Zoekplaatje 807 

Inzender: Hessel de Greeuw 

Gegevens: Boerderij waarschijnlijk uit de omgeving van Gouda, omdat aan de zijkant van de foto staat Atelier de Kruijs Fluwelensingel 75 Gouda. Het is een boerderij die bereikbaar is via een brug. Achter de boerderij staat dwars een schuur of een klein huisje. En daarachter staat een mogelijk 6 kantige hooiberg. Verder heeft de boerderij mooie versierde daklijsten en een mooi versierde schoorsteen. Aan de rechterkant van het oprijpad staat een pand waar zich een paar dubbele deuren in bevinden. Aan de onderkant is het hout en bovenin lijkt er wel glas te zitten.

Datering: 1920 ?   Formaat: 10,5 x 14,5 cm    Extra beelden:   Extra beelden: foto in nieuw venster

Geplaatst: 1 maart 2008


 Reacties op Zoekplaatje 807 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

aster (Zuid holland): niet precies hetzelfde maar het lijkt sprekend.
zie de foto's in de groen hart vertellingen van rond Reeuwijk.
http://www.groenehartvertellingen.nl/Pagina/Fotonieuws_Groene_Hart_rond_RWK_20nov2011.htm
Maandag 21-9-2015 06:16:46Martin Snuverink (Voorburg): Wim en anderen, bedenk dat de verdwenen boerderijen Bloemendaalseweg 49/51/53 te Gouda, destijds in de gemeente Reeuwijk lagen en dat de Bloemendaalseweg eertijds Kleiweg heette. Eigenlijk was dit het verlengde van de Kleiweg binnen de vesting Gouda. Het stuk Kleiweg dat nu Ridder van Catsweg heet (tussen de Kleiwegbrug en de knik, alwaar de gemeentegrens en een tol) zal lang geleden ook wel Kleiweg hebben geheten.
Zaterdag 9-1-2010 15:39:49Redactie (Den Haag): De suggestie Bloemendaalseweg 49/51/53 in Gouda, gedaan door Martin op 30-11-2008, is nog niet verder onderzocht. Ik heb de Groene Hart Archieven gevraagd hun licht hierover te laten schijnen.
Zaterdag 9-1-2010 12:13:41Jurgen de Kramer (Nijmegen): Boerderij lijk op Ouders-Vrucht, er zijn echter duidelijke verschillen, namelijk de plaats van de voordeur, de vorm van de ramen, de vorm van de dakrand en de plaats van de schoorsteen. Ik denk dat het toch een andere boederij is.
Zaterdag 27-6-2009 09:41:20Martin Snuverink (Voorburg): Zie de link voor boerderij Ouders Vrucht en oordeel zelf.....
Website: http://www.groenehartvertellingen.nl/...
Dinsdag 13-1-2009 23:49:36grada knoop (gouda): ik denk dat dit een foto is van boerderdeij "ouders vrucht" aan de Bloemendaalse weg in gouda is
Zondag 11-1-2009 10:53:23Martin Snuverink (Voorburg): Gerard, zoals gezegd had ik de hele Bloemendaalseweg tussen Ridder van Catsweg en de A12 al afgestruind. De boerderij staat er niet of niet meer. De voorbeelden die jij aangeeft zijn het niet. De boerderij met hooiberg die jij in je 2e reactie bedoelt is Bloemendaalseweg 46, het kindercentrum De Schaapskooi.
De exacte plaats van het draaibrughoofd van de foto van mijn reactie van 30-11-2008 kan als volgt worden aangeduid.
Op het beeld van maps.live.com loopt aan deze zijde van de weg de Azaleasingel. Tussen het huizenblok evenwijdig aan de weg en het blok loodrecht erop staat een lantaarnpaal. Aan de overkant van sloot en weg staat ook een lantaarnpaal (van een ander type). Het brughoofd bevindt zich precies tussen deze lantaarnpalen. Het zicht wordt door struiken ontnomen.

Maandag 1-12-2008 23:47:16Hessel de Greeuw (Andijk): Dat perceel bij de Hugo de Vrieslaan kan volgens mij niet.
Aangezien de hooiberg aan de andere kant staat.
Als ik op de brug sta, staat de hooiberg bij de Hugo de Vriesstraat rechts en op ZP. links.
Of die moet verplaatst zijn natuurlijk.
Ik ga er van uit dat wordt bedoeld het pand op de hoek van Hugo de Vriesstraat en de Jac P. Thijsselaan
Maandag 1-12-2008 23:23:47Gerard Nachbar (Almere): Zie mijn vorige bijdrage. Circa 200 meter verderop in NW-richting, maar nog vr de Hugo de Vrieslaan een langwerpig gebouw plus hooiberg, met aan de weg- en waterzijde veel gebladerte. Lijkt op ZP. Martin, wat vind je ervan?
Maandag 1-12-2008 22:30:51Gerard Nachbar (Almere): Ga naar http://maps.live.com en ga naar Gouda. Kies Bird's Eye view. Ga vanuit de Markt globaal in NW-richting, voorbij de spoorlijn maar vr de A12. De Bloemendaalse weg loopt horizontaal door het beeld. Het groepje gebouwen links van de Azaleastraat zou zomaar met het ZP'tje te maken kunnen hebben. Misschien is het dichtst bij het water staand gebouw wel herbouwd. Dit deel was vroeger grondgebied van Waddinxveen. Op oude kaarten was er ter hoogte van de grens met Gouda een tol.
Maandag 1-12-2008 22:20:13Hessel de Greeuw (Andijk): Ik heb in de tussen liggende tijd niet veel van me laten horen omdat ik er niets aan kan toevoegen.
Maar toch wil ik mijn verwondering uitspreken voor de moeite die mensen nemen om het plaatje te kunnen plaatsen.
Na de reactie van Jurgen de Kamer ben ik heel wat tijd op Google Earth aan het kijken geweest of ik wat bekends kon vinden.
Maar ook op de Nieuwdorperweg en verdere omgeving.
Het ene moment denk je wat gevonden te hebben, maar dat het andere moment weer wordt teniet gedaan omdat er ergens iets niet klopt met de foto.

Zelf denk ik dat we (Jullie) er heel dicht bij zitten.
Ik volg eigenlijk alle zoekplaatjes met veel belangstelling hoe sommige aan hun ontknoping komen.


Zondag 30-11-2008 21:06:28Martin Snuverink (Voorburg): De reactie van Jurgen de Kramer heeft me opnieuw aan het denken gezet over de Bloemendaalseweg (destijds gem. Waddinxveen, nu Gouda), die als eerste in aanmerking kwam. Deze had ik bekeken en in mijn reactie van 2-3-2008 volstrekt onterecht verworpen door te stellen dat daar geen beweegbare erfbruggen voorkwamen. Tussen de A12 en de Ridder van Catsweg blijken aan beide zijden van de weg de erfbruggen, ophaalbruggen en draaibruggen, in het verleden echter beweegbaar te zijn geweest,. Dit maakt Bloemendaal weer zeer kansrijk.
In ieder geval staat de boerderij van het zoekplaatje er niet (meer). Jurgen zocht de boerderij aan de NO-zijde (even nummers). Maar gezien de lichtval lijkt me de ZW-zijde veel waarschijnlijker.
Op deze mooie zaterdagmorgen van gisteren ben ik met camera naar Bloemendaal getogen en heb de hele weg tweemaal afgestruind. Er bleken nog heel wat restanten van draaibrughoofden aanwezig te zijn. Op de fiets zie je die over het hoofd. Ik heb deze vergeleken met die van het zoekplaatje en ik heb er n gevonden die overeenkomt met die van het zoekplaatje. Ook andere omstandigheden zijn niet strijdig.
De bedoelde plek is inderdaad aan de ZW-zijde, ter hoogte van Azaleasingel 1, een rijtje woningen evenwijdig aan de weg, tegenover Bloemendaalseweg 52. Het huisnummer zou 49, 51 of 53 moeten zijn geweest. Op 53 woonde in 1926 P. Huisman.
Een foto van het brughoofd heb ik opgestuurd.
Alle nog aanwezige Bloemendaalse hooibergen, nog aardig wat, zijn zeshoekig, zonder uitzondering nu drieroeders. Die van het zoekplaatje is een zesroeder. Ik vermoed dat de andere hooibergen ook zesroeders zijn geweest, maar later tot een modernere drieroeder zijn omgebouwd: ze hebben nu betonnen of stalen roeden met een wiel in top. De hooibergen stonden in het Hollandse veenweidegebeid doorgaans pal achter het boerenhuis.
Groene Hart Archieven heeft een serie van 25 fotos uit 1970 dit is de tijd dat de aanleg van de wijk Bloemendaal begon - , zie http://www.groenehartarchieven.nl/detail.asp?File=sdkfoto&DocID=779991. Hiervoor is een bezoek aan het archief nodig.
Wie levert het bewijs? Wie kan zoeken op luchtfotos van vr 1970? Gerard?


Foto ingestuurd door Martin Snuverink - red.

Website: http://www.groenehartarchieven.nl/
Zondag 30-11-2008 11:20:18Jurgen de Kramer (Nijmegen): Het zou kunnen gaan om een boerderij aan de Bloemendaalseweg in Gouda. Mogelijk Bloemendaalseweg 48, waar nu creatief centrum De Werkschuit zit, check http://www.werkschuitgouda.nl/. Daar was vroeger een hooiberg achter en aan voorzijde ligt nog steeds een brug. Heb even geen goede foto's bij de hand (en woon tegenwoordig te ver weg om even langs te fietsen). Of misschien Bloemendaalseweg 34, nu Kinderboerderij De Goudse Hofsteden? Meer vergelijkbare boerderijen aan de Bloemendaalseweg.
Vrijdag 21-11-2008 14:09:23Heimen Stoffels (Almere): Hetty de Vos heeft wel degelijk gelijk. De schoorsteen staat op dakwand en niet midden op de nok.
Zondag 26-10-2008 14:32:52Martin Snuverink (Voorburg): Volgens mij staat de schoorsteen wel degelijk op de nok.
Zondag 11-5-2008 08:51:25Hetty de Vos (Rotterdam): Het raam op de verdieping heet een engelenraam. Zie de link voor meer informatie.
Ik heb er inmiddels wel al 15 gezien. Varirend van Oud-IJsselmonde, Moordrecht, Gouda en de oude weg van Gouda naar Woerden. Veel met dezelfde elementen maar toch niet hetzelfde. Typisch bij deze boerderij is ook dat de schoorsteen niet midden op de nok staat maar in de dakwand.
Dat heb ik in ieder geval nog niet eerder gezien.
Website: http://www.struinenenvorsen.nl/...
Vrijdag 9-5-2008 17:46:29Martin Snuverink (Voorburg): Het blijkt helaas niet de boerderij Middelburgseweg 16 te Reeuwijk te zijn, die ik in mijn vorige reactie opperde, al zijn er wel veel overeenkomsten. Het raam op de verdieping is exact hetzelfde.
De kans is groot dat deze bebouwing niet meer bestaat vanwege verstedelijking of vanwege vervanging door een ander huis. Men dient er scherp op te letten dat de boerderij en dus de kavels (vrijwel) loodrecht op de weg staan.
In Boskoop zijn er meer mogelijkheden, maar gezien de rijk gevulde hooiberg niet tussen de boomkwekerijen, die er in 1910 al waren. Boskoop had talloze draaibruggetjes van dit soort, vooral in Reijerskoop. Ten oosten van het Goudse Rijpad is een zoekgebied.
De meeste boerderijen van dit type hebben een symmetrische voorgevel: centraal de voordeur met aan weerszijden 2 verticale ramen. Deze boerderij heeft echter een merkwaardige voorgevel: vrnl 1 raam en een deur niet recht onder het karakteristieke etageraam; daarnaast waarschijnlijk twee ramen. Verder lijkt het of de dakhelling rechts steiler is dan links.
De boerderij is waarschijnlijk ouder dan ik aanvankelijk dacht. Het kan medio 19e eeuw zijn.
Woensdag 5-3-2008 19:32:53Hessel de Greeuw (Andijk): Heb op Google Earth de plaats gevonden die jij bedoeld.
Rechts daarvan staat een schuur met een rood dak en een rode auto op het pad.
Het lijkt er wel iets op, ook de verspringing in het dak net achter het rode autotje zou kunnen kloppen.
Alleen staat op de foto achter de boerderij nog een dwarse schuur of woning.
Nu kan die natuurlijk gesloopt zijn en de boerderij verlengd naar achteren omdat hier tussen de hooiberg en de boerderij geen plaats meer over is.
Ik denk dat je warm bent en wacht verder bericht af.
Maandag 3-3-2008 23:26:17Martin Snuverink (Voorburg): Ik heb aangenomen dat we in de buurt van Gouda moeten zoeken. Zoals eerder vermeld is de boerderij via een houten draaibrug bereikbaar.
Een goede kandidaat-plek is de buurtschap en voormalige gemeente Middelburg onder Reeuwijk: Middelburgseweg ergens tussen 8 en 14. Op qoop.nl staat een kaart die vanavond verdwijnt (snel zoeken onder 'reeuwijk middelburg') en waarvan ik een kopie heb toegestuurd. Een zelfde situatie doet zich hier voor: rechts draaibruggetjes. Hier staat een groepje boerderijen aan de oostzijde, 200 m ten zuiden van Kaagjesland, tegenover hotelboerderij Pax Tibi op nummer 11. Het meest noordelijke erf van het aaneengesloten groepje heeft achter het boerenhuis (nog steeds?) een zeskantige hooiberg staan. Op maps.google.nl komt de projectie mooi overeen met het zoekplaatje. Helaas is het nu te donker om er te gaan kijken en fotograferen, anders zou ik het doen, want ik kan helaas geen bewijs- of weerlegbeelden vinden. Wie wel?

Maandag 3-3-2008 20:40:52Martin Snuverink (Voorburg):
Volgens mij is de brug een draaibrug. Dit betekent dat de boerderij aan een destijds bevaarbare waterweg stond. Dit beperkt het zoekgebied sterk. De boerderij lijkt overigens absoluut niet op die van ZP 786. ZP786 is een boerderij in empirestijl uit de eerste helft van de 19e eeuw, terwijl deze boerderij van eind19e eeuw dateert. Toen werden zeer veel boerderijen van dit type gebouwd. Ze komen overal in Zuid-Holland voor: in het veenweidegebied, de droogmakerijen en het binnenduin. Beweegbare erfbruggen waren er in de Krimpenerwaard niet. En ook niet in Bloemendaal bij Gouda. Wel in Boskoop e.o..
Zondag 2-3-2008 17:58:34Arnold Tak (Waddinxveen): mijn goede vriend Eric Vergunst uit Schoonhoven heeft al gereageerd, maar ik doe ook graag nog een duit in het zakje. Ik woon zelf in Waddinxveen, maar als ik bij mij 'rond-tuf' zie ik heel wat boerderijen met een dergelijke versierde dakrand. Het komt op mij dan ook heel vertrouwd over. De Bloemendaalseweg lijkt me dus helemaal niet zo'n gek idee. Maar .... er is daar heel veel gesloopt toen Gouda zich in noordelijke richting uitbreidde (met o.a. de wijk Bloemendaal).
Zondag 2-3-2008 16:33:03Hessel de Greeuw (Andijk): Jammer genoeg staat er niets op de achterkant van de foto.
Het enige wat ik er nog aan toe kan voegen is dat ik hem qua opname zoveel op zoekplaatje 786 vindt lijken.
En dat was een boerderij in Hazerswoude.
En ben al diverse malen mat Google Earth aan het kijken of ik iets kan ontdekken in die straak.
Maar tot op heden zonder resultaat, maar hij kan natuurlijk allang gesloopt zijn.
Zaterdag 1-3-2008 21:21:49Erik Vergunst (Schoonhoven): Ik kan het mis hebben, maar dit plaatje geeft mij het gevoel alsof dit plaatje in de Krimpenerwaard is gemaakt. Vele plaatsen zijn dan mogelijk, zoals Stolwijk, Bergambacht. Mijn eerste ingeving is te zoeken aan Benedenkerk, Benedenheul, Schoonouwen, Koolwijkseweg, Beijersche en in Bergambacht aan de Bovenkerk, Tussenlanen, Zuidbroek. Maar helaas bestaan er van dit gebied zeer weinig oude foto's en dat wordt ter plaatse gaan kijken.
Is er op de achterzijde van de kaart iets geschreven wat verder kan helpen?
Zaterdag 1-3-2008 21:06:49vossie (rotterdam): Gezien de korte brug kan dit niet de Fluwelensingel zijn want die is veel breder. Er woonde een fotograaf Kruijs in de Korte Akkeren aan de Westerkade,(tel.boek 1915) misschien is hij later verhuist naar de Fluwelensingel? Deze boerderij lijkt me eerder aan de Bloemendaalseweg te staan.
Zaterdag 1-3-2008 17:24:34  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):