Inzender: Dennis de Waart 

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van slagerij op straathoek met vierkant huisnummerbordje met huisnummer 10. De slagerij van een familie Groen? Op de achterzijde de adressering: Aan de wed. J. Groen, Kerkweg, Venhuizen, en de afzender: R. Groen.

Datering: ca. 1935    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 4 juli 2008


 Reacties op Zoekplaatje 855 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Balthasar Floriszstraat 10 hs, Amsterdam

Dennis de Waart (Heemskerk): Onlangs eindelijk even tijd gehad om op het Stadsarchief Amsterdam naar dit zoekplaatje verder te speuren. In de algemeen adresboeken der stad Amsterdam uit de dertiger en veertiger jaren geen spoor gevonden van een slager Groen op huisnummer 10. Spitten in het bevolkingsregister leverde wel het gewenste resultaat. We komen hier Reindert Groen tegen, geboren in 1884 te, hoe kan het ook anders, Venhuizen. Deze slager vestigde zich op 3 februari 1933 op het adres Balthasar Floriszstraat 10 HS op de hoek van de Pieter Baststraat in Amsterdam Oud Zuid. Voor opname in adresboeken diende een betaling gedaan te worden. Reindert vond dit blijkbaar niet nodig, net zoals hij de vermelding van zijn naam op de etalage achterwege liet. Op dit adres geven de adresboeken de vermelding: Naamlooze Vennootschap Winkel Exploitatiemaatschappij R. Boven. Deze N.V. had natuurlijk meer winkels in exploitatie. Reindert vond dit blijkbaar voldoende. In ieder geval kun je op deze manier lang zoeken in de adresboeken. In de beeldbank Amsterdam staat onder fotonummer 010122008069 met als titel: Balthasar Floriszstraat 4 t/m 10 een opname van de winkel uit het jaar 2000. Alleen de twee aparte ramen op de begane grond van het eerste pand in de Pieter Baststraat links zijn sinds het zoekplaatje geschoten werd vervangen door een groot winkelruit. Verder komt alles exact overeen. Mijn eerste idee vreemd genoeg was bij dit zoekplaatje niet direct Amsterdam. De anonieme slagerij op huisnummer 10 heeft nu weer zijn plekje teruggekregen en de knecht kan weldra, gerust doordat het zoekplaatje nu is thuisgebracht, weer op de fiets springen voor de nieuwste bestelling.
Zaterdag 9-8-2008 17:27:12victor drijver (Randwijk): Als ik het plaatje vergroot lijkt het meer een poelier/worstenmakerij/kruidenier dan een slagerij. Het lijkt namelijk of er binnen gevogelte hangt.
Dinsdag 29-7-2008 17:20:32Theo van Gijlswijk (De Zilk): Zeker niet het pand Vughterstraat 109 wat Marijke bedoeld. Zie hiervoor de foto's op bijgaande link. Het even huisnr. op het ZP valt ook niet te rijmen met het oneven hoge huisnr. van de Vughterstraat.
Website: http://www.bastionoranje.nl/index.php?pagina=nieuws&categorie=272&artikel=73
Maandag 28-7-2008 22:12:22Rien Roodzant (Uitgeest): ik heb even gekeken op beeldbank Noord-Brabant, vishandel van Dartel is op nr.109.Maar inderdaad lijkt het z.p. er wel op maar behalve het nummer zijn er toch verschillen.
Maandag 28-7-2008 21:55:45Marijke (rosmalen): Ik ben geboren in Den Bosch in de vughterstraat maar deze winkel lijkt verdacht veel op Vishandel van Dartel in de vughterstraat nummer weet ik niet zo gauw met de hoek van de berenwoutstraat Kan dat mischien?
Maandag 28-7-2008 12:46:43Dennis de Waart (Heemskerk): Dat het een slager Groen betreft is een aanname, ( zie vraagteken ), want nergens staat de naam van de winkelier op de gevel of winkelruit vermeld. Ook het doorspitten van adresboeken van Amsterdam uit de dertiger jaren op alle slagers op huisnummer 10 leverde geen match op. Een R. Groen op huisnummer 10 was al helemaal niet te vinden. Binnenkort zal ik in het stadsarchief nog wat verder puzzelen, wie weet heeft dat resultaat. Een mens kan immers niet alles thuis hebben liggen. :-)
Vrijdag 11-7-2008 00:05:57Martin Snuverink (Voorburg): Jan Dekker's idee is ook het mijne: Amsterdam. In de gezinskaarten van Amsterdam komt 16 maal R. Groen voor. Een ruime keuze dus, maar er is enige inspanning nodig om resultaat te krijgen.
Donderdag 10-7-2008 22:51:27Jan Dekker (Haarlem): In het linker winkelraam is te zien dat de huizen aan de overkant in die straat tenminste drie volledige bouwlagen hebben. Zoeken dus in de 19e eeuwse gordel van de grote steden. Mijn gevoel zegt dat het Amsterdam zal blijken te zijn.
Dinsdag 8-7-2008 13:53:13  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):