: iemand als Dick Zweers met verstand van zaken (Google: bouwhistoricus en restauratiedeskundige) die een frisse blik en invalshoek geeft op veel zoekplaatjes! In deze thread gaat het ook om wat ik schoorsteenplaten noem. Met Martin - dovemansoren - Snuverink heb ik mij wel eens afgevraagd wat het nut en noodzaak hiervan is en waarom je ze alleen in het noord'n ziet. Stoken van turf? Voorschriften van de gezamenlijke assuradeurs? Nogmaals: je lost met deze info geen ZP op, maar ik weet dat de meeste ZP-mensen behept zijn met een (on?)gezonde dosis historische nieuwsgierigheid. Misschien kan Dick hier meer over vertellen, danwel het onderwerp in Radio Bergeijk aan de orde stellen...?

dick zweers, vr 24-6-2005 14:19:34:
Aanvullend op vorig bericht; het moet Friesland zijn, gezien de details van de bovengrondse electriciteitsleiding; een kroontje met een kabel op de kop van de paal, dat had je in Groningen en Drenthe niet; wel in sommige delen van Noord-Holland of Overijssel, maar dat is hier niet aan de orde i.v.m. het type de details en de kleurstelling van de huizen.

dick zweers, vr 24-6-2005 14:16:30:
Volle steun voor de zienswijze van de heer Snuverink (dovemansoren). Geen speld tussen te krijgen.

gerda, zo 12-6-2005 20:52:10:
zo te zien lijk het erg op een plaatjes in weesp de achtergracht waar om omdater ook van deze pandjes zijn naar mij weet zal je zo zeker weten ?

Martin Snuverink, ma 16-5-2005 23:27:26:
Het lijkt wel voor dovemansoren. Nogmaals, schoorstenen met grote horizontale platen erboven, wier projectie op het aardoppervlak groter is dan de doorsnede van de gemetselde schoorsteen (ik weet niet direct hoe ik het anders moet uitdrukken) komen (vrijwel) alleen voor Groningen, Friesland en Drenthe. Dit is een les uit vele eerdere zoekplaatjes. Mede gezien de overige stijl van de bebouwing, beperk het zoekgebied dus tot die contreien.

Peter Meier, zo 15-5-2005 04:10:22:
Omdat ik nachtdienst heb, ben ik eens wezen surfen.
Over Linschoten kwam ik deze pagina tegen:
http://home.planet.nl/~hoevelin/linschoten.htm

En over Driebruggen deze pagina waar de foto met Het Hooge Huys ook gelijkenissen vertoond:
http://www.reeuwijk.nl/teksten/driebruggen.html

Dus het lijkt me dat het daar ergens in de buurt moet zijn.

Peter M., zo 15-5-2005 02:50:15:
Ik denk dat we met Kamerik in de buurt komen maar dat het 't net niet helemaal is.
Zie ook hier:

http://home.planet.nl/~kuiper.duijnker/wandeling-kamerik.htm

W.Drommel, vr 13-5-2005 20:05:49:
Op http://www.freewebs.com/wdrommel en dan onder Try Out

W.Drommel, vr 13-5-2005 19:49:28:
Ik heb eens een serie foto's uit Kamerik gezien,die veel overeenkomst met dit zoekplaatje vertonen.Ook stonden daar schoorstenen met enkele en zelfs dubbele platen op.Als ik er een foto van vind zet ik hem wel op http:\\www.freewebs.com\wdrommel en dan bij Try Out

Martin Snuverink, wo 20-4-2005 00:31:11:
Pieter, de Meern en Harmelen liggen niet in Friesland, Groningen of Drenthe.

Pieter Valk, di 19-4-2005 15:06:03:
Is het niet ergens in de Meern of Harmelen langs de Leidse Rijn?

Martin Snuverink, vr 15-4-2005 01:16:16:
Mensen, schoorstenen met vlakke platen erop komen echt alleen maar op grote schaal voor in de drie noordelijke provincies!

v.drijver, do 14-4-2005 19:57:23:
het lijkt een beetje op de Leidsche Wallen in Zoetermeer dan wel de Pilatusdam.

Bastiaan, do 6-1-2005 08:40:03:
Dit lijkt wel op Harderwijk of een andere IJsselmeer gemeente.

Martin Snuverink, wo 24-3-2004 14:00:23:
De bebouwing past absoluut niet bij de Leidse Vliet in Leiden. De schoorstenen en de dakkapel in het midden wijzen veeleer op Friesland. Misschien kan Friesland-deskundige Norman Visser hier meer over zeggen.

Cees Herrebrugh, di 23-3-2004 16:47:31:

De strakke beschoeiing doet me denken aan die bij de Leidse Vliet, zie:
http://www.zoekplaatjes.nl/250/286A.html4 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Gekleurde gedrukte ansichtkaart. Achterop nummer 24232 en daaronder 0 6154 en helemaal onderaan T 5.vergroot   reageer (kies 4)

opgelost!

Winterswijk

   Reacties 

Dennis de Waart, za 28-2-2004 21:30:12:
Dit is een opname van de Groenloscheweg te Winterswijk. Zie:
http://www.gelderlandinbeeld.nl, onder: Winterswijk, Gasthuisstraat, pagina 1. Met dank aan de beurs in Utrecht. ;-)


5 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Luchtopname van kleine leefgemeenschap met op de kruising het gebouw van een instelling of school. Links bovenin een spoorbaan met enkel spoor?

vergroot   reageer (kies 5)

opgelost!

Appingedam

   Reacties 

Martin Snuverink, di 13-1-2004 01:42:53:
Nog ter toevoeging: Op www.appingedam.nl is een afbeelding te zien van de voormalige rijks-HBS, die nu als stadskantoor in gebruik is. Daarmee is de identificatie overtuigend bewezen.

Martin Snuverink, ma 12-1-2004 22:04:02:
F. Dijkema, Proficiat! De foto stemt exact overeen met het topografische kaartbeeld, zij het dat er natuurlijk wel het een en ander is bijgebouwd. Ik heb me suf zitten piekeren waar dit beeld van was, maar aan Appingedam, vrijwel in het uiterste NO van het land, heb ik nooit gedacht. Sjieke buurt trouwens. Wat mij betreft is dit zoekplaatje opgelost.

F Dijkema, za 10-1-2004 00:41:24:
Na mijn inzicht is dit de voormalige Rijks Hogere Burger School te Appingedam, met links de Oranje weg, en verderop de rails van de trein. (Groningen-Delfzijl, en op de achtergrond de Heiliggravenweg, en op de voorgrond de Julianaweg, en de school staat aan de Wilhelminaweg en het grote gebouw is nu het gemeentehuis. Graag zou ik van U deze foto ontvangen.


6 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Waarschijnlijk Utrecht (stempel op achterzijde van Agentuur en Commissiehandel J. Bijlsma, Oudwijkerlaan 1A). Rechts onderaan nummer 276, opvallend torentje steekt boven de daken uit, woningen aan beide zijden van de straat, op de achtergrond de toegang tot een grote villa [of park? - red.].

vergroot   reageer (kies 6)

opgelost!

Utrecht

   Reacties 

Hans Anten, do 4-3-2004 22:25:29:
Tenslotte: ofschoon het panorama toen en nu in wezen grotendeels identiek is, zijn er toch wel enige verschillen te onderkennen. Zo zijn de trottoirs thans breder en dus de weg, met meestal geparkeerde auto's aan beide kanten, smaller. Bovendien zijn de rechter stoepen nu met bomen beplant. De grote boom aan het einde van de laan is er nog steeds en daarachter gaat inderdaad een villa schuil, gelegen aan Oudwijkerlaan 47 en ontworpen door de bekende architect K.P.C. de Bazel. Wat overigens het nummer 276 rechtsonder betekent, is onduidelijk. In ieder geval geen huisnummer; het nummer dat de pijl aanwijst was en is het huisnummer dat aan de achterzijde van de foto genoemd wordt: 1A.

Hans Anten, do 4-3-2004 17:24:41:
Correctie: Oudwijkerlaan is de juiste naam.

Hans Anten, do 4-3-2004 17:22:13:
Deze foto is van de Oudewijkerlaan te Utrecht. De toren is van de voormalige H.Hartkerk, thans appartementencomplex. Ofschoon de foto stellig van voor de Tweede Wereldoorlog is, is de aanblik van deze laan, inclusief de toren, thans - 2004 - nagenoeg dezelfde.


7 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Straat met achter de huizen rechts het dak van een loods (industrieterrein?) en aan het eind van de straat een kiosk met reclame voor Clysma (cigaretten).

vergroot bovenste foto   vergroot onderste foto   reageer (kies 7)

opgelost!

Papendrecht

 
 
 Reacties 

H.W.Wendt, za 10-4- 2004 15:33:09:
Dit is de Veerdam in Papendrecht( no's 16-30)
Aan het einde van de straat was inderdaad een kiosk bij het veer naar Dordrecht. De fabriek op de achtergrond was Aviolanda(later Fokker)

Zie de recente foto hieronder (ingezonden door de heer Wendt)Martin Snuverink, di 23-12-2003 04:23:36:
Foto niet ouder dan 1930. E-leidingen nog bovengronds (palen links). Achter huizen m.i. geen loods, maar schuur in achtertuin. Links ook hekken, dus ws. ook bebouwd. Nog geen idee van locatie.8 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Huisnummer 235, rechts schoorsteen met ervoor rechts een pand met een raamindeling met hele kleine ruitjes en pand links ervan heeft een bord aan de gevel (waarvan de tekst niet is te lezen). In het midden een (kerk)toren zonder haan of kruis.

vergroot   reageer (kies 8)

opgelost!

Muiden

   Reacties 

Cor Kooijman (ckooijmanhomenl), zo 27-12-2009 18:57:28:
Het is inderdaad Muiden. De boer op de foto heet Streefkerk.
Mijn Vrouw heeft er tegenover gewoond in de Weesperstraat.

Arnold Tak, zo 18-4-2004 17:28:18:
Dennis de Waart had het goed! Het is inderdaad Muiden, de Weesperstraat met op de achtergrond de Bouvy-zoutfabriek in ca. 1910. Vandaag zag ik de kaart te koop liggen op de Verzamelaarsjaarbeurs, gelokaliseerd door een Muiden-verzamelaar en inwoner van Muiden.

Dennis de Waart, di 30-12-2003 21:31:08:
Helaas is de toren net iets te klein afgebeeld om duidelijker te kunnen bepalen hoe zijn verschijningsvorm is. De kerktoren van het Gooise plaatsje Muiden is niet erg hoog en heeft een torenomgang met kantelen. De spits van die toren is gelijk aan die van de spits op deze fotokaart, maar heeft een klein bolletje aan de bovenzijde van de spits. Dat kan ik niet goed op deze fotokaart zien. Mogelijk is dit weer een zetje in de goede richting.

Arnold Tak, di 30-12-2003 18:29:35:
graag voeg ik nog toe, dat een klein stukje van de torenomgang rechts van het schuurdak valt te zien en de vorm heeft van een kanteel. Het pand rechts met de kleine ruitjes doet denken aan een fabriek.

H de Haas., ma 29-12-2003 02:14:13:
De toren met de korte spits lijkt vierkant en doet mij denken aan de kerk in Naaldwijk.


9 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Regelmatig verspringende panden, beneden- en bovenwoningen, geen huisnummerbordjes, bakkerskar met hond.

vergroot   reageer (kies 9)

opgelost!

Dordrecht

   Reacties 


Na bevestiging van de oplossing door Jaap Bouman zorgde Arnold Tak zelf voor een kaart van de Dubbeldamseweg te Dordrecht met daarop de bewuste bebouwing. (red.)

Jaap Bouman, za 4- 12-2004 22:29:56:
Bedankt voor het in mij gestelde vertrouwen :-)
Ik ben er vrijwel zeker van dat de foto de Dubbeldamseweg in Dordrecht is. Er is wel wat vreemds aan de hand. Daar kom ik binnenkort op terug.

Wim de Koning Gans, za 4-12-2004 18:18:00:
Vandaag was ik op de prentbriefkaartenbeurs in Bunnik. In een stapel aanwinsten Zuid-Holland zag ik een kaart van de Dubbeldamseweg in Dordrecht met huizen met dezelfde soort 'hoedjes' en erkers. Op Qoop zie ik een prentbriefkaart van die straat met boompjes langs de stoep en bescherming rond de stam. Dus sterke aanwijzingen dat het de Dubbeldamseweg is. Voor meer zekerheid vraag ik Jaap Bouman van dordt.nl om een reactie.

arnoldtak, di 30-12-2003 18:37:01:
op de puntdaken waren (naar ik aanneem smeedijzeren of gietijzeren) versieringwen aangebracht.


10 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: 4 identieke geschakelde panden met iets afwijkende versierde verandas en balkonhekken, rechts huisnummer 38 en links daarvan 36, vermoedelijk kort achter de kust, vierkante huisnummerbordjes.

vergroot   reageer (kies 10)

opgelost!

Den Haag

   Reacties 

Martin Snuverink, za 3-1-2004 16:06:57:
De vier pandjes zijn gebouwd in een uiterst uitbundige Art Nouveau-stijl.
Vanwege de even huisnummers ter linker zijde was de ligging in Den Haag waarschijnlijk. En dat klopte ook. Het zijn de huizen Gentsestraat 68 t/m 74 in Den Haag tussen Stevinstraat en Belgische Plein (hartje Belgisch Park). Deze huizen zijn destijds hergenummerd.
Herman van der Kloot Meijburg, de “vader van de welstandcommissies”, heeft op pagina 55, foto 58 in zijn boek “Bouwkunst in de stad en op het land” (Brusse, Rotterdam 1917) een contrastrijke foto gemaakt van huis nr. 72 en deze architectuur scherp veroordeeld.
De huizen bestaan nog steeds, maar vele oorspronkelijke details zijn verdwenen. De voorgevel van huis 68 is volledig veranderd in art deco stijl. Zie hiervoor ook de foto van het GA Den Haag (link werkt niet meer - redactie) uit 1967 vanaf vrijwel dezelfde positie als het zoekplaatje.
Ook Rein Blijstra (“Over Haagse Architectuur”, pag. 51 en 55) heeft de panden opgenomen als architectonisch van belang.


11 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Gedrukte kaart, opvallend zijn de paaltjes en de brug in de verte.

vergroot   reageer (kies 11)

opgelost!

Borculo

   Reacties 

jan klein bleumink, zo 7-1-2007 15:03:40:
de paaltjes in het midden van de straat dienden om de koeien aan vast te zetten die op marktdagen werden aangevoerd.
het cafe: Klein Bleumink links, was van mijn grootvader.
grappig deze foto hier tegen te komen

Martin Snuverink, zo 4-7-2004 14:48:08:
Verbazingwekkend knap van Maarten Reumer, dat hij Borculo gevonden heeft. Onmiskenbaar. Hier is al lang geen scheepvaart meer over de Berkel. Ik het zou het van mijn leven lang niet in de Achterhoek gezocht hebben. Complimenten.

Maarten Reumer, za 3-7-2004 18:48:58:
Dit is de Markt in Borculo. Zie http://www.gelderlandinbeeld.nl, onder Borculo, Markt. De tweede afbeelding. Als men inzoomt op de achtergrond, kan men de 4 huizen rechtsachter herkennen.

Martin Snuverink, za 21-2-2004 20:56:39:
Na waarneming ter plaatse blijkt dit absoluut niet in Oudewater te zijn. Het lijkt er zelfs niet op. Helaas wordt het dus verder zoeken.

Martin Snuverink, za 17-1-2004 18:06:16:
Dit is misschien de IJsselvere in Oudewater, gezien van de Havenstraat in de richting van de Utrechtsestraatweg met de brug over de Hollandse IJssel. Ik kan het thuis helaas niet controleren. Wie wel?


12 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Er is een groot contrast tussen het rijk versierde en forse hoekpand met huisnummer 82 en de verderop gelegen arbeiderswoninkjes. Op de hoek een opvallende brievenbus. De ruimte in het souterrain naast de brievenbus is een bergplaats. De kaart heeft een punaisegaatje en de hoek rechtsonder heeft een klein vouwtje.

vergroot   reageer (kies 12)

opgelost!

Schiedam

   Reacties 

R.W.Poels, za 26-3-2005 15:40:43:
Het is 100 % zeker de Singel in Schiedam. Huisnummer klopt: nr.82 op de hoek met de 1e Tuinsingel. Ik heb het pand opgenomen en beschreven in een boek, dat is verschenen in 1980, met alle historische gebouwen in Schiedam: 'Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam' pag.80 en pag.130 (foto). Het herenhuis is gebouwd in 1877 en gesloopt in februari 1982.

scan van pagina uit het boek ingezonden door de heer R.W. Poels -red.Dennis de Waart, za 12-2-2005 16:45:42:
De rolluiken voor de vensters betreffen helaas geen streekgebonden kenmerk. Ze komen voor door heel Nederland. Tijdsgebonden zijn ze wel. In de jaren ´20 van de vorige eeuw zie je ze alras minder worden, in de jaren ´30 zijn ze bijna geheel verdwenen. Hoogtijdagen van dit type: 1900 - 1920. Wel ontzettend jammer dat het straatnaambord aan de zijgevel niet leesbaar is.....

J.Krul, vr 11-2-2005 11:01:12:
Wat me vooral opvalt zijn de luxaflex-achtige luiken bij de vensters van het grote huis. Is dat ook een streekgebonden kenmerk?

Ik weet dat in o.a. Frankrijk overal luiken voor de ramen zitten, maar misschien dat in Nederland dat hier en daar ook wel gewoonte is.

Bastiaan, do 6-1-2005 08:46:38:
Zou het een Brabantse stad kunnen zijn wellicht?

Annita, vr 20-8-2004 13:13:15:
Ik twijfel toch, als ik er weer naar kijk. Ik denk dat ik vanavond mijn Enschedese fotoarchief toch maar eens goed ga doorkijken. De muur achteraan in het straatje kan natuurlijk ook van een fabrieksterrein zijn.

Annita, vr 20-8-2004 13:10:15:
Beste Martin, inderdaad lijkt de stijl van het huis erg op veel huizen in Enschede. Maar volgens mij is het dat toch niet, ik ken Enschede en oud Enschede aardig goed, maar kan het niet plaatsen. Als je het straatje inkijkt zie je aan het eind een soort muur. Ligt daar een water (rivier) achter ? Zou het misschien een van de hanzesteden kunnen zijn, zoals Deventer ? De arbeiderswoningen met de hoge stoepen doen mij wel Twents aan, maar het lijkt mij geen Enschede.

Martin Snuverink, do 8-7-2004 22:24:17:
Dit beeld doet mij veeleer denken aan een Twentse (textiel)industriestad, vooral Enschede. Ik heb aanknopingspunten gezocht, maar niet gevonden.
Het beeld zou ook in Utrecht niet misstaan. In ieder geval naar mijn idee geen Amsterdam, Rotterdam of Den Haag, maar wel een stad in de bloeitijd van de industrialisatie.
De datering schat ik in de jaren 1920.


Arnold Tak, zo 4-7-2004 19:02:09:
Ik heb navraag gedaan bij Alexander van Eyck, die een winkel heeft aan de Boschstraat in Maastricht. Dit was zijn antwoord: Dit huis komt mij totaal niet bekend voor (ook niet van oude foto's van de Boschstraat). Het huis past eigenlijk ook niet in Maastricht. De dubbele deur en de kelderdeur en de versieringen komen mij niet bekend voor in Maastricht. Ook de brievenbus is niet Maastrichts (volgens mij). Ik ben hier natuurlijk niet 100% zeker van. Er is veel veranderd en gesloopt in Maastricht, te veel eigenlijk. Nog veel succes met uw onderzoek.
Met vriendelijke groet, Alexander van Eyck


Maarten Reumer, za 3-7-2004 19:02:45:
Dit doet me denken aan de hoek van de Boschstraat en Achter de Barakken in Maastricht. Alleen zit nummer 82 niet op die hoek volgens lokatienet.nl. Wellicht dat dat in de loop van de jaren veranderd is?


13 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Beweegbare brug met katrollen en touwen, op de achtergrond een houthandel?, links een straat met bovenaan de dakkapellen kleine hijsbalken.

vergroot   reageer (kies 13)

opgelost!

Amsterdam

   Reacties 

Dennis de Waart, di 16-12-2003 22:10:07:
Dit is een opname van de Realengracht,Westelijke Eilanden, te Amsterdam. De vlotbrug is de Drieharingenbrug naar de straat links op de foto, de Vierwindendwarsstraat.


14 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Een gebouw dat of wordt afgebroken of verbouwd. Op de eerste etage onder de ramen twee wapenschilden met op het ene de tekst "de beste stuurlui" en op het andere "staan aan wal". Op de voorgrond een kademuur. Links een wankel staande trapgevel.

vergroot   reageer (kies 14)

opgelost!

Zaandam

   Reacties 

PW van Delft, do 18-12-2003 14:56:44:
De reactie van mvr Dekkers is juist. Dit is havenkantoor in Zaandam gelegen naast de oude sluis. Zie ook de foto op het achiefnet van de oude situatie.
http://www.zaanstad.nl/functies/pagfunctie.cfm?parameter=67

Dennis de Waart, di 16-12-2003 14:57:06:
Ik kan de bewering van Hermine geheel bevestigen. Dit is het voormalige havenkantoor van Zaandam.

Dekkers, Hermine, ma 15-12-2003 19:00:16:
Dit is m.i. de afbraak van het havenkantoor in Zaandam


15 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Besneeuwde straat met kerk of stadhuis, rechts een automobiel g(arage) en bioscoop? en links (Anth)onisse kantoorboekhandel en een dameskapper.

vergroot   reageer (kies 15)

opgelost!

Middelburg

   Reacties 

C.T. de Lange - Dol, di 13-1-2009 17:40:13:
dit is de Doopsgezinde kerk in de Lange Noordstraat in Middelburg

Redactie Zoekplaatjes, zo 25-1-2004 13:49:00:
Dit zoekplaatje was al opgelost. Zie reactie P. Dillingh hieronder.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

Trudy van den Elshout, do 22-1-2004 11:39:57:
Het is denk ik té simpel en daarom verwacht ik niet dat het goed is maar ik zou zeggen is dit niet het oude stadhuis aan de Kipstraat in Rotterdam.

Martin Snuverink, ma 12-1-2004 23:03:43:
Gefeliciteerd, Peter Dillingh! Dit is inderdaad de R.K. Kerk aan de Lange Noordstraat in Middelburg. Deze waterstaatskerk en nog veel meer is op 17 mei 1940 door een Duits bombardement verwoest. Vandaar dat het zo moeilijk is deze kerk terug te vinden, temeer daar vrijwel niemand er meer een herinnering aan heeft. Het bewijs is te vinden op:
www.zebi.nl/index.php?url=/diensten/zdc/beeldbank,
recordnummer 10586. Helaas kan ik het plaatje niet meesturen. Deze foto is van de andere kant genomen.

Peter Dillingh, ma 12-1-2004 16:40:13:
Kan het de rooms-katholieke kerk aan de Lange Noordstraat in Middelburg (vóór 1940) zijn?

Martin Snuverink, ma 29-12-2003 07:48:27:
De associatie van Hans de Haas (Westeinde Den Haag) is begrijpelijk, maar de waterstaatskerk Theresia van Avila ligt achter de binnenplaats van de Engelse ambassade. Dit strookt niet met deze foto. De afgebroken waterstaatskerk in de Assendelftstraat zag er anders uit dan die op de foto. Inmiddels heb ik helaas nog geen (al of niet verdwenen) waterstaatskerk kunnen vinden die bij dit beeld past. De "lantaarn" vertoont een barokke stijl en is wat dat betreft uniek voor een waterstaatskerk. Of is het toch geen kerk??

H de Haas., ma 29-12-2003 02:28:22:
Ik ben er niet van overtuigd, maar dit lijkt mij het Westeinde in Den Haag, tussen de Vleerstraat en de Torenstraat.

Martin Snuverink, ma 15-12-2003 23:29:35:
Geen stadhuis, maar ongetwijfeld een relatief grote waterstaatskerk in een middelgrote stad.


16 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Luchtopname met een grote instelling langs de weg achter een hoge stenen muur (kostschool, seminarie, opleidingsinstituut of iets dergelijks).

vergroot   reageer (kies 16)

opgelost!

Bergen op Zoom

   Reacties 

Redactie Zoekplaatjes, ma 26-1-2004 20:33:26:
Dankzij Frans van Overveld is dit zoekplaatjes opgelost: de site http://www.archboz.nl van RHC Bergen op Zoom vertoont dezelfde foto met de vermelding: SHAL027, Halsterseweg: De weg is gelegen in de wijk Noordgeest/Tuinwijk. De briefkaart toont de voormalige Tholense straat met het in 1976 gesloopte Carmelitessenklooster. Datering: 1940

Bert Scheijgrond
Redacteur Zoekplaatjes

Frans van Overveld, ma 26-1-2004 18:55:11:
Ik heb op de site vqn het Bergse archief gecontroleerd (www.archboz.nl; trefwoord Karmel) en het is inderdaad het carmelitessenklooster te Bergen op Zoom.

Frans van Overveld, ma 26-1-2004 18:38:21:
Mijn eerste reactie is dat dit het (afgebroken) carmelitessenklooster is aan de Halsterseweg te Bergen op Zoom. Met name de afgeschuinde hoek aan de linker voormuur herinner ik me nog. Het hele klooster en de tuin waren ommuurd. Achter het klooster was de open ruimte van de Theodoruspolder. Op de plaats van het klooster is in de jaren 1970 een appartementencomplex (de Karmel) gebouwd. De lintbebouwing langs de Halsterseweg bestaat nog.

Martin Snuverink, ma 15-12-2003 23:13:17:
Lijkt me een van de vele (ex-)kloosters in Noord-Brabant of Limburg. Voorzien van flinke kapel en ommuurde (klooster)tuin. Maakt in elk geval een zeer katholieke indruk.


17 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Sigarenwinkel, 'de goedkoope winkel', verkoopt Friesche Kwaliteits Tabakken van Hendrik Taconis. Aan de gevel links een grote uitstalkast met ansichtkaarten. Op het raam staat 'UILTJE' en 'HANDWERK'. Bovenaan punaisegaatjes en links bovenaan kleine knik.

vergroot   reageer (kies 17)

opgelost!

Rhenen

   Reacties 

H.P. Deys (hpdeyshccnetnl), do 4-2-2010 08:46:53:
Ik heb wel belangstelling voor de foto van de Goedkope Winkel.
H.P. Deys

Dolf Smith, vr 15-6-2007 14:37:03:
Dit is inderdaad de Goedkoope Winkel aan de Heerenstraat in Rhenen, met op de stoep, met strohoed, Christoffel Puijk (1884-1941) winkelier en taxateur. Hij stond bekend als "de Feestbult". Naast hem staat zijn vrouw, Petronella Puijk-Schnitseler (1885-1966). Tussen hen in staat, naar ik vermoed, hun oudste dochter Johanna Hendrika, die in 1909 in Rhenen werd geboren.

Arnold Tak, zo 23-7-2006 22:33:48:
er is iets fout gegaan met de link die ik uit Marktplaats heb gekopieerd. Hiermee krijg je een onjuiste afbeelding te zien. Ik heb inmiddels een schermafdruk van de bewijsopname naar ZP gemaild. De oplossing is hiermee onomstotelijk geleverd. Ik bedank hierbij graag nog iedereen die mij heeft gewezen op deze "uitglijder".

Berry Meester heeft inmiddels de correcte link toegezonden, waarvoor dank. De correctie is in onderstaande reactie van Arnold toegepast. - red.

Arnold Tak, do 20-7-2006 19:18:57:
Berry Meester belde mij zojuist op om de oplossing nog even toe te lichten, zie : http://koopjes.marktplaats.nl/verzamelen/ansichtkaarten/42460716.html
Een ansichtkaart met daarop de winkel wordt op dit momentr via Marktplaats zichtbaar.
Ik dank Berry natuurlijk hartelijk en wens hem geluk met de oplossing. Leuk dat dit ZP, dat alweer een tijdje onopgelost stond, nu ook kan worden bijgeschreven bij de fantastische resultaten welke deze onvolprezen site behaalt met behulp van haar trouwe bezoekers.

Berry Meester, do 20-7-2006 13:53:54:
Ik ben nog maar koud terug van vakantie en vind gelijk deze oplossing. Dit is de Heerenstraat te Rhenen.

Jan Bol, ma 1-5-2006 00:08:33:
Eindhoven is al van de lijst af, maar er waren meer goedkoope winkels in Eindhoven volgens archieven.nl, weliswaar met goedkope in plaats van goedkoope. Dit zijn er drie:
1) Goedkope Winkel H.Boogers- Van Hoorn , Stratumsedijk 70 , Eindhoven. Deze is opgeheven in 1953.
2) De Goedkope Winkel, in liq , Stratumseind 33 , Eindhoven. Opgeheven 1943
3) De Goedkope Winkel , Geldropseweg 30 , Eindhoven. Opgeheven 1955

Verder mogelijk nog interessant: de schaduw op de gevel duidt op bebouwing aan de overzijde van de weg. Samen met het persepectief van de foto, zou ik zeggen: een niet al te brede straat. Verder is volgens mij in de ramen de weerspiegeling van de huizen aan de overkant van de straat te zien. Misschien is hier op het origineel (eventueel in spiegelbeeld) nog iets te zien of te lezen.

Qua sfeer zou ik het overigens ergens zuidelijk in nederland plaatsen. Wellicht Maastricht?


Martin Snuverink, do 15-12-2005 17:42:45:
Delft kan ook van de lijst af.

H. Rieter, ma 5-12-2005 11:34:39:
Hulst is het waarschijnlijk ook niet. Zie http://people.zeelandnet.nl/lke/Steenstraat%20met%20Vestdijkstraat.htm
Wel zijn daar hoge stoepen te zien waarover Dick Zweers eerder sprak.
Het tijdsverschil tussen de afbeelding van de heer Tak en de ansicht op de bedoelde site is groot. In de tussentijd kan er heel wat veranderd zijn.
Dus als er oudere afbeeldingen te vinden zijn van Hulst kunnen we het hopelijk definitief vaststellen.

d.kralt, do 1-12-2005 00:53:20:
Apeldoorn kan ook van de lijst af. Zie Gelderlandinbeeld:01645.jpg

H. Rieter, vr 25-11-2005 10:21:44:
Zwolle kan ook van de lijst af. Zie http://83.137.17.27/Atlantis (beeldbank Zwolle)

d.kralt, wo 23-11-2005 18:47:31:
Hartelijk dank voor de aanvulling op de lijst hr. Rieter! Van deze lijst kunnen in ieder geval af: Heerlen (zie: www.parkstad.com), Vlissingen (zie www.vlissingen.nl > beeldbank). Ook een Goedkoope Bazar gevonden in Middelburg, maar dan in de Gravenstraat.

Arnold Tak, wo 23-11-2005 11:50:10:
de heer Riter heeft denk ik goed gezien dat de tekst UILTJE en HANDWERK niet op de ruit zelf is aangebracht, maar op iets erachter. Helaas brengt dit de oplossing niet dichterbij. Ik heb de kaart er nog eens bijgepakt en verbaas me over de 4 dennenboompjes met daarin een slinger met kleine afbeeldingen van landenvlaggetjes. Zou het helpen als ik een vergrote en scherpe scan aanlever van de kast met ansichtkaarten? Ik zie er een paar met nogal wat water erop.

H. Rieter, wo 23-11-2005 11:40:38:
Nog even een aanvulling op het onderstaande. Uiltje een bekend handgemaakt sigarenmerk. Deze sigaren kwamen uit Kampen en het merk bestaat al zo'n 40 jaar niet meer.
Het is dus vrij aannemelijk dat het in de foto gaat om een etalagebord dat achter de opstelling met sigarendozen staat.

H. Rieter, wo 23-11-2005 11:27:53:
Kan het zijn dat er op het raam toch iets anders staat dan 'UILTJE' en 'HANDWERK'? In het raam is namelijk duidelijk de weerspiegeling te zien van het tegenoverliggende pand en wellicht is het een tekst die op dit andere pand geschilderd is. Of gaat het om een etalagebord dat wat achteraan in de etalageopstelling staat? Ik ga er van uit dat de tekst niet op het raam geschilderd is. Daarvoor staat het op een te afwijkende plek.

H. Rieter, ma 21-11-2005 12:27:50:
Een tijdje niet meer langs geweest bij dit zoekplaatje, dus een wat late reactie op het verzoek van de heer Kralt voor wat meer opties van mijn lijst met Goedkoope Winkels. Nogmaals de datering van de lijst is niet goed bekend en het betreft waarschijnlijk niet altijd een goedkoope winkel of Haweko Bazar. Reeds afgekeurde plaatsen zal ik niet meer noemen.
Nieuwstraat 36, Deventer
Geleenstraat, Heerlen
Kleine straat 15, Maasstricht
Hoofdstraat 99, Apeldoorn
Kleine markt 15, Vlissingen
Groote straat 125, Waalwijk
Noordstraat 70, Terneuzen
Vrouwenregt 14, Delft
Utrechtse straat 8, Amersfoort
Velserduinpein, Velseroord
t/o Mijn Emma, Hoensbroek
Burg. Lemmenstraat 15, Lutterade (limburg)
Klaasstraat 14, Venlo
Spoorstraat 121-A, Didam
Neerstraat 1, Roermond
Heuvelstraat 79. Tilburg
Schoutenstraat 5, Hilversum
Hooge Steenweg 7, Den Bosch
Oranjestraat, IJmuiden
Diezerstraat 23, Zwolle
Marktstraat 2, Deventer
Steenstraat 77-B, Hulst
Lange Delft, Middelburg

Heel wat opties dus. Het leek me wat uitgebreid om er ook namen van eigenaren bij te zetten. Maar als er verzoeken zijn zal ik de naam erbij zetten.

D.Kralt, vr 11-11-2005 16:12:40:
Roosendaal had ook een Goedkoope Winkel, maar deze is het ook niet.

Victor Lansink, di 6-9-2005 12:13:58:
Er is mij ook nog een Goedkoope Winkel als uitgever van prentbriefkaarten bekend te Doorn.

dick zweers, di 30-8-2005 08:29:46:
Op meerderer verzoek tracht ik hier een zeer zwak licht te laten schijnen. Het metselwerk en de deuren dateren uit de 1e helft van de 19e eeuw terwijl de gepleisterde decoraties wel zo'n 60-80 jaar jonger zijn. Deze en de ruw gepleisterde zijmuur van een belendend pand zijn een veel voorkomend fenomeen in het Gelders rivierengebied (en aangrenzende streken). Ongetwijfeld staat dit pand in een middeleeuwse stadskern en heeft het al vele verbouwingen ondergaan. De hoge pui wijst op een relatief hoge ouderdom en de hoge stoep eveneens. Die kan wel degelijk met periodiek hoge waterstanden te maken hebben.

H de Haas, za 27-8-2005 15:50:16:
Den Haag is het zeker niet, nergens komen dergelijke hoge stoepen voor, zeker niet in de Weimarstraat. Ik denk dat we het moeten zoeken in een gebied waar regelmatig een hoge waterstand voorkomt.

Groetjes Hans.

theo van gijlswijk, wo 24-8-2005 16:17:59:
De laatste paar weken heb ik zo nu en dan gezocht naar advertenties van winkels die tabak van Taconis verkochten:
De oogst was mager en alleen in grote steden.
Ik zal ze even noemen:
J.R. Wansink 's Gravendijkwal Rotterdam (nst Nieuwe kerk)
S.H. van Praag St. Anthoniebreestraat 100 Amsterdam
J. Schellens Plompetorengracht 2 Utrecht
Fa W Brandsen Z.O. Binnensingel 17 Den Haag (nu Uilebomen)
M. Klootwijk,Insulinde Weimarstraat 252 Den Haag
Naar mijn idee is het geen van deze adressen.

Ook is mij een ansichtkaart bekend van een winkel in Noordwijkerhout (Zuid Holland) met 'n muurreclame voor Friesche Tabakken van H.Taconis Szn. jaartal ±1910 Deze winkel is het zeker niet.

d.kralt, di 23-8-2005 18:28:47:
Even een korte recapitulatie van de plaatsen die eerder genoemd zijn:

Leeuwarden, Heerenveen, Ede, Arnhem (2x), Velp, Oosterbeek, Nijmegen, Eindhoven, Nijmegen, Bolsward en Sneek zijn in onderstaande tekst onderzocht en afgewezen.

Langweer (fr), Middelburg, Dieren, Eindhoven, Baarn, Culemborg, Heerlen, Steenderen en Apeldoorn zijn door mij gevonden, maar komen niet overeen met de foto.

Er zijn nog "Goedkoope Winkels" geweest in: Terneuzen, Axel, Amersfoort, Maastricht, Den Bosch, Amsterdam, Venlo(?) waar ik geen afbeeldingen van gevonden heb.

Misschien kan Dick Zweers iets zeggen over het stucwerk boven de ramen en de deur?

Wellicht dat de heer Rieter nog een aantal opties heeft die nog niet genoemd zijn.


J. Niemeijer, za 25-6-2005 12:38:45:
Zou het Hendrik Taconis kunnen zijn, gehuwd met Janke Meines en woonachtig in Leeuwarden?

Gerard Nachbar, di 7-6-2005 17:01:15:
Die G ben ik inderdaad. (Haperende AutoAanvullen van IE6SP2.) Ik ben ergens vandaag een uitgever van ansichten tegengekomen: "Goedkoope...Blaricum". Ik zwerf nogal veel en kan het even niet niet reconstrueren. Waarschijnlijk een Friese ansichtkaartencollectie. Dit is relevant in verband met de vitrine met ansichtkaarten links in het zoekplaatje.

Antoon Bosselaers, di 7-6-2005 12:22:58:
Bolsward (Appelmarkt 5) en Sneek (Wijde Burgstraat 12) zijn het niet, zie Fries fotoarchief (www.friesfotoarchief.nl/Atlantis), kaarten 100890 (Bolsward) en AH512 en AH513 (Sneek). In Bolsward gaat het om een Haweko Bazar, in Sneek vind je zowel een kaart met Goedkoope winkel als een latere kaart uit de jaren dertig met Haweko Bazar. Zoeken op 'goedko(o)pe' levert ook nog een kaart (101456) uitgegeven door De Goedkope Winkel te Drachten, maar geeft geen nadere details over de locatie. Maar zoals Norman Visser al opmerkte hoeft dit helemaal niet in Friesland te zijn. En ter info: 'G' is Gerard Nachbar.

H. Rieter, di 7-6-2005 10:28:42:
Wat mij opvalt aan de foto is dat de lijsten van de ramen en de deur zijn versierd. Ook staan er op de verhoogde stoep vier versierde dennenbomen in losse bakken. De dennenbomen doen aan kerstmis denken maar gezien het zonlicht in de foto en de korte mouwtjes van de kinderen is dat erg onwaarschijnlijk. Zou het dan met folklore of een streekgebonden feest te maken hebben? (Wel typische een dennenboom als versiering). Wie weet zet dit u op een spoor.

H. Rieter, di 7-6-2005 10:09:22:
Mijn overgrootvader (Rieter) was in de jaren ±1900-1910 eigenaar van (waarschijnlijk) een goedkoope winkel in Venlo en van ±1910-1937 eigenaar van enkele Goedkoope winkels in Arnhem (2x), Velp en Oosterbeek. Deze foto betreft in ieder geval geen van deze vestigingen. Ik heb uit die tijd een lijst van 30 collega(?) vestigingen door heel Nederland. Op deze lijst staat de naam van de eigenaar, het adres en de vestigingsplaats. Er staat niet letterlijk bij dat het allemaal Goedkoope winkels betreft, dus helemaal betrouwbaar is het niet. De lijst is niet gedateerd maar er is later in gecorrigeerd en deze correcties zijn gedateerd op juli 1930. Op deze lijst komen Friese vestigingen voor in Bolsward (Appelmarkt 5) en in Sneek (Wijde Burgstraat 12).
De Goedkoope winkels van mijn overgrootvader waren op een bepaald moment ook verbonden aan een speelgoedhandel met de naam Haweko. Beide namen werden naast elkaar gebruikt. Zo staat de vestiging in Maastricht, die 'G' noemt, op mijn lijst als Haweko Bazar. Als ik verder op de lijst van 'G' kijk dan zijn er nog enkele verschillen. Zo is de winkel van J. Janssen op mijn lijst gevestigd op de Hooge Steenweg 7 in Den Bosch en de familie W. te Poel gevestigd aan de Geleenstraat in Heerlen en ene H. te Poel in Hoensbroek. Verder heb ik afbeeldingen van de Goedkoope winkel in Nijmegen (Lange Hezelstraat 7) en Eindhoven (Rechtestraat 48) ook deze afbeeldingen komen niet overeen met de foto. Overigens komt de naam Taconis niet op de lijst voor.
Er zijn dus duidelijke verschillen met de lijst uit 1915. Gezien de kleding op de foto lijkt mij de lijst van 'G' betrouwbaarder maar wie weet helpt dit u toch verder.

d.kralt, vr 3-6-2005 01:42:31:
Sorry, die is het niet, zie beeldbank Leeuwarden fotonummer:PBvoorst013

d.kralt, vr 3-6-2005 01:38:25:
Er was vroeger in Leeuwarden een Goedkoope Winkel. Deze was gevestigd aan de Voostreek 245 en werd gedreven door H. Wijbenga.

d.kralt, wo 1-6-2005 20:51:48:
Ede is het niet zie Gelderland in Beeld afbeelding:14220. Groote Straat in Ede

Erwin Esselink, wo 1-6-2005 08:54:03:
Van de Goedkoope Bazar aan de Dracht te Heerenveen is een afbeelding te vinden in het Fries fotoarchief (www.friesfotoarchief.nl/Atlantis, zoek op nr. Q96). Dit is niet de winkel van het zoekplaatje.

G, di 31-5-2005 21:45:14:
De gids uit 1915 kent de volgende 'goedkoope' winkels (voor de volledigheid alle acht):
1 Lorjé, A.W., Dir. N.V. Lorjé's goedkoope kantoorboekhandel Prinsengr. 328. [Amsterdam]
2 Pieters, E.P., (Fa. J.v. Leeuwen), "de Goedkoope Winkel", in huish. art. Bilderdijkstr. 102 [Amsterdam]
3 "Wereldbibliotheek", Mij. v. goede en goedkoope lectuur, Utrechtschestr. 13. (9-12.30, 1.30-5.30)
4 Kranenburg, J., Rijwielhandel "de Goedkoope Winkel" [Ede]
5 Fresco, J., de Goedkoope Fruitwinkel de Banaan, Reinkenstr. 33 ['s-Gravenhage]
6 Kallen, D.F. v.d., Goedkoope Bazar, Dracht [Heerenveen]
7 Goedkoope winkel, Jan Janssen, Pensmarkt ['s-Hertogenbosch]
8 Poel, Jac., te, Goedkoope winkel, Kl. Staat 15 [Maastricht]
Van dit rijtje maakt Heerenveen de grootste kans, gezien de link met Taconis in het naburige Leeuwarden.


r.schotanus, wo 9-3-2005 18:52:02:
ik weet dat in een grote binnentuin van een kennis een prieel staat hier is ook een foto van met de fam.Taconis Dit is aan de Sacramentsteeg,tussen Scapino en Zalen Schaaf in Leeuwarden.zowel de winkel als de tabakfabriek bestaan niet meer,groeten roel

Dennis de Waart, do 10-2-2005 20:26:56:
In reactie op " Oud - Baarn " kan ik melden dat de benaming " Goedkoope Winkel " in vroeger tijd zeer regelmatig gebruikt werd. M.i. daardoor helaas geen instrument om goed op te kunnen zoeken. In Haarlem vestigde zich enige tijd geleden in de Kleine Houtstraat een kapsalon met de aparte naam Kinky Kappers, ( wat voor coupe zou men daar knippen ? ), waarbij men een oud reclamebord aan de voorgevel van een daar vroeger gevestigde affaire achter betimmeringen ontdekte. Men heeft gelukkig dit bord behouden en sindsdien staat er te lezen: De Goedkoope Nikkelwinkel. Een pakkende en daardoor veelgebruikte slogan, zeker in een land met een kruideniersmentaliteit. Overigens is het heel goed mogelijk dat de opname in Friesland is gemaakt, maar ik wil toch opmerken dat Friesche Kwaliteits Tabakken ook elders goed verkocht geweest kunnen zijn.

Wim de Koning Gans, ma 7-2-2005 23:22:01:
Geďnspireerd door "Oud-Baarn" heb ik gezocht in kranten.kb.nl, wat voornamelijk advertenties opleverde van De Goedkoope Winkel in Arnhem, Hommelstraat 31 en Rijnstraat 27. Deze firma bood op 6-8-1910 '12 fotokaarten in omslag (groot formaat) keurig afgewerkt, per stel f. 0,25' aan. Van zo'n prijs kun je nu alleen nog maar dromen. Wat ik van beide straten aan beelden heb kunnen vinden past overigens niet bij het zoekplaatje.
Behalve de verhoogde stoep voor het huis valt mij nog op dat de gevel gedeeltelijk bepleisterd is om versieringen onder en boven de ramen aan te kunnen brengen.

www.oud-baarn.nl, zo 6-2-2005 19:13:04:
In Baarn zat een winkel die de Goedkopen winkel heette!!! Misschien was dit een algemene naam toen??? Het pand komt me als zodanig niet bekend voor maar wie weet hebben ze eerst in een ander pand in Baarn gezeten. Misschien wil een betere/grotere scan helpen???? Graag zie ik die dus tegemoet.

Norman Visser, zo 12-12-2004 23:54:39:
Met enige zekerheid kan ik zeggen dat niet Leeuwarden is. De reclame van Taconis kwam vrij algemeen voor. Ik kwam laatst een schildering op een muur tegen van dezelfde tabaksfabriek in Utrecht welke ze gerestaureerd hadden. Ik heb tevens aan Arnold gevraagd mij een scan te sturen van de ansichtenkaartvitrine wat aan de muur hangt. Mij viel daar op dat het vrij landelijke plaatjes waren.

Tabe Dolstra, za 11-12-2004 11:06:48:
Deze foto van de tabakswinkel van Hendrik Taconis moet in Leeuwarden zijn genomen. Hendrik Taconis was eigenaar van de stoom-tabaksfabriek de Oldehove. Simon Arnoldus Baudewijn Taconis was eigenaar van tabakswinkel annex fotografie aan de Voorstreek in Leeuwarden. Ik kan echter dit pand niet plaatsen in de Voorstreek. Maar waarschijnlijk betreft het een pand in de binnenstad van Leeuwarden. Mogelijk kan de Historische Vereniging Aed Levwerd (Leovardia) een oplossing geven.


18 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Straatwand met geheel links huisnummer 107 (vierkante huisnummerbordjes) de nummers lopen naar rechts af. Op nummer 97 bij het kruisje woonde Tetterode. Het blok panden verderop in de straat (met de markiezen) heeft masten op de daken, welke met opvallende ballen op de dakpunten zijn versierd. Er zijn zeer opvallende buiten de gevel uitstekende versierde dakpunten, welke direct opvallen. Op de voorgrond rijdt een jongen op een voor die tijd duur stukje speelgoed. De huizen op de voorgrond hebben heel kleine tuintjes met grint.

vergroot   reageer (kies 18)

opgelost!

Haarlem

   Reacties 

Anja Kroon, wo 17-12-2003 11:43:18:
Dit is de Tetterodestraat in Haarlem.


19 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Links huisnummer 6 en rechts 8, geschilderd op de rechter deurstijl. Tramrails in het wegdek en tramdraden in de straat. Opvallende bekroning van de dakkapellen en glas-in-loodramen boven de deuren.

vergroot   reageer (kies 19)

opgelost!

Utrecht

   Reacties 

Erik de Geus, di 3-6-2008 19:13:17:
Arnold,

Ik zag deze fotokaart staan zou deze graag willen kopen indien dit nog mogelijk is.

Johan Willem Frisostraat 6-8 in Utrecht.

vriendelijke groeten
Erik de Geus

Wim de Koning Gans, vr 5-11-2004 15:20:52:
Norman heeft gelijk! Geïnspireerd door de (nog niet bevestigde) oplossing van Zoekplaatje 21 heb ik wat straten bekeken in de omgeving van de Nassaustraat in Utrecht. Deze foto stelt voor de Johan Willem Frisostraat 6-8 in Utrecht. Bewijs verdeeld over twee foto's:
- nrs. 4-6
- nrs. 8-10.

Norman Visser, wo 14-7-2004 03:39:33:
Ik heb zelf de sterke vermoedens dat dit de stad Utrecht betreft.

Gabriël Snuverink, ma 8-3-2004 23:11:17:
Dit is niet de Koninginneweg te Amsterdam. Op nummer 6 is een advocatenkantoor gevestigd. Foto's van hun pand staan op http://www.bradakuttner.com/ Deze foto's komen niet overeen met foto nummer 19.

cor fijma, ma 8-3-2004 13:59:19:
Ik kan mij niet onttrekken aan de idee dat dit de Koninginneweg te Amsterdam is.

Hans Klomp, wo 7-1-2004 10:40:50:
Bedenk wel dat er voor de oorlog ook elctrische trams reden in steden als Groningen, Arnhem, Nijmegen, Utrecht, Haarlem, Leiden enzovoort. Er is dus een ruime keuze uit mogelijke steden.

Martin Snuverink, di 30-12-2003 22:02:49:
Markant zijn de verspringen de gevels, die duiden op een "kromme" of schuine straat. Ook de tramrails (dubbelspoor) met bovenleiding zijn markant. Eerst dacht ik ten onrechte aan de Kanaalweg in Scheveningen. Den Haag en Amsterdam lijken me onwaarschijnlijk. Ik denk eerder aan het vooroorlogse Rotterdam, maar daar weet Arnold Tak eindeloos veel meer van dan ik.

Haags Gemeentearchief, ma 29-12-2003 17:28:17:
De site van het Haags Gemeentearchief doet het gelukkig weer. Duinstraat 6-8 is het Appeltheater, dat ziet er beslist anders uit. Net als Hans de Haas had ik aanvankelijk het gevoel dat dit Haags was, maar ik heb geen passende locatie gevonden. Het zou me erg verbazen wanneer het toch Den Haag zou blijken te zijn.

H de Haas, ma 29-12-2003 02:47:41:
Weer zo'n plaatje wat bij mij direct een straat oproept, nl. de Duinstraat in Scheveningen. Helaas is de site van het HGA al een paar dagen niet actief, zodat ik het niet kan controleren.


20 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Kaart met op 3 plekken punaisegaatjes, er is ooit gezegd "Zaanstreek" (voor wat het waard is).

vergroot   reageer (kies 20)

opgelost!

Zaandam

   Reacties 

kees vlietstra (vlietstralischerzonnetnl), zo 18-11-2012 10:09:14:
is de kaart van de Zuiddijk ZAANDAM NOG TE KOOP?

Dennis de Waart, do 18-12-2003 10:44:07:
Dit is een opname van de Zuiddijk te Zaandam, gezien in zuidelijke richting ter hoogte van het Prinsenpad, ( thans Prinsenstraat ). ( Zie: Zaandam in oude ansichten deel 1, blz.118 en 122 ).


21 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Burgerlogement en kosthuis, geheelonthouders koffiehuis, huisnummer 66, links op ruit nr. B 97a. Mobilisatie eerste wereldoorlog? Noord-Brabant?

vergroot   reageer (kies 21)

opgelost!

's-Hertogenbosch

   Reacties 

Richard van Leeuwen, do 20-1-2005 21:31:28:
Arnold had gelijk met Brabant. De foto is genomen aan de Orthenstraat 68 in Den Bosch. http://zoeken.stadsarchief.nl/Atlantis
met als zoekvraag 'burgerlogement' levert een vrijwel identieke afbeelding.


22 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Huizen grenzend aan grasland, geen huisnummerbordjes.

vergroot   reageer (kies 22)

opgelost!

Utrecht

   Reacties 

Peter Notermans, wo 16-6-2004 13:14:43:
Het betreft de Gerard Doustraat te Utrecht in 1910. Het Utrechts Archief heeft een soortgelijke kaart zo'n 5 jaar geleden aangekocht. Op de achterkant stond de straatnaam en het jaartal geschreven.


23 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Straat langs spoor- of trambaan, elektriciteitsdraden zijn zichtbaar, afrastering langs de baan, bij de doorgang links van het huis met de opvallende witte omlijsting staat een paal met daarop een bordje "dameskapper". Vierkante huisnummerbordjes.

vergroot   reageer (kies 23)

opgelost!

IJmuiden

   Reacties 

Redactie Zoekplaatjes, di 30-3-2004 09:52:01:
E. Schong van het Zee- en Havenmuseum te IJmuiden heeft middels een E-mail de oplossing van de Ed Lippus bevestigd: 'Inderdaad dit is de Julianakade , niet recht tegenover het Witte Theater maar meer precies tegenover de nieuwe kerk'.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

ed lippus, zo 28-3-2004 16:41:49:
hallo, ik was helemaal vergeten om de plaats er bij te vermelden, dit moet
zijn ijmuiden
dit huis heeft een paal op de hoek en staat tegen over het witte theater(oud
PEN-gebouw)


ed lippus, wo 24-3-2004 17:40:40:
dit is de julianakade.

Dennis de Waart, za 28-2-2004 21:23:08:
De opname lijkt in de verte op de panden vlak voor station Utrecht C.S. vanuit de richting Den Haag, maar wijkt in detail sterk af van de situatie daar ter plaatse.

Adje van Daalen, za 21-2-2004 19:50:53:
Heel flauw vermoeden: de huizen vlak voor Utrecht CS, vanuit Den Haag gezien rechts, zien er zo uit.


24 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Straatfeest met links en rechts een laag muurtje, mogelijk de overgang naar hoekpanden bij een kruising met een andere straat. Opvallend zijn de trapgeveltjes rechts. Kaart heeft 2 kleine punaisegaatjes.

vergroot   reageer (kies 24)

opgelost!

Gouda

   Reacties 

Antoon Bosselaers, ma 2-5-2005 15:13:44:
Het is niet waarschijnlijk, het is gewoon zo! Knap gevonden van Jeannet de Swijger. Haar link volgen, en zoeken op Gouda en Graaf van Bloisstraat levert op de tweede pagina het plaatje met stamnummer 50075, dat precies hetzelfde zicht laat zien als dat van het zoekplaatje.

Jeannet de Swijger, ma 2-5-2005 13:05:41:
Dit is waarschijnlijk de Graaf van Bloisstraat te Gouda.

http://groenehart.pictura-dp.nl/index.php?option=com_memorix&mrx_mod=result&Itemid=28

Martin Snuverink, vr 24-12-2004 13:24:51:
De hoge drempels waren mij al opgevallen. Deze blijken vooral voor te komen in Rotterdam en Dordrecht en in andere steden niet of nauwelijks. Vergelijk de opgeloste zoekplaatjes 46, 187, 238 en 297.
Ik raad aan verder te zoeken in de oude volkswijken van op de eerste plaats Rotterdam en, als dit niets oplevert, Dordrecht.

J. Krul, di 22-6-2004 11:25:45:
Wat vervelend voor de mensen op de foto. Zo wordt de hele straat voor je versierd en loopt iedereen voor je huldiging uit, zo sta je als onbekende bij zoekplaatjes.nl...

Maar goed, wat ik zeggen wilde: misschien is dit een huldiging van een sportman, en is een van de drie heren op de voorgrond voor bekend bij de archieven van NOC/NSF.

Martin Snuverink, zo 1-2-2004 11:13:35:
Wat nog meer opvalt, en wat een aanknopingspunt kan zijn, is dat de parterrevloeren van de huizen links en rechts ten minste een enkele decimeters boven het maaiveld liggen. Dit kom je niet vaak tegen. Een overstromingsgevoelig gebied?
Bouw uit de 19e eeuw.25

Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Pension Bonthuis, typisch vakantieparadijs uit de eerste helft van de vorige eeuw. Het huisnummer is 20. Droogstempel B.F.K. Rives No. 7. Gelderland?

vergroot 1   reageer (kies 25)

vergroot 2

opgelost!

Breda

 Reacties 

Gerard Nachbar, wo 3-8-2005 22:44:54:
JIP(PIE)!
Vanmiddag heb ik een aangename, prettige en ook geďllustreerde reactie gekregen van de huidige bewoners van Duivelsbruglaan 78. Na overleg met Wim, die - het moet maar eens gezegd worden - enorm actief is bij het vlot trekken van ZP's en bij andere 'cold cases', zijn we tot de conclusie gekomen dat dit zoekplaatje definitief is opgelost! Bert zal, nemen we aan, vandaag of morgen het plaatje aan dit bericht toevoegen.
Dit is met Zandvoort het bewijs dat het inschakelen van lokale en vaak 'bijeengegoogelde' zoekkrachten rendeert. (De onwillige deurwaarder op de Tweede Schubbekutter Turftrekvaart N.Z. van enige tijd geleden vormt een uitzondering die de regel bevestigt.)
Hieronder de brief:
"Beste heer Nachbar, Dat was nog eens een leuke verrassing, ons huis toen het pas gebouwd was! Wij (mijn vrouw en ik) wonen hier sinds 1990, toen wij het kochten was het een pension genaamd pension Ancion. Wij zijn altijd benieuwd geweest naar de historie van dit huis en de 2 gelijke huizen ernaast alsook naar de bewoners. Maar zoals dat wel meer gaat: het komt er maar niet van. De foto's betreffen inderdaad no78. Volgens mijn informatie tesamen met no's 76 en 74(die bijna exact hetzelfde zijn) omstreeks 1910 gebouwd. Frappant dat ernaast nog geen huizen staan. Nu staat er een appartementencomplex, gebouwd omstreeks 1970, nadat de oorspronkelijke 3 huizen waren afgebrand. Dit waren overigens ook pensions er waren zover ik weet 7 doden. Ons huis is aan de voorkant nog in redelijk originele staat. De veranda is verdwenen, de extra ingang hierin is een raam geworden. Binnenin zijn nog talrijke oorsprokelijke elementen. Met een beetje goede wil is de Jugendstil-invloed te zien. (...) Mijn vrouw en ik zijn heel blij met de leuke foto's en willen ze dan ook graag kopen. (...) Goed te zien zijn de drie gelijke huizen, mijn vrouw, ikzelf en kleinzoon Jip. Met vriendelijke groet, Meindert Schouten."Foto ingezonden door Meindert Schouten via Gerard Nachbar-red.

Wim de Koning Gans, ma 1-8-2005 17:13:24:
Inmiddels heb ik van de conservator van het Breda's Museum bericht gekregen dat het erg waarschijnlijk is dat dit de Duivelsbruglaan in Breda is, maar dat het toch nodig is ter plekke te gaan kijken. Hij ziet daar niet op korte termijn kans toe. Hopelijk geeft de huidige bewoner uitsluitsel. Gerard was me net voor met deze actie.

G, zo 31-7-2005 16:54:18:
Op nummer 78 woont en/of werkt nu een fotograaf/beeldend kunstenaar. Ik heb hem een mailtje met wat handige vragen gestuurd.

Gerard Nachbar, zo 31-7-2005 16:29:45:
Allereerst: ik denk dat, als ik begin augustus in de buurt ben, zelf maar eens de digitale camera ter hand neem. Zien is (zeer waarschijnlijk) geloven!
Ten tweede: Google levert de site http://www.xs4all.nl/~ginneorg/Diversen/Monumentenlijst.htm met een monumentenlijst voor Ginneken op. Ook Duivelsbruglaan 74 - 78 komt erop voor. Men heeft het over 'Art Nouveau invloed'. Dick & anderen die er verstand van hebben: kan dat op basis van de info van het zoekplaatje kloppen?

Redactie Zoekplaatjes, vr 6-5-2005 10:45:17:
Aan zowel het Brabants Archief als het Breda's Museum is circa een week geleden om een bevestiging van de vondst van de heer Kralt gevraagd.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

Antoon Bosselaers, wo 4-5-2005 17:11:18:
De overeenkomsten tussen de door D. Kralt gevonden afbeelding en het zoekplaatje zijn te opvallend om niet correct te zijn. Dus heb ik maar enig speurwerk verricht. De Duivelsbruglaan vertrekt op de Ginnekenmarkt en loopt over de Duivelsbrug naar het Mastbos. Vanaf de Duivelsbrug is de Duivelsbruglaan uitsluitend aan de rechterkant bebouwd, en heb je aan de linkerkant de tuinen van het kasteel Bouvigne en de uitlopers van het Mastbos (zie deze link voor een beschrijving van de omgeving). Nummering loopt op vanaf de Ginnekenmarkt, zodat het zoekplaatje overeen komt met wat nu Duivelsbruglaan 78 is (het meest linkse pand op de afbeelding ZB019-001416). Maar hoe dan het huisnummer 20 te verklaren? Bovenstaande link maakt al een en ander duidelijk, maar deze link is nog duidelijker: Duivelsbruglaan is pas in 1942 ingevoerd, daarvoor heette het gedeelte van de Ginnekenmarkt tot aan de brug Brugstraat en het vervolg Boschstraat, en na 1904 Boschlaan. Het is dit tweede gedeelte waar we ons zoekplaatje moeten zoeken, tussen de Werfstraat en de Teijchinelaan (dat kan je dan weer afleiden uit ZB019-001414, waar je de Werfstraat en het hoekhuis met nummer 62 op ziet). Dat alles verklaart het oude nummer 20. Overigens was volgens het telefoonboek 1915 (bij Ginneken kijken) op Boschlaan 28 het Hôtel Dennenoord gevestigd.

Erwin Esselink, do 28-4-2005 13:41:16:
De huizen op de foto, waar D. Kralt naar verwijst, hebben de nummers 74, 76 en 78. Toeval of niet, maar op nummer 72 (helaas buiten beeld) bevindt zich thans pension 'Zonneleen'.

d.kralt, di 26-4-2005 23:59:20:
Volgens mij staan deze huizen aan de Duivelsbruglaan in Breda.
Zie:http:\\www.bhic.nl. Zoeken naar ZB019-001416


d.kralt, do 24-2-2005 00:11:53:
Voor de mensen die het niet weten B.F.K.Rives no.7 is een soort foto=afdruk=papier.


26

Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Een monumentaal gebouw. De gevelsteen links op de erker vermeldt 1888. Het ornament op het torentje toont onder meer bloemen. Wijzen de schoorsteenplaten op noord- Nederland?

vergroot 1   reageer (kies 26)

opgelost!

Winschotenvergroot 2


Bovenstaande kleurenafbeelding werd door Ferdy Bos als bewijs ingezond (red.)

 Reacties 

J. Krul, do 3-2-2005 11:27:31:
Die Ferdy; die vindt dat er te weinig zoekplaatjes, waarvan we hier moeten onderzoeken waar ze nou eigenlijk vandaan komen, uit het Noorden van het land komen. Dan mist hij ergens de essentie van deze site, denk ik dan.

Maar goed, het plaatje doet wat stijl betreft mij erg denken aan de villa van de margarinefabrikanten in Oss; http://www.zoekplaatjes.nl/250/261A.html. Hebben ze soms dezelfde architect?

Redactie Zoekplaatjes, wo 2-2-2005 11:54:14:
Indien Ferdi Bos zijn E-mail adres correct ingevuld had, had hij automatisch een afschrift van zijn reactie ontvangen en het juiste E-mail adres van Zoekplaatjes. Helaas kreeg ik bericht dat het afschrift onbestelbaar was. Bij deze reactie staat het E-mail adres van Zoekplaatjes vermeld. Nu maar hopen, dat hij nog eens kijkt.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

Gabriël Snuverink, di 1-2-2005 18:47:11:
Gefeliciteerd met de oplossing. Overigens ben ik het niet met de oplosser eens dat er weinig van Noord-Nederland getoond wordt, er staat wel degelijk een flink aantal plaatjes op de site.

F . Bos, di 1-2-2005 17:42:48:
Dit is met zekerheid in de Blijhamsterstraat te Winschoten.
Het werd in 1888 door mr. Harm Hesse gebouwd en werd later "Dorewinet" genoemd.Het pand bestaat helaas niet meer.
Ik zou beide kaarten graag willen kopen.
Wel jammer vind ik dat er niet vaak iets van Noord Nederland wordt getoond. graag even het e-mail adres waar ik het bewijs naar kan toesturen.

Met vr.gr.
Ferdy Bos Winschoten


27 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Een pand met de naam Ruimzicht, zomerhuis van de Gereform. Meisjesbond. Het huisnummer is 35.

vergroot   reageer (kies 27)

opgelost!

Wijk aan Zee

 Reacties 

Bas Hickmann (bashickmanngmailcom), di 12-1-2010 21:55:41:
Is deze foto nog te koop? Mvg Bas

Martin Snuverink, do 3-2-2005 22:56:02:
Wim is naar mijn mening al te bescheiden door te zeggen dat hij het "meent" te hebben gevonden. Het is onloochenbaar aan de Julianaweg in Wijk aan Zee. Wederom knap gevonden, Wim.

Wim de Koning Gans, do 3-2-2005 22:15:51:
Volgens Het Vaderland was in Wijk aan Zee een zomerhuis van de Gereformeerde Meisjesbond. 9-12-1933 wordt een zomerhuis in aanbouw gemeld, maar op 7-10-1930 was er al een zomerhuis, blijkens het bericht over mej. E.J. Lasterie die er directrice van was. Ik meen het pand gevonden te hebben op Qoop: http://www.qoop.nl/index.php?page=%2Fshowartikel.php%3FartikelID%253D3657822: het linker van het blok van twee identieke huizen, waarvan het rechter een witte zijmuur heeft. Ook van het pand links van Ruimzicht, met de gekanteelde daklijst, balkon en serre, komt wat er te zien is overeen met de kaart van Nauta.

Martin Snuverink, di 1-2-2005 23:26:12:
De Gereformeerde Meisjesbond had een conferentieoord in Wijk aan Zee, maar ik kan me niet voorstellen dat dit huis Ruimzicht daar stond.


28 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Pension Renee. Het telefoonnummer is 2423 en het huisnummer 2. De kaart werd in 1938 verzonden. De achterzijde vermeldt: "we zijn naar het strand geweest". Dus naar alle waarschijnlijkheid ergens aan de kust.

vergroot   reageer (kies 28)

opgelost!

Zandvoort

 Reacties 

Paul van Wijk, ma 29-5-2006 15:24:34:
Mijne heren,
Bij toeval kom ik dit plaatje tegen van Pension Renee,waar ik ben geboren op 4 februari 1952, maar het heette toen geen pension renee meer en de serre was toen al afgebroken, het balkon bestond nog.
Het adres was Metzgerstraat 64 en deze huizen (3 naats elkaar) zijn omstreeks 1970 afgebroken. Mijn ouders zijn daar komen wonen omstraaks 1948.
Ik heb daar gewoond tot 1959, toen zijn we verhuisd naar de Oosterparkstraat in Zandvoort.
Met vriendelijke groet,


Cor Draijer, di 17-5-2005 09:51:31:
Enkele weken geleden heb ik de foto besproken in mijn wekelijkse krantenrubriek. Hierop kwam een reactie dat er nabestaanden van de familie Tiessen zouden wonen in Australie met aanvullende informatie. Contact wordt gelegd, wordt vervolg!

W.Drommel, za 23-4-2005 18:17:15:
Pensions,die vaak bezoek kregen van nieuwe gasten,schreven hun huisnummer graag zo groot mogelijk op de deurpost.
Bij huisnummers bestaande uit meerdere cijfers,bijvoorbeeld 64 werden de cijfers verticaal opgezet.
Er is geen enkele reden te bedenken voor een 2. Hier staan een 6 en een 4 onder elkaar om deze zo groot mogelijk te kunnen uitvoeren.
Als men van de 6 het bovenste en linkse deel weglaat en van de 4 het stammetje dan krijg je een 2.
Dus geen 2 kamers vrij,maar gewoon 64.

Wim de Koning Gans, di 12-4-2005 07:49:11:
Mooi dat deze uiteindelijk toch gevonden is. Nummer 2 pleitte zeer tegen Zandvoort, maar nu blijkt het huisnummer dus 64 te zijn. Rest de vraag wat de 2 op de deurpost dan betekent: het aantal vrije kamers?

Redactie Zoekplaatjes, ma 11-4-2005 22:57:42:
Cor Draijer van Genootschap Oud Zandvoort bevestigde de bewering van de heer Drommel in de reactie van Gerard Nachbar van 7 april. Hij schreef het volgende:"Na enig speurwerk in de villanamen-lijst, het telefoonboek (tot 1955 inmiddels al ingeklopt in een excel-bestand) en de 120 jaar gedigitaliseerde kranten, kom ik tot de conclusie dat dit pension inderdaad in Zandvoort is. Het adres was destijds Dr. Johannus G. Mezgerstraat 64. In 1938 kreeg het pension namelijk een telefoonaansluiting, waarbij ik een afdruk uit de krant van 1938 hierbij meestuur. Hierin staat het telefoonnummer vermeldt, 2423, wat ook op de voorgevel van het pand op de foto staat. Naar mijn mening een match dus.Overigens is de melding dat dit pension een telefoonaansluiting kreeg in 1938, met nummer 2423, niet de enige aanwijzing. Goed kijkende naar de foto herken ook ik op de achtergrond de inmiddels gesloopt Karel Doormanschool. Verdere naspeuringen naar de naam R. Tiessen, de pensionhouder, wijst uit dat deze persoon pas in 1936 zich vestigde in Zandvoort. Dit blijkt uit een melding in de krant van 1936 waarin werd bekendgemaakt wie zich had gevestigd in Zandvoort:Om mijn vermoeden omtrent de Karel Doormanschool te bevestigen, stuur ik een foto mee van de Karel Doormanschool.Deze foto is van een andere kant genomen maar het dak is wel goed herkenbaar, evenals de ramen."

Cor Draijer wist ook nog te vertellen, dat de Karel Doormanschool voor de oorlog geen naam had en met "school-C" werd aangeduid.

Prachtig dat dit plaatje is opgelost en allen die daaraan meegewerkt hebben, hartelijk dank.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

Antoon Bosselaers, vr 8-4-2005 16:58:30:
Op http://www.donderduinen.nl/ vind je meer informatie over de Küstenräumung van Zandvoort. Met name deze pagina is misschien interessant voor dit zoekplaatje. Onderaan kan je lezen dat op Dr. J.G. Mezgerstraat 1 een pension
was en op Dr. J.G. Mezgerstraat 2 een dokterswoning met apotheek.

Arnold Tak, do 7-4-2005 20:45:37:
graag voldoe ik aan het verzoek van Gerard. Ik heb de kaart er nog eens bijgezocht en met een loep bekeken. Ik kan op de rechter deurstijl een rond bordje ontwaren met daarin een 2. Ik hoop zo de oplossing weer een stapje dichterbij te hebben gebracht, al moet dat met het telefoonnummer 2423 als bevestiging ook natuurlijk nog wel eens lukken.

Gerard Nachbar, do 7-4-2005 12:46:36:
Michiel Drommel heeft PENSION RENEE gelocaliseerd. Ik citeer uit een e-mail waarin hij mij desgevraagd antwoord geeft op de vraag of dit Zandvoort is:
"De bewuste foto is [in Zandvoort - GN] gemaakt op de Mezgerstraat. Ongeveer middenin tussen Passage en Zeestraat. De ramen van de Karel Doormanschool zijn op de achtergrond zichtbaar".
Michiel heeft een website over oud-Zandvoort die onlangs in de beeldbankenstartpagina is genoemd. Zie deze link:
http://www.freewebs.com/wdrommel/
Je ziet in het zoekplaatje links van Pension Renee de schaduw ophouden tot onder de raampartij. Nu valt het kwartje: het gaat om een muurtje rond het schoolplein.
Ik ga nog verder op zoek naar visueel bewijsmateriaal. Er is nog een los eind, te weten het huisnummer 2 versus een positie halverwege X en Y.Gerard Nachbar, wo 6-4-2005 09:19:28:
Op een recent verworven historische plattegrond van Haarlem en omstreken (inclusief Zandvoort) stelde ik vast dat de Zeestraat veel korter is dan in een moderne plattegrond, en dat de Kostverlorenstraat (komt ook voor als Kostverlorenstraatweg) veel langer is. Ik heb de link naar de grotere luchtfoto bijgevoegd (kopiëren en plakken in adresbalk van browser). In mijn vroegere bijdrage verwees ik abusievelijk naar het kleine plaatje.
Link:
http://www.archeologienet.nl/pilotimages/Luchtfotos/luchtfotos/LFWO0001616.jpg
Stel dat in Zandvoort oplopende even nummers zich links bevinden. Ik neem aan dat Arnold goed heeft vastgesteld dat het huisnummer 2 is. Wellicht is PENSION RENEE het eerste huis aan de linkerkant. Erachter bevindt zich het uitgegraven, dus verlaagde spoorwegemplacement, met dat gebouwtje met karakteristieke dakcurve.


M.V. Wesstein, wo 30-3-2005 01:52:13:
Iedereen lijkt het eens te zijn dat Zandvoort de beste kandidaat is, maar het zou zomaar kunnen dat dit bv Oostvoorne is. Indertijd was er behoorlijk strandvervoer op het tramnet v/d RTM uit R'dam naar de Eilanden. Bestaan er archieven van plaatselijke telefoonboeken uit die tijd?

Martin Snuverink, ma 7-2-2005 22:21:07:
De Eltzbacherstraat in Zandvoort telt aan de even zijde maar 3 nummers: 2 t/m 6. In de Stratengids van 1997 komt deze straat niet voor. Hieruit concludeer ik dat deze naam toen nog niet bestond. Wat nu de Eltzbacherstraat is, heette voor 1997 Stationsplein en betreft de zuidzijde van het kopstation. Het straatje heeft een west-oost-tak, aan de noordzijde waarvan het station ligt, en een NZ-tak. Aan beide zijden zou het pension kunnen hebben gestaan: de westzijde met ochtendzon of de oostzijde met avondzon. Er is daar veel gesloopt.
Vergelijking met foto's van de voortreffelijke site www.stationsweb.nl van Wichor Bramer leert dat het lager liggende pand naast het pension niet een deel van het station is.
Uit de luchtfoto waarop Gerard Nachbar doelt kan ik helaas weinig opmaken. Al met al heb ik weinig hoop dat we het in Zandvoort zullen vinden.

Gerard Nachbar, ma 7-2-2005 21:37:49:
Van Zandvoort zijn loodrechte luchtopnamen uit de periode 1942/45 beschikbaar via de site De woonomgeving. Foto LFWO0001616 bijvoorbeeld (van 13 september 1944, dus dan is alles wat gesloopt moet worden wel zo'n beetje gesloopt) geeft het station plus wijde omgeving weer. Je kunt deze foto's zeer sterk uitvergroten omdat ze indertijd met een laaggevoelige zwartwitfilm zijn gemaakt, en met een hoge resolutie zijn ingescand.
Ik vind deze foto inderdaad nog steeds het beste bij Zandvoort passen, met een kleine mogelijkheid dat het Wijk aan Zee is (in de buurt van de gereformeerde meisjes).
http://www.archeologienet.nl/pilotimages/Luchtfotos/luchtfotos_small/LFWO0001616.jpg

Wim de Koning Gans, ma 7-2-2005 20:33:10:
Nou Martin, zo houden we niet veel meer over. We zoeken nog steeds een wat grotere badplaats, lijkt mij. Hoewel je in 1938 best per trein naar het strand kon gaan, ademt de foto voor mijn gevoel toch de sfeer van vlak aan zee.
Via http://www.maporama.com/
ontdekte ik dat bij de Zeestraat in Zandvoort de even nummers aan de zuidzijde liggen. Dit lijkt niet te rijmen met de zonnestand op de foto. De Eltzbacherstraat is de enige straat die ik zie met een nummer 2 aan de noordzijde. Daarachter ligt het station Zandvoort. Daarmee zitten we dicht tegen de tip van Gerard Nachbar aan, maar ik heb geen idee of de Eltzbacherstraat in 1938 al bestond.

Martin Snuverink, zo 6-2-2005 23:17:54:
Zo te zien is het dus niet Zeestraat 2 in Zandvoort. Met dank aan het onderzoek van Wim de Koning Gans. Het hoeft ook niet vlak aan zee te zijn, maar wel in het duingebied, gezien het lager liggende gebouw links achter.
M.i. zijn afgevallen: Scheveningen, Katwijk, Noordwijk, Zandvoort(?), Vlissingen. Egmond aan Zee zou kunnen. Er is daar veel veranderd.


Wim de Koning Gans, za 5-2-2005 10:45:12:
Blijkens http://www.donderduinen.nl/Kustenraumung/Sloop-overzicht/Zeestraat/zeestraat.html is Zeestraat 2 in Zandvoort gesloopt door de Duitsers. Uit de context van de site blijkt dat die sloopopdracht uitgevoerd moet zijn. Beeldmateriaal heb ik niet kunnen vinden bij de Beeldbank Noord-Holland en Archiefdienst voor Kennemerland.

Gerard Nachbar, vr 4-2-2005 21:34:59:
Ik denk aan Zandvoort. Het gebouw links van het pension is een bijgebouw van het station. In dat geval gaat het om een gebouw aan de noordzijde van de Zeestraat. In mijn herinnering is daar nog veel oorspronkelijke bebouwing aanwezig, en dus niet opgeofferd aan de Atlantikwall.
Ik denk dat Zandvoort groot genoeg is voor een viercijferig telefoonnet.

Martin Snuverink, di 1-2-2005 21:23:49:
Het pension staat niet aan een boulevard langs de Hollandse Noordzeekust in verband met de zonstand, maar waarschijnlijk aan de noordzijde van een straat ongeveer loodrecht op de kust. Scheveningen en Noordwijk zijn niet waarschijnlijk.

Gabriël Snuverink, di 1-2-2005 19:20:26:
Het pension lijkt hoger te staan dan het gebouw links op de achtergrond. Zou het aan een boulevard staan?


29 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: 1 KL RIJWIELHANDEL REPARATIE en VERHUURINRICHTING. Op de deur: J.F. Mulder. Op het emaille bord lijkt te staan erkend (?) rijwielhersteller en een logo (ANWB?). Op de achtergrond links is bebouwing te zien.

vergroot   reageer (kies 29)

opgelost!

Delft

 Reacties 

J.F.Mulder, do 11-1-2007 16:28:37:
Ik was zeer verheugd en verbaasd een foto van mijn vader te vinden. Ik moet zeggen dat ik 23 maanden oud was toen mijn vader en moeder zijn gescheiden. Mijn oudere broer en zusters echter herkennen inderdaad de werkplaats aan de Brasserskade te Delft.
Ik ben al vele jaren bezig met naspitten van de genealogie van de Mulders. De foto was dus een hele vondst. De gegevens van het gem.Archief Delft kloppen. Aldaar verkreeg ik een copie vd. Foto.

Redactie Zoekplaatjes, vr 1-4-2005 20:11:53:
De heer S. Schillemans van het Delfts gemeentearchief heeft de oplossing Brasserskade te Delft als juist bevestigd. Het archief heeft dezelfde foto in haar verzameling. Hij schat dat de foto van tussen 1930 en 1935 dateert.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

E. van der Most, vr 1-4-2005 13:39:44:
Waarschijnlijk dezelfde J.F. Mulder was tussen 1954 en 1956 gevestigd of woonde aan de Singelstraat 41 te Delft en had daar een rijwielreparatie bedrijf of een postadres van zijn bedrijf(Kamer van Koophandel inschrijving 9155). Het pand aan de Singelstraat is rond 1970 afgebroken.
De foto lijkt mij ouder dan 1954, dus waarschijnlijk van de Brasserskade.

E. van der Most, vr 1-4-2005 13:07:40:
J.F. Mulder was vanaf 1929 gevestigd aan de Brasserskade 51 te Delft en had op die plaats een bezineservicestation. Het pand is op onbekende datum afgebroken (bron: grootschalige inventarisatie hinderwetarchieven "Bliz 98" provincie Zuid-Holland, tevens hinderwetvergunning gemeentearchief Delft: SECR/IS/1929/1369.

Martin Snuverink, di 1-2-2005 21:59:18:
Het logo luidt "Bonds rijielhersteller" en verwijst inderdaad naar de ANWB. Het bord met de ster en daarin "GASOLINE" en "MOTOR OILS" is van de oliemaatschappij Caltex (later Chevron en Texaco). Dit voor wat het waard is.
De bebouwing op de achtergrond lijkt nog in aanbouw. Het gaat waarschijnlijk om een stadsuitbreiding rond 1930. Het aantal woonlagen kan ik helaas niet goed vaststellen.


30 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Een hulppostkantoor met als huisnummer 60. De overige teksten leveren geen extra informatie op.

vergroot   reageer (kies 30)

opgelost!

Nootdorp

 Reacties 

Wim de Koning Gans, ma 19-2-2007 13:32:57:
Deze afbeelding kwam ik bij toeval tegen in 'Nootdorp in oude ansichten Deel 2' door H.C.B. Starmans (1977), pagina 49. 'Aanvankelijk was het postkantoor ondergebracht in het huidige pand aan de Dorpsstraat 30', vermeldt het bijschrift. Het huidige pand van het postkantoor zal de auteur niet bedoeld hebben, dus waarschijnlijk verwijst dit naar een vernummering. 60 zou dan 30 geworden moeten zijn. 'Postkantoorhoudster was jarenlang mejuffrouw Gerarda Post.'
Het is dus Nootdorp.Foto uit het boekje ingezonden door Wim de Koning Gans - red.

Martin Snuverink, ma 8-5-2006 21:35:17:
In Giekerk, Susteren en Beek zijn nog steeds postkantoren op de door Jan Bol vermelde adressen. Het is niet uitgesloten, maar wel onwaarschijnlijk dat het ZP op een van deze adressen is. Dit is echter door een locaal bekende heel gemakkelijk te verifieren.

Jan Bol, di 2-5-2006 20:20:59:
Ik heb een lijst gevonden van met alle zgn. grootrondstempels. In deze lijst staan ook de hulppostkantoren vermeld:

http://www.filatop.nl/grootrond/Catalogus%20grootrond.pdf

Te oordelen naar de nummering (HK nummers, HK=Hulpkantoor) zijn er 950 geweest. Helaas staan er geen straatnamen en huisnummers bij.

Een aantal huisnummers 60 die ik verder gevonden heb (kunnen ook nieuwe postkantoren zijn):

Giekerk HK239 ? R. v. Nautaweg 60
Susteren HK780 ? Oude Rijksweg Noord 60
Beek Limb HK060a ? Markt 60
Maastricht Stationstraat 60 is hem niet, geen HK!

NB dit zijn dus niet alle HK's met huisnummer 60.

Wat me verder opvalt aan de foto:

Het lijkt of het HK tegen een ander gebouw aangeplakt zit (let op overgangen in muur en dak en verschillen in uitvoering van de ramen). Wellicht staat het naast een gemeentehuis. Dit kwam o.a. voor in Hemmen, met vermelding van HK gevelsteen. Helaas is dit Dorpstraat 9 en 10 (tenzij nummering gezijzigd is, is dit hem dus niet). Ik heb hier overigens geen foto van kunnen vinden.

Om verder te zoeken zou de bovenstaande lijst gekoppeld moeten worden aan adressen of zou er meer bekend moeten zijn over het jaartal van oprichting/opening. Mogelijk dat de gevelsteen daar nog meer over zegt?

Verder: het metselwerk van de brievenbus ziet er heel erg netjes uit. Dit duidt er mogelijk op dat deze HK met dat doel gebouwd is.

Overigens kan het ook zo zijn dat een hulppostkantoor mogelijk een echt postkantoor werd, alhoewel, in dit geval lijkt het me daar niet groot genoeg voor.

Oh, trouwens, Ilpendam is het niet. Zie hiervoor:
http://ilpendam.geschiedenisbank-nh.nl/index.php
(beeldcollectie en dan zoeken op postkantoor)

.., ma 30-1-2006 18:43:32:
Het kan Ilpendam zijn maar dan is het in de dorpstraat.


Martin Snuverink, za 27-8-2005 17:17:07:
Dank je, Arnold.
Mag uit het feit dat het hulppostkantoor op zondagochtend open was afleiden dat we het niet moeten zoeken in een streng christelijke gemeente, waar strikte zondagsrust was voorgeschreven? En dus niet op de Hollandse en Zeeuwse eilanden en waarden en de dorpen rond de Zuiderzee (behalve natuurlijk Volendam)?

Arnold Tak, ma 22-8-2005 14:10:22:
omdat de reacties zich nu toespitsen op de teksten, zal ik ze noemen zodat daar dan mogelijk een nieuwe aanwijzing uit volgt of hieraan geen aandacht meer hoeft te worden besteed. Boven "BRIEVENBUS" staat "BUSLICHTING voorm. 5.40 nam. 5.20 nam. 5.55 Zon en Feestdagen voorm. 6 uur". In de glas-in-lood versiering achter het raam rechts staat: "verzoeke straatnaam en huisnummer altijd in de adressen van uwe brieven te vermelden". Naast de dame is achter het raam een bordje zichtbaar met de tekst: "het hulppostkantoor is open op werkdagen voorm. van 8.30 tot 9.30 uur nam. van 1 tot 3 en van 6.30 tot 8.30 uur op zon en feestdagen van 7.30 tot 8.30".

Peter M., za 20-8-2005 05:37:57:
Mhhh.
Overige tekst zegt niets..
Ook de tekst rechtsonder in het raam dus net links onder de brievenbus.
Bij de brievenbus staat waarschijnlijk wanneer deze geleegd word.
Bij de ingang van get pand de openingstijden maar de teks in het raam????
Ben nieuwschierig

linnie, di 16-8-2005 16:25:28:
de bouw en stijl van de woning doen mij erg drents aan maar zou dan niet weten waar t in drenthe zou moeten zijn volendam lijkt mij geen optie ivm klederdracht zou t dan toch ridderkerk zijn al licht dat niet in drenthe.

Gerard Nachbar, do 23-6-2005 22:09:34:
FWIW: in de telefoongids van 1915 komt het woord 'hulppostkantoor' tweemaal voor:
1. In Volendam is er naast het hulppostkantoor 'een openbare spreekcel'.
2. In Ridderkerk: 'Eene openbare spreekcel is gevestigd in het Rijkstelegraaf- en Hulppostkantoor.'
Dus Volendam en Ridderkerk

Danny KÖLKER, wo 9-2-2005 13:14:36:
Nog even voor de duidelijkheid, Bommenede is niet de oude naam van Zonnemaire maar was een zelfstandige gemeete die met ingang van 4 april 1866 is gevoegd bij de Gemeente Zonnemaire( bron Zeuws archief).


Martin Snuverink, ma 7-2-2005 21:19:44:
In Zonnemaire was in 1915 een hulptelefoonkantoor, adres onbekend. Of dit ook een hulppostkantoor was, is mij niet bekend, maar neem ik aan.
Zie http://www.de-wit.net/bronnen/tel1915/
Volgens het postcodeboek is het enige adres met huisnummer 60 aan de Dijk van Bommenede. (Bommenede was de oude naam van Zonnemaire).
Zie http://www.vandenouden.nl/Aanbod.asp.
Hier was het dus niet.
Dat er in het verleden in Zonnemaire andere straten zijn geweest met nummer 60 lijkt mij uiterst onwaarschijnlijk.


Danny KÖLKER, ma 7-2-2005 20:04:07:
moet natuurlijk zijn Zonnemaire ( op schouwen in Zeeland) nu gemeente Brouwershaven

Danny KÖLKER, ma 7-2-2005 18:31:50:
er schijnen posstempels te zijn geweest van een hulppostkanoor in Zonnemarie gevestigd op perceelnummer 60. Iemand een lijst dan wel info daaromtrent ? Nu de straat nog en kijken of er nog iets van te herkennen is ?


31 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Prachtige foto van een Buick Special (?) met aanhangwagen. Op het dak rechts de tekst "Het Bandenhuis". Datering rond 1962 ?

vergroot   reageer (kies 31)

opgelost!

Spijkenisse

 Reacties 

Martin Snuverink, di 1-2-2005 23:35:58:
Erwin heeft iets met oude dorpskerken. Na Kethel (zoekplaatje 369) alweer raak! En snel! Ik heb het gecontroleerd. Complimenten.

Erwin Esselink, di 1-2-2005 23:23:17:
Dit is Spijkenisse. Ik vond een foto van de Ned. Hervormde Kerk van Spijkenisse en die is identiek aan de kerk op de foto.
Link: http://212.19.202.51/3/4/2/6/3426138.jpg


32 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Prentbriefkaart met als tekst: "Groeten uit 't Biviack". Op de achterzijde: "verzonden door uw vader Leonard aan de Heer E.J.F. v.d. Boogaard. De kaart werd uitgegeven door N.W. Mens, fotograaf, Ede. Het poststempel meldt 7 december 1932 Santpoort.

vergroot   reageer (kies 32)

opgelost!

Medemblik

 Reacties 

hanse jan, di 2-6-2009 02:39:17:
Waar dat mannetje staat is de kromhoutsteeg naar beneden het gedempte achterom , maar even verder op is nog de huidege winkel van Kool waar nog steeds verf en wat meer wordt verkocht was eerder ook de een verf fabriek aan het gedempte achterom als het goed is staat de schoorsteen er nog .

Dirk V., wo 10-12-2008 11:08:40:
Zou er iemand kunnen weten waar aan de Oosterhaven in Medemblik, verf en teer Handel Kroon (van 1702) heeft gezeten.In ieder geval heeft deze bestaan tot 1915. Van ca. 1904 tot 1908 heeft mijn opa met een compagnon-achterneef deze zaak gevoerd. Mijn vader werd in 1906 op de Bangert in M. geboren.Alvast dank!

Jacqueline, ma 21-5-2007 19:56:09:
Graag wil ik weten of deze ansichtkaart nog te koop is. Zo ja, dan wil ik hem graag kopen voor het genoemde bedrag van 5 euro.

Tom van der wal, ma 12-9-2005 15:01:13:
Het is inderdaad oosterhaven 29 in Medemblik. Het pand is later verbrand (dertiger jaren) (heb ik ook foto's van)Ik woon nu zelf op deze plek 0227-547700

Nadine, ma 21-2-2005 08:05:48:
ik wist niet dat mijn woonplaats er toen zo uitzag, leuk.!

Martin Snuverink, do 3-2-2005 22:44:43:
Naschrift.
Al drie maanden geleden heb ik dit boeiende plaatje van Arnold Tak gekregen, waarna ik er voortdurend mijn nek over heb gebroken. Net als aanvankelijk Erik Zwierstra heb ik het voortdurend gezocht langs de rivieren, maar tevergeefs. In
tegenstelling tot Erik ben ik niet op het idee gekomen om het elders te zoeken. Dat Erik het in Medemblik heeft gevonden vind ik dan ook verbluffend. Lof voor Erik.
Overigens, als u let op het pandje links, met het opschrift boven de deur, valt mij de overeenkomst op met de twee merkwaardige pandjes op de achtergrond van zoekplaatje 318 (haventje met scheepswerven) qua gevelindeling. Wellicht kan dit ons op een spoor zetten.


Erik Swierstra, do 3-2-2005 11:43:53:
Sommige foto's in www.zoekplaatjes.nl houden mij intensief bezig, zo ook dit plaatje. Ik heb in de diverse beeldbanken eerst allerlei plaatsen langs de rivieren afgezocht en ben uiteindelijk bij havenstadjes in Noord-Holland terechtgekomen. En ja, het blijkt Medemblik te zijn, de Oosterhaven.

Op de beeldbank Noord-Holland (www.beeldbank-nh.nl) is een foto van de zelfde situatie te vinden onder de link: http://ranh.pictura-dp.nl/index.php?option=com_memorix&mrx_mod=result&collection_id=16&record_id=44982Martin Snuverink, wo 2-2-2005 22:59:59:
Vermoedelijk zijn opschrift en foto verwisseld. M.a.w. het opschrift hoort niet bij het zoekplaatje. Deze conclusie is dan helaas het enige waarmee we iets zijn opgeschoten. Dank aan het speurwerk van Wim.
Inmiddels heb ik uitvoerig onderzoek gedaan naar plaatsen waar deze zeer interessante foto gemaakt zou kunnen zijn. Helaas kan ik alleen melden waar de foto n.m.m. niet gemaakt kan zijn: Grave, Nijmegen, Arnhem, Wageningen, Rhenen, Gorinchem, Brielle, Rotterdam, Zutphen, Kampen, Hasselt, Deventer, Maastricht, Eijsden, Roermond, Venlo, Cuijk, Tiel, Zaltbommel, Leerdam, Schoonhoven, Vreeswijk, Vianen, Ravenstein, Dordrecht, Zwijndrecht, Tholen. Kortom, voor mij vooralsnog een zeer spannend raadsel. Maar we (=u en ik) moeten er uiteindelijk wel uitkomen.


Wim de Koning Gans, wo 2-2-2005 20:54:01:
Wat ik ook probeer - kranten.kb.nl / Thematis / Google / Gelderland in Beeld / Qoop - het woord Biviack geeft nul hits. Dit moet haast wel een spellingsfout zijn. Zoeken in Qoop op Bivak levert tot mijn stomme verbazing een prentbriefkaart 'Groete uit 't Bivak' uitgegeven door N.W. Mens, fotograaf, uit Elburg:
http://www.qoop.nl/index.php?page=%2Fshowartikel.php%3FartikelID%253D3703354.


33 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Een dorp aan het water.Op het meest linkse pand staat Scheepsbehoeften.

vergroot   reageer (kies 33)

opgelost!

Zwartsluis

 Reacties 

albert greveling, do 25-12-2008 21:57:55:
is deze foto nog te koop?

Erwin Esselink, vr 11-2-2005 10:26:31:
Na stug doorzoeken ben ik tot de conclusie gekomen, dat dit Zwartsluis is. Op qoop vond ik ansichten van Zwartsluis met daarop de Ned. Herv. Kerk, die identiek is aan de kerk op het zoekplaatje, zie link: http://212.19.202.51/2/2/8/7/2287633.jpg en http://212.19.202.51/3/4/6/6/3466117.jpg

Verder staat er een luchtfoto, waarop de kerk linksboven te zien is. De ligging t.o.v. de omliggende bebouwing en het water komt overeen, link: http://212.19.202.51/2/8/1/4/2814051.jpg

H de Haas, wo 9-2-2005 02:00:06:
De toren heeft sterke overeenkomsten, maar het dak van de kerk is anders. Ik meen mij deze plaats wel te herinneren, maar moet wel een slag om de arm houden. Zodra ik dit plaatje zag, moest ik direct aan de oude of kromme Rijn denken. Hang mij er niet aan op zodat iemand op een dwaalspoor komt.

Martin Snuverink, zo 6-2-2005 18:56:59:
De Wieringermeer viel in 1930 droog. Rechts op de foto is een huis herkenbaar als een Noord-Hollandse of Friese stolp. Die dateert stellig van oudere datum. Ook het huis met winkel in de "aanplakgevel" is ouder dan van 1930. Daarom kan dit niet in de Wieringermeer zijn. De overige bebouwing is ook te oud voor Middenmeer. Maar ik zoek het wel in de kop van Noord-Holland, of secundair in de zuidwesthoek van Friesland. De kade moet aan de noordwestzijde van de ruime vaart liggen. De kerktoren staat zoals traditioneel, aan de westzijde van de niet zo oude kerk. Het schip met de hoogste mast schat ik op 200 tot 300 ton. Helaas heb ik nog geen suggestie voor een oplossing.


Beide foto's ingezonden door Dennis de Waart (red.)

Dennis de Waart, za 5-2-2005 16:47:28:
De kerktoren op dit zoekplaatje komt exact overeen met de toren van de Ned. Herv. kerk van Middenmeer in de Wieringermeerpolder. Ik heb de redactie twee voorbeelden doen toekomen. Volgens mij is de omliggende bebouwing op dit zoekplaatje te oud voor de Wieringermeer maar de kertoren lijkt exact te kloppen. Middenmeer of toch een andere plaats met dezelfde soort toren?


34 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Een foto van een plein. Links op de achtergrond is een aantal torenspitsen te zien. De achterzijde van de kaart vermeldt Foto "Atelier Schreurs" 's- Hertogenbosch. Dordrecht. Uitgave mogelijke uit 1928.

vergroot   reageer (kies 34)

opgelost!

's-Hertogenbosch

 Reacties 

Gerard Nachbar, wo 2-2-2005 17:16:18:
Nog even wat aanvullende info. Ik ben direct na pagina 21/54 naar zoekplaatjes.nl gesneld, et cetera. Heb naderhand de rest van de luchtfoto's bekeken. Op de pagina's 48/54 t/m 54/54 staat nog heel veel Den Bosch, inclusief Muntelplein e.o. En inderdaad Gabriël, jouw Sint Anthonkerk is te zien!
Belangrijkste conclusie: ik hoef voorlopig nog geen nieuwe en dure computermonitor te kopen!

G. Snuverink, wo 2-2-2005 16:30:28:
Flink speurwerk Gerard, mooi! Volgens mij is de kerk op de achtergrond ook inderdaad de Sint Antoniuskerk.

Gerard Nachbar, wo 2-2-2005 16:08:13:
Bij nader inzien (googlen met Muntelplein; direct bingo!!) lijkt dit me helemaal duidelijk:
http://groups.msn.com/sHertogenbosch/muntel.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=2170
Selecteren, Ctrl+C, Ctrl+V in adresbalk, Enter: Voilá!!

Gerard Nachbar, wo 2-2-2005 16:00:15:
Ik het buitengewoon sterke vermoeden dat het wel degelijk om Den Bosch gaat, en wel het Muntelplein. Hoezo? Wel, het valt in het zoekplaatje op dat er sprake is van een voor-achtersymmetrie én een links-rechssymmetrie in de bebouwing. Ik heb zoiets teruggevonden in een sterk uitvergrote luchtfoto van Den Bosch.
Ga naar www.fotobank-nb.nl en neem als zoekargument Aerocarto. Je krijgt een schitterende collectie van 51 pagina's luchtfoto's van steden en dorpen te zien. (In tegenstelling tot andere beeldbanken is men niet bang voor koud vuur als het om copyrightissues gaat.) Pagina 21/54 toont luchtfoto Aerocarto 14297. BestandsID = THA 0901-106. Opnamedatum 4 juli 1934.
Nu sterk uitvergroten op het gebied tussen noordpunt stadsdriehoek en het water van de IJzeren vrouw. Refereer aan een papieren plattegrond of een elektronische versie daarvan. Fotograaf staat met zijn rug naar ingang vanuit Citadellaan. Op mijn 19-inchmonitor vindt je bij een behoorlijke uitvergroting de twee genoemde symmetrieën terug.
Misschien is er iemand zonder hoogtevrees die mijn bevindingen op de luchtfoto kan bevestigen.

Gabriël Snuverink, di 1-2-2005 23:54:58:
De woningen op het zoekplaatje komen niet overeen met het plaatje op de link van Gerard. Zo zijn de woningen op het zoekplaatje zijn uit andere stenen opgetrokken.
Speculatief: stel nu dat dit wel in Den Bosch is, dan zouden de torens op de achtergrond mogelijk van de Sint Antoniuskerk kunnen zijn. Het plein kan ik echter niet lokaliseren.


Gerard Nachbar, di 1-2-2005 15:29:28:
Ik denk aan Den Bosch, en wel oostelijke uitbreidingen, dus Graafse Weg en omgeving. Ga naar http://zoeken.stadsarchief.nl/Atlantis
Zoekterm "Graafse weg". Derde foto op eerste scherm (=000795) levert "Betonwoningen nabij de Oranjebuurt" op. Fotograaf is Atelier André Scheurs. De gevel van de betonwoning lijkt op die van de woningen in ons zoekplaatje. Ik vermoed dat deze wijk vroegtijdig gesloopt is. Voor de Hagenaars: Zwarte Madonna avant la lettre. Ik ben er in ieder geval vrij zeker van dat we het in Den Bosch moeten zoeken.


35 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Fotokaart van een Noord-Hollands dorp met rechts mogelijk het gemeentehuis.

vergroot   reageer (kies 35)

opgelost!

Kuinre

 Reacties 

d.kralt, ma 5-3-2007 21:27:16:
Lest best! Mooie onverwachte oplossing!

Martin Snuverink, ma 5-3-2007 11:39:15:
Een hedendaags bewijs is te vinden op funda.nl. Ga naar Funda wonen. Zoek Kuinre, Bouwdijk 19, buurt, op het kaartje in Dorpsstraat (wit, nu geheten Henric de Kranestraat) het 3e loepje van boven aanklikken, draai de pijl op noord en u ziet links het huis met het trapje van de zuidzijde. Dit huis heeft naderhand een etage gekregen. Het zoekplaatje is dus in zuidelijke richting genomen.Foto door R. Ensing via Martin Snuverink ingezonden - red.

R.E.ENSING, ma 5-3-2007 08:54:19:
IK ZAL PROBEREN VERGELIJKINGSMATRIAAL TE VINDEN, MAAR M.I MOET DIT KUINRE ZIJN.

Martin Snuverink, ma 5-3-2007 05:04:49:
Kuinre, nog net geen Friesland… Er is weinig vergelijkingsmateriaal. Van de huidige toestand van de Dorpsstraat herken ik alleen nog de structuur. Op funda.nl heb ik geen huis gevonden dat herkenbaar op het zoekplaatje voorkomt. Maar toch geloof ik dat R. Ensing gelijk heeft. Dakkapellen met pannen waren er ook. Als je het zoekplaatje vergelijkt met de repro-foto uit 1939 die ik op qoop.nl vond (apart toegestuurd), dan zie ik voldoende de overeenkomsten om te concluderen dat dit de Dorpsstraat in de “stad” Kuinre is. Op de vergelijkingsfoto moet de fotograaf dan het trapje op geklommen zijn.Foto ingezonden door Martin Snuverink-red.

R.Ensing, zo 4-3-2007 17:52:59:
dit is volgens mij en foto van de dorpsstraat in kuinre

Martin Snuverink, zo 4-3-2007 15:34:26:
Op weg naar de oplossing van het laatste extra zoekplaatje! Wie doet er mee?
In NH komen we er niet uit. ZH lijkt me uitgesloten. Het survey van Dik Kralt naar de dakkapellen in NH heb ik niet overgedaan en ben dus buiten Holland gaan zoeken. Daarbij ben ik tot de ontdekking gekomen dat zulke dakkapellen:
- boven het parterre,
- met een houten timpaantje,
- bedekt met pannen,
veelvuldig voorkomen in de kern van een plaatsen in Friesland. Ik heb ze gezien in Stavoren, Hindeloopen, Koudum, Sloten, Lemmer, Joure, en Bolsward, maar niet in Workum en Makkum. Dus eigenlijk in de Zuidwesthoek. Elders heb ik niet gekeken.
Dus verder zoeken in Friesland, dacht ik zo.


G.Bonink, do 1-3-2007 16:48:35:
Het lijkt mij een stuk van de Nieuwendammerdijk zoals die er +/- 50 aar geleden nog uitzag

dick zweers, di 5-12-2006 13:14:26:
Nieuwendam wordt moeilijk. Overwegend houten huizen en tuinhekken van hout. Ook staan daar niet alle panden in de rooilijn. Is de Voorhaven in Edam misschien een optie?

dick zweers, vr 1-12-2006 12:32:06:
* Op de vraag van Dik Kralt heb ik zo geen antwoord.
* Ik blijf van mening dat Noord-Holland veruit het meest voor de hand ligt.
* Niet speciaal daarom, maar gisteren kreeg ik een boek met grafisch werk van Ids Wiersma in handen. Daar stond een tekening in van Nieuwendam (Amsterdam-Noord). Een vergelijking levert geen direct resultaat op, maar de sfeer van de omgeving en de aanwezige componenten komen goed overeen met dit zoekplaatje.

Martin Snuverink, ma 4-9-2006 22:54:33:
In mei van dit jaar ben ik enkele dagen op Texel geweest en heb alle dorpen bekeken. Met Texel heb ik geen enkele associatie. Onwaarschijnlijk. Maar je zou nog eens de 173 dorpsgezichten van de beeldbank Texel (http://www.beeldbanktexel.nl) de revue kunnen laten passeren.

ruud van den aakster, ma 28-8-2006 22:18:34:
De gedempte baansloot is het ook niet,deze is veel smaller.
De bebouwing nu en in het verleden lijkt ook niet.
Denk eens aan texel?! oudeschild,Den Burg!
Wie is daar bekend.

Arnold Tak, vr 16-6-2006 17:21:04:
Wim, nee, Noord-Holland is geen hard feit. De kaart kwam op mij en mensen om me heen zo uitgesproken N-H over, dat we dat eigenlijk maar voetstoots hebben aangenomen. Vanzelfsprekend geven we onze mening graag voor een betere.... Het was natuurlijk geenszins de bedoeling om onze geachte oplossers op het verkeerde been te zetten.

Wim de Koning Gans, vr 16-6-2006 17:10:53:
Heeft het zin om ook buiten Noord-Holland te zoeken of is de kwalificatie 'Noord-Hollands dorp' een hard gegeven? En zo ja, waarom?

Martin Snuverink, do 25-5-2006 19:53:19:
Kan dit de Gedempte Baansloot in Alkmaar zijn? Links zou dan het Kennemer Park zijn.
De bebouwing rechts is volledig gesloten. Dit komt in dorpen nagenoeg alleen voor in het centrum; in steden is dit gebruikelijk. De straat is rechts volledig bebouwd, en links gedeeltelijk. De tuinen duiden erop dat hier geen sprake is van een dijktalud. De aan de gevel bevestigde vierkante lantaarn met drager kwam veelvuldig in Alkmaar voor. De zonwering wijst erop dat rechts het noorden is.
De straten in Ilpendam zijn te bochtig.


jacques laureys , vr 6-1-2006 11:16:40:
Ik wilde hier aan toevoegen dat het hier niet om overtuinen gaat, maar om tuinen naast de huizen, soms waar ooit een huis heeft gestaan, dit is gebruikelijk bij dijkdorpen.
Ik denk nog steeds dat dit Ilpendam moet zijn

jacques laureys , wo 4-1-2006 23:17:59:
Ik denk dat dit wellicht Ilpendam zou kunnen zijn, wat de dakkapellen betreft komen deze zowel in Nieuwendam als in Schellingwoude voor. Ook stenen bebouwing is niet vreemd in dit soort dorpen, omdat het vaak om een houten huis gaat met een stenen voorgevel.

d.kralt, vr 11-11-2005 11:24:10:
Wat mij opvalt aan de dakkapellen van de huizen is:
a. ze zijn met pannen bedekt
b. ze zijn niet plat
c. er zijn geen goten of waterafvoeren te zien
Na wat zoeken in de beeldbank N.H. heb ik dit soort dakkapellen niet gevonden. Wellicht kan Dick Zweers hier wat meer over zeggen?

Martin Snuverink, wo 31-8-2005 18:24:49:
Ik zou dit niet in de Zaanstreek zoeken: niet langs de Zaan, maar ook niet Assendelft, Westzaan, Oostzaan en Landsmeer: te nat, te drassig en te weinig Zaans. Dus hogerop in NH. Mogelijk de kleine steden als Edam en Monnickendam, maar daar heb ik nog geen match kunnen vinden. Nogmaals: de strikt gesloten bebouwing is veelzeggend.

dick zweers, di 30-8-2005 12:26:15:
Om de discussie weer vlot te trekken. Als we het idee van een overtuin loslaten, Martin, zou dan Westzaan (dicht bij het oude Raad- en Rechthuis) een optie zijn?

Rechts in beeld staat een vrij zware gemetselde topgevel en op de achtergrond staat een andere. Dat maakt de Zaanstreek iets minder voor de hand liggend. Moeten we meer naar het noorden in deze provincie zoeken?

Martin Snuverink, zo 31-7-2005 12:20:56:
Dick, zulke overtuinen kwamen juist voor in De Rijp. Vandaar dat ik daar ben gaan zoeken. Tevergeefs.
Het vermeende gemeentehuis (met het trapje) is hoogstwaarschijnlijk iets anders (polderhuis?).
De bebouwing van de rechter straatwand is volledig gesloten. Dit komt niet of nauwelijks voor in agrarische dorpen als Langedijk. We moeten het dan ook zoeken in wat dichtere kernen.
Ik zoek verder.

dick zweers, zo 31-7-2005 09:14:52:
Met een beetje fantasie (teveel?) zie je links van de straat een rij overtuinen waarvan een enkele bebouwd is. Als dat zo is, is links van die overtuinen een water (gracht?) aanwezig. In Stavoren bijvoorbeeld bestaat die situatie. Ik begrijp dat dit in Friesland niet bepaald zeldzaam is. Aan de huizen zie ik weinig specifiek Friese elementen. Noord-Holland ligt meer voor de hand. Als we nu eens in Noord-Holland gaan zoeken naar plaatsen waar het water door overtuinen van de straat is gescheiden. Ik denk dat dit daar niet veel vookomt. Als ik het mis heb kunnen we weer verder want zo gebeurt er ook niks met dit mooie plaatje en dat is toch wel jammer.

Martin Snuverink, do 24-3-2005 22:07:00:
Waarneming ter plaatse vandaag heeft opgeleverd dat dit niet in De Rijp is.

Martin Snuverink, zo 6-2-2005 18:54:14:
Ik heb sterk de indruk dat dit de Rechtestraat in De Rijp is. Helaas heb ik nog geen bewijsmateriaal kunnen vinden. Vergelijk http://www.houtenhuis.nl/fotoSite/expo/10.html.36 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Een driesprong met op de achtergrond een molen, een kerktoren en een schoorsteen. In het poststempel zijn de letters SUM te onderscheiden.

vergroot   reageer (kies 36)

opgelost!

WinsumDeze foto werd door Erwin Esselink ingezonden als bewijsmateriaal - Red.

 Reacties 

Elle Wiltjer, za 20-9-2008 22:18:57:
De foto is van hoek Stationsweg-Hoofdstraat in winsum Groningen.

Redactie Zoekplaatjes, di 1-2-2005 12:10:42:
Doordat ik per ongeluk nummer 36 niet in het formulier had verwerkt slaagden Sicco Fockens en Erwin Esselink er niet in hun reactie te plaatsen. Beide reacties kwamen dus onafhankelijk van elkaar binnen. Ik heb ze daarna in enigszins gewijzigde vorm en in volgorde van binnenkomst alsnog geplaatst nadat de fout in het formulier hersteld was.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

Erwin Esselink, di 1-2-2005 12:05:46:
Volgens mij is dit Winsum in Groningen. Ter vergelijking: zie link met de Hervormde kerk. De molen is de nog bestaande molen 'De Vriendschap'

Website: http://212.19.202.51/3/4/0/9/3409497.jpg

Sicco Fockens, di 1-2-2005 11:57:38:
Een gokje langs m'n neus weg is Winsum. Ik wil nog even nazoeken of dat huis klopt.

Website: http://home.planet.nl/~bouwl003/dutch/ladokkwin.html


37 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Straatwand met twee panden met opschriften. Het pand met het witte bord met daarop A. Bik heet Rosini.Het huis rechts daarvan Roema-ke-tjil. Het huisnummer helemaal rechts is 34 en de nummering loopt naar links op. Op de achterzijde van de kaart staat met potlood 1928

vergroot   reageer (kies 37)

opgelost!

Amsterdam

 Reacties 

Martin Snuverink, zo 10-9-2006 23:11:56:
Ook dit plaatje heeft Dik Kralt weer bewonderenswaardig opgelost en weer verklapt Dik niet hoe hij hierop is gekomen!

d.kralt, zo 10-9-2006 15:41:27:
Dit is de Archimedesweg te Amsterdam zie bijgaande link:
http://beeldbank.amsterdam.nl/photo/thumbs-2/01/ams/00/AMS_222/010122001258.jpg
Er staan op de beeldbank Amsterdam nog veel meer foto's van dze panden.

Wim de Koning Gans, zo 10-9-2006 09:23:31:
Naar ik aanneem heeft het lijstje van Alard betrekking op zendamateurs in 1938. Van Wassen[b]erghstraat 40 in Groningen heb ik via Google een afbeelding gevonden, dit ziet er heel anders uit dan wat op het zoekplaatje nummer 40 zou moeten zijn. De Willem de Zwijgerstraat in Eindhoven is kort en gebogen en ziet er op Funda totaal anders uit dan het z.p.
Iets anders: kan het zijn dat de zendmast aan de schoorsteen zit tussen 34 en 36 en dus van de bewoner van nummer 36 is?

Sjoerd Eeftens, za 9-9-2006 23:16:37:
Hoewel ik niet precies snap waarom we nu opeens naar nummers 34 in deze steden zoeken, weet ik bijna zeker dat dit niet de voormalige Bredascheweg, nu Haagweg, te Princenhage is.

Alard Roose, za 9-9-2006 00:18:58:
Huisnummer 34 komt op de volgende adressen voor:
Wassenerghstraat 34 Groningen
Willem de Zwijgerstraat 34 Eindhoven
Bredascheweg 34 Princenhage.
Wie het weet mag het zeggen !

Alard.


Alard Roose, ma 4-9-2006 23:50:14:
Roepnamenlijst juni 1938:
Op de Matthijs Sterklaan 12 Zwanenburg woonde toendertijd PA0-ET.
Van Badhoevedorp niets te vinden.
Alard.


roose, ma 10-7-2006 23:38:44:
Een van de weinigen die het misschien kan weten zou PA0-SE kunnen zijn. Zijn naam staat in het callboek of bij de Veron.


Gerard Nachbar, za 6-8-2005 08:30:43:
Gegeven de koppeling van A. Bik met orgelreparatie en Amsterdam, en gegeven ook het feit dat de gemeente Haarlemmermeer in de jaren twintig niet langer alleen maar aan haar agrarische bewoners dacht, maar ook aan forenzen met een iets bredere beurs (waaronder 'oud-Indischgasten' met hun Roema-ke-tjil?), denk ik aan een vooroorlogse straat in Badhoevedorp (1947: 4500 inwoners) of Zwanenburg (idem 5400 inwoners). Een historische ledenlijst van radiozendamateurs biedt wellicht straatnamen op.

Sicco Fockens, do 19-5-2005 11:49:14:
Toevallig eergisteren de conservator van het radioamateurmuseum gemaild met de vraag of er nagegaan kan worden waar deze foto is gemaakt.

W.Drommel, do 19-5-2005 03:04:48:
Ik ben het volkomem eens met Hans de Haas,dat het hier een antenne betreft voor de kortegolf.Het lijkt een qubical quad antenne voor 10,15 en 20m. Men gebruikte deze voor het zenden en ontvangen van morsesignalen. De qubical quad staat zo te zien op een rotor.Ann de kust gebruikte men veelal en steunlager vlak onder de antenne.Dit had veelal 3 ogen om tuien aan te bevestigen.Is deze antenne niet getuid,dan staat hij niet dicht bij de kust opgesteld. De zendamateur zal een 2 letter call hebben (Pionier). Dus bijvoorbeeld PA0NP.(PA-nul-NP).Deze zendamateur had ons het zo kunnen vertellen,als erevoorzitter en mede-oprichter van de VERON,maar helaas zijn seinsleutel staat al jaren in de Silent Key stand. Men zal geen namen vrijgeven,maar als om een lijst van woonplaatsen van actieve zendamateurs uit de jaren 20 wordt gevraagd lijkt me dat men daar bij de VERON op zal antwoorden.Zij zullen zeker wel een site op internet onderhouden.s. schillemans, ma 4-4-2005 11:07:34:
Helaas heeft de heer H. Wendt gelijk: het is niet de Rotterdamseweg in Zwijndrecht. Ben benieuwd waar het wel is.

H.Wendt, za 2-4-2005 20:57:11:
Dat kan u achterwege laten; dit is zeker niet de Rotterdamseweg in Zwijndrecht.

sschillemans, vr 1-4-2005 15:34:44:
Dit zou ook heel goed de Rotterdamseweg in Zwijndrecht kunnene zijn. Ik ga het ter plekke controleren!

Sicco Fockens, ma 28-2-2005 22:41:45:
Misschien dat anders de Veron of VRZA informatie over radioamateurs uit oude tijden hebben. Ik heb daar geen ingangen, wie wel?

H de Haas, zo 27-2-2005 04:27:28:
Het is zeker een kortegolf antenne. De vraag is, of het hier een zendamateur betreft. In die tijd waren er nog niet zo veel en dus moet het mogelijk zijn om de registratie's te achterhalen, omdat het pioniers werk was en dus van historische betekenis. Een lijst van amateurs uit die tijd zal neem ik aan nog wel bestaan en misschien dat deze bij de RCD van de toenmalige PTT nog wel voorhanden is. Dit zou de oplossing zeer nabij brengen.
Vr. gr. Hans.

Bastiaan, do 24-2-2005 10:35:12:
Ik zit zelf te denken aan Diemen, al zal ik dat nog moeten uitzoeken aangezien er in Diemen een hele hoop is afgebroken.
Een associatie heb ik met de Ouddiemerlaan, al lijkt de weg op de foto breder.

Wim de Koning Gans, di 22-2-2005 15:05:12:
De wijknaam in mijn vorige reactie moet zijn Leeuwendaal.

Wim de Koning Gans, di 22-2-2005 00:11:37:
De huizen zijn breder dan Gerard aangeeft. Het symmetrische blok rechts bestaat uit vier huizen. Naast de voordeur is steeds nog een extra raam, waardoor de hal relatief breed is t.o.v. de woonkamer. Opvallend is het kleurgebruik, er zijn drie ŕ vier kleuren baksteen gebruikt. Dit gevelbeeld - een dorpse vorm van Jugendstil zou ik het willen noemen - doet denken aan de Koninginnelaan in de wijk Leeuwenburg in Rijswijk, waar ik al ben wezen kijken en helaas moest concluderen dat het daar niet was.
Verder vind ik het opmerkelijk dat de nummers naar links oplopen, en dat er rechts van 34 toch al jaren een onbebouwd perceel lijkt te liggen. Zelfs de stoep is daar smaller. De straat zelf is overigens erg breed.

Gerard Nachbar, ma 21-2-2005 22:02:55:
Ik weet niet of het voor de uiteindelijke oplossing relevant zal blijken te zijn, maar ik merk het op voor wat het waard is: de symmetrie van de eerste zes huizen, van rechts gerekend. Nummeren we de huizen van rechtsaf 1, 2, 3 enzovoorts, dan geldt: 1 = 6; 2 = 5; 3 = 4. Ook voor het volgende blok meen ik een symmetrie te zien. Dit duidt op doelbewuste architectuur, en dus niet de semi-anarchistische architectuur van de jaren twintig en dertig op andere locaties.
De antenne op huis 1 is overigens een kortegolfantenne.

Martin Snuverink, wo 9-2-2005 19:30:04:
Gabriel Snuverink en Hans de Haas hebben gelijk en ik zit er naast. De huizen dateren van ca 1915 en hebben kennelijk schilderbeurten gehad waar ieder naar eigen smaak zijn huis opfleurde. Dit gebeurt pas minstens 10 jaar later en duidt misschien op eigen woningen. Daarom herstel ik mijn datering naar 1925 - 1940. Slagersfietsen kwamen na 1960 niet meer in het straatbeeld voor.
Dit alles brengt ons helaas nauwelijks dichter bij de oplossing. Gabriel en ik zijn van mening dat we het niet in Amsterdam moeten zoeken, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden.

Gabriël Snuverink, wo 9-2-2005 10:33:14:
Bovendien is de straat wel erg leeg. In de jaren zestig zou je toch op z'n minst een paar geparkeerde automobielen verwachten.

H de Haas, wo 9-2-2005 01:10:01:
Sorry voor de opmerking van Martin Snuverink, maar de antenne is geen TV antenne. Het is een korte golf antenne en waarschijnlijk voor draadloze telegrafie of van een zend amateur.

Martin Snuverink, di 8-2-2005 21:48:41:
In de gezinskaarten van Amsterdam komt viermaal de naam A. Bik voor: geboren van 1884 tot 1907 en een onbekende. Bik was in elk geval orgelmaker van 1921 tot 1961.
De foto dateert van de jaren 1960-1980 vanwege de TV-antenne.
Gioacchino Rossini was hoofdzakelijk een operacompanist. Hij heeft geen of geen beduidende orgelwerken gecomponeerd. Het huis heet Rosini en niet Rossini, als Arnold Tak het goed heeft gelezen. Stel dat het huis Rossini heette, dan kan ik me niet voorstellen dat een orgelmaker als A. Bik zijn huis zo zou noemen.
Behalve dat ik bij het plaatje allerminst een Amsterdams beeld krijg, lijkt mij de associatie van A. Bik met Rossini dus wat ver gezocht.
De naam Bik is niet echt zeldzaam. In 1993 waren er 224 vermeldingen in de telefoongids, met vooral veel in Rotterdam, Den Haag en Leiden, maar vanwege de huisnummering is het in geen van deze steden (even nummers rechts). Amsterdam is op grond hiervan wel mogelijk, maar zijn nog vele andere mogelijkheden. Gouda en in mindere mate Utrecht en Apeldoorn gooien statistisch de hoogste ogen. Zie http://www.familienaam.nl/.


Danny KÖLKER, ma 7-2-2005 15:02:34:
A.Bik was volgens mij in de jaren 20/30 een beroemde orgelreparateur ( en vandaar ook de naamplaat??) en mogelijk dus vandaar ook de naam Rossini dan wel Rosini op de woning. Menig stuk van deze componist is ook op orgel dan wel met orgel gespeeld.
Woonde te Amsterdam en nu de vraag of dit mogelijk dus zijn woonhuis is.
Brengt nog niets naders tot de plaats dan wel mogelijk Amsterdam. Waar woonde deze man?


a.luteijn, di 1-2-2005 09:14:46:
Roema(h) ketjil is vlgns. mij Maleis voor 'klein huis'; wellicht een stad waar veel Indische mensen heentrokken na pensionering?


38 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Boven de ingang rechts op de foto staat Handelsschool.

vergroot   reageer (kies 38)

opgelost!

Alkmaar

 Reacties 

d.wendt, zo 15-2-2009 20:54:26:
Dit gebouw is een ontwerp van de Alkmaarse stadsarchitect G. Looman, opgeleverd in 1893. Het werd gebouwd voor de Burgeravondschool en de Ambachtschool. Die scholen verhuisden in 1913 naar nieuwbouw aan de Bergerweg, ontworpen door P. Leguit en W. Hanrath. Dat laatste gebouw staat er nog; het gebouw op de foto is weg.

Martin Snuverink, zo 13-2-2005 21:15:15:
Complimenten voor D. Kralt uit Meppel voor zijn perfecte oplossing. Graag zou ik van de vinder willen weten hoe hij tot zijn oplossing is gekomen (als hij dit geheim van de smid wil verklappen!).

d.kralt, zo 13-2-2005 13:31:51:
Deze school stond aan de Gedempte Nieuwsloot te Alkmaar. Zie beeldbank Regionaal Archief Alkmaar onder nummer:FO 1002421


39 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Huizen met erkers en daarbovenop balkons langs een spoorbaan.
Het meest rechtse van de twee licht gekleurde panden op de achtergrond heeft luiken op de eerste verdieping. Het trapsgewijze gebouwde linker pand heeft platte daken met hekwerken op de daken van de uitstekende gedeeltes van de eerste en tweede verdieping.
vergroot   reageer (kies 39)

opgelost!

EdeOm redenen van technische aard is de voorgaande discussie naar aanleiding van zoekplaatje 39 van de extra serie zoals gevoerd tot 12 juni 2005 op een aparte pagina geplaatst. U vindt deze pagina door op de volgende link te klikken : extra_39.html . Reageren op zoekplaatje 39 van de Extra Serie dient via de huidige pagina te gebeuren. U wordt verzocht uw informatie of suggesties zo beperkt mogelijk te houden.
 Reacties 

Erik Swierstra, vr 29-7-2005 16:15:52:
Enige tijd heb ik niet gekeken naar de zoekplaatjes, maar zie nu dat dit plaatje inmiddels is opgelost. Gefeliciteerd. Het is dus toch niet in een der grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht). De zoektocht (ook mijn zoektocht een tijdje geleden) leverde daar niets op, en het blijkt dus inderdaad te zijn in een plaats waar je het niet gauw verwacht. Ik ben nu toch wel benieuwd welke spoorse kenmerken uiteindelijk naar Ede hebben geleid. Is het mogelijk om hier nog een verklaring voor te geven?

Dennis de Waart, wo 27-7-2005 22:43:17:
Ook mijn complimenten aan Sjoerd Eeftens voor deze oplossing, waarmee één van de meest bizarre zoekplaatjes uit de geschiedenis van zoekplaatjes.nl is opgelost. Klasse.

Gerard Nachbar, wo 27-7-2005 12:50:25:
Mijn felicitaties voor deze oplossing, als resultaat van het op deze site soms broodnodige doorzettingsvermogen! Een 'bewering: onder Ede' zonder het gevaar van meineed. /grapje Maar eerlijk is eerlijk: met mijn suggestie westkant Arnhem was ik al een paar kilometer in de goede richting opgeschoven! /grapje


Wim de Koning Gans, wo 27-7-2005 10:46:25:
Mooi gevonden! Voortaan hoef ik tijdens treinreizen niet meer uit te kijken naar dit zoekplaatje.
Op de Edese beeldbank is onder identificatienummer GA15302 een foto van de huizen direct naast de spoorlijn te vinden. 'Afgebroken in 1978 en 1979'.

Sjoerd Eeftens, wo 27-7-2005 00:18:28:
Op Gelderland in Beeld zoekend op Bennekomseweg vindt u de witte villa op de achtergrond van het ZP vereeuwigd op enkele ansichten. Parallelweg biedt een minder duidelijk bewijsbeeld.

Sjoerd Eeftens, di 26-7-2005 23:58:02:
En toch biedt de spooringang nu de oplossing, al zal ik u het spoortechnisch verhaal deze maal besparen. Het is zoals ik verwachtte Staatsspoorgebied, voormalig Rijnspoor-gebied.
Dit is de voormalige Zuiderparallelweg, nu Dr. Hartogweg te Ede. De foto is gemaakt op het station Ede-Wageningen. De foto moet vroeg in de ochtend gemaakt zijn want de zon komt nog laag uit het oosten. Links voorbij dit rijtje huizen lag de toegang tot de latere ENKA/AKZO-vestiging. De huizen stonden ten zuiden van het stationsgebouw zo'n 100 m oostelijk van de voormalige overweg, die rechts buiten beeld van het ZP lag. Rechts naast het rechtse pand is in deze rij naderhand nog een kleiner pand gebouwd. Of de huizen er nog staan is de vraag omdat de overweg is vervangen door een tunnel. De panden op de achtergrond alsmede het rijtje op de voorgrond komen alle voor op een plattegrond van de voormalige ENKA-vestiging, die onlangs in mijn bezit kwam. Het meest rechtse witte pand moet staan of gestaan hebben langs de huidige Oude Bennekomseweg, uiteraard ten zuiden van de voormalige overweg.
Als niemand een bewijsfoto paraat heeft, kan ik de redactie er één sturen, alsmede een kopie van de plattegrond.
Toch opgelost dus, dankzij spoorse kenmerken.

Peter M., ma 25-7-2005 10:47:50:
Jullie hebben je hier eigenlijk alleen maar geconcentreerd op het spoor. Zou het helpen als jullie je concentreerden op die villa rechts achter? En zou er een deelvergroting kunnen worden gemaakt zodat dat misschien makkelijker zou zijn? Gewoon een idee.

Gerard Nachbar, zo 12-6-2005 21:42:15:
Stel voor om eerst consequent van de spoortechnische aspecten uit te gaan, bijvoorbeeld Utrecht in de buurt van huidig station en Arhhem. Qua Arnhem: denk ook aan westelijke toegang tot station, en dan aan beide zijden van het spoorwegemplacement! Bijvoorbeeld (maar niet uitsluitend) Noordelijke en zuidelijke parallelweg. Spoorweg is her & der uitgegraven uit Veluwe-heuvelland. Contemporaine stadsplattegrond: Gelderland in Beeld, deelverzameling Arnhem in beeld, vrij zoeken op plattegrond, twee hits. Zie http://www.gelderlandinbeeld.nl/photo/150px/GDC_1367/GDC003000053.jpg


40 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: LFN fotokaart van een dorpstraat. De autohandel of het taxibedrijf van A.E. Postema?

vergroot   reageer (kies 40)

opgelost!

Noordhorn

 Reacties 

Redactie Zoekplaatjes, ma 28-8-2006 10:57:19:
Onderstaande foto's werden als bewijs door Harma en Sonja ingezonden.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

H de Haas., za 26-8-2006 23:29:41:
Heel frappant dat Martin Snuverink de naam Zuidhorn al genoemd had in zijn reactie van 22-2-2005! Gefeliciteerd met de oplossing.

Groetjes Hans.

Arnold Tak, za 26-8-2006 20:22:35:
met heel veel belangstelling heb ik het oplossingsverhaal van Harma en Sonja gelezen en begrepen dat het een soort tweetrapsoplossing was: eerst via Genlias en daarna een trip naar de mogelijke plaats van oplossing en daarbij een leuk contact met de plaatselijke bevolking. Ik dank beide dames hartelijk voor hun inzet en oplossing en vraag nog eens bescheiden aandacht voor de aan ZP gelinkte site van mij: www.wieweetwaar.photosite.com. Daar ligt nog een berg uitdagingen op u te wachten, if you please....

Harma en Sonja, za 26-8-2006 16:34:37:
Dit is de Noorderweg in Noordhorn, gemeente Zuidhorn, provicie Groningen. De autohandel is een carrosseriebedrijf. Eerst was het bedrijf van stelmaker/wagenmaker Albert Postema. Later werd het overgenomen door twee zoons, Hennie en Maarten. De boerderij in de rechterbovenhoek was kwekerij Hummel. Het pand in de rechterbenedenhoek, met de balken en de typische puntjes op het dak, was rond 1900 een witteboordenwasserij, rond 1930 vestigde zich hier kruidenier Trip, en tegenwoordig is het een buurtsuper.
Het pand links op de foto en het carrosseriebedrijf zijn gesloopt. Er staat nu een dubbele woning. De kwekerij heeft ook plaats moeten maken voor een nieuwbouw-wijkje.
Het pand rechts naast de fa Postema is vrijwel onherkenbaar verbouwd. Van het pand uiterst rechts, nummer 17, zijn de aanbouw en het schuurtje nog herkenbaar.We hebben enige foto's als bewijsmateriaal gemaakt, maar voor ons gaven gesprekken met 5 bewoners van de straat de doorslag. Met name met de bewoner van het huis dat links net niet op de foto staat en zijn schoonzuster, een oudere dame die in het linker, wel op de foto zichtbare maar inmiddels gesloopte, pand heeft gewoond (en helaas geen foto's van haar huis bezat).
De foto is niet vanaf een kerk o.i.d. genomen, maar is een luchtopname. De eerste aanzet tot het vinden van deze oplossing was overigens Genlias, waar wij een huwelijk in 1920 in Grijpskerk van Albert Postema, wagenmaker, vonden. Daarna was het slechts wachten op een vakantiedag met auto en de hulp van veel aardige Noordhorners.


Jan Bol, zo 30-4-2006 22:33:54:
Heb het idee dat dit omgeving Roden Nietap Leek Tolbert is.
De auto rechts van de Buick is volgens mij ook geen kever. Deze heeft koplampen die op de spatborden staan. Verder: het woonhuis blijkt bij nader inzien een meter of twee van het bedrijfspand te staan. En tussen de Buick en het woonhuis staat nog een motor. Dit is geod te zien als je de foto iets lichter maakt + contrast verhoogt.

Wellicht een idee om foto's met een hogere resolutie te scannen + plaatsen. Zou in dit geval helpen met het opzoeken van de merken van de auto's


Alard, do 1-12-2005 00:19:09:
foutje sorry. Niet goed naar de omschrijving gekeken.


A.Roose, do 1-12-2005 00:17:42:
links onder staan de letters LFN .
Is dat misschien iets. Komt iemand deze letters bekend voor.


Peter Heuseveldt, do 8-9-2005 21:39:18:
Wat de auto's betreft: de meest linkse is zeker van Amerikaanse makelij, ik meen er een Buick uit de jaren '40 in te herkennen. De auto ervoor, die met de achterkant naar de straat staat, is zeker geen brilkever. Hij doet me meer denken aan een vooroorlogse Opel (Kapitän?). De auto rechts is van verder voor de oorlog, ik schat tussen 1930 en 1935. Het is zeker geen Citroën Traction Avant. In de eerste na-oorlogse jaren werden de twee auto's die bij de garage staan vaak gebruikt als bijvoorbeeld taxi. Kan het hier misschien gaan om een plaatselijk taxi- annex rouw-en-trouwauto-bedrijf gaan?

H de Haas, za 23-7-2005 01:29:06:
De rechter auto heeft wel wat weg van een Citroën traction avante uit ook 1938. Verder is te zien dat het zomer is, veel vegetatie en een hoog staande zon. De schaduwen zijn kort dus in de middag en dat betekent dat de straat van noord naar zuid loopt. Ik ben weleens in Beesterzwaag geweest en daar zijn bossen en heel weinig water, misschien ook een optie? Dat het een boomgaard is daar geloof ik niet in en het tuintje is nou niet iets voor grootschalige kweek, dus geen agrarisch bedrijf naar mijn mening.

Groetjes Hans.

H de Haas, za 23-7-2005 00:46:13:
Voor zover relevant voor de oplossing kan de foto van na de oorlog zijn. De meest linkse limousine kan van voor de oorlog zijn. Het heeft de kenmerken van een Ford Prefect uit 1938, deze had koplampen in de spatborden en een gedeelde voorruit. Naoorlogse modellen hadden al vanaf 1947 een panoramische voorruit. Het andere model auto in dezelfde oprijlaan, lijkt op een Volkswagen Kever uit 1947 met gedeelde achterruit. Dus kan de foto van vlak na de oorlog dateren.

Groetjes Hans.

Martin Snuverink, ma 16-5-2005 23:07:19:
De meest linkse limousine is n.m.m. een Amerikaan (Chevrolet etc.) van - ruim genomen - de periode tussen 1945 en 1952.
Echte autofreaks kunnen veel specifieker zijn. Echte aurofreaks, reageert a.u.b.!
De foto moet zijn genomen ruim na 5 mei 1945. Ik schat tussen 1948 en 1954.

Peter M., zo 15-5-2005 09:42:41:
Uit welk jaar stammien die auto's.
Weet iemand dat toevallig?

Martin Snuverink, zo 27-2-2005 16:02:22:
Als dit de Rijksstraatweg in Haren zou zijn, kijken we naar de oostzijde van die weg.
De oneven nummers liggen aan de westzijde. Postema zit nu op 115, dus westzijde. De molen staat ook aan de westzijde.
De straat op het zoekplaatje lijkt mij veel te smal voor de belangrijke Rijksstraatweg anno 1950. Verder herken ik geen enkel beeld dat past bij deze weg, temeer daar de foto nog niet zo heel oud is. Dit, bovenop de argumenten van Johan Mulder, overtuigt mij ervan dat we het niet aan de Rijksstraatweg in Haren moeten zoeken. Een andere straat in Haren sluit ik niet uit.


Redactie Zoekplaatjes, za 26-2-2005 11:22:55:
Monique de Groot- vd Veen van Renault Postema Haren schreef in een volgende E-mail: "Ik heb de foto vergeleken met onze fotocollage die bij ons in de garage hangt. Helaas moet ik u meedelen dat uw foto niet van onze garage is. Op onze garage stond op het pand "Garage" in mozaďek gelegd. Tevens had onze garage een drive-in.We hadden destijds wel een benzinepomp, echter nog geen Esso. De merken Esso en Renault werden later aan het bedrijf verbonden.
Het huis wat links van de garage staat op de foto komt ons bekend voor en lijkt op het huis dat tegenover de huidige Totalpomp in Haren staat. Er heeft in Haren omstreeks die tijd nog een garage aan deze weg gestaan, van de heer Niemeijer.
Of dit zijn garage is weet ik niet zeker." En in een daarop volgende E-mail schreef zij dat haar man meende de Rijksstraatweg op de foto te herkennen, maar daar niet zeker van van was. Als het niet de Rijksstraatweg is, dan zou het zeker niet in Haren zijn.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

Monique de Groot, wo 23-2-2005 11:19:15:
Wat ontzettend leuk om hier deze oude foto's te kunnen bezichtigen. Ik kreeg deze link via een lezer van jullie website met de vraag of dit inderdaad onze garage is. Ik kan jullie het volgende melden: Dit bedrijf is opgericht in 1932. Toen was het nog géén Renault dealerbedrijf, dat werd omstreeks 1960 het geval. Op uw vraag of dit ons dealerbedrijf is, kan ik helaas niet antwoorden.Ik zal het mijn man dadelijk laten zien, welke de kleinzoon is van de oprichter destijds. Wellicht dat hij er iets in ziet. De bossen erachter zijn heel herkenbaar, echter de garage zelf doet vragen oproepen bij mij. In den beginne stond de garage op de plek bij Hotel de Horst. Vandaaruit is de garage verhuist naar zijn huidige plek.
Echter voor zover mij bekend, was er al vanaf 1932 een benzinepomp...en die zie ik niet.

Als ik meer weet, laat ik dit uiteraard gelijk weten.

Groeten,
Monique de Groot-vd Veen
Renault Postema Haren

Wim de Koning Gans, di 22-2-2005 15:06:58:
Van de website van Postema: 'Ons bedrijf bestaat sinds '32 en is Renault dealer sinds '60.'

Gerard Nachbar, di 22-2-2005 10:33:22:
Er is nóg een reden waarom het waarschijnlijk niet Haren is. De meeste garages/dealers zijn merktrouw. Google leert dat de huidige Postema (Rijksstraatweg 115) in Haren Renault doet. Ik ben weliswaar geen kenner, maar de auto's op het zoekplaatje zien er niet Renault uit. (Overigens: na een recent bezoek aan de AutoRAI doen de welhaast rubensiaanse vormen van deze auto's weldadig aan!)

Martin Snuverink, di 22-2-2005 00:35:01:
Voor zover ik kan waarnemen is het uilenbord op de boerderij niet versierd met zwanen. Zulke uilenborden kwamen in de 19e eeuw in Groningen voor, met name in Tolbert, Zuidhorn en Adorp.

Johan Mulder, ma 21-2-2005 19:02:29:
Het is volgens mij niet in Haren. Postema zat eerst meer richting de dorpskern dan de huidige plaats. Ik zal uitleggen waarom niet. Ten eerste zie ik geen Esso-pomp: hadden ze ook al op hun vorige plek en op de huidige plek tot plm. 2000. Ten tweede zie ik geen enkele winkel. Ten derde was Haren in de 50-ger jaren al wel verder "ontwikkeld" dan de foto laat zien.


Sicco Fockens, ma 21-2-2005 16:36:57:
Stom dat ik zelf niet eens aan Haren gedacht heb. Martin, weet je de molen? Postma zit 100 meter ten noorden van het kruispunt bij de molen. Ik heb een kennis van me, de een regelmatige klant ;-) van Postma is, gevraagd ook even naar dit plaatje te kijken. Verder komt zo'n uilebord rond Haren ook wel voor. Ik weet verder niet wat er in Haren allemaal wel niet gesloopt is.

Martin Snuverink, zo 20-2-2005 21:45:54:
Er kan in Haren dan wel een autobedrijf Postema zijn, ik kan me bij dit plaatje niets van Haren voorstellen, en zeker niet aan de Rijksstraatweg, waar toevallig mijn zus woont. Wat niet wegneemt dat Postema zijn nering best elders kan zijn begonnen. Ik blijf erbij dat de boerderij met het uilenbord in Friesland moet worden gezocht. Norman, help! Sicco, zijn of waren er in de regio rond Haren boerderijen met een uilenbord?

Gerard Nachbar, za 19-2-2005 20:34:49:
Reactie op Wim van hedenmorgen (een beetje off-topic): Ik lees niet alleen de Volkskrant, maar ook de NRC. Hedenochtend het trieste bericht dat wellicht in 1943 de vader van de geestelijke vader van boer Biet, drs. Mallebrootje en het jonge ding uit de achterban wellicht door toedoen van minder jonge dingen met een andere achterban aan zijn aardse eind is gekomen.
On topic: S van Koten, is het een optie om deze foto naar het ongetwijfeld bij die website behorend e-mailadres te sturen?

S. van Koten, za 19-2-2005 16:34:57:
In Haren is gevestigd autobedrijf Postema in hun website geven zij aan dat het bedrijf sinds 1932 bestaat.

Arnold Tak, za 19-2-2005 14:30:02:
volgaarne voldoe ik aan het verzoek van Wim om iets meer te vertellen over hoe ik kom aan de naam Postema. Ik heb de kaart er nog eens bij gepakt en opnieuw onder de loep genomen. Op het pand gelegen tussen de auto's kon ik heel vaag deze naam lezen boven de 2 ramen van de begane grond. Maar mijn A.E. kan ook heel goed A.B. zijn. Alleen zie ik nu dat de naam dan niet mooi symmetrisch is verdeeld en ik heb zo'n vaag idee dat er nog een stuk of drie letters achter staan (&ZN). Er staat in ieder geval geen Postuma. Misschien zou een van onze superieure speurders, Norman Visser, nog eens in zijn Kamer van Koophandel-boek willen kijken? Ik hoop dat ik zo weer een nieuwe impuls heb gegeven die de oplossing dichterbij brengt. Ik hoor graag weer.

Wim de Koning Gans, za 19-2-2005 00:08:37:
Ik schreef toch 'alleen voor Volkskrantlezers'? Martin hoort daar blijkbaar niet bij. Of hij leest nooit de columns van Remco Campert. Boer Biet vormt de achterban van het Tweede Kamerlid drs. Mallebrootje en zijn jonge ding uit de achterban.

Martin Snuverink, vr 18-2-2005 23:31:23:
Voortbordurend op de zogenaamde Donkster Trekvaart (?) van Wim: Deze naam heb ik nergens kunnen vinden.
Met Donkster Trekvaart kan ik niets. De naam moet afgeleid zijn van Donk. In Friesland is geen Donk, maar wel een Donkerbroek. Misschien is er wel een ….donk (zoiets als Oeteldonk), maar ik ben te lui om dat na te gaan. Aardrijkskundige namen met Donker- hebben niets met duisternis of kleur te maken, maar met een verhoging in het landschap (bijv. Donkersloot in Ridderkerk). Overigens lijkt Donkerbroek (gem. Oost-Stellingwerf ) wel mogelijkheden te bieden, namelijk aan de Herenweg (noordzijde). Ook nu zijn daar nog autobedrijven, een houtwallenlandschap en geen sloten.
Of zijn de namen Boer Biet en Donkster Trekvaart aan de fantasie van een schrijver ontsproten? Of schertst Wim?


Wim de Koning Gans, vr 18-2-2005 21:50:21:
Misschien helpt het de discussie weer op gang wanneer Arnold uitlegt waarom hij oppert dat dit mogelijk "De autohandel of het taxibedrijf van A.E. Postema" is. Staat het achterop? Is er een opschrift leesbaar? Kan het ook die A.B. Postma van Sicco zijn?
Zelf denk ik overigens in de richting van het landje van Boer Biet aan de Donkster Trekvaart (alleen voor Volkskrantlezers).

Martin Snuverink, di 8-2-2005 23:16:47:
Sicco bedoelt langs de Stroobosser Trekvaart ofwel langs de N 910. Dit is een houtwallenlandschap (lijnvormige houtgewas) en heeft een ander karakter dan de boomgaard op de foto. Het hoeft ook geen fruitstreek te zijn: het kan ook een discrete boomgaard op een erf zijn.
De straat loopt waarschijnlijk van noord (L) naar zuid (R) of van NW naar ZO. Het valt op dat er sloten noch bomen langs de weg zijn, wat voor Friesland opmerkelijk is.
Ik schat dat de foto van ca 1950 is.


Sicco Fockens, ma 7-2-2005 21:57:41:
Ik zou in het noorden geen echte fruitteeltstreek kennen; hier en daar kom je weleens een boomgaard tegen. Het gebied langs het kanaal tussen Gerkesklooster en Dokkum vind ik bijvoorbeeld hier en daar net zo struikachtig als de omgeving van het zoekplaatje.

Martin Snuverink, zo 6-2-2005 22:19:21:
Hoogstamboomgaarden zijn zeldzaam in Friesland. Ze komen of kwamen voor in Het Bildt bij de dorpen Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie. Ik heb daar echter nog geen beelden gevonden die overeenkomen met het zoekplaatje.

Martin Snuverink, di 1-2-2005 21:34:14:
De boerderij rechtsboven heeft een uilenbord, wat typisch bij Friese boerderijen voorkomt. Zie http://www.geocities.com/CapitolHill/Senate/7232/nl/uilenbord.htm

Gerard Nachbar, di 1-2-2005 20:50:29:
Op de achtergrond zie je overigens geen bos, maar hoogstam-fruitbomen. Waar in het Noorden bevindt/bevond zich fruitteelt? Hoogezand-Sappemeer?

Sicco Fockens, di 1-2-2005 20:42:07:
In Damwoude is zowel een garage Postma, als een taxi A.B. Postma. De versiering van het huis rechtsonder doet mij Fries aan.

Gabriël Snuverink, di 1-2-2005 18:51:17:
Opvallend is de bosrijke omgeving. De bebouwing staat niet aan weilanden of akkers.

Martin Snuverink, di 1-2-2005 18:37:34:
Lijkt me een dorp in Groningen, Drenthe-Noord of Friesland-Oost.


41 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Een straatwand met twee trapgevels, een torentje en rechts een overhangende kap. Boven de daken is een torenspits met weerhaan te zien.

vergroot   reageer (kies 41)

opgelost!

Zeist

 Reacties 

Arnold Tak, wo 4-5-2005 22:51:13:
De Zeist-kenner Terry Brouwer heeft mij de oplossing doorgegeven: het is de Slotlaan in Zeist en wel de huisnummers 19,21, 23 2n 25. Zijn emailadres is seyst@wanadoo.nl


42 Eigenaar: Arnold Tak     Gegevens: Een fors herenhuis met daarachter een kerktoren. Mogelijk tramrails in het wegdek.

vergroot   reageer (kies 42)

opgelost!

Hoeven

 Reacties 

Wim de Koning Gans, wo 2-2-2005 15:14:23:
Die Erwin, naast molendeskundige (en wat voor één!) nu ook al dorpskerkendeskundige ;-)
Dat huis met schoorsteenkappen zal dan toch hopelijk gebouwd zijn door iemand die uit Friesland of een andere noordelijke provincie kwam. Het moet wel een beetje overzichtelijk blijven!

Erwin Esselink, wo 2-2-2005 14:09:41:
Mark Buijs heeft het bij het rechte eind. Op de fotobank Noord-Brabant staat een foto van de kerk van Hoeven. Hoewel de kerk op het zoekplaatje maar voor een klein deel te zien is gaat het onmiskenbaar om dezelfde kerk. N.B. De villa op de foto in de beeldbank is niet de villa van het zoekplaatje. Wel is de fraaie schoorsteenkap van eerstgenoemde villa zichtbaar op het zoekplaatje.

Link: http://www.fotobank-nb.nl , zoek op Hoeven, eerste foto is het.

Arnold Tak, di 1-2-2005 22:35:25:
Mark Buijs laat op mijn site www.wieweetwaar.photosite.com weten: ik kan 1 foto voor u thuiswijzen: het is de St. Jansstraat te Hoeven. Hij voegt geen "bewijsopname" bij.


Reageren

Plaats uw commentaar bij een foto met dit formulier

Nummer van de foto 
naam  e-mailadres     

woonplaats 
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
Opmerkingen: