Inzender: Haags Gemeentearchief 

Gegevens: Deze foto is afkomstig van de kaartenkamer van de toenmalige Technische Universiteit Delft en waarschijnlijk gebruikt bij een studentenproject. De studenten moesten dan bijvoorbeeld een wijkje ontwerpen op een bepaalde locatie en gebruikten daarbij beeldmateriaal. Zuid-Holland?

Datering: 1960 ?   Formaat: 18 x 24 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 april 2008


 Reacties op Zoekplaatje 820 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Voorschoten

Redactie (): De opmerkingen van Martin onderschrijf ik van harte. Het moet hier geen historische babbelbox worden waarbij een willekeurige foto aanleiding wordt om herinneringen op te halen.
Woensdag 23-10-2013 18:26:46



G.H.Woortman (Oosterhout nb.): Heer Snuverink, wilt u nu mensen verbieden een aanvullend commentaar te geven? Dat gaat wel erg ver.
Woensdag 23-10-2013 16:54:33



Martin Snuverink (Voorburg): Nu begrijp ik er niets meer van. Dit plaatje was toch al ruim 5 jaar geleden opgelost en nu gaat iemand een heel andere en onjuiste oplossing inzenden. Vervolgens reageert weer een ander met volstrekt irrelevant commentaar.
Heren, wilt u eerst een beetje nadenken teneinde geen verwarring te zaaien?
Woensdag 23-10-2013 13:52:10



G.H.Woortman (Oosterhout nb.): Deze tram slingerde zich indertijd door erg nauwe straten in Noordwijk en Noordwijkerhout.Kwam onverwachts op je af indien je daar in de auto reed.Herinner mij dat op een punt aan een leiding boven de weg een soort klepel hing die belde en heen en weer bewoog.Reed ook soms aan de verkeerde kant van de weg.Ook ging deze tram naar Haarlem.Ook reed er een blauwe tram langs de weg Haarlem-Halfweg-Amsterdam naar Amsterdam.
Woensdag 23-10-2013 11:06:28



Peter mulder (Den haag): Het traject tussen Rijnsburg en oegstgeest, waarover de trams reden van leiden naar noordwijk en van leiden naar katwijk
Woensdag 23-10-2013 00:44:54



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Excuses, Dik, ik heb allerminst de bedoeling gehad om je te betuttelen; ik heb alleen jouw oplossing willen verduidelijken en bevestigen, temeer daar deze werd betwijfeld. De bewijsfoto was immers niet voor ieder toegankelijk en (bijna alleen) op spoorgebied ben ik wel vaker van de partij zoals je weet. Aan jou terecht de eer!
Donderdag 3-4-2008 18:51:08



d.kralt (meppel): Normaliter reageer ik zelden op commentaar van anderen op door mij opgeloste zoekplaatjes. Deze keer maak ik hierop een uitzondering. Op een of andere manier staan er in de commentaren dingen die ik niet gezegd heb of die door anderen niet goed gelezen zijn. Ieder mag uit de vorige zin de keus maken die hem het beste uitkomt.
1. Ik heb niet gezegd dat de foto bij de Gouden Leeuw gemaakt is, maar Martin geadviseerd om eens naar wat oudere foto’s van de Gouden Leeuw te kijken, omdat daar de lantaarnpaal op voorkomt die ook op het zoekplaatje staat.
2. Ik vind het overdreven om na een “bewijsfoto” uit bijna dezelfde hoek, nog specifieker te zijn over de aanduiding van de plek. (Of moeten de huisnummers er ook nog bij?)
In het midden van de foto is een typisch wachthuisje van de BT te zien van, inderdaad, de halte Papelaan. Ik heb het traject Voorburg Oosteinde/Rijnsburg Splitsing in mijn jeugd enige horderden malen met de tram gereden, zodat ik nu nog de reclameteksten van café de De Knip uit mijn hoofd ken. Hoewel deze informatie wellicht interessant is, acht ik die niet relevant voor de oplossing.

Donderdag 3-4-2008 01:04:53



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Omdat de foto dichterbij de Papelaan genomen is, achtte ik die locatiebeschrijving gisteren ook preciezer dan de Gouden Leeuw, zoals Dik die vermeldde. De Gouden Leeuw was immers de volgende halte naar Voorburg, zo'n 700 meter zuidelijker dan de Papelaan. De fotograaf bevond zich 200 m van de Papelaan.

Woensdag 2-4-2008 15:13:12



Haags Gemeentearchief (): De foto op pagina 115 van het boek 'Blauwe Tramlijnen in kleur' is inderdaad ongeveer op hetzelfde punt gemaakt. In het boek wordt de locatie overigens specifieker omschreven dan alleen 'Veurseweg' (de tram was net uit het dorp Voorschoten vertrokken en op weg naar Den Haag). De foto is er één uit een serie. Op enkele foto's staat een kerk en dat blijkt de hervormde kerk van Voorschoten. Dank aan D. Kralt!
Woensdag 2-4-2008 11:29:24



Martin Snuverink (Voorburg): Ik heb de situatie nogmaals bekeken en constateer dat het huis met mansardedak achter de bovenleidingspaal het pand op de hoek van de Veurseweg (Voorschoten) met de Papelaan is, waarin nu de supermarkt van Hoogvliet is gevestigd. Het huis met piramidedak en schoorsteen op de top staat op de andere hoek met de Papelaan. Het 2-onder-1-kap-pand achter de vrachtwagen staat tussen de Woelwijklaan en het Laantje van Eggink. De meeste oudere bebouwing is verdwenen of vervangen. Dit alles is goed te zien op maps.google.nl en funda.nl (als funda werkt).
Dik had dus gelijk, al was de aanduiding vrij ruim, want de Veurseweg is 3 km lang.

Woensdag 2-4-2008 00:23:24



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Dit is wel degelijk de Veurseweg te Voorschoten Zuid. In de verte rechts is (bij de extra enkele masten) het overloopwissel te zien waar de tussendienst Leiden - Voorschoten Zuid keerde en terugging naar Leiden. Links bij het hoge gebouw is de Papelaan naar Wassenaar. Juist links voorbij dat gebouw was vroeger een stoomtramremise van de stoomtram die over de Papelaan naar Wassenaar reed (voorloper Blauwe Tram).
De bovenleidingmasten ten noorden van Leiden waren overwegend als vakwerkmast uitgevoerd; die ten zuiden van Leiden naar Scheveningen waren vrijwel uitsluitend van beton. Later waren er ook wel betonnen masten ten noorden van Leiden maar hier paste men de modernere potisolatoren toe. Ten zuiden van Leiden gebruikte men de op het ZP zichtbare oudere dubbele beugel-isolatoren bovenop de uithouders.
De lijn ten noorden van Leiden kende weliswaar later kortere stukken dubbelspoor; ten zuiden van Leiden was er op een enkel stukje strengelspoor na uitsluitend dubbelspoor op vrije baan.
Het laatste bewijs wordt gevormd door het vooruitstekende pandje links, als derde pand van de hoek met de Papelaan. Dat staat exact zo op de tekening van Dick van der Spek, onze NZH tekenaar. En Dik Kralt geeft de juiste foto in het Albersboek aan. Rechts is hier geen bebouwing, de fotograaf van het ZP staat bij het enige pandje aan deze zijde over 350 m.
Dinsdag 1-4-2008 23:37:06



d.kralt (meppel): Martin, ik heb eerder genoemd boek er nog maar eens bijgepakt. Zelfs de lantaarnpaal klopt. Mocht je het niet geloven zoek dan maar eens een oudere foto van de "Gouden Leeuw" op dan zul je zien dat het klopt.
Dinsdag 1-4-2008 23:16:10



Martin Snuverink (Voorburg): Dit is zeer zeker de baan van de fantastische blauwe tram. Dit ben ik volledig eens met Dik Kralt. Maar het is niet de Veurseweg in Voorschoten, want daar waren andere lichtmasten (met boog). Zie http://members.lycos.nl/gstolk/blauwetram.html.
Waar het misschien wel zou kunnen zijn is tussen Voorschoten en Leiden, dus aan de Leidseweg, de noordkant van het dorp. Daar stonden zulke lichtmasten. Maar ik heb er weinig vertrouwen in. Dit kan even goed aan de andere kant van Leiden zijn: tussen Leiden, Noordwijk en Haarlem (tot 1958).
Wordt vervolgd.
Dinsdag 1-4-2008 22:57:51



d.kralt (meppel): Veurseweg te Voorschoten. Op blz. 115 van het boek Blauwe Tramlijnen in Kleur (L.J.P. Albers) staat een foto van af ongeveer hetzelfde punt genomen.
Dinsdag 1-4-2008 18:45:24



d.kralt (meppel): Ongetwijfeld de Blauwe Tram,ergens tussen Leidschendam en Voorschoten.
Dinsdag 1-4-2008 18:41:36



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):