Inzender: Ruud van den Aakster 

Gegevens: De achterkant van een groot landhuis. Ik denk net na de oplevering,op de voorgrond loopt een (goederen) spoor. De voorkant ligt aan een smalle weg met bomen. Op de achterkant staat Groningen, maar dat is zoals gewoonlijk geen vaststaand feit.

Datering: 1913 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 februari 2008


 Reacties op Zoekplaatje 797 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Culemborg

Henk (Kuilenburg): Het huis is gelegen in kroondomeinen tegen over Casa Blanca
Zondag 16-3-2008 10:50:05Ruud van den Aakster (Heiloo): Mijn verstand staat even stil, ik wilde net op Sjoerd reageren gisteravond toe er iets tussen kwam.
Kijk ik de volgende dag, is het plaatje opgelost...geweldig.
Proficiat en bedankt voor de moeite!!!
Zaterdag 2-2-2008 12:14:15Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Proficiat, Addie! Ik zal mijn lijstje met stevige spoorbouwers eens bijwerken. Van de TBC (Tiel - Buren - Culemborg) had ik die indruk niet; sterker nog: er gebeurde nogal eens iets op het slecht gelegde bermspoor.
Zaterdag 2-2-2008 10:26:50Martin Snuverink (Voorburg): Culemborg klopt, Waldeck Pyrmontdreef eveneens. Tielsche Zandweg zal nu Elisabethdreef heten. Hierlangs liep inderdaad de stoomtramlijn van Culemborg via Beusichem en Buren naar Tiel. Kijk op Gelderland in Beeld (link) en zoek Culemborg, Waldeck Pyrmontdreef en er verschijnt een fraaie ingekleurde afbeelding van "Het nieuwe landhuis met muziektent".
Website: http://www.gelderlandinbeeld.nl/index.php
Zaterdag 2-2-2008 00:13:30Addie Keizer (Culemborg): Ruud,het gaat om het Gelderse plaatsje Culemborg,dit huis werd rond 1900 als rentmeesterhuis gebouwd aan de hoek Waldeck piermont dreef- Tielse Zandweg voor de fam.Tutein Nolthenius.Later woonde er de fam Laan,zij hadden in Culemborg een sigarenfabriek waar veel ,,Kuilenburgers,, werkten.Het is recentelijk gerenoveerd en er zijn veel orginele elementen aan teruggebracht.
Vrijdag 1-2-2008 23:19:09Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Inderdaad is de wisselhoek groot (1:8, 1:7 of zelfs 1:6) en is de spoorafstand tussen de twee sporen gering. Ik denk dus eerder aan tram. Het tracé heeft zeker niet de breedte van een spoorweg en er is zo te zien geen spoorse afscheiding. Het is wel stevig veldspoor (vrijliggend). Het lijkt qua bouw op het zware veldspoor van de NZH (maar ik zie geen bovenleiding), maar ook tussen Ede en Wageningen en niet te vergeten in Het Gooi lag vrij stevig veldspoor dat ook geschikt was voor het doorvoeren van spoorwagens. De NTM in het noorden maar ook de normaalspoorlocaalspoorwegen in den lande gebruikten lichter veldspoor dan ik hier meen te zien. Ik ben niet 100% zeker van de spoorbreedte (is het normaalspoor?) maar zwaar smalspoor kende men slechts beperkt: hier en daar RTM, Zwolle - Blokzijl, Oostelijk Groningen (OG), opsomming niet volledig. Ik denk op het ZP een deel van een wisselplaats te zien met een laadspoor, geen echt dubbelspoor.
Een goede kans om ook in de bouwkundige hoek goed te zitten is Het Gooi, eventueel tussen Ede en Wageningen. Heel misschien omgeving Haarlem in de stoomtijd, maar daarvoor wel veel bomen...
In Groningen zoek ik dit qua landschap niet direct maar wie weet, toch OG. Waarom 1913?
Vrijdag 1-2-2008 19:58:37Sicco Fockens (Blijham): Het plaatje is denk ik in de lente gemaakt, en is in noordelijke richting gemaakt. De spoorlijn loopt dus ongeveer NW-ZO, en de weg waaraan het huis gelegen is maakt een bijna haakse hoek met de spoorlijn.
De wissels hebben een wisselhoek die zo groot is, dat ik aanneem dat hier een station ligt.
Ik zou zo'n wit huis niet naast een drukke spoorlijn laten bouwen, gezien het feit dat er rond 1913 bijna alleen nog maar stoomlocs werden gebruikt.
Landschappelijk past het redelijk rond Glimmen-Onnen, maar ik kan het daar niet plaatsen.
Vrijdag 1-2-2008 19:25:32  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):