Inzender: Haags Gemeentearchief 

Gegevens: Foto eerder als Haags Zoekplaatje 45 voorgelegd aan de bezoekers van de website van het Haags Gemeentearchief

Fabriekshal. Op de machines op de voorgrond staat 'VDF'. Linksboven zijn borden te zien met '42', '300 kg' en 'Figee'. Achterop staat gestempeld: 'Gezien voor auteursrechten. Datum: 24 juni 1947. Nederlandsche Publiciteits Onderneming'. Een ander stempel is van de Gemeentesecretarie van 's-Gravenhage, Afdeling Publiciteit. Daarom is deze foto in maart 2007 als Haags Zoekplaatje 45 geplaatst. De enige locatie in de regio Den Haag die lange tijd kansrijk was, de firma Enkes aan de Westvlietweg in Voorburg, bleek het uiteindelijk ondanks treffende overeenkomsten niet te zijn. Andere suggesties die geen stand hielden:
- Van Heijst, Leeghwaterplein, Den Haag
- Escher, 2e Van der Kunstraat, Den Haag
- Vredestein, Loosduinen
- Bierens in Tilburg
Ook is geopperd de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (de 'Timmerfabriek') maar daarvoor werd geen bewijs aangevoerd.

Wilt u de reacties op Haags Zoekplaatje 45 lezen, klik dan hier.

Datering: 1947 of toch van later datum?   Formaat: 17 x 24 cm   Extra beelden: vergroting  detail

Geplaatst: 13 mei 2008


 Reacties op Zoekplaatje 835 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Centrale Leerschool van Werkspoor Amsterdam

Wim de Koning Gans (): Maaike, de foto bij het Stadsarchief is dezelfde foto. Het Haags Gemeentearchief heeft die namelijk overgedragen aan de collega's in Amsterdam. Leuk om te zien dat de foto nu in de beeldbank staat.
Maandag 7-5-2012 18:27:59



Maaike (Amsterdam): Deze foto is inderdaad het Interieur van de Centrale Leerschool van Werkspoor Amsterdam, Oostenburgermiddenstraat 62.

Zie de Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam

http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/detail?q_searchfield=B00000029464%20

Website: http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/d [...]
Maandag 7-5-2012 17:29:24



Bertus Leibbrand (Amsterdam): 100 procent zeker het is de centrale leerschool
bij Werkspoor Amsterdam Ik heb er van 1955-1958
opgezeten Bij leermeester Hermans het vak Frezen
geleerd.Daarna op de Gereedschap tekenkamer.
Zondag 9-10-2011 15:47:21



Gasman (): Het is de COW van Werkspoor amsterdam, heb hier de opleiding draaien en frezen gedaan bij mijnheer Zomerdijk(draaien), en de heer Wink(frezen), en later nog bij Mijnheer Pet.
Allen waren supervakmensen die goed hun kennis overbrachten.
Vrijdag 9-4-2010 21:12:55



Martin Snuverink (Voorburg): Proficiat, Rien!
Het aantal Haagse zoekplaatjes dat niet Haags is groeit gestaag.
Dinsdag 30-12-2008 14:05:37



Rien Solcer (Waddinxveen): Dit is inderdaad werkspoor bedrijfsschool Amsterdam.
Zie bewijsfoto, hierop is de linkergedeelte van de hal tezien.
letop de achterzijde van de hal t.h.v. de loopkat, deze is indentiek aan de foto.
Website: http://www.plaatjesupload.nl/bekijken/1164270.html
Maandag 29-12-2008 15:38:28



H de Haas. (Den Haag.): Toch weer leuk dat de term Werkspoor valt. In principe zou dit dus heel goed kunnen, wij zijn eens met school in de CWP in Haarlem geweest en daar stonden ook deze banken. Met de CWP haarlem zie ik geen overeenkomsten met wat ik mij er van herinner. Dat is ook niet zo vreemd, het is meer dan 50 jaar geleden.
Vrijdag 12-12-2008 03:02:39



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Gerard van Gelswijck zou best eens gelijk kunnen hebben: Werkspoor Amsterdam Bedrijfsschool. Op de laatste van de 67 foto's die je vindt op de Amsterdamse Beeldbank zoeken op Werkspoor Amsterdam, zie je dezelfde tegeltjes-dakplaten boven de jonge student-arbeiders als op het ZP. Ik zeg niet dat die constructie niet elders is toegepast, maar het is in elk geval een heel goed aanknopingspunt. Zijn er nog meer interieurfoto's van de bedrijfsschool te vinden, dan ligt het bewijs voor het oprapen!
Donderdag 4-12-2008 21:36:43



Gerard van Gelswijck (Huizen): Dit is de Centrale Leerschool van Werkspoor in Amsterdam. In het Werkspoormuseum bewaart men een fotoalbum met foto's gemaakt tijdens het bezoek van keizer Haile Selassie in 1954 en een album met foto's gemaakt in 1950. In beide albums bevinden zich foto's gemaakt in de CLS en op een daarvan kan ik mezelf nog ontwaren. Gerard van Ge.
Woensdag 3-12-2008 20:49:26



Martin Snuverink (Voorburg): Nee, de Enkes-fabriek heeft gestaan naast waar nu Sligro (ex-Starlift) staat, namelijk op de strook tussen de ingang van Sligro en het helaas nog steeds afgesloten Nootdorpsepad. Deze strook ligt nu voor een deel braak en is voor een deel bezet door een magazijngebouw.
Vrijdag 12-9-2008 08:27:22



M.V. Wesstein (Den Haag): Ik ben niet zo bekend met de geschiedenis van (middel)zware industrie in de Haagse regio, maar begrijp ik goed dat de gebouwen van Enkes zijn overgegaan naar Starlift en nu een Sligro groothandel herbergen? Als tramhobbyist is me bekend dat er jarenlang een NZH tram is gerestaureerd in het gebouw naast de A12, wat indertijd van Starlift was. Gezien de haardracht en kleding vermoed ik het ZP idd eind jaren 50. De fa Spoorijzer te Delft maakte in die periode op bescheiden schaal spoorwegmaterieel en toebehoren, maar ik betwijfel of deze fabriek is wat gezocht wordt.
Donderdag 11-9-2008 16:29:53



victor drijver (Randwijk): Als ik naar de detailvergroting kijk dan zie ik daar een piliaar staan met een bekroning die eind 18e eeuw niet misstaan had in een moderne fabriek. Ik zie echter ook een moderne fabriekshal, kortom het is een redelijk oud bedrijf dat rond de jaren 30 vernieuwd heeft. Lijkt mij.
Dinsdag 29-7-2008 17:31:49



H de Haas. (Den Haag.): Van Straaten als liftenfabriek en van Sraaten motorrevisie waren door mij al eerder naar voren gebracht. Daarop zijn verder geen reacties gekomen die dat kunnen bevestigen.
Deze foto had ik ook op de site van de HTM gezet met de vraag of iemand dat kon herkennen, omdat van Straaten veel revisiewerk deed o.a. ook voor de HTM.
Hierop zijn ook geen reacties gekomen en door het ontbreken van producten, materialen of half fabrikaten is het uiterst moeilijk een richting te vinden in de oplossing van het ZP.
Woensdag 9-7-2008 21:43:38



Giel van Hooff (Helmond): In het Productenboek van de VMI (Ver. Metaalindustrie, voorloper FME) uit 1953 zijn een 30tal fabrikanten van tandwielen vermeld. Niet Bierens en Enkes trouwens (=geen lid). Veel bedrijven die voor hun hoofdproduct (kranen, productiemachines) tandwielen nodig hadden, maakten deze toen (deels) zelf. Er waren wel enkele gespecialiseerde bedrijven, zoals Rademakers te Rotterdam. Daarvan zijn geen beelden van het interieur bewaard in het GAR. De enige ill. die ik daarvan ken (uit een publicatie jaren vijftig) lijkt niet op dit zoekplaatje. Voor Den Haag vermeldt het productenboek Duintjer (zal dit niet zijn gezien hun leveringsprogramma, vnl. klein werk) en de Gebrs. van Straaten, die naast motorenrevisie tandwielen als specialiteit opgeven.
Woensdag 9-7-2008 09:30:34



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Victor doet dezelfde suggestie als Hans de Haas op de site van het HGA op 24-4-2007. Hierop is toen niemand ingegaan, wellicht omdat hij het had over Werkspoor Leidschendam? Hans bedoelt de Voormalige Lijnwerkplaats te Leidschendam van de NS, thans NedTrain. Van de oude gebouwen is thans niet veel meer over.
De plattegrond in het boek over de ZHESM van J.F.Smit laat ter plaatse (toen Stompwijk genoemd!) een onderhoudsbedrijf zien: een lakkerij, een wikkelerij, een draaierij, een stelplaats/bankwerkerij en een smederij, elk van bescheiden omvang; het was immers geen productiebedrijf. De werkplaatsen kennen allen in gewapend beton breedte-traveeën van zo'n 5 meter; de lengte-traveeën waren zo'n 5,5 meter. De grootste werkplaats, de stelplaats/bankwerkerij, was slechts resp. 3 bij 3 traveeën, wat neerkomt op zo'n 15 bij 16 meter. De dakconstructie wijkt af van het ZP. De grote modernisering en vergroting van de lijnwerkplaats kwam na enkele eerdere wat bescheiden aanpassingen, pas eind jaren 60 tot stand.
Ook het voormalige ketelhuis, een groot, hoog gebouw in gewapend beton met boogvensters, dat later bij de werkplaats werd getrokken, kan het niet zijn.
Het ZP geeft een productiebedrijf weer en geen onderhoudsbedrijf. Zoveel draaibanken zijn in geen enkele spoorwegonderhoudswerkplaats aanwezig geweest. Kortom: niet in Leidschendam.
Zondag 22-6-2008 11:25:28



victor (randwijk): zou dit een gedeelte van de lijnwerkplaats te Leidschendam kunnen zijn?
Donderdag 19-6-2008 23:21:05



Martin Snuverink (Voorburg): Als Rob Evers de moeite had genomen de eerdere reacties op Haags Zoekplaatje 45 te bekijken, had hij gezien dat Siemens al aan de orde is geweest en dat het daar niet is. Lieve mensen, om herhalingen te voorkomen, als u een idee hebt, kijk even of dat idee al de revue is gepasseerd.
Zondag 1-6-2008 18:08:12



Rob Evers (Voorburg): Waarschijnlijk is deze foto van mijn oude werkgever Siemens. De foto zou dan gemaakt moeten zijn op de vestiging Zonweg in Den Haag.
Zondag 1-6-2008 15:09:31



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):