Zoekplaatje 932 

Inzender: Haags Gemeentearchief     Te koop? nee | te ruil? nee 

Gegevens: Huis in aanbouw. Het is niet duidelijk of dit de voor- of achterkant is, maar de trap lijkt naar een voordeur te leiden.

Datering:    Formaat: 14 x 9 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 2 januari 2009


 Reacties op Zoekplaatje 932 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Boulevard de Favauge, Zandvoort

Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief) (): Bedankt Theo en Peter voor de aanvullende informatie. Over de architect Samuel de Clercq is een boekje verschenen dat tegelijk ook gaat over A. Broese van Groenou. Op p. 184 word het ontwerp genoemd voor een strandhuisje (!) voor mevr. wed. L. Schleicher-Forstmann uit Rotterdam. Het adres N-Boulevard 27 in Zandvoort. Bron: GAA/Familiearchief De Clercq (nu genaamd Stadsarchief Amsterdam). De andere negatieven betreffen waarschijnlijk ook de architect S. de Clercq, behalve enkele villa's in de omgeving van Haarlem en opnamen van een tentoonstelling in Heemstede, zijn dat familiefoto's. Heel fijn dat dit boven water is gekomen.
Woensdag 10-1-2018 09:54:53Theo van Gijlswijk (De Zilk): Tot slot een verhaal over Joods Zandvoort. De synagoge stond achter deze villa aan de J.G. Mezgerstraat. Door een aanslag verwoest in augustus 1940. Na Louise Schleicher woonde Weijers in de villa (toen genoemd villa 't Wije). In de link het verhaal van de aanslag op de synagoge op blz. 145 t/m 150. op blz. 145 een foto van de vernielde synagoge met op de achtergrond de achterkant van de witte villa. Op blz. 148 een situatie tekening van de bebouwing aan de Boulevard de Favauge. Op blz. 150 een foto met de voorgevels van de villa duidelijk in beeld.
Website: http://www.kerkzandvoort.nl/content/publicaties/bo [...]
Woensdag 10-1-2018 00:54:10Theo van Gijlswijk (De Zilk): Er staat inderdaad Schleicher, hierbij de gevel- en plattegrondtekening.
Website: https://noord-hollandsarchief.nl/beelden/beeldbank [...]
Woensdag 10-1-2018 00:32:05Peter Smaardijk (Leiderdorp): Telefoonboek: mevr. L. Schleicher.
Woensdag 10-1-2018 00:20:24Theo van Gijlswijk (De Zilk): Dit moet de goede link zijn voor de bouwtekening, Architect was Samuel de Clercq uit Den Haag.
Website: http://data.collectienederland.nl/page/aggregation [...]
Woensdag 10-1-2018 00:19:53Theo van Gijlswijk (De Zilk): De bouwtekening in bijgaande link is volgens mij het pand van het ZP. Villa voor Mevr. L. Schlochter ( mogelijk ook Schlosser) datum 24-03-1925 Architect uit Den Haag. gebouwd aan de Boulevard de Favauge te Zandvoort.
Website: http://data.collectienederland.nl/search/?view=gri [...]
Woensdag 10-1-2018 00:12:21Theo van Gijlswijk (De Zilk): Op deze foto, ook nog voor de bouw is het duingebied voor het pand goed te zien, met de witte hekjes. Het pand met veranda is ook duidelijk te zien.
Website: https://noord-hollandsarchief.nl/beelden/beeldbank [...]
Woensdag 10-1-2018 00:07:00Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief) (): Op deze foto moet de bouw nog beginnen. Rechts een pand met veranda waarvan op het zoekplaatje een stukje te zien is.
Website: https://noord-hollandsarchief.nl/beelden/beeldbank [...]
Dinsdag 9-1-2018 14:30:39Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief) (): Inderdaad Sander, aan de boulevard. 3e van links op deze foto.
Website: https://noord-hollandsarchief.nl/beelden/beeldbank [...]
Dinsdag 9-1-2018 13:58:31van wijngaarden (haarlem): Dat vind ik heel goed passen .Aan de buitenkanten van de Boulevard ? met uitzicht op zee.

Dinsdag 9-1-2018 13:32:00Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief) (): Toevallig heb ik het negatief van deze foto gevonden. Met nog een andere vergelijkbare opname waarop veel bouwvakkers staan. Op de envelopjes staat Zandvoort Villa "Bouwwerk (het woord bouwwerk is niet 100% zeker maar ik kan er niets anders van maken). Ik zal straks een foto van de tekst toevoegen.
Dinsdag 9-1-2018 12:56:27

klik om te vergrotenD.Lohuis (Delden): Lijkt mij op een aanbouw aan reeds bestaande bouw (aan de linkerzijde. F.L Wright achtig. Zou gaan zoeken bij de Nederlandse architect Beudt. Succes
Dinsdag 13-9-2011 20:44:12Gerard Nachbar (Almere): Dit zoekplaatje heeft dezelfde herkomst als het onlangs opgeloste ZP 1202. In mijn bijdrage (4-4-2011 13:12:11) vertel ik iets over het waarschijnlijke standpunt van de fotograaf, alwaar zich ook een bouwsel bevond. Het rotondetje voor de deur is ruim genoeg voor de locale SUV's, maar StreetView is eraan voorbijgegaan.

Het zou zo maar kunnen dat dit bouwsel linksboven op onderstaand plaatje (Google Maps) staat. De woning van ZP1202 vind je rechtsonder.

http://maps.google.nl/maps? [link aanklikbaar gemaakt - red.]
Dinsdag 19-4-2011 16:43:41Martin Snuverink (Voorburg): Hans Klomp, ik kan niet geloven dat we de achterkant van het huis zien. Daarvoor maakt de trap met de deurpartij een te statige indruk. Zo bouwde men geen achterkant.
Natuurlijk is de eerste verdieping de woonverdieping: een heuse bel-étage après la lettre, zoals al eerder gesuggereerd.
Het baldakijn rechts lijkt me een soort abri, zeg maar carport, avant la lettre. Maar inderdaad, een duidelijke oprit ontbreekt.
Dinsdag 4-5-2010 21:57:18Hans Klomp (Antwerpen): Eerder wees ik al op de oudere overkapping van het huis rechts. Nu valt mij op dat vanuit deze overkapping er geen ordentelijk pad "naar voren" loopt. Wellicht kijken we tegen de achterzijde aan van dit huis (huizen) en is de "voordeur" enkel de toegang tot de tuin. Dit zou dan weer enkel logisch zijn als de eerste verdieping de echte woonverdieping is en de begane grond slechts serviceruimtes bevat. Voor een huis uit deze jaren is dan dan wel weer uitzonderlijk.
Dinsdag 4-5-2010 19:02:12wijngaarden (haarlem ): de weerspiegeling zou dan niet kloppen ..m.i is de vermeende waterlijn gewoon prikkeldraad ?.
het droge gras , de zandgrond en
de ,, dieperliggende ,,begaande grond vesterken dat gevoel dat er geen sloot loopt .
Donderdag 20-8-2009 12:07:57Martin Snuverink (Voorburg): De foto lijkt me niet in een duingebied gemaakt. Rechtsonder is een plas of sloot, waarin zich het paaltje weerspiegelt.
Woensdag 19-8-2009 16:25:25Wim de Koning Gans (Den Haag): Mogelijk hebben er ook niet-Haagse foto's in die aanwinst (niet serie) gezeten, dat kan ik niet reconstrueren. Overigens ben ik vergeten te vermelden dat ook foto 0.05649 (villa Sevensteyn) deel uitmaakt van deze aanwinst. Naar mijn idee is het zoekplaatje niet Den Haag maar ik sla ook wel eens de plank mis.
Woensdag 4-2-2009 11:36:38Martin Snuverink (Voorburg): Wim, begrijp ik goed dat alle andere foto's van die serie Haags zijn? En zou je dan moeten verwachten dat deze foto ook in Den Haag is genomen? Ik kan er niets Haags van maken en jij waarschijnlijk ook niet, anders zou dit zoekplaatje hier waarschijnlijk niet staan.
Dinsdag 3-2-2009 20:20:43Wim de Koning Gans (Den Haag): De foto is in 1988 bij het HGA binnengekomen. Deze aanwinst bestond behalve uit het zoekplaatje (een uit een album gehaalde fotokaart zonder enig opschrift) uit een serie foto's van gebouwen van de ZHB en een opname van het Kurhaus.
Maandag 2-2-2009 17:11:25Martin Snuverink (Voorburg): Waar deze foto vandaan komt weet ik niet, maar ik ga langzamerhand vermoeden dat dit niet in Nederland is. De gedachte aan Manhattan (New York) drong zich zelfs op, maar neem die niet al te serieus.
Het huis in aanbouw is een interbellum-huis en gemetseld in halfsteensverband, wat voor dit soort huizen in Nederlandse steden ongebruikelijk is. De vensters hebben onder de bovenlichten een ruime niet lichtdoorlatende horizontale strook, wat heel bijzonder is. De consoles met luifel boven de pui, die misschien dienen om een markies onder te bevestigen heb ik nog nooit gezien. Een kleine kamer tussen voordeur en hoofdkamer is bij ons niet gebruikelijk; doorgaans zit zo’n kleine kamer aan de andere zijde van de entree. Het souterrain heeft een bij ons ongebruikelijke hoogtemaat. Buitentrappen als deze komen voor in Arnhem, Nijmegen en New York. De bakstenen lijken me groter dan waalformaat, maar ik kan me hebben verkeken.
Het braakliggende terrein is niet begroeid met helmgras, maar met spontaan opgekomen (on)kruid, dat er in de winter zo uitziet. Het smeedijzeren hekwerk herken ik niet als Nederlands.
De voordeur zit op een lager niveau dan de 1e etage (of is dit parterre, of bel-étage?). Je moet dus eerst een trap op en als je binnen bent nog een paar treden naar boven of weer een trap naar beneden. Een buitendeur naar het souterrain ontbreekt. Wie verzint zoiets? Je zult maar minder valide zijn.
Daarentegen vind ik de elektriciteitsmast, de steigers en vooral het prikkeldraad wel als Nederlands herkenbaar.
Het huis links heeft waarschijnlijk stalen ramen en doet me denken aan Berlage, De Nederlanden van 1845, Groenhovenstraat, Den Haag.
Vrijdag 30-1-2009 15:53:10Hans Klomp (Antwerpen): Uiterst rechts op de foto zie ik een oudere, gietijzeren constructie. Het lijkt er dus op dat dit nieuwe huis wordt geplaatst in een al wat langer bebouwde omgeving. Aldus is het zoeken naar een straat met bebouwing van diverse ouderdom.
Zondag 4-1-2009 22:16:33H de Haas. (Den Haag.): Helmgras op de voorgrond, dus ligt het voor de hand om langs de kust te zoeken. Als ik mag gokken, dan zoek ik dit omgeving Deventerstraat, Zwolsestraat en Harstenhoekweg.
Vrijdag 2-1-2009 22:03:25  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):