Inzender: Peter van de Pasch 

Gegevens: Deze fotokaart komt uit een serie van 4 stuks van de plaats Vierlingsbeek in Noord-Brabant genomen in 1902. Dat dit vierlingsbeek is is zeer onwaarschijnlijk omdat de maas veel verder van het dorp ligt. Waarschijnlijk is het Maashees maar niemand kan dit bevestigen. Misschien heeft er iemand een luchtfoto van rond 1900.

Datering: 1902    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 1 februari 2009


 Reacties op Zoekplaatje 940 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Drimmelen

Martin Snuverink (Voorburg): Over de bewijsvoering is nu voldoende gezegd en alles is nu voor iedereen duidelijk.
Nu de vraag hoe ik bij Drimmelen kwam.
Bij het nauwkeurig bekijken van het plaatje viel me het volgende op:
1. Er is een haven met variabele waterhoogten, dus ligging in deltagebied of rivier.
2. Veel huizen staan met nok evenwijdig aan de straat en hebben tuitgevels. Deze bouw komt voornamelijk voor op de holocene (zeeklei en veen) gronden van Noord-Brabant en Zeeland.
3. De stapels riet en/of griendhout wijzen op een gebied waar deze teelt veel voorkwam. Dit zijn de kop van Overijssel, de Vijfheerenlanden en de Biesbosch.
Door combinatie van 2 en 3 kom je op de Biesbosch.
Nu was het nog zoeken naar een dorp met een haven. Drie mogelijkheden: Werkendam, Lage Zwaluwe en Drimmelen. Na bekijken van oud kaartmateriaal blijft Drimmelen over. Hierna werd het een kwestie van bewijzen.
Dinsdag 3-2-2009 22:51:51Antoon Bosselaers (Mechelen): Zoals Martin al aangaf: zoeken op funda.nl naar Drimmelen, Herengracht 5 (Martin verwees verkeerdelijk naar qoop.nl). Op Buurt klikken, en dan het loepje rechts bovenaan: pal zuid kijken. Er is dan geen twijfel meer mogelijk: je ziet heel mooi het gelijkvloerse raam in de zijgevel van het hoge huis dat je ook op het ZP ziet. Je ziet ook links het pand uit 1836 dat er nog steeds staat, maar dat op het ZP niet zichtbaar is.
Website: http://www.funda.nl
Dinsdag 3-2-2009 21:05:40Peter van de Pasch (Overloon): Hallo allen, ik denk inderdaad dat het klopt.
foto M%Ddrim0003 op fotobank noord-brabant daar kun je het het beste zien. De haven heeft men wel een kleine 100 meter richting het water verplaatst (opgevuld met zand) omdat bij die foto staat dat het nog 100 meter is naar de veerstoep. bedankt allemaal maar hoe ontdek je zoiets, hoe kom je bij drimmelen terecht ? erg knap.
Hebben jullie iets moois te ruilen tegen mijn gebied, huidige gemeente boxmeer. groet PvdP
Dinsdag 3-2-2009 21:04:10Antoon Bosselaers (Mechelen): Het is precies zoals ik al dacht: Peter van de Pasch haalt links en rechts door elkaar. Het huis van 1836 is niet te zien op het ZP! Het staat op het ZP *links* van het hoge huis en zit verscholen achter het grote pand helemaal links op het ZP dat ook gedeeltelijk de voorgevel van het hoge huis aan het zicht onttrekt. Dat pand helemaal links vooraan op het ZP is het pand dat je op M&Ddrim0003 helemaal rechts ziet.
Website: http://www.filmenfotobank-nb.nl/
Dinsdag 3-2-2009 20:36:19Peter van de Pasch (Overloon): Hallo Allen, Het hoge huis dorpsstraat 4 heeft op het zoekplaatje aan de rechterzijde een huis (dorpsstraat 6)
met daaraan vast weer een huis waarschijnlijk dorpsstraat 8. Nu is dorpsstraat 8 een huis wat nog bestaat en er haaks opstaat en het huis is van 1836. Hoe is dit dan te verklaren ? op de site thuisinbrabant.nl staat een foto van de haven uit 1895 en die ligt erg vol met allemaal schepen en is volgens mij ook veel groter lees dieper dan de haven van het zoekplaatje, of ik zie het niet goed ?

groet PvdP
Dinsdag 3-2-2009 20:28:22Antoon Bosselaers (Mechelen): De foto waar Dik Kralt naar verwijst vind je het makkelijkst door te zoeken op M&Ddrim0003. Ik denk dat de heer van de Pasch de lagere bebouwing links en rechts van het hoge gebouw door elkaar haalt. Op het ZP zien we wel degelijk de voorgevel van het hoge gebouw. De lage bebouwing links op de voorgrond van M&Ddrim0003 is niet te zien op het ZP. Van de lage bebouwing rechts van het hoge gebouw is nog net een glimp op te vangen op M&Ddrim0003. Bemerk dat de schoorsteen rechts op het hoge gebouw nog net links over de nok van het hoge gebouw op M&Ddrim0003 komt piepen. Bemerk ook het lage uitbouwsel achteraan het gebouw rechts op M&Ddrim0003, dat je ook op ZP ziet. Alle details kloppen voor zover ik kan zien.
Website: http://www.filmenfotobank-nb.nl/
Dinsdag 3-2-2009 20:27:22d.kralt (meppel): De reactie van de heer van den Pasch vind ik verrassend.
Ik adviseer hem de foto van de fotobank Noord Brabant te raadplegen en te vergroten, dan zal hij zien dat de linkerkant van het zptje onweerlegbaar overeenkomt met deze foto.
Website: http://www.filmenfotobank-nb.nl/
Dinsdag 3-2-2009 18:50:55Martin Snuverink (Voorburg): Beste Peter, het zoekplaatje is liefst 107 jaar oud! Dit is langer dan de levensduur van de meeste huizen. Ik ben al heel blij dat het markante hoge huis er als bewijs nog staat. Het lagere pand met zadeldak rechts ervan, dit moet dan Dorpsstraat 2 zijn, is vervangen door een huis met mansardedak, waarvan de nok nu even hoog is als de dakgoot van het hoge huis. Op de funda-fotos is dit duidelijk te zien. Zo zijn er nog meer panden vervangen en veranderingen aangebracht. En zo heeft het hoge huis geen gemetselde schoorsteen meer.
Het gebouw geheel links stond vr de oude dijk en dus tegenover het hoge huis. Dit linkse gebouw is afgebroken in verband met de deltawerken, toen een hogere en zwaardere zeedijk werd aangelegd.
Op funda.nl is te zien dat er een nieuw huis (stijl jaren 1950) is gebouwd op de kop van de Herengracht, daar waar vroeger de sluis moet zijn geweest. De volgende 4 huizen ten westen ervan staan aan de Batterij en zijn oud en ook op het zoekplaatje te zien, al vind ik de gelijkenis onvoldoende duidelijk om ze als absoluut bewijs aan te merken. Westelijk hiervan staat op het zoekplaatje de lange loods, die is vervangen door nieuwbouw.
Ik hoop je hiermee te hebben overtuigd.
Dinsdag 3-2-2009 17:53:32Peter van de Pasch (Overloon): Of het klopt weet ik niet, ben nog niet overtuigd omdat de nok van de lagere bebouwing op de foto's die u opgeeft eindigd in de dakgoot of bij het begin van de kap van het naastgelegen gebouw. Op het zoekplaatje is het naastgelegen gebouw bijna een meter hoger dan de nok erlangs. Ook het wolfseind op de nieuwe foto van het gebouw geheel links is vreemd, dat men dit gewijzigd zou hebben ? Graag betere bewijzen.
Dinsdag 3-2-2009 16:56:38d.kralt (meppel): Met het "hoge huis rechts" in de vorige reactie bedoel in het "hoge huis links". Sorry.
Dinsdag 3-2-2009 10:55:36Martin Snuverink (Voorburg): Het is definitief (de haven van) Drimmelen.
Het hoogste huis links op de foto bestaat nog en staat aan de Dorpsstraat 4.
Goede bewijsbeelden ervan zijn te zien op qoop.nl. Selecteer Drimmelen, Herengracht 5, buurtfotos en speel met de bovenste loepjes.
Zie ook de link, en selecteer foto 5. Dan ziet men rechts het bedoelde huis Dorpsstraat 4.
Website: http://www.bhic.nl/index.php?id=10136&zoekfoto=drimmelen
Dinsdag 3-2-2009 10:54:14d.kralt (meppel): Perfect Martin!. Op bijgaande link een foto van de Dorpsstraat in Drimmelen, waar het hoge huis rechts op het zptje duidelijk te herkennen is, evenals de lagere pandjes rechts daarvan.
Website: http://www.filmenfotobank-nb.nl/photo/thumbs/0057/0057_Tks5lh.jpg
Dinsdag 3-2-2009 10:53:19Martin Snuverink (Voorburg): Drimmelen?
De haven kent wisselende waterstanden. Ik vermoed dat dit Drimmelen anno 1902 is.
In Drimmelen is na de watersnood van 1953 veel veranderd. Er is o.a. een deltadijk gekomen en de haven heeft een andere layout gekregen.
Als alles klopt zien we van links naar rechts de Dorpsstraat en loodrecht erop achter de dijk de He(e)rengracht, die na 1953 gedempt is. Voor die tijd was hier een schutsluis met vaste brug, die moeilijk te zien is.
Drimmelen had destijds een belangrijke riet- en griendcultuur.


Dinsdag 3-2-2009 09:36:28Martin Snuverink (Voorburg): Dit beeld komt niet overeen met het kaartbeeld van Maashees in 1895. In het bijzonder de straat met huizenrij loodrecht op de rivier kwam in Maashees niet voor.
Het beeld met opgetast riet en/of rijshout, zadeldaken met makelaars en het hoogste huis van de foto vind ik ook niet passen bij een dorp als Maashees. Bij beroepszeilvaart op de Maas boven Engelen kan ik me niets voorstellen. Ik heb er geen beelden van kunnen vinden.
Kortom, dit is volgens mij niet Maashees.
De bebouwing wekt meer de indruk van westelijk Noord-Brabant of Zeeland (de tuitgevels) te zijn.
Zondag 1-2-2009 11:27:07  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):