Inzender: Rob Wagenaar 

Gegevens: grote foto van de Groningse fotograaf E. Meijer, lokatie duidelijk niet in Groningen maar mogelijk ergens in zuidelijk Nederland. zie voor achterzijde van het huis www.photomuseum.nl, waar ook deze foto staat. Foto komt uit een bescheiden album waarin tevens het interieur van het huis plm 1900.

Datering: 1900    Formaat: 18 x 24 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 1 juni 2009


 Reacties op Zoekplaatje 987 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Mattelierstraat in Groenlo

Egon Burike (Holzminden): Bin am 27.02.1930 in Groenlo geboren und habe bis September 1947 in de Lievelderstraat A 67
gewohnt. De winkel van Burike war mein Geburtshaus.
Zaterdag 20-2-2010 16:22:24Jan Spoolder (Utrecht): Ik had nog een recente foto beloofd, voor wie het (ook) leuk vindt om vergelijkingen te maken tussen vroeger en nu ... Voila. (Excuses voor de regendruppel op de lens).

Website: http://i748.photobucket.com/albums/xx128/jspoolder/987Groenlo.jpg
Woensdag 24-6-2009 22:35:21Hetty de Vos (Rotterdam): Fantastische oplossing! Proficiat!
Op de link van Martin Snuverink vond ik ook het pand dat ik voor een (Limburgs)kerkje aanzag. Nu vanuit een andere hoek en dus ineens "anders". Gelukkig dat Ingrid Evers dat beter zag dan ik.
Donderdag 18-6-2009 13:16:15Martin Snuverink (Voorburg): Fraai gevonden!
Het is Mattelierstraat en niet Mateliersstraat.
Een overtuigend bewijsbeeld is te vinden op Gelderland in beeld (link), zoeken Groenlo, Mattelierstraat, 4 en 9e foto, waar o.m. het hoekpand (Hotel De Jong oftewel De Moriaan, in 1950 huisnummer A407) met het tuinhek is te zien. De 8e foto toont dit hotel van de andere kant.

Website: http://www.gelderlandinbeeld.nl/index.php
Woensdag 17-6-2009 20:50:57Jan spoolder (Utrecht): Geen dank. Groenlo was, en is, mede door de bezetting door Spaanse en later Munsterse troepen, altijd een katholieke stad geweest. Evenwel ging de oude Calixtuskerk in 1674 definitief over aan de protestanten. De afgebeelde pastorie dateer ik in de eind 18e/begin 19e eeuw (v.w. de ramen). Toen hadden de Grolsche katholieken al (sinds 1785) een eigen (schuil)kerk die in 1908 werd vervangen door de neogotische "Kathedraal van de Achterhoek". Op de foto is dus m.i. een hervormde pastorie te zien. Kan zijn dat de foto is gemaakt net voor de sloop van de pastorie in 1908.
Woensdag 17-6-2009 20:13:14Rob Wagenaar (Zeist): Wat mij betreft opgelost, maar Wim Koning de Gans moet nog zijn fiat geven.. Hartelijk dank ten eerste J. Spoolder, met de stad en straat en aanvullend Jeannet de Swijger met de oude pastorie aldaar. Het is dus De pastorie Mateliersstraat Groenlo plm 1900. Ik had een lange zoektocht verwacht, die uiteindelijk in Belgie zou vastlopen. Fantastisch deze oplossing. Ik heb, zoals beschreven, een zeer bescheiden album over dit huis met interieurbeelden. Deze passen, zie ik nu bij een pastorie. Wel katholiek maar niet Zuid Nederland. Nogmaals dank.
Woensdag 17-6-2009 19:48:33jeannet (leiden): Ik heb even verder gekeken op de site van http://www.scherpinbeeld.nl/ en kwam daar het gebouw tegen als op het zoekplaatje. Het is dus de oude Pastorie. Zoeken op Mattelierstraat en dan bij Mattelierstraat deel 2 kijken daar staat hij bij
Woensdag 17-6-2009 18:59:45J. Spoolder (Utrecht): Gevonden! Het is niet in Zuid Nederland maar het is de Mattelierstraat in Groenlo voor de kruising met de Lievelderstraat (links). Ik denk rond 1905-1910 of nog ouder. De wolfsenden van de daken deden mij denken aan de Graafschap, aan de dakruiter van het stadhuis herkende ik Groenlo. Het gebouw uiterst links, met de kruisvormige muurankers, is de winkel van Burike. De dakruiter staat op het stadhuis van Groenlo. Op de straat zien we nog het silhouet van het bordes met trappen van het stadhuis. Het gebouw met het pinakeltje op de dakkapel is het voormalige hotel De Moriaan (gesloopt in 1977). De situatie is te herkennen op verschillende foto's van Oud Groenlo (zie bijgaande link). Als ik binnenkort in de buurt ben zal ik een recente foto maken.

Ik ben geen Grollenaar, en weet dus niet welk gebouw er in het midden van de foto is afgebeeld en waarvan ook wordt verwezen naar de achterzijde.
Website: http://www.scherpinbeeld.nl/
Woensdag 17-6-2009 17:47:19Ingrid Evers (Maastricht): Het witte gebouw is geen kerkje, maar een woonhuis op de hoek van een zijstraatje. De weg loopt in een flauwe bocht naar rechts en naar beneden. Het tweede en derde huis in de gevelwand springen telkens een beetje naar achteren om de straat te kunnen volgen. (Hoort het tweede misschien nog bij het gezochte pand?) Dan volgt een tuin(hek). Tussen de tuin en het witte pand dat schuin op een hoek staat, ligt m.i. een straatje. In de achtergrond links is een gebouw te zien waarop een dakruiter staat. Dit kan een kloosterkerk zijn. Kerkrechtelijk mag een klooster geen echte toren voeren, maar het beschikte wel over een luidklok. Maar is een protestantse kerk niet ook mogelijk? De 'kruisjes' aan het pand links zijn muurijzers. Of deze vorm specifiek is voor Limburg (katholicisme?), weet ik niet.
De foto van de achterzijde van het pand toont een type schoorsteen dat mij weinig Limburgs aandoet. Dat geldt eigenlijk voor het hele gebouw.
Zondag 7-6-2009 16:53:25Hetty de Vos (Rotterdam): Door het witte kerkje en de 2 kruisjes op het huis aan het eind van het straatje links doet dit plaatje mij aan Limburg denken.
Vrijdag 5-6-2009 14:25:30  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):