Inzender: R. de Bot 

Gegevens: Kaart is verzonden aan M.M. Giddelo, Laurentiusplein 23 te Voerendaal bij Heerlen. Afzender werkt waarschijnlijk als hulp in de huishouding oid gezien de tekst: "dat Mevrouw nog tevreden over me". Ook de groeten moeten worden gedaan aan die van Vermarien. Postzegel is verwijderd waardoor stempel niet meer volledig te lezen. Verzenddag is 24 en de naam lijkt te beginnen met Ei(Eindhoven?)

Datering:    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting  Achterzijde

Geplaatst: 1 maart 2009


 Reacties op Zoekplaatje 958 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Veldhofstraat, Eygelshoven

Martin Snuverink (Voorburg): @W.A.M. Smulders: Ja, te gek, wij waren jaar(club)genoten (1965) op Virgiel. Ik ben je voornaam kwijt. Ik herinner me dat je uit Eygelshoven kwam. Hartelijke groet.
martin.snuverink@planet.nl
Donderdag 25-7-2013 17:36:13



W.A.M. Smulders (Leimuiden): In dit huis ben ik opgegroeid, wij woonden er van 1956 tot ongeveer 1973, het was toen beambtenwoning van de mijnen Laura en Vereeniging. In die tijd was de begroeiing van bomen en struiken flink uitgegroeid waardoor het huis vanaf de straat haast niet te zien was. Het adres (toen) was Hoofdstraat 125, nu Veldhofstraat. De tuin was ruimschoots voorzien van tuinmuurtjes, en rechts op de foto is nog een deel van de ronde vijver te zien, die onderdeel was van een flinke waterpartij. Martin Snuverink, ken ik jou van Virgiel, Delft, 1965 e.v. ?
Donderdag 25-7-2013 16:08:06



wouters (lanaken): hubertus matheus giddelo en agnes weerts zijn de grootouders van mijn echtgenote. Maar ik denk niet dat deze mensen ooit in voerendaal gewoond hebben. Ik zal eens navraag doen.
Dinsdag 1-1-2013 00:24:03



Iwan frings (Eygelshoven): Foto is 100% afkomstig uit Eygelshoven, links achter is de schacht van de mijn Julia zichtbaar. Poststempel is uit Eygelshoven, dat ook wel eens als EIJgelshoven werd geschreven/gestempeld.
Dinsdag 19-1-2010 16:14:35



Martin Snuverink (Voorburg): Het precieze adres van dit huis is Veldhofstraat 125, 6471 CG Eygelshoven. Het was oorspronkelijk het landhuis dat baksteenfabrikant Rudolf Jean Francois Ubaghs (* Valkenburg 1893) in 1924 heeft laten bouwen door de bekende Limburgse architect A.J.N. Boosten (Alphons Boosten). Zie de link.
Website: http://www.bonas.nl/archiwijzer/bo_WInfo.php?Inr=0935.00052&PHPSESSID=94f2460905aa522daaa1804ed0395a0c
Donderdag 2-4-2009 07:03:23



Ingrid Evers (Maastricht): De locatie is door Martin Snuverink onomstotelijk aangetoond, maar de opmerking van Gerard Nachbar is bij mij blijven haken. Volgens hem was 'het huis nog niet zo oud (zie de tuinplanten) en van begin jaren '30. Toen waren in NL alle mijnen al lang en breed klaar.' Met betrekking tot de mijn bij Eygelshoven had hij zeker gelijk. Maar door een breuk in de ondergrond raakte de Laura in de problemen. Men besloot tot een nieuwe mijnzetel, de Julia genoemd (ik citeer) 'naar de echtgenote van de stichter. In 1921/22 werd er begonnen met het afdiepen van de schachten. In 1928/29 kwam deze mijn in regelmatig bedrijf.' Hetgeen het ZPtje dus keurig plaatst in de tijd.
Website: http://www.limburgsemijnen.nl/Laura.html
Zaterdag 7-3-2009 12:28:57



René de Bot ('s-Hertogenbosch): ongelooflijk snelle oplossing.

bedankt allen
Dinsdag 3-3-2009 22:03:32



Ingrid Evers (Maastricht): Van harte, Martin! Ik vind het weer ongelooflijk knap gevonden. De stilte van de nacht schijnt je te inspireren. Tzt moet ik eens tijd maken om thuis te raken op al die Google Earth- en vergelijkbare sites. Dat gehannes met pijltjes en kompasrozen gaat me nog boven de pet!
Ik zou het overigens net als jij en Dennis een goed idee vinden om voortaan bij een onvolledig poststempel ook de achterkant in te scannen. Een ieder kan dan zijn eigen interpretatie volgen. Wat betreft Eijgelshoven/Eygelshoven: in Nederland schijnt men bij voorkeur 'moeilijk' te doen. Hoe buitenissiger, hoe beter. Belgische plaatsnamen schrijf je eigenijk altijd zoals je dat volgens de Nederlandse taal zou verwachten, Nederlandse zelden of nooit. When in doubt, go for the unexpected! Officieel is het dus Eygelshoven, terwijl de naam in vroeger eeuwen gewoon met een Hollandse ij werd geschreven.
Dinsdag 3-3-2009 20:28:01



Martin Snuverink (Voorburg): Eureka! Het huis staat in Eygelshoven aan de Veldhofstraat tegenover huisnummer 140 en tegenover de zijstraat met de naam Op de Kamp. Er staat een grote rode beuk voor.
Alles is uitstekend waarneembaar op de vogelvluchtweergave van http://maps.live.nl/?
De hoge constructie moet inderdaad de oostelijke mijnschachtbok van de mijn Julia zijn.
Website: http://maps.live.nl/?
Dinsdag 3-3-2009 01:13:03



Martin Snuverink (Voorburg): Hartelijk dank voor de achterzijde van de kaart en voor de correctie.
Een nieuwe genealogische check op genlias.nl leert dat het waarschijnlijk nog steeds gaat om de ouders Hubertus Matheus Giddelo uit Lanaeken (B) en Maria Agnes Weerts, in 1917 getrouwd in Oud-Vroenhoven (nu Maastricht). Zij hadden een dochter Maria Ph. A(nna??) geb. 1914 en gewettigd en een kind A.M. Weerts, geb.1917. Laatstgenoemde kan ook Anna heten. Volgens Ingrid zou het in Limburg immers heel gewoon zijn als de laatste doopnaam de roepnaam is.
Waarschijnlijk is dus het ene kind Anna en het andere de afzender van de kaart. Maria Agnes Weerts moet dan Mme M. Giddelo zijn.
Eijgelshoven maakt nu de meestete kans. Het profiel van de bokken van de mijn Julia vertoont veel overeenkomsten met het silhouet op het zoekplaatje. Blader eens door de foto’s van de link.
Website: http://www.limburgsemijnen.nl/Ansichten%20Julia%20mijn%20Eygelshoven/index.html
Dinsdag 3-3-2009 00:42:38



Gerard Nachbar (Almere): Het huis is nog niet zo oud (zie de tuinplanten) en van begin jaren '30. Toen waren in NL alle mijnen al lang en breed klaar. (De mijn Maurits als laatste begin jaren '20 in Lutterade bij Geleen.) Laten we ons dus niet blind staren op een zogenaamde mijnliftmachine! Het ZP is in Nederland, maar niet in de buurt van Voerendaal/Heerlen, getuige de adressering 'Voerendaal bij Heerlen' (daaronder geen 'Nederland' o.i.d.). De stempelplaats kan ook met een F beginnen.
Maandag 2-3-2009 23:21:46



Dennis de Waart (Heemskerk): Jammer van de kaart en jammer van de postzegel die beiden bij een poging tot verwijdering zijn vernield. Het lijkt mij een vrij hachelijke zaak om enige definitieve conclusie te trekken uit de eerste letters van de plaatsnaam van afstempeling. Hopelijk maakte de afzender beter schoon dan dat deze schreef. Aandoenlijk is het schrift in ieder geval wel.
Maandag 2-3-2009 23:11:39



Wim de Koning Gans (): René de Bot heeft mij een scan van de achterkant toegestuurd, die is nu hier te bekijken. Het is dus M(adam)e M. Giddelo.
Maandag 2-3-2009 22:20:52



René de Bot ('s-Hertogenbosch): het is Giddelo met dubbel d, tikfoutje in mijn vorige bericht. Excusez moi.
Maandag 2-3-2009 21:52:49



Martin Snuverink (Voorburg): Het zoekplaatje is absoluut interessant!
René de Bot, graag wat zorgvuldiger! Eerst was het Giddelo en nu is het Gidelo. Wat is het nu? Deze spellingdetails zijn essentieel om niet op een dwaalspoor te geraken.
Ook voor mij is het zoeken naar een naald in een hooiberg. Eisden was zomaar een optie zonder verder uitputtend onderzoek. Eigenlijk was de strekking van de vraag of wat er van het poststempel nog zichtbaar is een Belgisch poststempel van Eisden kon zijn. Maar ik begrijp nu dat we Eisden kunnen vergeten.
Verder zou het in dit geval goed zijn ook de achterkant van de kaart te scannen en op zoekplaatjes.nl te plaatsen. Dan kan eenieder zijn eigen conclusie trekken.
Ten slotte is meer duidelijkheid over de vage constructie links op de foto gewenst.
Ingrid, we moeten dus Eijsden en Eijs vergeten. Blijft over Eijgelshoven. Of is/was het Eygelshoven?
Maandag 2-3-2009 20:15:12



Ingrid Evers (Maastricht): Misschien ten overvloede: de door Martin gesignaleerde mijnschachtbok is in aanbouw, maar nog niet af.
Maandag 2-3-2009 19:02:31



Ingrid Evers (Maastricht): Ik heb mijn dag niet! De omgeving van Eisden is zo plat als een dubbeltje, dus wat moeten we dan met dat geaccidenterde terrein? Alleen als de foto genomen is in de richting van de Maasmechelse heide, is deze foto in Eisden te situeren. Daar bevinden zich namelijk - tamelijk ongewacht - enkele heuvelruggen. Maar het lijkt mij topografisch niet mogelijk. Eisden ligt ten noorden van Maasmechelen, de Mechelse heide ten zuiden ervan. Als de aanduiding van het poststempel ('Ei...') en de interpretatie 'mijngebied' juist zijn, blijft nu over de mijn Julia over ten oosten van Eygelshoven.
Maandag 2-3-2009 18:49:09



René de Bot ('s-Hertogenbosch): kan er ook nog een kaartnummer aan toe voegen en wel S 8429 26. Ook moet nog de groeten gedaan worden aan Anna
Maandag 2-3-2009 18:00:34



René de Bot ('s-Hertogenbosch): antwoord op vraag 1: het is voor mij zeker MM Gidelo
antwoord op vraag 2: geen idee
antwoord op vraag 3: ik kan een scan(1600dpi 13Mb en 8,7Mb) verzenden aan degene die deze willen hebben.
Maandag 2-3-2009 17:54:00



Ingrid Evers (Maastricht): Tja, met Eibergen was ik een beetje te snel (Veluwe/Achterhoek=heuvels). Ik acht Eijs en Eijsden uitgesloten. Een pand dat ik in het Heuvelland in gedachten had, bleek er volkomen naast te zitten (geheugens zijn bedrieglijk!). Die bok boven een mijnschacht vind ik een vondst, Martin. Dat biedt kansen in Eisden/Leut/Meeswijk (nu gem. Maasmechelen) én in Eijgelshoven (nu gem. Kerkrade). Het gaat om een woning van een kapitaalkrachtige eigenaar, mogelijk maar niet perse verbonden aan de mijn.
Maandag 2-3-2009 12:40:25



Martin Snuverink (Voorburg): Eibergen had ik opzettelijk niet genoemd, omdat het geen optie is. Landschappelijk past het niet en het is onwaarschijnlijk en zonderling dat een Zuid-Limburgs meisje in een dorp als Eibergen (Achterhoek) in de huishouding gaat werken. Dat is vragen om moeilijkheden. Tenzij ze daar een vriendje had, maar ook dat is onwaarschijnlijk.
Ingrid, betekent je suggestie dat je het plaatje in de genoemde Limburgse dorpen niet ziet zitten?
Vraag 1 aan R. de Bot: kan de kaart ook verstuurd zijn naar H.M. Giddelo in plaats van M.M. Giddelo? In dat geval kan de afzendster zijn Maria Ph. A. Giddelo, geboren 1914 te Lanaken (B). Ik schat het bouwjaar van het huis op 1930. Dan zou Maria 16+ zijn en dit is plausibel.
Vraag 2 aan R. de Bot: kan dit huis ook in Belgisch Limburg staan? In dat geval kan aan de plaatsnamenlijst nog worden toegevoegd: Eisden, een dorp waar de steenkolenmijnbouw in 1923 tot ontwikkeling kwam.
Vraag 3 aan R. de Bot: links op de foto zie ik vaag en of andere hoge constructie die doet denken aan de bok boven een mijnschacht, met name die van…. Eisden. Zie de link. Wat geeft de originele foto hiervan prijs?

Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Bokeisdenmijn.jpg
Zondag 1-3-2009 17:02:03



Ingrid Evers (Maastricht): Misschien is Eibergen ook nog een optie?
Zondag 1-3-2009 14:07:27



Martin Snuverink (Voorburg): Het landschap ziet er nogal geaccidenteerd uit en past meer in Limburg dan de omgeving van Eindhoven. Andere mogelijkheden zijn Eis (thans Eijs), Eijgelshoven en Eijsden.
Zondag 1-3-2009 09:49:45



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):