Inzender: Jacques Laureys 

Gegevens: Zeer waarschijnlijk watersnood 1916. Mogelijk in de buurt van Spakenburg/ Bunschoten

Datering: circa 1916    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 1 juni 2009


 Reacties op Zoekplaatje 985 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Barendrecht

Martin Snuverink (Voorburg): Bij deze plek brak de dijk ook door op 1 februari 1953 met het gevolg dat de Zuidpolder onderliep. Zie de link. Bij nader inzien dateer ik dit plaatje liever op 1 februari 1953 dan op 26 november 1926.
Website: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/januari/15/ [...]
Zondag 1-12-2013 09:09:29



Martin Snuverink (Voorburg): De grote boerderij is inderdaad Barendrecht, Achterzeedijk 48, Hoeve Dijkzicht, bewoond door A.A. Zwaal, een rijksmonument met als beschrijving:
“Hoeve "Dijkzicht". Goed voorbeeld van het middenlangsdeeltype in de Vlaamse schuurgroep, 18e eeuw. Gepleisterd woonhuis onder hoog rieten schilddak, stal onder rijzig rieten wolfdak. In de topgevel van de schuur zijn mooie vlechtingen aangebracht. De eerste bebouwing op deze plaats was een onderkomen voor de polderbestuurders bij de inpoldering van de Zuidpolder in 1650.”
Een foto van de boerderij is te zien op http://www.g-routes.org/?page_id=364
Het kleine huisje is er ook nog.
Ik heb geprobeerd een overzichtsfoto te maken vanaf dezelfde positie als het zoekplaatje, maar dit was door de bomen onmogelijk. Een bewijsfoto met beide huizen erop slaagde niet. Volgens de bewoner heeft de schuur van de boerderij tot 5 jaar terug een dak van eternit golfplaten gehad, maar dit is in het kader van de monumentenzorg weer door riet vervangen.
Bewijsfoto's heb ik toegezonden.
Zie de link voor verdere waardevolle informatie.

Website: http://www.alleplaatsenopdefiets.nl/index.php?page=plaatsen&plaats=323&tocht=30
Zondag 5-7-2009 06:58:55




Foto's gemaakt door Martin Snuverink - red.



Martin Snuverink (Voorburg): De suggestie van Marinus van Dintel ziet er veelbelovend en kansrijk uit! De Achterzeedijk van Barendrecht brak door op 26 november 1928. Dit is 12 jaar na 1916 en ondersteunt mijn twijfel over het bestaan van golfplaten daken in 1916. De foto zou dan moeten zijn genomen op het punt waar de stroomtramweg vanaf de Hoeksche Waard naar Rotterdam over de Barendrechtse hefbrug de Achterzeedijk kruist. Dit heette destijds Barendrechtsche Veer. Zeer plausibel. De boerderij staat dan binnendijks ten noorden van de Achterzeedijk tussen de toenmalige “Oude Haven“ (van Barendrecht) en de stoomtramweg.
Dat de foto vanaf een dijk moet zijn genomen had ik al eerder opgemerkt. Maar wat nog interessanter is: aan de noordelijke voet van de zeedijk lag een benedenweg, waarover de stroomtram naar en van Rotterdam over een viaduct reed. En de foto zou nog beter “in den droge” bij dit viaduct kunnen zijn genomen. Op de topokaart van 1902 staat van de grote boerderij het huis wel, maar de schuur en het kleine huis niet ingetekend en dit kan heel goed kloppen.
Het gaat nu om het bewijs. Zo te zien bestaan beide huizen nog, dus een hedendaagse foto zou het bewijs kunnen leveren. Het oude huis van de boerderij staat waarschijnlijk nog origineel overeind; het kleine huis kan door een nieuw huis zijn vervangen.
Website: http://www.deweekkrant.nl/files/pdfarchief/ZDB/20081105/ZBR_ZDB-1-04_081105_1.pdf
Vrijdag 3-7-2009 23:31:38



Marinus van Dintel (Middelburg): Ik ben niet precies bekend met de huidige situatie, maar wellicht is adres Achterzeedijk 46 in Barendrecht het controleren waard. Uitgangspunt is Boerderijen in Zuid-Holland van Verheul, daarnaast laat de satellietfoto van Google Earth uit de lucht een beeld zien dat lijkt op die van de foto: het kleine huis op de voorgrond, die in een bepaalde hoek ligt t.o.v. de boerderij op de achtergrond. De foto zou overigens ook genomen kunnen zijn n.a.v. de overstromingen in Barendrecht op 23 november 1928.
Donderdag 2-7-2009 18:08:33



Martin Snuverink (Voorburg): Lage Zwaluwe?
Zoals Arnold aangaf, lijkt dit is een typische gemengd bedrijf-hoeve van IJsselmonde (Barendrecht en omgeving) Hoeksche Waard en Voorne-Putten. De boerderij ligt aan de voet van een dijk. Hoewel in deze streken de boerderijen vaak met hun lengteas evenwijdig aan de dijk staan, lijkt dat hier niet het geval. De schuur ziet eruit als van het middenlangsdeeltype van de Vlaamse schuurgroep. Het boerenhuis, uiterst rechts op de foto, heeft een opkamer en kaaskelder. Zou er dan ook vee gehouden worden? Ja, knotwilgen komen immers hoofdzakelijk in een weidelandschap voor. Gemengd bedrijf dus.
In de omgeving van Ridderkerk hebben we niets gevonden. In Lage Zwaluwe liep in 1916 ook een polder onder. Daar was gemengd bedrijf en er stonden boerderijen in de polder.
Donderdag 25-6-2009 07:26:20



Martin Snuverink (Voorburg): De Benedenrijweg in Slikkerveer is een interessante optie. Het moet dan tussen de Randweg in het westen en de Oranjestraat in het oosten zijn geweest. Hier voorbij waren geen boerderijen. Een deel van de oude Benedenrijweg heeft plaats moeten maken voor verzwaring van de Ringdijk. In de polder aan de Benedenrijweg stonden in 1911 een stuk of 10 boerenerven in de polder. De kavels lopen van NO naar ZW en de voorzijde van de huizen was op het NO gericht. Ik heb dus problemen met de zonstand. De fotograaf keek naar het oosten en kan dan niet vanaf de Ringdijk hebben gefotografeerd. Maar ik geloof nog steeds dat we in de buurt zijn.
Maandag 8-6-2009 20:02:23



Jacques Laureys (Amsterdam): Zou de Beneden Rijweg in Slikkerveer mogelijk kunnen zijn ?
Daar hebben gelijksoortige abeidershuisjes gestaan met klompenhokken en ook zo'n makelaar.
Zaterdag 6-6-2009 15:58:37



Martin Snuverink (Voorburg): Akkoord, ik neem aan dat er in 1916 golfplaten daken waren.
De boerderij met haar hoge schuur lijkt me een typische akkerbouwboerderij. In de wijde omgeving van Bunschoten (het Eemdal tussen Nijkerk en de Wakkerendijk of Meentweg van Eemnes) was uitsluitend grasland. Eemnes zou in beginsel kunnen, omdat de overstroming zich heeft uitgestrekt tot in de Polder te Veen, waar ten westen van de Meentweg tegen de Gooirand aan wel akkers waren. Maar dit type boerderijen vind je daar niet. Wel op IJsselmonde (waartoe ook Ridderkerk behoort). IJsselmonde is een kansrijk zoekgebied. Op de link heb ik nochtans geen match gevonden, maar dat zegt niet alles. Misschien kan de Stichting Oud Ridderkerk uitkomst bieden.
Website: http://fotos.oudridderkerk.nl/
Zaterdag 6-6-2009 14:32:56



jacques Laureys (Amsterdam): Interessant om te weten ! Het leek mij ook dat golfplaten al vrij lang bestonden, ik ken voorbeelden uit de jaren twintig, maar dat ze al zo lang bestaan ?
Het soort fotopapier waar de foto op afgedrukt is, en de structuur van de foto en dus van het negatief, zeggen in ieder geval dat de foto rond 1916-1925 is afgedrukt. Zeeland 1953 is wat dat betreft nooit een mogelijkheid geweest. Achterop stond: watersnood 1916 Monnikendam, maar dat is het heel duidelijk niet.
In mijn verzameling heb ik twee watersnood 1916 fotokaarten van Spakenburg waar op de huizen exact dezelfde makelaars voorkomen.
Zou het ook mogelijk in de buurt van Ridderkerk kunnen zijn, watersnood 1916 ?




Maandag 1-6-2009 23:18:08



Hetty de Vos (Rotterdam): Uit “Nieuwsbrief Industriële Archeologie”:
“We vergeten maar al te vaak dat golfplaten reeds meer dan twee eeuwen in gebruik zijn - dus onderdeel van de bouwhistorie én met erfgoedwaarde. Het eerste patent dateert van 1828. Golfplaten werden vrij vroeg gebruikt op allerhande traditionele constructies, omdat ze gemakkelijk aan te wenden, stevig en licht waren. Er werden geprefabriceerde bouwonderdelen, afsluitingen en zelfs gebouwen mee gerealiseerd.”
Kan dus wel. Zegt nog niks over de locatie. Zou de Hoeksewaard een mogelijkheid zijn?

Maandag 1-6-2009 22:57:15



Martin Snuverink (Voorburg): Misschien is het wijs na te gaan of er in 1916 al golfplaten op zulke grote daken werden toegepast. Ik heb namelijk eerder de neiging te zoeken in ZW Nederland 1953.
Maandag 1-6-2009 20:31:06



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):