Inzender: Ruud v.d. Aakster 

Gegevens: Ondergelopen straat. De meeste huizen hebben een etage met schuin dak met. Leilinden aan de rechterkant. De huizen rechts lijken ouder dan links. Geen zichtbare huisnummers. De straat lijkt aan het eind een bocht naar rechts te maken

Datering:    Formaat: 8,5 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 29 augustus 2008


 Reacties op Zoekplaatje 888 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Prins Bernhardstraat, Oud-Sabbinge

Antoon Bosselaers (Mechelen): Nog wat achtergrond informatie. Uit Tussen Afsluitdammen en Deltadijken van M.H. Wilderom: "De Oosterlandpolder onder Wolfaartsdijk werd overstroomd omdat ongeveer 500m van de zeedijk boven de zeeglooiing was weggeslagen. De Oud-Sabbingepolder, de Zuiderlandpolder en de Frederikuspolder inundeerden via coupures vanuit de Oosterlandpolder. De vier polders waren alle op 24 februari weer van het overtollige water bevrijd." En uit De ramp van Kees Slager: "Ook het dorpje Oud-Sabbinge bij Wolphaartsdijk wordt verrast door het water dat vanuit de Oosterlandse polder ongehinderd door de open coupure in een binnendijk stroomt. De vloedplanken zijn er volgens de dorpelingen in de oorlog opgestookt en daarna nooit vervangen."
Vrijdag 12-9-2008 08:30:13Martin Snuverink (Voorburg): Antoon, complimenten voor de prachtige oplossing.
Tot slot nog enkele opmerkingen. Dezelfde foto staat 11 foto’s verderop in de serie van de door Antoon gegeven link. M. Wesstein heeft knap gezien dat de foto vanaf een droge dijk is gemaakt. Gerard Nachbar heeft goed gezien dat het hogere huis rechts nog nieuw was. Het rechte deel van de straat is zelfs precies 300m, wat Sjoerd goed gezien heeft en ik beschamend beroerd. In 1914 was de zuidzijde van de straat nog onbebouwd. Tot mijn verbazing zijn alle huizen nog intact. Op geen enkele foto was straatverlichting te zien. Oud-Sabbinge heette voorheen ook wel Ouddorp.
Vrijdag 12-9-2008 08:24:21Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Het was weer een mooi teamwerk, het oplossen van dit plaatje, en Antoon, proficiat met het vinden van de locatie van ZP 888. DO 888, dienstorder 888 van de NS in de jaren 70, was een soort ideeënbus voor spoorwegpersoneel. Welnu, ideeën zijn er ook hier te over geweest. En.. ik ben blij te ervaren dat mijn schattend vermogen voor straatlengte nog werkt, al was mijn bijdrage hier gering!
Donderdag 11-9-2008 22:19:51Hetty de Vos (Rotterdam): Gefeliciteerd!
We kijken dus helemaal niet naar het noorden maar haast strak oost-west. Geen ondergaande zon zoals ik dacht maar een laag-februari-middagzonnetje.
Goed hoor!
Donderdag 11-9-2008 22:01:07Ruud van den Aakster (Heiloo): Het was een hele bevalling,ik had geen idee dat de oplossing zo snel zou komen.
Gefeliciteerd en bedankt allemaal.
Donderdag 11-9-2008 21:58:59Antoon Bosselaers (Mechelen): De straat maakt op het eind inderdaad een flauwe bocht naar rechts, waarna ze aansluit op de Ring van Oud-Sabbinge. Sjoerd zat er overigens precies op met zijn schatting voor het rechte stuk: net geen 300 m.
Donderdag 11-9-2008 21:54:19Antoon Bosselaers (Mechelen): Op de link kan je het volgende lezen: "Februari 1953 staat in de Oud-Sabbingepolder een meter water. (...) Oud-Sabbinge boft dat het 0,6 meter boven NAP ligt. De hoger gelegen Ring blijft zelfs droog. Er vallen in Oud-Sabbinge geen doden."
Martin had dus gelijk: het is op de foto hoogwater.
Overigens kreeg de Prins Bernhardstraat pas in 1936 haar naam. Daarvoor heette ze 't Slop.
Website: http://www.oud-sabbinge.nl/fotos.php?choice=31&found=
Donderdag 11-9-2008 21:22:32Antoon Bosselaers (Mechelen): Het is de Prins Bernhardstraat in Oud-Sabbinge, vanop het punt waar de Kortedijk en de Oudelandsedijk samenkomen. Vergelijk met bijv. prentbriefkaart 17348 van de Beeldbank Zeeland, die hetzelfde zicht toont, maar dan wel minstens 40 jaar vroeger.
Website: http://beeldbank.zeeuwsebibliotheek.nl/
Donderdag 11-9-2008 20:51:32Martin Snuverink (Voorburg): Antoon, het kan ook hoogwater zijn. De straat valt dan droog bij laagwater. Het is dan spectaculairder om deze foto bij hoogwater te maken!
Het blijft een foto die de gemoederen bezighoudt.
Donderdag 11-9-2008 18:18:09Antoon Bosselaers (Mechelen): Wat mij opvalt is dat er geen sporen van getij te zien zijn op de huizen. Als ik foto's van '53 bekijk, dan is het bij eb op de huizen duidelijk zichtbaar tot waar het water bij vloed kwam: de muren zijn tot die hoogte doortrokken van het water. Dat is op het ZP niet het geval. We zijn het er over eens dat het water hier niet erg hoog staat. Ik betwijfel dus dat er op het ZP sprake is van getij.
Donderdag 11-9-2008 16:09:11M.V. Wesstein (Den Haag): Ik vermoed dat dit een Zeeuws dorpje na de Watersnoodramp is. Een aantal zaken in de reacties vielen mij op, mijn gedachten zijn als volgt: de fotograaf staat op een droog stuk dijk (zie het oplopende hekwerk vooraan), de golfslag komt dan ook niet van een boot maar door de wind. Waterhoogte vermoedelijk ca 60-70 cm, het haalt de vensterbanken v/d huizen rechts nog niet. Het zal dan ook eb geweest zijn, wat weer strookt met de laagstaande zon en late tijdstip in de middag. Mogelijk Hansweert?
Donderdag 11-9-2008 15:25:54Martin Snuverink (Voorburg): We hoeven echt niet te zoeken op de Zuid-Hollandse eilanden en waarden. De huizenrij rechts met de robuuste schoorstenen is specifiek Zeeuws en zou hoogstens nog op de Brabantse zeeklei (omg. Nieuw-Vossemeer) kunnen voorkomen.
Ook in Axel heeft inundatie plaatsgevonden.
Donderdag 11-9-2008 07:35:35Gerard Nachbar (Almere): Ga eens naar de Beeldbank van het Nationaal Archief en zoek op basis van "Watersnood 1953". Er zijn 643 hits. Plaatje 120 van 643 lijkt erop (maar dan vanuit een andere richting), maar is het niet. Waar het om gaat is dat er in 1953 ook heel wat natte gebieden waren waar niet allerlei troep in het water dreef. Met name in delen van Zuid-Holland braken dijken niet, maar het water kwam er gewoon over. Alblasserdam en Ridderkerk zijn daar voorbeelden van.

In ieder geval leveren die 643 hits een aardig sfeerbeeld op.

Zoals al eerder door mij opgemerkt doet het hogere huis midden rechts qua bouwstijl aan > 1945 denken.
Woensdag 10-9-2008 20:03:22Antoon Bosselaers (Mechelen): Ik denk niet dat we Zeeland al helemaal moeten vergeten. Er zijn namelijk ook nog de Duitse inundaties van 1944-45. In 'Het verhaal van Zeeland' kan je hierover het volgende lezen: "Met het oog op de landing van de geallieerden voerden de Duitsers vanaf februari 1944 op grote schaal inundaties uit. Grote delen van onder andere Tholen, Schouwen-Duiveland, Sint-Philipsland, Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en de Hoekse Waard kwamen blank te staan. Bijna 95.000 mensen moesten in deze gebieden wegens de inundaties hun woning verlaten."
Website: http://books.google.be/books?id=hc233oXLNkYC
Woensdag 10-9-2008 13:35:22H de Haas. (Den Haag.): Ik denk dat we geheel Zeeland moeten vergeten. Ik geloof meer in een overgelopen dijk. Die railing op de voorgrond gaat naar links en schuin omhoog. Dit zou een opgang naar de dijk kunnen zijn. Het is rustig onder gelopen zoals ook door Sjoerd is opgemerkt, geen voorwerpen op het water, dus geen dijk doorbraak. Er zijn vele mogelijkheden in een rivieren gebied en ik geloof dat we het daar moeten zoeken.
Woensdag 10-9-2008 02:37:21Martin Snuverink (Voorburg): Zelfs Sjoerd overschat de straatlengte!
Als ik rechts voor elke schoorsteen ruim reken met 6 m, kom ik in totaal op 160 m, wat nog lang geen 300 m is. Mijn ervaring is dat straten op foto's veel langer lijken dan ze zijn.
Verder is me opgevallen dat de oudere huizen van veel Walcherse dorpen luiken hadden. Hier zijn geen luiken te zien.
Woensdag 10-9-2008 00:00:41Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Voor dorpse begrippen is de straat toch wel lang en recht tegelijk en waarachtig toch wel wat langer dan 125 meter, Martin. Overigens noemt niemand anders een lengte maar ik schat het rechte stuk op 300 meter.
Het valt inderdaad op dat er geen verwoeste en beschadigde huizen zijn en bovendien dat er geen drijvende rommel (hout, stro) ligt, wat beide op zowat alle dorpsfoto's van de ramp van 1953 wel het geval is. Er lijkt wel sprake van evacuatie. Verder valt op: geen straatverlichting, geen elektriciteitspalen, geen verkeersborden.
Benieuwd waar de speurtocht eindigt!
Dinsdag 9-9-2008 23:22:20Martin Snuverink (Voorburg): Schuiframen, dus - kort door de bocht – Nederland.
Als we aannemen dat het om de inundatie van Walcheren gaat, kunnen we het volgende vaststellen.
1. De inundatie begon op 3-10-1944. Toen droegen de bomen nog blad.
2. Het laatste dijkbombardement was op 24-10-1944.
3. Het duurde tot half december 1945 (vijf en veertig) voordat de laatste dijken waren gedicht.
4. De huizen zien er verlaten uit. Het water is rustig en er is weinig te zien van schade door aanstormend water. Dit wijst erop dat de bevolking hier niet is verrast.
5. Er zijn 3700 woningen verwoest, 7700 zwaar en 3600 licht beschadigd van de 19000. Er zijn dus liefst 3700 woningen verloren gegaan. Daar kunnen heel goed de huizen van het zoekplaatje bij zijn.
6. In Westkapelle was veel puin en vielen veel doden. Die sfeer ademt het zoekplaatje niet.
7. Door getijdenwerking liep het land tweemaal per dag langzaam onder. De waterhoogte in deze straat schat ik op 8 dm.
Kijk ook eens naar Vrouwenpolder en Serooskerke.

Als we aannemen dat de foto op of kort na 1 februari 1953 is gemaakt, moeten we juist niet op Walcheren zoeken, maar:
- op enkele discrete plekken langs de Westerschelde in Zeeuwsch-Vlaanderen;
- in de zak van Zuid Beveland bij Ellewoutsdijk;
- op het smalle deel van Zuid-Beveland bij Krabbendijke en Rilland;
- op vrijwel geheel Schouwen-Duiveland m.u.v. het duingebied van Westenschouwen;
- op de westelijke helft van Tholen;
- op Sint Philipsland.
De Zuid-Hollandse eilanden en waarden en een deel van westelijk Noord-Brabant zijn ook overstroomd, maar het karakter van de huizen rechts op het ZP is typisch Zeeuws. Die vind je niet in ZH, maar misschien wel op de Brabantse zeeklei.

Verder is me opgevallen dat enige mensen de lengte van de straat sterk overschatten. Als ik de huizen tel en met een redelijke kavelbreedte vermenigvuldig kom ik op ca 125 m. Dit is maar 5 mm op een topografische kaart van schaal 1 : 25000.
De zon staat laag en de bomen zijn kaal. De straat loopt dan in een richting tussen ZW en NW.
Dinsdag 9-9-2008 12:50:46Ruud van den Aakster (Heiloo): Dit zijn schuiframen, het bovenlicht steekt voor de ramen.
Het kan gezichtsbedrog wezen, maar de bovenlichten van het eerste huis achter de boompjes heeft de bovenlichten openstaan, draaiend naar links.
Dat is ook het enigste huis die geen kruiskozijnen meer heeft.

Maandag 8-9-2008 12:57:20Martin Snuverink (Voorburg): Als de ramen in de huizen rechts schuiframen zijn, is dit nmm niet in België. Ruud, kun je dit op de originele foto waarnemen? Vooralsnog houd ik het op Zeeland.
Maandag 8-9-2008 12:24:05H de Haas. (Den Haag.): De vraag is, is dit wel Nederland? Waar het hier ontbreekt zijn lantaarnpalen of enige andere vorm van openbare verlichting. Ik heb veel foto's bekeken op sites waar het woord overstroming in voor kwam en alle die er enigszins op leken hadden een vorm van verlichting, of palen of gevel armaturen. België in de buurt van Anwerpen had enkele foto's waar geen openbare verlichting aanwezig was.
De Schelde had ook nogal eens een hoge waterstand.
Maandag 8-9-2008 01:10:32Alard Roose (zevenaar): Als je met google earth kijkt zijn de huizen wel veranderd maar de straten zullen over het algemeen hetzefde blijven.
Deze lange straat komt maar weinig voor in die dorpen en zeker niet in West-Kapelle. Kijk zelf maar eens en geef dan west-kapelle,netherlands in links boven.
Zondag 7-9-2008 23:56:22Ruud van den Aakster (Heiloo): Het schuine dak is de helft van een huis dat meer naar voren staat.
De paal is zoals ik het kan zien een telefoon of een electriciteitpaal, ik zie drie witte bolletjes op de paal dat dus de isolatoren kunnen zijn.
Heel apart is dat er geen andere palen te zien zijn.
De foto is op Gevaert fotopapier afgedrukt.
Kan dat een tijdsindicatie geven ?

Zondag 7-9-2008 20:12:57Frits (Zoetermeer): Na het bestuderen vna de Beeldbank van de Zeeuwse Biblitheek blijf ik toch bij mijn eerste reactie dat het hier om de periode van de innundatie van Walcheren gaat. De beeldbank toont meer dan 1700 foto's. De nummers 12764, 27855 27897 en 7565 geven huisjes met ongeveer dezelfde bouw.
Opvallend is dat er op de foto (nog) geen lantaarnpalen of telefoonpalen staan. In 1953 waren die meer algemeen dan in 1945. De opmerking over de ondergaande zon is interessant. Hieruit is inderdaad de straatrichting af te leiden.
Zondag 7-9-2008 17:45:40Hetty de Vos (Rotterdam): Een dorp in Zeeland. Vanwege het hoge pand denk ik 1953. Een lange straat maar zonder winkels of andere bedrijvigheid dus niet de hoofdstraat. Na de vijfde dakkapel links is een zijstraat met een lantaarnpaal op de hoek. Ook aan de andere kant, na het hoge pand lijkt een doorgang/steeg te zijn. Is dit ondergaande zon en kijken we dus naar het noorden? Aan het einde van de straat staan twee merkwaardige dingen die ik niet goed kan onderscheiden. Het eerste is een soort lange paal. Het tweede is een soort dak dat maar aan één kant schuin is. Is het mogelijk om een uitsnede van het einde van de straat te vergroten?
Zondag 7-9-2008 14:54:07Frits (Zoetermeer): Ik ben nog eens gaan zoeken tussen de oude foto's van de inundatie. Het lijkt me toch waarschijnlijk dat de foto in deze periode is genomen. Het is inderdaad niet de straat bij de vuurtoren in Westkapelle. Volgens mij is dit toch het enige dorp op Walcheren met zo'n lange straat. Wanneer het met de watersnood te maken heeft dan zal het geen dorp op Walcheren zijn. Misschien staat er nog een stempel van de fotograaf achterop; dat moet dan de firma Henning zijn. Het kartelrandje van de foto klopt dan wel. Dat was toen zeer gebruikelijk. Alles lijkt me wel Zeeuws.
Op de foto zie je nog de stroming van de boot waar mee is gevaren en van waaruit de foto is genomen.
Dinsdag 2-9-2008 12:06:07Gerard Nachbar (Almere):
Zie de online fotocatalogus van Aviodrome.
Zoekterm 'Westkapelle'. Het zijn weliswaar fotootjes op postzegelformaat en dan ook nog met diagonale copyrighttekst, maar met name foto's 016460zr en 016461zr (brede straat vanuit vuurtoren min of meer westwaarts; 5 juli 1946) laten zien dat we het elders moeten zoeken.
Website: http://www.aviodrome.info/Home/Home/
Dinsdag 2-9-2008 09:16:18Frits (Zoetermeer): De huizen links zijn deels gelijk en lijken darom van een woningbouwvereniging. Het zou toch de straat kunnen zijn in Westkapelle die naar de kust loopt gezien vanaf de vuurtoren. Deze is nooit verwoest geweest door de bommen op de dijk.
Dinsdag 2-9-2008 08:36:23Gerard Nachbar (Almere):
Het hogere huis aan de rechterzijde (ongeveer in het midden) kent een bouwstijl die ik associeer met de sobere jaren vijftig. (Die vind je in heel Nederland terug.) De Watersnood van 1953 ligt dan ook voor de hand. In dat geval is het beslist GEEN Walcheren, want de verse dijken van Walcheren (nieuwbouw vanaf 1945) hielden het, in tegenstelling tot veel aan achterstallig onderhoud lijdende dijken elders in Zuidwest-Nederland.

Zo te zien hadden in ieder geval de huizen ter linker zijde voortuintjes.
Maandag 1-9-2008 21:26:16Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Uitsluiten wil ik Westkapelle niet maar de meeste foto's uit die periode van Westkapelle tonen een veel grotere verwoesting: weggeslagen muren, vernielde daken, kaalslag. Dat zien we hier niet en misschien ook wel niet omdat eb en vloed op het ZP ontbreken. Binnendijk stuk?
Maandag 1-9-2008 18:36:09Frits (Zoetermeer): Het kan Westkapelle zijn tijdens de inundatie van 1945.
Maandag 1-9-2008 10:55:17Gerard Nachbar (Almere): Het is niet Tuindorp Oostzaan. De huizen op het ZP zijn hier deels sowieso ouder dan vanaf ca. 1919, toen T O ontstond. De overstroming was overigens het gevolg van een dijkbreuk op 14 januari 1960 en vond plaats op fietsafstand van mijn roots.
Vrijdag 29-8-2008 16:57:07G.Bonink (Purmerend): De nieuwste inzending lijkt op Tuindorp Oostzaan Bij de overstroming.(ik weet geen jaartal meer.
Website:
Vrijdag 29-8-2008 12:02:54Martin Snuverink (Voorburg): Vermoedelijk een dijkstraat in Zeeland in februari 1953.
Website:
Vrijdag 29-8-2008 11:43:04  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):