Inzender: Peter van de Pasch 

Gegevens: Fotograaf Berkers Verbunt, maar waar. Waarschijnlijk omgeving Heeze. Maar dat is een gok.

Datering: niet opgegeven    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 1 november 2008


 Reacties op Zoekplaatje 910 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Leenderweg in Heeze

arjan gijsbers (heeze): Is er ook meer informatie over die boerderij aan de linkse kant van de weg en foto's ?

Zondag 23-8-2009 11:30:35Redactie (): De heer Willems schreef mij: "Uit de nalatenschap van een van de oprichters van onze heemkundevereniging hebben we een flink aantal oude foto's gekregen, waaronder twee van het tolhuis." Hij was zo attent mij deze twee foto's te sturen. De eerste is een originele afdruk van de foto op de kaart van Berkers Verbunt. De tweede is van later datum, deze gaat hierbij.

Wim de Koning Gans
Donderdag 2-4-2009 20:10:54


Foto toegestuurd door Piet Willems - red.Redactie (): U vraagt en wij leveren. De eigenaar van de kaart laat mij desgevraagd weten: "Onderaan op de kaart staat heeze bij eindhoven nr. 82"
Dinsdag 10-2-2009 17:23:01Peter van de Pasch (Overloon): Hallo kunt u ook het nummer van berkers verbunt leveren omdat deze kaarten allemaal genummerd zijn, bedankt.
Het nummer en de plaats is niet (meer) te lezen op de kaart.
Dinsdag 10-2-2009 00:23:45Redactie (): Excuses dat het even geduurd heeft. De heer Willems liet mij al eerder weten dat hij wel aan een afbeelding van het tolhuis in Heeze dacht te kunnen komen. De betreffende verzamelaar bleek inderdaad een afbeelding te hebben, namelijk... dezelfde prentbriefkaart van Berkers Verbunt. Deze verzamelaar laat mij weten: "de foto die jullie hebben, gemaakt door berkers verbunt is genomen op de
Leenderweg in Heeze, met rechts op de foto het voormalig tolhuis. links de boerderij van fam. Gijsbers."
Wat mij betreft is nu voldoende aannemelijk geworden dat de door Martin Snuverink gevonden plaats de juiste is. Chapeau, Martin.
Maandag 9-2-2009 22:54:28Redactie (): Martin heeft een overtuigende analyse geleverd maar veronderstelt terecht dat ik moeite heb met het tot opgelost verklaren zonder visueel bewijs. Wellicht kan de heer Willems helpen, de maker van de pagina over het tolhuis in Leende die hieronder al 2x vermeld is. Ik heb hem zojuist per e-mail om hulp gevraagd.
Dinsdag 20-1-2009 23:22:01Martin Snuverink (Voorburg): Inderdaad kan dit niet het tolhuis te Zevenhuizen bij Leende zijn. Ook de zonstand werkt tegen: de zon zou in het oosten moeten staan; het zou erg vroeg in de ochtend geweest moeten zijn. Dit is niet te rijmen met kale bomen en niet al te lange schaduwen.
De tollen werden volgens de link in 1872 opgeheven, maar de tolhuizen bleven voorlopig staan. Dit verklaart waarom op de kaarten van rond 1900 geen tol meer aangegeven staat. Op het ZP is het tolhuis dus geen tolhuis meer en dat is te zien.
Er zullen waarschijnlijk meer tolhuizen zijn geweest die tot hetzelfde project behoorden en dus volgens hetzelfde ontwerp zijn gebouwd. Die tolhuizen stonden niet midden op de hei, maar aan de rand ervan in de buurt van reeds bewoonde oorden. De toltrajecten zullen wegen over de onbewoonde hei zijn geweest.
Volgens de link heeft een tolhuis gestaan op het terrein van Frisdrankenindustrie Winters aan de Oranje Nassaulaan 48 in Maarheeze, de oude weg. Dit is pal langs de A2 aan de NO parallelweg. Gezien richting Maarheeze is hier duidelijk een flauwe bocht naar rechts. Op de oude kaart staan hier ook niet tenminste drie huizen zoals op het zoekplaatje. Maarheeze is het dus ook niet.
Tussen Leende en Heeze stond een tolhuis in de buurtschap De Ven, aan de Leenderweg, de huidige N634. Het tolhuis heeft aan de oostkant van de Leenderweg gestaan. De weg loopt hier nog iets meer noordelijk dan NNW, wat ook beter met de zonstand klopt. Ook de omliggende bebouwing klopt met het historische kaartbeeld. Vlak voorbij de boerderij links is een zandweg naar links, Ven geheten. Bij de hoek of bocht naar rechts is (nog steeds) een driesprong met ook een weg naar links, eveneens Ven geheten, maar in 1901 aangeduid als Venstraat. Dit is de kern van het gehucht Ven.
Als je op watwaswaar.nl zoekt op Heeze en dan de kaart Valkenswaard 1847 “openvouwt” en inzoomt, zie bij de aangegeven plek rechts van de weg met rode letters staan “Tol”. Het adres van het erf van het tolhuis is nu Leenderweg 39, 5591 TE Heeze.
Op grond van dit alles kom ik tot de conclusie dat het tolhuis hier moet hebben gestaan. Helaas heb ik er geen bewijsbeeld van kunnen vinden en ik weet dat de redactie zelden een plaatje als opgelost erkent zonder bewijsbeeld.
Website: http://www.dse.nl/~leende/pw/tolhuizen.htm
Zondag 18-1-2009 00:21:38Theo van Gijlswijk (De Zilk): Herstel: De straatnaam is niet Zevenbergen, maar Zevenhuizen.
Zaterdag 17-1-2009 14:54:46Theo van Gijlswijk (De Zilk): Wanneer dit het voormalige Tolhuis in Leende zou zijn, dan is het adres: Zevenbergen 1 in Leende. Dan zouden we kijken in de richting van Leende, Dorpsstraat.
Volgens oude kaarten zou dat een rechte weg moeten zijn, terwijl het Zoekplaatje een bocht naar rechts maakt.
Het pand rechts is voor mij zeker een tolhuis.
Er zijn veel overeenkomsten met het pand in Leende.
Website: http://atlas.brabant.nl/bonnekaarten/
Zaterdag 17-1-2009 14:04:30Theo van Gijlswijk (De Zilk): De naam die Jan Spoorenberg ziet, ik neem aan dat hij de naam tegen de rechterkant van de kaart bedoeld, is de naam van Drukkerij Berkers-Verbunt. Of bedoeld Jan dat er misschien iets staat in het rechthoekige vlak onder het kleine zijraam?
De tip Tolhuuis lijkt mij waardevol. Er zeker overeenkomst met het Tolhuis van Leende. Zie bijgaande link.
De nok van beide gedeelte van het huis ligt op gelijke hoogte. Het kleine raam in de zijgevel met daaronder een rechthoekige uitspering in de muur komt overeen. Ook in het zijstuk van het voorste deel van het huis zit zo'n uitsparing, tevens is er een waterafvoer van het hoge deel naar de goot van het lage deel en er is een horizontale band onder het voorraam die aan de zijkant doorloopt.

Volgens de tekst van de link zijn er vijf tolhuizen geweest langs de weg tussen Weert en Eindhoven. Het zou kunnen dat het vijf identieke tolhuizen zijn geweest, maar er wel zeker gelijkenis met dit zoekplaatje.


Website: http://www.dse.nl/~leende/pw/tolhuizen.htm
Vrijdag 16-1-2009 22:13:14Jan Spoorenberg (Eindhoven): Rechts ontwaar ik een naam, vermoedelijk die van de winkelier. Is die leesbaar? Het huis rchts is mogelijk een tolhuis, wellicht dat in Geldrop op de weg Geldrop-Heeze, juist voor de autoweg?
Vrijdag 16-1-2009 15:44:58Ingrid Evers (Maastricht): Drukkerij Berkers-Verbunt (*1906) zat in Asten. Gaf stadsgezichten uit van Noord-Brabant en Limburg.
Woensdag 10-12-2008 09:27:52Eef van der Lee (Drunen): Staat er een serienummer op de kaart?
Zondag 7-12-2008 10:56:47Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Het gebouwtje rechts is geen stationsgebouw en ook geen wachterswoning.
Zaterdag 6-12-2008 11:43:24dick zweers (bergeijk): Zeker in de oostelijke helft van Brabant. Een langgevelboerderij links bewijst dit. Aangezien de boerderij een overgangstypem is van woonstalhuis naar langgevelboerderij, welk type nauwelijks nog te vinden is, moet de foto vrij oud zijn. Als het gebouwtje recht een station zou zijn, en het station van Nuenen ooit een verdieping hoger is gemaakt, dan zou het daar kunnen zijn.
Zaterdag 6-12-2008 07:37:57  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):