Inzender: Dennis de Waart 

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van straatje met spelende kinderen. Vierkante huisnummerbordjes. Pand uiterst rechts heeft huisnummer 6, het pand daarnaast bij beide deuren huisnummer 8, dus even nummers van rechts naar links. Op de deur van huisnummer 8 een bordje: 'Kromhout, kleermaker'. Opname door Comprecht Sanders, Fotografie en briefkaartenhandel, Swammerdamstraat 68 - III, Amsterdam, tel.: 4215 Zuid. Deze fotograaf fotografeerde naast in Amsterdam zelf, ook in Zuid - Holland waaronder Leiden en Woerden.

Datering: ca. 1925    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 1 augustus 2008


 Reacties op Zoekplaatje 871 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Nieuwe Kerksplein, Haarlem

Rens (Haarlem): He wat leuk! Ik woon op nr 12 :)
In 1932 heeft dat huisje op nr 12 plaats gemaakt voor het huis waar ik nu woon. Goed te zien in streetview van google maps.
Maandag 21-11-2011 13:21:29Redactie (): Via de instructie van Martin krijg ik niet het juiste beeld. Bij mij staan er erg weinig loepjes op het buurtkaartje van Drapeniersstraat 6. Er kan natuurlijk intussen een update geweest zijn, of niet iedereen ziet hetzelfde. Bij Oude Raamstraat 11 rood heb ik wel het pand met de erkers gevonden, en een vooraanzicht van het gedeelte rechts van de erkers op de onderstaande link. Al met al voldoende bewijs. Bedankt Martin!
Website: http://haarlem.rvc.nl/record.asp?nr=5741
Donderdag 14-8-2008 19:08:39Martin Snuverink (Voorburg): Het is inderdaad Haarlem. Het pand met de erkers op de eerste etage staat op het Nieuwe Kerksplein 14, tegenover de hoofdingang van de Nieuwe Kerk. Op funda.nl is dit goed te zien. Zoek daartoe op Haarlem, postcode 2011, Drapeniersstraat 6, buurt, en klik op het 3e loepje boven vrijwel het midden van de onderzijde van het kaartje. Draai dan rond en je ziet het plein, de Nieuwe Kerk en het huis met de erkers (14). Hier is de Haarlemsche Zuivelhandel D. van Dam gevestigd.
Eén loepje hoger en naar het zuiden draaien, dan zie je het beeld van ongeveer dezelfde positie als op het zoekplaatje.
Voor gegevens over huisnummer 8 rood, zie de link.
Alle huizen bestaan zo te zien nog.
Website: http://www.directwonen.nl/koop/straat/Haarlem/Nieuwe+Kerksplein+8+Rood.aspx?houseId=191772.
Donderdag 14-8-2008 09:39:38Ziegel (spaarndam): Op het ZP lijkt mij twee keer een nummer 8 zonder aanduiding A of B aanwezig.
Dat zou dus wijzen op Haarlem omdat daar het onderscheid gemaakt wordt van boven en onderwoning door kleur.
Bij de deur van nummer 10 lijkt ook twee keer een nummerbordje te zijn aangebracht.

Haarlem kent erg veel 'gedempte grachten', kan dit er 1 van zijn of is daar de stoep veel te smal voor?
Woensdag 13-8-2008 15:46:21Martin Snuverink (Voorburg): Regel is dat een straat begint te tellen vanaf het punt dat het dichtst bij het (oude) gemeentehuis ligt. Bij radiale (van het middelpunt aflopende) straten is dit geen probleem. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Bij tangentiale straten, onder meer singels, waarbij niet duidelijk is welk eind het dichtst bij het centrum ligt, gaat het basissysteem niet op. Een sprekend voorbeeld is de Oude Delft in Delft, die begint bij de Rotterdamse Poort en eindigt waar hij overgaat in het Noordeinde. Ook bij de Amsterdamse gordelgrachten kun je het niet voorspellen. De Paul Krugerlaan in Den Haag is ook zo'n geval.
Het is verder logisch dat een straat begint te tellen vanaf het punt waar de aanleg begint in geval van een organisch groeiende stad: hoe hoger de huisnummers, des te nieuwer de bebouwing.
Woensdag 6-8-2008 18:00:28Ziegel (Spaarndam): En zo leert een mens iedere dag bij, grote dank heer Snuverink.

Als het mag van de redactie nog 1 vraag (al is het nogal off topic):
begint een straat per definitie te tellen vanuit het centrum naar buiten?
Zo ja, hoe zit dat met straten die noch naar binnen noch naar buiten (bijvoorbeeld een Singel) zijn gebouwd?
Woensdag 6-8-2008 15:18:15Martin Snuverink (Voorburg): De vraag wat de rechterkant van een straat is, is gemakkelijk te beantwoorden, evenals wat het begin van van de straat is. De straat begint natuurlijk bij nummer 1 of 2. Je kijkt of gaat van het begin de straat in en vanuit die positie is de rechterkant van de straat aan je rechterhand.
Als 6 rood is, is dit een bovenwoning en moet er buiten beeld nog een deur met 6 zwart zijn. Dan moet de woning met de open deur 8 rood (bovenwoning) zijn. Bij mijn weten komt dit systeem alleen in Haarlem voor.
Woensdag 6-8-2008 15:09:06Ziegel (Spaarndam): ondanks het feit dat het een zwart-wit foto is denk ik dat nummerbordjes 6 & 8 van kleur van elkaar verschillen.

Die kleuren zouden dan rood en zwart kunnen zijn, typerend voor Haarlem (resp boven en benedenwoning) volgens mij.

Meneer Snuverink:
mijn excuus voor de 'onnozelheid' maar links of rechts van een straat, vanuit welk oogpunt bedoelt u dat (vergeleken met stuur en bakboord)?
Woensdag 6-8-2008 14:36:14Martin Snuverink (Voorburg): Stedelijke bebouwing, zeker gezien het 3–hoge huis en het pand nummer 8 met beneden en bovenwoning. De openstaande deur volgend op 8 heeft eveneens nummer 8, mogelijk met toevoeging van een kleur of een letter. Dit pand omvat dus een beneden- en een bovenwoning. Omdat de even nummers rechts zijn, kan dit niet in Leiden, Delft, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn, maar wel in bijv. Haarlem, Woerden, Zaandam en Alkmaar.
Het pandje nummer 12 is echt oud.
Gevoelsmatig heb ik de neiging eerst in Haarlem te zoeken.
Woensdag 6-8-2008 01:04:28  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):