Eigenaar: Haags Gemeentearchief   

Gegevens: Hoekhuis Villa Jacoba (de naam staat op de detailfoto, aan weerszijden van de schoorsteen). Fotograaf: B. v.d. Heuvel & Co., Den Haag. Moet omgeving Den Haag zijn. Adresboeken Den Haag en Scheveningen van rond 1910 vermelden meerdere villa’s Jacoba, maar die zagen er anders uit.

Datering: ± 1910

Formaat: 23 x 17 cm

Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 13 december 2000


 Reacties op Zoekplaatje 9 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Oostzeedijk hoek Hoflaan, Rotterdam

Arnold Tak (Waddinxveen): Oude zoekplaatjes verdienen natuurlijk ook nog aandacht.
Een van onze favoriete fietstochten is langs de Rotte naar Rotterdam, waarbij we om de een of andere reden toch telkens weer al dwalend door mijn geboortestad terecht komen in Kralingen en altijd weer in het rustige gedeelte rond park Honingen. Het is daar in dat stukje wereldhaven nummer 1 een oase van rust en de huizen stralen nog een grandeur uit die de zinnen prikkelen en het hart verwarmt.
Iedere keer als ik stond naast de Lambertuskerk en keek naar het pand op de hoek van de Hoflaan en de Oostzeedijk Beneden, had ik het vermoeden dat dit een pand uit het altijd intrigerende "Zoekplaatjes" was. Maar dan had ik natuurlijk weer geen fototoestel bij me, zodat ik het overtuigende bewijs niet kon leveren. Maar vandaag hadden we het toestel wel bij ons! Het eerste wat ik natuurlijk deed toen we thuiskwamen was de digitale camera de vastgelegde beelden ontfutselen en wat ik altijd al dacht bleek te kloppen: BINGO! Mezelf figuurlijk links en rechts op de schouder kloppend (ik zal al die andere mezelf toebedeelde lofuitingen maar buiten beschouwing laten) kon mijn zondagmiddag niet meer stuk.
Het vreemde is echter (en dat is mogelijk op het bijgeleverde bewijsmateriaal ook te zien) dat de naam Villa Jacoba bij het overschilderen of een opknapbeurt van het pand is verdwenen. Ook de witte gemetselde palen van de tuinafscheiding hebben de tand des tijds niet doorstaan.
Ik hoop natuurlijk wel dat de eigenaar van de opname net als ik vind dat deze meer in een Rotterdam- dan in een Den Haag-collectie thuishoort.
Zondag 15-8-2004 17:57:39


julian struijk (leiden): het huis mag er verdacht veel op lijken, het is zeker niet het Convivium Doedoleith aan de De Laat de Kanterstraat 2. Als bijzonder gelukkig bewoner van dit pand kan ik zeggen dat de verschillen zodanig zijn dat ook een verbouwing die niet ontgedaan gemaakt kan hebben.
Maandag 12-1-2004 20:16:56Jack van Elewout (Breda): Jammer dat de naam en fotograaf vast schijnen te liggen, want het pand, gebouwd in de populaire cottage-stijl begin 20e eeuw, lijkt sprekend op het pand genaamd " Sunny Cottage". Dat huis was gesitueerd op de hoek van het Wilhelminapark en de Parkstraat in Breda en is heel veel protestacties ten spijt eind jaren ' 70 gesloopt en vervangen door nieuwbouw die enigszins lijkt op de oudbouw.
Omdat de situering van de afbeelding nagenoeg gelijk is aan de situatie indertijd in Breda, komt de vergelijking op.
Een andere redenering wijst op situering in Den Haag, omdat veel gepensionnerde OI-militairen zich vestigen in Breda eind 19e Eeuw( vandaar de bijnaam van Breda Haagje van het zuiden) en huizen laten bouwen in de dan " moderne" stijlen.
Vrijdag 24-10-2003 18:11:49Cor Draijer (Zandvoort): Door Dhr. Reumer werd ik gevraagd hoe het zit met de Villa Jacoba uit Zandvoort. Op de pagina http://www.de-wit.net/bronnen/tel1915/ staat namelijk het landelijke telefoonboek van Nederland uit 1915 (dat was toen nog 'slechts' 1 boek) en daarin staat vermeldt een Villa Jacoba uit Zandvoort. Helaas is dit niet de genoemde foto, aangezien onze vereniging vorig jaar alle glasplaten die zij bezit, heeft ingescanned. Daar zat ook een foto bij van de Villa Jacoba uit Zandvoort en er is absoluut geen gelijkenis. Maar wel interessant om te weten.
Website: http://genootschap.zandvoort.info
Dinsdag 10-6-2003 20:38:05Peter (Zeist): Op http://www.zeelandboek.nl/OZ/Prenten/Images/Fobi0639.jpg_t.jpg staat een onduidelijke, verkleinde foto uit 1909 van de Gereformeerde kerk en Villa Jacoba in Heinkenszand (Zeeland). Deze villa zou goed de bedoelde villa kunnen zijn. Misschien levert vergelijking met de originele foto van "Zeeland in prentbriefkaarten" meer zekerheid.
Zaterdag 5-4-2003 23:00:02Wim de Koning Gans (): Van het hieronder genoemde huis vond ik een foto op http://www.ruimzicht.nl/doedoleith.htm
Dat huis is het dus niet, al lijkt het er inderdaad op!
Mon Apr 9 12:08:13 2001Erika Feenstra (): Dit huis lijkt verdacht veel op De Laat de Kanterstraat nr.2 in Leiden, aan de Zoeterwoudse Singel. Dit huis was vroeger een soort verzorgingshuis voor oudere mensen. Daarna uitgebreid, er is een stuk aangebouwd. De tuin ligt aan de Zoeterwopudse Singel. Sinds 1972 of 1979 een studentenhuis van het Hervormd Opleidingscentrum Ruimzicht in Utrecht (Johan Frisolaan). Er wonen 9 studenten.
Fri Apr 6 00:25:15 2001Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.