Inzender: ronald bouwknegt 

Gegevens: foto van Jan Siezen. hij woonde in Eindhoven , ouders in vlaardingen , andere foto's kwamen uit schiedam ,rijswijk , den haag. eindhoven of vlaardingen is het niet.

Datering: niet opgegeven        Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 1 november 2008


 Reacties op Zoekplaatje 906 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Julianastraat, Eindhoven

P. Michiels (Utrecht): @Sjoerd Eeftens
Ook het spoorgedeelte Eindhoven-Valkenswaard-Neerpelt(-Hasselt)is zoals eerder gemeld ook in Z-O Brabant, maar ook onder treinliefhebbers bekend als "Bels lijntje".
Donderdag 22-1-2009 12:55:18



Gerard Nachbar (Almere): De feestvreugde rond http://atlantis.rhc-eindhoven.nl, globaal zoeken naar 'Siezen' heeft vooral te maken met unieke foto's van de bevrijding van Eindhoven. Ik betwijfel of het om de bombardementen van 6-12-1942 gaat, en of het dezelfde Siezen betreft. Een heel bijzondere foto is die met soldaten van de 101st Airborne Division (Screaming Eagles) voor de Catharinakerk. Aan het eind van 18 september 1944 (Duitse bombardement) is de eveneens zichtbare Boekhandel Van Piere een puinhoop.
Woensdag 5-11-2008 16:24:29



Redactie (): Het derde negatief is vrijwel identiek aan het zoekplaatje. Om die reden vond ik het niet zinvol het erbij te plaatsen. We zijn op deze pagina dus uitgepuzzeld.

Wim de Koning Gans

Woensdag 5-11-2008 16:22:37



Gerard Nachbar (Almere): De kreet 'Bels lijntje' wordt *ook* gehanteerd door de lokale specialisten van Eindhoven-in-beeld.nl. Zie http://www.theoldhometown.com/. Deze spoorlijn is ook veel gebruikt voor dagelijkse Belgische werkforensen bij Philips. Later werden dat bussen.
Het is mij bekend dat er *ook* een Bels lijntje vanuit Tilburg vertrok.

Er waren meerdere huizenrijen langs die spoorweg. En ook meerdere spoorwegovergangen. Van dit type woning zijn er duizenden gebouwd, mede als gevolg waarvan Eindhoven in 13 jaar tijd van 45.000 naar (in 1933) 100.000 inwoners groeide. De bewijsopname van Dik is in noordelijke richting genomen; de tweede foto in noordoostelijke richting.

Ook de desbetreffende RAF-luchtfoto (zie WatWasWaar of de bovengenoemde site) geeft gedetailleerde info.

Het aforisme over twijfel en wetenschap is gerelateerd aan de filosoof Karl Popper. Maar dat is weer een heel ander zoekplaatje.
Woensdag 5-11-2008 16:07:36



d.kralt (meppel): Ik wil de feestvreugde verhogen, zodat iedereen nog een beetje pret heeft. In de beeldbank van Eindhoven komen een stuk of 10 foto's voor van C.J. Siezen. Het zou dezelfde Siezen kunnen zijn. De beeldbank heeft echter 85 foto's, dus zijn er 75 (nog?) niet gepubliceerd.
Website: http://atlantis.rhc-eindhoven.nl/ [Link ingekort omdat die niet werkte door het vermelde sessienummer. Bij websites die met sessienummers werken is het niet mogelijk een zoekresultaat met anderen te delen! Gelieve in dit geval zelf bij Auteur 'Siezen' in te vullen - red.]
Woensdag 5-11-2008 14:53:11



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): En natuurlijk wil ik ook de pret niet bederven, maar de bijnaam Bels Lijntje is althans onder kenners voorbehouden aan de spoorweg Tilburg - Turnhout. Lokaal kunnen er alom te lande plaatselijke gebruiken zijn. Zo kent men te Eindhoven ook wel de bijnaam Kolenlijn omdat de Kempense kolen hierlangs het land binnenkwamen.
Op een Eindhovense fotosite (ik kan hem even niet vinden)staan veel foto's van de spoorlijn door Eindhoven en Gestel en ik herkende daardoor het straatbeeld van het ZP.
Of het alleen wetenschappelijk is om te twijfelen, dat weet ik niet; ik twijfel altijd meer naarmate iemands stelligheid toeneemt... Onze wereld is immers vol van uitzonderingen en verrassingen.
Woensdag 5-11-2008 14:38:30



d.kralt (meppel): Gerard, in mijn eerste bericht over de oplossing staat een link naar de oplossing van het "sub-zoekplaatje", bekijk die maar eens. Inmiddels ben ik benieuwd naar het derde negatief.
Ik had overigens het zoekplaatje eerst links laten liggen omdat ik zoeken naar gebombardeerde panden in Rotterdam, zeker gezien de kwaliteit foto's van het GAR en de enorme hoeveelheid gebombardeerde panden, een niet haalbare kaart vond.
Ik ben begonnen te zoeken na de reactie van Sjoerd en het zoeken van het woord "lantaarn" op de beeldbank van Eindhoven. Een uurtje later vond ik de ZPtjes.
Woensdag 5-11-2008 14:29:31



Antoon Bosselaers (Mechelen): Ik wil de pret niet bederven, Gerard, maar ook het andere plaatje was al door Dik Kralt in zijn eerste reactie gelokaliseerd, en hij gaf ook een link waarop je inderdaad de spoorlijn door de achtertuinen ziet lopen.
Woensdag 5-11-2008 14:24:24



Gerard Nachbar (Het kán in Almere): Ook het andere plaatje (zie Maandag 3-11-2008 18:51:43) is gelokaliseerd! Door het weggebombardeerde dak zie je een puntdak. Dit hoort bij een gebouw dat (nog steeds!) staat op de hoek van de Nassaustraat en de Julianastraat. De woningen staan met hun achtererven aan de oostelijke zijde van de spoorlijn. Ze maken deel uit van de westelijke bebouwing van het middelste deel van de drie delen van de Julianastraat (tussen Mauritsstraat en Willem de Zwijgerstraat). Dit deel kent een scherpe knik in de buurt van de Mauritsstraat. Op http://maps.live.com vind je de huizen van ZP906 en 'ZP906A' terug. Inmiddels bestaat het derde, zuidelijkste deel van de Julianastraat niet meer. De oorspronkelijke situatie volgt uit een plattegrondje uit 1940 dat separaat naar de redactie is gestuurd.

Googelen met "Jan Siezen" levert verwijzingen op naar patenten (overigens ook naar een zoon van hem). Jan Siezen zal hoogstwaarschijnlijk hebben gewerkt op het NatLab van Philips, indertijd aan de Beukenlaan.
Woensdag 5-11-2008 13:50:17



Gerard Nachbar (Almere): Op een dag als vandaag, die toch al in het teken van CHANGE staat, is de geldigheid van het volgende aforisme weer eens bewezen: twijfel is de basis van de wetenschap. In feite zat Sjoerd met zijn suggestie voor het "Bels lijntje" (door mij abusievelijk "Belzenlijn" genoemd) right on target. En, eerlijk gezegd, ook ik zat niet fout met mijn Eindhovense 'collateral damage'.

Het leuke van opgeloste zoekplaatjes is dat je, zeker in dit geval, de change van toen naar nu goed kunt waarnemen. Zie bijvoorbeeld Google Earth, maar vooral Microsoft Maps met zijn Bird's Eye View van dit deel van Eindhoven (Hagekampweg, Lodewijk Napoleonplein, Julianastraat).
Later vandaag hoop ik een relevant stukje plattegrond van Eindhoven uit 1940 bij te dragen. Ook de RAF-luchtfoto's uit 1944 zullen de bombardementsschade tonen.
Woensdag 5-11-2008 09:25:54



Martin Snuverink (Voorburg): Gefeliciteerd Dik en Sjoerd. Nu blijkt dat jullie je terecht niets hebben aangetrokken van het valse gegeven dat dit niet in Eindhoven is.
Woensdag 5-11-2008 09:09:31



Redactie (): Sjoerd en Dik proficiat met de oplossing, mede te danken aan het negeren van de opmerking van de inzender dat het niet Eindhoven of Vlaardingen is. Mogelijk was dit ingefluisterd door lokale deskundigen, die zoals we vaker zien wel eens de plank misslaan.
Woensdag 5-11-2008 08:03:58



d.kralt (meppel): Nog een extra superduidelijke link.
Website: http://www.eindhovenfotos.nl/Julianastraat.htm
Woensdag 5-11-2008 01:04:33



d.kralt (meppel): Beide foto's stammen uit Eindhoven. Het is de Julianastraat.

Op deze link: http://www.theoldhometown.com/eindhoven/picture/number17045.asp?st=julianastraat

zijn op de foto, dezelfde panden te zien als in de reactie van A. Roose van maandag 3-11-08.

In de link hieronder de panden van het zoekplaatje.
Website: http://www.theoldhometown.com/eindhoven/picture/number17009.asp?st=julianastraat
Woensdag 5-11-2008 00:41:30



Martin Snuverink (Voorburg): Inmiddels heeft Ronald Bouwknegt mij bericht dat het zoekplaatje, de tweede foto en nog een foto naast elkaar stonden op een neagtief en dus bij elkaar horen. Dat het dan om ëén gebeurtenis gaat is wel zeer waarschijnlijk, maar niet absoluut zeker.
Naar spoorlijnen, havenspoorlijnen en de (moordenaars)tramlijn naar de eilanden (allemaal Rotterdam) had ik al gekeken, maar daar kon ik geen match vinden.
Toch gaat het om een grotere stad met beneden- en bovenwoningen. Ik zou denken: boven de grote rivieren en niet in GrFrDr en Twente. Zwolle en Nijmegen sluit ik (nog) niet uit.
Dinsdag 4-11-2008 21:00:41



Martin Snuverink (Voorburg): Hoogvliet was tot de aanleg van Pernis (na de oorlog) nog plattelandsdorpen waar zulke stedelijke complexen met etagewoningen voor mij ondenkbaar zijn.
Voor Spijkenisse geldt hetzelfde, maar kwam nog later tot ontwikkeling, namelijk na de aanleg van de Botlekhaven rond 1959.
Dinsdag 4-11-2008 16:51:22



H de Haas. (Den Haag.): Even voor wat het waard is, in Hoogvliet en Spijkenisse zijn ook een paar bommen gevallen. Een Duits toestel heeft deze gedropt omdat het was beschadigd en terug keerde naar Duitsland.
Dinsdag 4-11-2008 14:46:37



Martin Snuverink (Voorburg): Pardon, de tweede foto kan natuurlijk wél Eindhoven zijn en het zoekplaatje Rotterdam. Zoals eerder gezegd hebben beide foto's waarschijnlijk niets met elkaar te maken. Tenzij Ronald Bouwknegt met andere gegevens komt.
Het zoekplaatje is volgens opgave van mei 1940 en het andere plaatje kan van een heel andere datum zijn en kan dus ook Eindhoven zijn. Het huis rechts op de tweede foto geeft me overigens bepaald geen Eindhoofs gevoel.
Maar uiteindelijk gaat het nu om het zoekplaatje zelf. Mei 1940 klopt natuurlijk uitstekend met het Rotterdamse bombardement van 14 mei 1940. Maar dit type huizen was niet of nauwelijks te vinden in het gebombardeerde gebied. Of het moet een verdwaalde bom zijn geweest. En dus niet het "Vergeten Bombardement" van Bospolder/Tussendijken op 31-03-1943.
Intussen is het misschien toch interessant na te gaan of deze lantaarnpaal ook in andere steden kan hebben gestaan.
Dinsdag 4-11-2008 11:56:50



Martin Snuverink (Voorburg): Gerard en Sjoerd, bij de gegevens van de inzender staat dat het niet Eindhoven is. Waarom negeren jullie dit?
Dinsdag 4-11-2008 11:20:24



Gerard Nachbar (Almere): Correctie: natuurlijk niet 'mei 1944', maar 'mei 1940'.
Dinsdag 4-11-2008 09:23:39



Gerard Nachbar (Almere): Sjoerd refereert aan de zogenoemde "Belzenlijn" die in zuidelijke richting dwars door het Eindhovense stadsdeel Gestel sneed, deels door woonwijkjes uit de jaren '20 en '30. Eindhoven heeft qua woningen de nodige bombardementsschade opgelopen in de vorm van wat we nu 'collateral damage' zouden noemen, in de buurt van Philips-doelen. Verder is er het beruchte Duitse bombardement van 18 september 1944. Als het echter voor 100% vaststaat dat het ZP uit mei 1944 dateert, is dit niet Eindhoven. Toch komt het type woningen van het ZP op de nodige plaatsen in Eindhoven voor.

Ergo: allereerst antwoord op de vraag: hoe zeker is het dat het mei 1940 is? Ik sluit Eindhoven nog niet uit.

Kijk verder ook nog eens naar het opgeloste ZP Parallelweg Schiedam.
Dinsdag 4-11-2008 09:21:48



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Wat het ZP met het spoor betreft: dat doet me denken aan Gestel, in Eindhoven, waar de voormalige enkelsporige spoorweg naar Valkenswaard, Neerpelt en verder naar Hasselt/Antwerpen op deze wijze door de woonwijk liep. Lag deze lijn er nog maar: dan was er allang weer spoorweggrensverkeer, maar dat terzijde. Overigens liepen er ook door Rotterdam Zuid van dit soort raccordementen naar de havens, maar dan herken ik het niet.
Het andere plaatje, zonder spoor, doet me zondermeer meer denken aan Eindhoven. We hebben inderdaad te maken met plofschade, geen brandschade.
Dinsdag 4-11-2008 08:07:37



Martin Snuverink (Voorburg): De 2 foto’s zijn van verschillende huizenblokken! Er zijn nu dus 2 zoekplaatjes, die mogelijk niets met elkaar te maken hebben en zelfs in verschillende steden gemaakt zijn. Op het oorspronkelijke zoekplaatje is alleen sprake van een spoorlijn als het bord links van de wandelaar bij een overweg hoort. Kan Ronald Bouwknegt aangeven of er verband tussen de plaatjes is en zo ja, welke verband?
Ik geloof niet dat er een brand is geweest, want ik zie geen zwartblakering. Met Hans de Haas denk ik aan een bominslag.
De huizen zijn van de jaren 1920 en bestonden uit beneden- en bovenwoningen. Ik zie geen sporen van winkels. Als het Rotterdam is, moeten we in Zuid zoeken of eventueel in Schiebroek.

Maandag 3-11-2008 22:58:09



Dennis de Waart (Heemskerk): Als een detailscan van het negatief van de opname op dit moment niet leverbaar is, ga ik er maar even van uit dat we gezien wat ik wel van de lantaarnpaal kan zien, we te maken hebben met Rotterdam in 1940. Arnold, herken jij iets?
Maandag 3-11-2008 22:08:48



H de Haas. (Den Haag.): Deze foto is uit de oorlog, dat is te zien aan die witte banden op de lantaarnpaal. Dit is geen foto van een brand, daarvoor ontbreken de sporen. De sponningen zitten er nog in en na een brand hadden er vlekken op de muren zichtbaar moeten zijn. Dit is schade van een bom inslag naast deze huizenrij, op de eerste foto aan de linkerkant, op de andere foto aan de rechterkant tussen de huizen en de spoorlijn.
Maandag 3-11-2008 21:27:08



Redactie (): De lantaarnpaal lijkt identiek aan het model dat is afgebeeld op een foto van Rotterdam (zie de link). Ik meende dat te zien en Ronald Bouwknegt denkt dat ook te zien, maar het negatief ligt bij zijn zwager dus hij kan het niet even opnieuw scannen. Dit is het maximale wat ik uit de scan kan halen:
Website: http://www.zoekplaatjes.nl/400/414A.html
Maandag 3-11-2008 21:22:57



Alard (zevenaar): Ronald stuurde mij nog een foto waarop een spoorlijn te zien is. Misschien kan deze foto er ook bijstaan. Moet een grote brand geweest zijn.


Extra foto ingestuurd door Ronald Bouwknegt. Graag wijs ik er nog even op dat de eerder op deze site geplaatste foto van Jan Siezen uit mei 1940 was - red.

Maandag 3-11-2008 18:51:43



Alard (zevenaar): Zie een soort winkelgalerij is uitgebrand is. De lantaarnpaal lijkt bovenaan een soort half-rond dakje te hebben.
De paal op de voorgrond zag je in en na de oorlog.

Zondag 2-11-2008 23:48:17



Dennis de Waart (Heemskerk): Is het misschien mogelijk een detailscan van de lantaarnpaal op de achtergrond te maken? De paal lijkt mij wat het begin bij de stoep betreft van het Rotterdamse type te zijn. De kap kan ik nu niets van maken. Misschien wel als we de lantaarnpaal beter in beeld hebben.
Zaterdag 1-11-2008 19:52:49



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):