Inzender: H.J. Renkema 

Gegevens: Op de voorgrond een kast of sleepschip, voornamelijk gebruikt voor vrachtvervoer op de grote rivieren. Achtergrond oude industriepanden met o.m. links en rechts loskranen

Datering: 1915 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 januari 2008


 Reacties op Zoekplaatje 784 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Duisburg, Duitsland

Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Goed dat Martin op de overeenkomst wijst. Die had ik over het hoofd gezien. Het plaatje kan inderdaad naar de serie opgelost.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Vrijdag 4-1-2008 11:38:46



Martin Snuverink (Voorburg): Nu ik de foto heb gezien die Wim Suijkerbuijk heeft ingestuurd, moet ik, gezien de overeenkomsten van de fabriek, wel tot de conclusie komen dat het plaatje is opgelost. Alvast gefeliciteerd, Wim!
Donderdag 3-1-2008 23:45:33



H de Haas. (Den Haag.): Deze foto geeft mij niet de indruk van een haven of waterweg, daar is het veel te smal voor. De 3 zichtbare schepen liggen sil en geven ook niet de indruk om afgemeerd te zijn. Ik denk dat we meer moeten zoeken in de richting van een schutsluis.
Donderdag 3-1-2008 21:30:44



Wim S. (Dordrecht): In tegenstelling tot wat Martin aangeeft staat de laadmast wél op het voorliggende schip. Doordat de andere schuinaflopende zijde van het luikendek op het schip niet te zien is ontstaat er een soort optisch gezichtsbedrog. De mast staat wel degelijk in de wit gekleurde mastkoker in het midden van het schip.


Donderdag 3-1-2008 20:20:24



Martin Snuverink (Voorburg): Wim Suijkerbuijk en anderen: de laadmast mat laadboom staat niet midscheeps op de voorliggende aak, maar op een ander vaartuig.
Woensdag 2-1-2008 21:25:46



Martin Snuverink (Voorburg): Wim Suijkerbuijk en anderen: de laadmast mat laadboom staat niet midscheeps op de voorliggende aak, maar op een ander vaartuig.
Woensdag 2-1-2008 21:25:46



Wim S. (Dordrecht): Ben het Martin eens dat het niet in Maastricht aan de Maas en/of bij ENCI kan zijn. De redenen zijn al aangegeven. Schepen liggen duidelijk in een haven en niet op stroom. Mijn eerste gedachte bij het zien van de foto was dat het wel eens de Aussenhafen in Duisburg zou kunnen zijn. Hierbij een foto van de Aussenhafen in Duisburg. De op het zoekplaatje aan de andere zijde gelegen fabriek is hier te zien vanaf de andere zijde van de haven. Overigens is er verder niets "Nederlands" te zien op het zoekplaatje. Het op de voorgrond liggende schip heeft gezien de wijze van "kleurstelling" duidelijk Duitse trekjes en is zeer vermoedelijk niet van Nederlandse eigenaren. Ook een laadmast midscheeps was bij Nederlandse sleepschepen (of rijnaken zoals u wilt) niet gfebruikelijk. Dergelijke masten waren indien op Rijnaken geplaatst in zwang bij Main-en Neckarschippers.



Foto ingezonden door Wim S. - red.

Woensdag 2-1-2008 17:33:52



Martin Snuverink (Voorburg): Het idee van ENCI is niet zo gek, mede gezien de bomen links op de achtergrond, waarvan de kruinen flink uitsteken boven de daken van een fabrieksgebouw van zeker 15 m hoogte. Het maaiveld ter plaatse van de bomen moet dus aanzienlijk hoger zijn dan bij de loswal. Als dit de ENCI zou zijn, moet de foto van 1926 of jonger zijn. Het water zou dan het later gedempte Kanaal van Maastricht naar Luik moeten zijn. De schepen blokkeren de doorvaart, wat niet hoort, en een haven was hier niet. Geen ENCI dus.
De bomen kunnen op een hoge winterdijk staan. Maar dan zou de fabriek in een uiterwaard liggen. Daarbij kan ik me alleen een steenoven voorstellen wat dit zeker niet is.
De schepen zijn voor het vervoer van stortgoed (kolen, erts, zand, grind), hebben geen aandrijving en zijn naar mijn schatting groter dan 1000 ton. Zulke schepen konden Zuid-Limburg pas bereiken na de opening van het Julianakanaal in 1935.
We moeten dus zoeken aan Rijn, Waal en Zeeuwse wateren, want ook de Gelderse IJssel en de overige Nederlandse doorgaande wateren lieten zulke schepen niet toe. Daar komen alleen Arnhem en Nijmegen in aanmerking en daar is het niet. Daarom geloof ik dat we dit in Duitsland moeten zoeken.
Woensdag 2-1-2008 15:36:24



Jaap Boersema (Nieuwegein): Mijn eerste gedachte: De ENCI Sint Pieter, ten zuiden van Maastricht.

Dinsdag 1-1-2008 22:23:43



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):