Inzender: Ingrid Evers 

Gegevens: Gevelwand van huizen met bovenwoningen, gelegen langs bevroren gracht, kanaal of vaart (sneeuw op ijs en 'berm'). Tweeënhalf huizenblok, vierlaags, links 2x2, midden 4x2 woningen, rechts aanzet van pand met tenminste twee woningen. Het middenpand heeft erkers op drie etages; elke voordeur heeft twee glazen paneeltjes; daarboven vaak een naamplaatje; eronder de brievenbus. Geen (!) straatlantaarns, jonge boompjes langs berm. Vierkante/rechthoekige huisnummerbordjes, onleesbaar. Impressie: nummering in de dertig of vijftig, mogelijk doorlopend. Fotokaart, verzonden vanuit Zuid-Holland naar Leende (NB). Ontvanger: Ida Kooijman; mogelijk hebben de afzenders dezelfde achternaam. Adreszijde beschreven met potlood: vooroorlogs/jaren 1950? Foto: glansdruk, wrs. geen collodium).

Datering: niet opgegeven    Formaat: 8,8 x 13,9 cm    Extra beelden: Vergroting   Achterzijde

Geplaatst: 24 december 2008


 Reacties op Zoekplaatje 925 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Prins Bernhardkade in Rotterdam

Ingrid Evers (Maastricht): Geweldige vondst, Wim. De boompjes zijn inmiddels bomen geworden en zelfs mijn impressie van huisnummers 'in de dertig' klopt. De foto moet, de plattegrond bij Funda beziend, vanaf het ijs genomen zijn. Hartelijk dank aan alle noeste zoekers.
Zondag 4-1-2009 10:28:18



Martin Snuverink (Voorburg): Prachtig gevonden, Wim. Met http://maps.live.com/ is het geheel uitstekend te zien.
De Prins Bernhardkade lag destijds in Hillegersberg en heette Langeweg. De weg was in 1900 nog een graskade. Hillegersberg heeft nooit ovale huisnummerborden gehad. Dat het bordje rechts ovaal is, moet een waarnemingsfout zijn of een andere dwaling. Overigens meende ik op funda-foto’s verder terug aan de kade ook ovale huisnummers te zien.
Op PBK 2008-550 van het GAR is te zien hoe groot de afstand tussen de lantaarnpalen was.
Zaterdag 3-1-2009 18:23:58



Wim de Koning Gans (Den Haag): Ingrid heeft gelijk dat de huizen aan het water liggen, en Martin met de knik aan de linkerkant, en dat het Rotterdam of omgeving moet zijn. Via Funda vond ik dit terug aan de Prins Bernhardkade in Rotterdam.
Website: http://www.funda.nl/Woningaanbod/koop/detail/Buurtfotos/?id=ff6374c1-c33e-47df-9119-57e73b9a34ff&objecttype=DetailKoopObject
Zaterdag 3-1-2009 17:18:20



Gerrit Ekkel (Waalwijk): Getuige het poststempel heeft boven in de ring ook een plaatsnaam gestaan en onderaan staat als toevoeging (Zuid-Holland).
In Zuidholland zijn mij maar weinig plaatsen bekend die de provincienaam toevoegen aan de plaatsnaam, en dat zijn o.a. Rijswijk en Valkenburg en mogelijk nog meer.
Valkenburg lijkt mij niet waarschijnlijk, dit zou dus in Rijswijk nabij Den Haag kunnen zijn.
Vrijdag 2-1-2009 19:48:12



Martin Snuverink (Voorburg): Eén ding staat voor mij vast: buiten Rotterdam en Schiedam hoef je niet te zoeken.
In eerste instantie had ik gezocht naar een straat aan een singel of een eenzijdig bebouwde straat. Tevergeefs. Het is ook heel goed mogelijk dat deze straat ten tijde van de foto nog eenzijdig bebouwd was en dat de overzijde pas later werd bebouwd. Dit maakt herkenning “van boven af” lastig.
Woningbouw van dit soort komt ook voor in Charlois (Rotterdam-Zuid). Vergelijk bijv. Grondherenstraat. Ook Zuid is dus zoekgebied.
Let op de bijzonderheid dat de middelste huizen parallel gebouwd zijn. Paarsgewijs gespiegeld komt veel meer voor.
Ingrid, je hebt niet met je neus gekeken. Straatverlichting is niet te zien. Maar dit wil ziet zeggen dat die er niet is. De lengte van de gevelwand over de hele foto is ongeveer 36 meter (6 huizen van 6 meter). De afstand tussen twee lantaarnpalen in een stad was destijds groter dan nu en aan één zijde soms meer dan 70 meter.
Ik zie enkele piepjonge boompjes, wat kan betekenen dat de huizen nog maar kort gereed waren. Mogelijk moesten de lantaarnpalen nog komen. Om maar een willekeurig voorbeeld uit mijn eigen omgeving te geven: zie HGA foto 0.05946, die de Haagse Van Lansbergestraat begin 1939 laat zien met een huizenrij van 75 meter nog zonder lantaarnpaal. Deze huizenrij is gebouwd omstreeks 1938.
Ik herhaal met nadruk dat de straat links een stompe hoek naar achter maakt. Zoek dus niet naar een lange rechte straat!
Al met al dateer ik de foto op 1925 tot 1930 en niet 1950.
Vrijdag 2-1-2009 17:51:08



Ingrid Evers (Maastricht): Een zeer instructieve uiteenzetting, Martin, waarvan ik weer veel heb geleerd. Jammer dat al dat werk nog geen definitieve locatie heeft opgeleverd. Heb je misschien een verklaring voor het ontbreken van straatverlichting? (Of heb ik met mijn neus gekeken?)
Vrijdag 2-1-2009 13:52:04



Martin Snuverink (Voorburg): Niet Essenburgsingel.
Ovale nummerbordjes werden in Rotterdam en Schiedam gebruikt tot ergens in de jaren 1920. De meest rechtse huizen zijn duidelijk een stuk ouder dan de andere; dit blijkt ook uit de aansluiting van het middelste blok erop. Hiermee zijn de ovale en rechthoekige plaatjes te verklaren. Het luifeltje boven de 2 meest linkse deuren vind ik overigens typisch Schiedams.
De linkerdeur van het rechtse blok hoort bij het bovenhuis, dat in Rotterdam meestal een toevoeging A kreeg. Of dit in Schiedam ook het geval was weet ik niet zeker. Het huisnummer bestaat dan uit 1 cijfer met toevoeging A. De eerstvolgende deur van het middelste blok kan dan een huisnummer van 1 cijfer hebben en het bovenhuis weer van 1 cijfer plus een A. Enzovoort.
Dit betekent dat we bij het begin of eerste deel van de straat zijn en dat de straat waarschijnlijk naar links optelt. Verder heb ik de indruk dat deze gevel aan de zuidzijde van de straat ligt, omdat elke vorm van zonwering ontbreekt.
Uiterst links maakt de gevelwand een stompe hoek naar achter.
In het deel van Schiedam ten westen van de Singel doet zich het merkwaardige verschijnsel voor dat bij sommige straten de huisnummers van het centrum af aflopen. Voorbeelden zijn de Wattstraat en de Professor Kamerling Onneslaan. De straten oostelijk van de Van Swindenstraat en –singel tellen allemaal vanuit Rotterdam!
De bouwwijze is typisch Rotterdams interbellum: benedenhuis bestaande uit parterre en 1e etage en bovenhuis bestaande uit 2e en 3e etage. Dit komt ook voor in de Tarwewijk op Zuid.
De huizen hebben een steil dak. De kap overdekt dan ook niet de panden over de volle diepte, maar slechts het voorste deel. Hierachter bevindt zich een plat dak op de 4e woonlaag.
In Spangen, Tussendijken, Bospolder en Delfshaven heb ik dit niet kunnen vinden, ook niet in het gebied van het “Vergeten Bombardement”. Ook Oud-Mathenesse, zowel Schiedam als Rotterdam heb ik tevergeefs uitgekamd. Het is natuurlijk mogelijk dat de huizen zijn gesloopt voor nieuwe ontwikkelingen.

Dinsdag 30-12-2008 14:01:58



Rinus van der Sluijs (Rotterdam): Komt mij voor dat dit de Essenburgsingel is in Rotterdam West.
Donderdag 25-12-2008 22:15:57



Ingrid Evers (Maastricht): Ca. tien jaar geleden kreeg ik (in Rotterdam) deze foto in handen met de opmerking dat het niet Rotterdam was. Dus misschien Schiedam? Helemaal rechts is inderdaad een ovaal huisnummer te zien (niet eerder opgemerkt). Vreemd is ook, dat het derde adres van rechts ineens een eencijferig nummer lijkt te hebben. Ik kom er niet uit. Wie wil, kan een scan op 300 of 600 dpi krijgen.
Woensdag 24-12-2008 23:39:52



Dennis de Waart (Heemskerk): Prachtig straatbeeld in het " Rotterdamse ". Dit is Rotterdam of Schiedam. Het pand uiterst rechts heeft een ovaal huisnummerbordje. De overige panden misschien ook ( dat kan ik niet goed zien ), of anders langwerpige huisnummerbordjes die ook in Rotterdam voorkwamen. Mogelijk hebben de bordjes nog een A B C etc. toevoeging.
Woensdag 24-12-2008 18:57:30



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):