Inzender: Dennis de Waart 

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van straat in grote stad. Het tweede pand van links heeft huisnummer 27 op de deurpost geschilderd staan en een reclamebord voor Zebra kachelglans aan de gevel. Links opvallende verlaging in het trottoir naar soort souterrain. Het pand uiterst rechts is een hoekpand gezien de halfrond eindigende topgevel rechtsboven. Heeft erg veel weg van Amsterdam of Rotterdam, maar kon daar niet eenvoudig gevonden worden.

Datering: ca. 1910    Formaat: 14 x 9 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 7 juni 2008


 Reacties op Zoekplaatje 853 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Rusland in Amsterdam

Martin Snuverink (Voorburg): Nabeschouwing. Omdat Dennis als verzamelaar van A’dam dit beeld daar niet kon thuisbrengen, ben ik ook eerst in Rotterdam gaan zoeken. Na het doorbladeren van diverse fotoboeken en het bestuderen van vooroorlogse binnenstadsplattegronden kwam ik tot de conclusie dat het niet R’dam is. Ten eerste omdat het straatbeeld Amsterdams aandeed - waarom precies kan ik niet onder woorden brengen - , ten tweede omdat huizen van voor 1850 in R’dam merendeels twee ramen breed waren en ik drie huizen naast elkaar van drie ramen breed niet heb gevonden, en ten derde, omdat ik op plattegronden met perceelindelingen geen passende plek heb gevonden. Het huisnummer en de vermeende lantaarnpaal speelden toen nog niet. Dat ik iets anders voor een lantaarnpaal heb aangezien, heeft eigenlijk geen rol van betekenis gespeeld.
In Amsterdam heb ik gezocht volgens de gegeven analyse: ten oosten van de Dam, de “Oude Zijds” dus. Dit gebied is niet zo groot en vrij goed bewaar gebleven. Op maps.google.nl had ik dan ook al gauw het Rusland als kandidaat gevonden. Toen was het alleen nog zoeken naar bewijsmateriaal.
Zaterdag 21-6-2008 10:49:13Dennis de Waart (Heemskerk): Martin, zeer knap gevonden, mijn complimenten. Bij ontstentenis van zichtbare hijsbalken ben ik er bij voorbaat vanuit gegaan dat we met de Maasstad te maken hadden. Het Rusland is nou niet gezegd een plaats waar je meteen op zou komen.Op de beeldbank Amsterdam staat onder fotonummer 5221BT910474 een mooie bouwtekening van de onderpui van nummer 27, die blijkbaaar in 1891 geplaatst is. Afgezien van het feit dat het huisnummer 27 op de pui is geschilderd vraag ik me wel af waar jij een lantaarnpaal op het zoekplaatje ontwaarde. De streep onder het zonnescherm van nummer 29 is het been van een man met fiets aan zijn hand, maar ik kan me voorstellen dat je daar een lantaarnpaal in ziet als je het origineel niet kunt bekijken en het vanaf een scan moet doen.
Vrijdag 20-6-2008 21:52:47Martin Snuverink (Voorburg): Met de uitgangspunten van mijn vorige reactie heb ik de plek gevonden. Het is het Rusland, Amsterdam. Het hoekpand rechts staat op de hoek Rusland-Kloveniersburgwal.
De fraaiste bewijsfoto is te vinden op de link, foto nummer 010009000868.

Website: http://beeldbank.amsterdam.nl/
Vrijdag 20-6-2008 00:53:52Martin Snuverink (Voorburg): Gezien de bouwhoogte kan dit alleen maar in de binnenstad van Amsterdam of Rotterdam zijn. Er zijn veel meer argumenten voor A’dam dan R’dam. Ik zal die redenen nu niet opsommen, maar het meest saillant zijn de lantaarnpaal en dat het huisnummerbordje met 27 niet ovaal is, terwijl R’dam in 1910 ovale bordjes had.
Het lijkt of de straat later verhoogd is: de dame lijkt met haar voeten beneden het maaiveld te staan. Zulke straatverhogingen heb ik in het drassige A’dam wel eens gezien, maar ik weet niet meer waar.
Als het huisnummer 27 is, moeten we de linkerzijde van de straat zien en telt de nummering naar rechts op. De gefotografeerde gevelwand is de zonnige zijde. Dan zou dit niet ten westen van de Dam moeten zijn. Het hoekpand rechts is hoog en heeft een klokgevel. Voorgevels staan doorgaans aan een belangrijkere straat dan zijgevels. Die voorgevel kan natuurlijk heel goed aan een gracht staan.
De straat zelf is niet bepaald smal, maar wel te smal voor bomen. Geen tramsporen. Ook in Amsterdam is wel eens wat afgebroken.
Vrijdag 20-6-2008 00:33:21Leo R. (Utrecht): Voor wat het waard is, volgens het telefoonboek van 1915 was Zebra Kachelglans gevestigd in Rotterdam (in villapark Bergweg)
Website: http://de-wit.net/bronnen/tel1915/pag/627.htm
Zaterdag 7-6-2008 13:53:16  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):