Inzender: Harm Renkema     Te koop? nee | te ruil? nee 

Gegevens: Gelopen fotokaart verzonden van IJsselmonde naar Sliedrecht. Ik heb deze fotokaart nog niet als IJsselmonde kunnen traceren.

Datering: 1902    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 1 februari 2009


 Reacties op Zoekplaatje 947 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Benedenstraat in IJsselmonde

Harm Renkema (Groningen): Weer een knap stukje werk, Martin. Bedankt.
Zondag 1-2-2009 18:05:28Martin Snuverink (Voorburg): Inderdaad blijkt dit de Benedenstraat in (Oud) IJsselmonde te zijn. Het huis met de klokgevel staat ter plaatse van nummer 6a, een dubbel huis dat na 1920 hier is gebouwd met ingangen aan de Bovenstraat.
Het huis met het puntdak rechts ervan bestaat nog, maar het heeft ooit een nieuwe voorgevel gekregen. Dit is huisnummer 6 en inderdaad hetzelfde pandje als links op de qoop-foto.
Het zoekplaatje is genomen uit (wat nu heet) het Graze Weitje. Het slootje is gedempt, evenals het slootje op de qoop-foto, dat hier loodrecht op stond. Alle 19e-eeuwse huizen hier zijn opgetrokken uit gele ijsselsteentjes en dit gold ook voor het klokgevelhuis.
Ik heb een bewijsfoto toegestuurd. Het meest treffende detail is de schoorsteen van het huis achter het huisje met puntdak. Deze schoorsteen staat op de achterkant van een huis op de Bovenstraat. Het venster links onder die schoorsteen bestaat ook nog, maar ik kon geen positie vinden om die te fotograferen.
Op http://maps.live.com/ is een fraai overzicht van het geheel te zien.
Zondag 1-2-2009 16:05:28


Bewijsfoto ingestuurd door Martin Snuverink - red.Theo.B. (Den Haag): Op de Qoop-link van Martin zie ik een slootje rechts afbuigen. Op het zp zie ik volgens mij een gelijkend slootje.
Zondag 1-2-2009 14:33:17Martin Snuverink (Voorburg): Ik heb de indruk dat het huis rechts op het zoekplaatje ook op de link staat, maar dan uiterst links.
Website: http://www.qoop.nl/showimage.php?artikelID=8324994
Zondag 1-2-2009 11:12:31Martin Snuverink (Voorburg): IJsselmonde bestond in 1904 behalve uit het dorp nog uit verschillende buurten, die allemaal op een dijk liggen. Het huis staat in een dorpskom, maar niet op een dijk. In het dorp IJsselmonde is dit eigenlijk alleen aan de Benedenstraat mogelijk.
Het huis zelf is bijzonder: het heeft een bel-étage en geen voordeur. De entree moet dus via het tuinhekje of de tussengang zijn. Huizen met bel-étage komen meer voor aan de Benedenstraat. Achter het huis loopt dan de Bovenstraat of Dorpsstraat (op de dijk). Op de foto zien we boven de daken een torentje, dat mogelijk niet meer is dan de topgevel van een huis aan de Bovenstraat.
Mogelijk is dit ter plaatse van Benedenstraat 12 of 14, thans een wit huis met een vergelijkbare asymmetrische gevelindeling en een tuin links ervan. Zo niet, dan geloof ik dat we niet in IJsselmonde moeten zoeken.
Zondag 1-2-2009 10:45:17  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):