Inzender: Haags Gemeentearchief 

Gegevens: Foto eerder als Haags Zoekplaatje 46 voorgelegd aan de bezoekers van de website van het Haags Gemeentearchief

Deze foto werd aangetroffen in een album met foto's van de PTT in Den Haag. Of het ook een Haags gebouw is, zal moeten blijken. De groep, die slechts één (jonge)dame telt, poseert waarschijnlijk op een binnenplaats. Boven de ingang prijkt een bijbels aandoende afbeelding. De reliëfs op de pilaren stellen voor een schip op zee en figuren die iets dragen. Dit lijkt erg op het beeldhouwwerk van H.A. van der Eynde aan het pand Spui 3 in Den Haag. Het pand heeft een souterrain. De linker deur staat open; in de rechter deur zit een glas in loodraampje.
De volgende locaties zijn genoemd en met redelijke zekerheid afgewezen:
- gebouw hoofdbestuur PTT aan de Kortenaerkade, Den Haag
- Korte Vijverberg 2, Den Haag
- Telefoondienst, Herengracht 295, Amsterdam

Wilt u de reacties op Haags Zoekplaatje 46 lezen, klik dan hier.

Datering: ca. 1935   Formaat: 12 x 17 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 13 mei 2008


 Reacties op Zoekplaatje 836 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

2e Openbare Handelsschool aan de Jozef Israëlskade in Amsterdam

Martin Snuverink (Voorburg): Dit prachtige scholencomplex heet nu Berlage Lyceum en bestaat uit twee (bijna) identieke gebouwcomplexen aan weerszijden van de Pieter Lodwijk Takstraat. Beide complexen hebben een cour waar vrijwel identieke ingangspartijen zijn. De ingangspartij van het zoekplaatje is die van het oostelijke deel. Helaas zijn de beeldhouwwerken door erosie flink aangetast.
Donderdag 12-6-2008 08:12:54Theo van Gijlswijk (De Zilk): Na plaatsen van het vorige bericht zie ik dat bij gebruik van de link de door mij bedoelde foto staat op resultaatpagina 4, bovenaan 1966- 1967 klas 5.
Zondag 8-6-2008 01:14:33


Detail van de door Theo van Gijlswijk op Schoolbank gevonden foto - red.Theo van Gijlswijk (De Zilk): Op http://www.schoolbank.nl/ zoeken bij 2e OHS in Amsterdam staan 84 klassenfoto's. Enkel daarvan zijn ook genomen bij de ingang van dit Zoekplaatje. De meest overtuigende staat bij Klassenfoto's op resultaatpagina 3 de onderste foto 1966-1967 klas 5. Via de link hieronder komt u direct op die pagina.
Website: http://www.schoolbank.nl/school_photo.html?_a=list&sid=11360&pn=4&ps=25
Zondag 8-6-2008 01:10:19Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief) (): Bedankt Dik Kralt voor het oplossen van dit erg moeilijke zoekplaatje! Het kan inderdaad niet anders of dit is de achterzijde van de 2e Openbare Handelsschool. Vreemd genoeg is er geen beeldmateriaal van te vinden, terwijl het beeldhouwwerk aan de voorkant van dit gebouw wel is gedocumenteerd op www.kunstwacht.nl. Wie maakt een foto van de huidige toestand?
Zaterdag 7-6-2008 23:08:01d.kralt (meppel): In 1923 bouwde architect A.J. Westerman de 4e HBS en de 2e Openbare Handelsschool aan de Jozef Israëlskade te Amsterdam. Op foto 010012000749 van de Beeldbank Amsterdam is de ingang van de HBS te zien vanaf de Pieter Lodewijk Takstraat, die exact overeenkomst met het Zptje, alleen het relief klopt niet. Dat brengt mij tot de conclusie dat dit de ingang, aan de P.L.Takstraat, is van de Handelsschool

Website: http://beeldbank.amsterdam.nl/
Zaterdag 7-6-2008 19:32:12Haags Gemeentearchief (): Dit is niet het oude gebouw van de Telefoondienst in de Marnixstraat, dat gebombardeerd is in 1943, en ook niet de opvolger uit 1954. De ramen lijken wel enigszins maar daar houdt het helaas mee op.
Woensdag 28-5-2008 11:56:52Peter Heuseveldt (Helmond): Zomaar een ideetje dat ineens bij me opkwam: zou dit het PTT-gebouw (voormalige Plaatselijke Telefoondienst Den Haag) aan de Marnixstraat in Den Haag kunnen zijn? Ik weet dat daar vroeger o.m. ook opleidingen werden gegeven én de PTT had diverse sportclubs daar. Ik kan nergens foto's van dat gebouw vinden om mijn gok te staven, maar zelf ben ik vroeger wel eens in dat gebouw geweest en met name de raampartijen van het zoekplaatje komen wel bekend voor.
Woensdag 28-5-2008 11:34:23Martin Snuverink (Voorburg): Als we de relatie met PTT aanhouden en aannemen dat dit studenten of cursisten met staf zijn, dan kun je denken aan een opleidingscentrum van de PTT voor kaderpersoneel of het gebruik van een ander centrum. Van 1949 tot een aantal jaren terug had de PTT als opleidingscentrum het landgoed Voorlinden aan de Buurtweg in Wassenaar. Hier is het niet.
Eerder is Ockenrode in Loosduinen PTT-opleidingscentrum geweest. Ook daarbij kan ik me niets voorstellen. Zo'n opleidingscentrum kan overal buiten Den Haag hebben gestaan.
Vrijdag 23-5-2008 16:51:54Peter Heuseveldt (Helmond): Een groep studenten van een typisch "mannelijke" studierichting met één van de eerste incidentele vrouwelijke studenten in de groep zou kunnen. De oudere heer zou dan een professor/mentor kunnen zijn. De enige twijfel die ik hierbij heb is dat een aantal van de (jongere) jongens een korte broek dragen: het dragen van een korte broek als dagelijks tenue was onder studenten niet erg gebruikelijk. Ik zou dan eerder nog denken aan een eindexamenklas van een HBS of Gym, maar inderdaad lijken sommigen daar te oud voor.

Wat die matten betreft: die hoeven niet persé iets met de groep te maken te hebben. Het zijn inderdaad ouderwetse sportmatten, maar het kan best zijn dat die toevallig in het gebouw (schoolgebouw, verenigingsgebouw) voorhanden waren en dat men die puur even voor de foto heeft geleend.
Vrijdag 23-5-2008 10:54:28Gerard Nachbar (Almere): Bij nader inzien zijn de koppen te oud voor een gymnasium, hoewel die twee kokosmatten (?) met elk twee lussen en daarop twee yogamannen weer oude associaties met een gymlokaal opwekken.

De onderhavige man-vrouwverhouding wijst wellicht op een groep techniekstudenten, bijvoorbeeld elektrotechniekstudenten (PTT!) op de Technische Hogeschool in Delft?

Woensdag 21-5-2008 21:11:47Gerard Nachbar (Almere): Bovenaan op de pilaren aan weerszijden van de ingang bevindt zich zo te zien een soort beeldhouwwerk. Ik associeer dat met de oude Grieken, Romeinen et cetera.

Kortom: hebben we hier soms te maken met een klas uit een Gymnasium? De diverse gymnasia in Den Haag liggen het meest voor de hand. Wellicht een verdwenen school die aan de Atlantikwall is opgeofferd?

Het gebouw is onderkelderd, maar ik geloof niet dat het een Oostenrijks schoolgebouw is ;-).
Woensdag 21-5-2008 20:50:42Peter Heuseveldt (Helmond): Er staat slechts één meisje op de foto. Dat elimineert voor mij de mogelijkheid dat dit een ploeg kantoorpersoneel is. Immers, dan zouden er meer dames op de foto moeten staan (typistes, telefonistes, secretaresses, enz. - zeker destijds vrouwenfuncties). Een sportvereniging? Zou kunnen, maar dan is dat ene meisjes nog steeds vreemd. Gemengd sporten kwam in die tijd niet voor. Laat staan één meisje in een club die verder uit heren bestaat. Ik denk daarom meer in de richting van een ander soort vereniging (ik noem maar wat willekeurigs): jongemannenkoor (met de dame als begeleidend pianiste, de oudere heer de dirigent), of ander soort jongemannenvereniging, waarbij de oudere heer wellicht de oprichter/voorzitter is en het meisje zijn dochter, of de kantinebeheerster?

Zo maar wat ideeën, het helpt niet zozeer voor de locatie, maar misschien openen ze wat mogelijkheden.
Woensdag 21-5-2008 17:35:58  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):