Inzender: Jan van Griethuysen 

Gegevens: Deze foto komt uit een antiek album dat ik in December 2008 op een vlooienmarkt in Leidschendam vond. Het draagt geen enkel opschrift, en de andere foto's in het album kwamen uit plaatsen zo ver uiteen als Krommenie en Terneuzen. Helaas is ook met een loep geen enkel bord of huisnummer te onderscheiden. Interessant is wel het wapen op de gevel... maar wat betekent het?

Datering: ca. 1900?    Formaat: 10 x 15 cm    Extra beelden: Vergroting  detail 'wapen'

Geplaatst: 2 januari 2009


 Reacties op Zoekplaatje 931 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Haarlem

Dennis de Waart (Heemskerk): Natuurlijk had dit zoekplaatje vanaf de plaatsing mijn aandacht. Het " wapen " was natuurlijk geen wapen, maar een gevelsteen met een kat. We zien hier de Oude Groenmarkt in Haarlem, pal tegenover de Sint Bavo. Doordat de panden op een punt staan die net te ver is om er acht op te slaan maakte ik er nooit een mentale " foto " van op mijn talloze wandelingen naar het archief op de Kleine Houtweg. Dus moest ik toch nog even zoeken. De steen uit 1591 zit in het pand Oude Groenmarkt 6. Zo te zien heeft de steen sinds dat jaar nogal op deze plaats in de gevelwand gezworven want hij zit nu niet meer op de plek waar hij zat ten tijde dat het zoekplaatje werd geschoten. Ik zal een mooie opname van de steen met de kat en de exact overeenkomende cartouche naar de redactie sturen. In de beeldbank van het Noord - Hollands archief ( zie onderstaande link ), zoeken op: " Oude Groenmarkt " vinden we onder documentnummer 55-13815 uit de collectie Braakman een prentbriefkaart uit 1899 van deze plek. Bij inzoomen zien we het onveranderde meest rechtse pand op het zoekplaatje en de iets verbouwde andere panden van het zoekplaatje. Twee panden terug zien we de bewuste gevelsteen op dezelfde plaats in de gevel als op het zoekplaatje, waar de vlag uithangt. Ook documentnummer 55-13816 geeft een prentbriefkaart die de situatie hier weergeeft. Blij dus met de gevelsteen met kat, anders had het net zo goed in bijvoorbeeld Hoorn kunnen zijn.
Website: http://www.noordhollandsarchief.org/?pc_id=70&pp_id=261
Maandag 5-1-2009 20:34:24

[Toegevoegd door red.:

Schermafdruk Beeldbank Noord-Hollands Archief

Voor de gevelsteen zie: http://www.gevelstenen.net/kerninventarisatie/plaatsenNed/Haarlem1.htm#O]Martin Snuverink (Voorburg): Jan van Griethuysen, dit interessante plaatje heeft alle aandacht. Geduld is nodig, want er zijn weinig aanknopingspunten. De bebouwing dateert van vroeg in de 19e eeuw en is onmiskenbaar Hollands. Groot dorp of kleine tot middelgrote stad. Opvallend brede straat, die mogelijk een gedempte gracht is. Geen middenplein met bomen. Oude stoepen. Mogelijk hoofdstraat of voorstraat. Het rechtse huis is opvallend breed: 4 ramen. Tussen dit huis en het centrale huis is een tussengang. De straat loopt waarschijnlijk van ZW naar NO. Westzijde. Op de straat lijken schaduwen van bomen te zijn. De voorgevels zijn vrij breed, wat zou suggereren dat de gevels schuin op de kavels staan; toch geloof ik dat dit niet zo is.
Zondag 4-1-2009 23:13:36  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):