Inzender: Jan Vieveen     

Gegevens: Woonhuis waarschijnlijk behorend bij de boerderij links. Naam staat in de gevel (TERHEIDE?). Huisnummer 82. Fotokaart verstuurd 18 augustus 1932 naar fam. P. Reinhoudt, Zuigerstraat 5, Den Haag. Afzender: Familie J. Sinke

Datering: ± 1932   Formaat: 9 x 14 cm     Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 26 maart 2001


 Reacties op Zoekplaatje 85 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Wolphaartsdijk

Martin Snuverink (Voorburg): "Terwege" is inderdaad een veel toepasselijkere naam dan het in Wolphaartsdijk misplaatste "Terheide". Ik had me door "Terheide" dus laten misleiden en was bij Woensdrecht gaan zoeken.
Mooi dat de naam Reinhoudt de sleutel tot de oplossing is geweest.
Vrijdag 9-9-2005 17:03:09Peter Leijnse (Leiden): De bevestiging van een Wolphaartsdijk-kenner (www.wolphaartsdijk.net):

Hallo Peter,

Inmiddels heb ik definitief antwoord op je vraag.
Het huis staat op de Veerweg in Wolphaartsdijk.
Het huisnummer is echter niet 82 maar 3.
De naam van het huis is TERWEGE

Met vriendelijke groet,

Namens Wolphaartsdijk Online,

Arjen
Vrijdag 9-9-2005 10:46:29Martin Snuverink (Voorburg): Bravo, Antoon, Peter en Wim!
Donderdag 8-9-2005 16:53:00Antoon Bosselaers (Mechelen): Knap zoekwerk van Wim de Koning Gans en Peter Leijnse. Het zou wel eens in de Veerweg in Wolphaartsdijk kunnen zijn. Op dit plaatje van het Zeeuws Documentatiecentrum lijkt het mij het derde pand van rechts te zijn. Alle details die ik kan onderscheiden kloppen, en ook het pand daarachter heeft het correcte silhouet.
Donderdag 8-9-2005 12:17:29Peter Leijnse (Leiden): De zus van Pieter Reinhoudt, Tannetje Reinhoudt was getrouwd met Jan Sinke (kinderen van Cornelis Reinhoudt en Maatje Jacoba Reijnhout (sic)). Allen geboren en getogen te Wolphaartsdijk. Zie www.zeeuwengezocht.nl.

Wolphaartsdijk of directe omgeving wordt hiermee nog waarschijnlijker.
Donderdag 8-9-2005 11:10:46Wim de Koning Gans (): Goed idee van Peter Leijnse om de roots van de Haagse familie Reinhoudt te onderzoeken. Althans, op dat idee bracht hij mij. Pieter Reinhoudt, trambestuurder, vestigde zich op 1 mei 1908 in Den Haag, komend uit Wolphaartsdijk. Daar was hij op 27 mei 1886 geboren. Ook de vrouw met wie hij in 1915 trouwde, Suzanna Tramper, kwam uit Wolphaartsdijk. Wellicht dat de foto dus in deze Zeeuwse plaats of de omgeving daarvan gemaakt is.
Wat de naam betreft: ik heb deze kaart indertijd in handen gehad, en herinner mij dat ik met de loep TERHEIDE meende te zien, maar toch een slag om de arm moest houden.
Woensdag 7-9-2005 12:31:11Peter Leijnse (Leiden): Sinke en Reijnhoudt (in diverse spellingen) zijn beide veel voorkomende namen in Zeeland, met name op Walcheren en de Bevelanden. De kans is dus groot dat de relatie tussen Sinke en Reinhoudt die blijkt uit het kaartje zijn oorsprong daar vindt.
Het landschap zou ik niet direct afschrijven als ´niet-Zeeuws´. Er zijn in de zuidoosthoek van Walcheren en op de Bevelanden veel relatief grootschalige polders met een begroeide dijk aan de horizon.
Wat betreft de naam: staat er echt ´TERHEIDE´? Op de bijgevoegde foto kan ik het niet ontcijferen.
Dinsdag 6-9-2005 11:41:44Martin Snuverink (Voorburg): Juist, Dick. En daarom pleit ik er (nogmaals) voor om eerst verder te zoeken in de gemeente Woensdrecht, waaronder ook Hoogerheide valt. De Fotobank Noord-Brabant bood geen uitkomst, maar dat zegt niets.
De architectuur is m.i. niet Belgisch vanwege het kettingverband; bij mijn weten is en was dit steensverband in Vlaanderen weinig gebruikelijk.
Maandag 25-7-2005 01:21:15dick zweers (bergeijk): Het huisje geheel links is ook zeer Zeeuws, wat inhoudt dat het ook in aangrenzende gebieden kan voorkomen. Het nieuwe huis (van fraaie evenwichtige architectuur) heeft iets Belgisch, maar dat is wat op het gevoel gezegd. Mogen we eventueel aan Zeeuws-Vlaanderen denken? De naam van het huis zou inderdaad op heidegrond kunnen duiden en die heb je ook in het zuidoostelijke deel van ZVl., zeker naar de grens toe.
Maandag 4-7-2005 17:50:51Martin Snuverink (Voorburg): Frans, West-Brabant bestaat niet; je bedoelt waarschijnlijk Noord-Brabant-West. Dan zouden we bijvoorbeeld moeten zoeken in (de omgeving van) Hoogerheide.
Vrijdag 19-11-2004 11:53:04Frans van Overveld (Wilrijk (B)): Ik ga met Martin mee. Sinke is een typisch Zeeuwse naam. Deze naam komt dus ook wel in West-Brabant voor. De stijl van de huizen doet mij wel aan de hogere zandgronden van West-Brabant denken. Ik zou de oplossing dan ook daar gaan zoeken.
Dinsdag 9-11-2004 20:17:27M. Snuverink (Voorburg): De associatie van een huis genaamd Terheide met plaatsnamen als Terheijde, Terheijden en Huis ter Heide is mijns inziens misplaatst. Opmerkelijk is dat de foto is verzonden door een familie Sinke, een typisch Zeeuwse naam. Maar het landschap met de bomen rechts op de achtergrond en de associatie met heide doen absoluut niet Zeeuws aan. Het zeker stijlvolle huis, gemetseld in kettingverband, moet van rond 1930 zijn, dus toen nog heel nieuw.
Zondag 18-5-2003 09:51:42G.Konstapel (Barneveld): Deze woning lijkt me een dienstwoning.Ik denk zelf dat ik deze wel een langs een spoorlijn heb gezien het zou dus een dienstwoning kunnen zijn van iemand die werkzaam was bij de spoorwegen.Een soortgelijke woning staat bij de overweg bij station Putten op de Veluwe
Maandag 17-6-2002 22:22:57g. van haastert (velp/Den Haag): toen ik verder bladerde kwam ik een sfeerbeeld van de plaats Ter Heide in Zuid-Holland tegen (zoekplaatje 113). Hier kun je een representatief sfeerbeeld vinden voor het Ter Heide dat in Zuid-Holland ligt.
Ik kan niet met zekerheid zeggen dat dit dat dorp is, maar het straalt wel de sfeer af die daar heerst.
Mocht de locatie van deze foto de plaats Ter Heide of Terheijden zijn het in ieder geval niet die in Zuid-Holland.
Fri Mar 1 04:38:28 2002G. van Haastert (Velp-Den Haag): Wat betreft de plaatjes ter heide kan ik zeggen dat het plaatsje Ter Heide ten zuiden van Den Haag ligt, tussen de plaats monster en de kustlijn. Ook is er nog een Terheijden in N-Brabant. Deze ligt tussen Made en Breda.

Als ik de achtergrond bekijk (rechts) dan zie ik een grasland met een bomenrij. aan grens. Dit lijkt mij het landschap wat je in Brabant tegen zou kunnen komen. Van de kustplaats Ter Heide nabij Monster kan ik zeggen dat hier voornamelijk dicht op elkaar aaneengesloten vissers/arbeiderswoninkjes lagen. Hier stonden, voor zover ik kan herrinneren, geen losse villa achtige huizen tussen. Ik heb stage gelopen bij de Gemeente Monster en het huidige beeld van Ter Heide is representatief voor de situatie voor de oorlog toen het dorp t.b.v. de atlantikwall is afgebroken.
Fri Mar 1 02:32:06 2002brugt (): De boerderij links zijn dat geen arbeiders woninkjes, Weet u wat leuk is zinsspeling een huis ter heide, huis ter heide (plaats) Ligt dat niet in de provincie Utrecht en Friesland
Fri Feb 8 12:41:16 2002Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.