Zoekplaatje 781 

Inzender: Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg 

Gegevens: Deze opname maakt deel uit van de historische beeldcollectie binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg, met de volgende omschrijving : Praalwagen ter gelegenheid van een optocht (zie materiaal op de praalwagen met schoorsteenvegers attributen) voor de openbare School No. 1 te Veur.
Gezien vanaf de hoek Delftsekade met de Oude Raadhuisstraat. Naar alle waarschijnlijkheid is deze beschrijving niet correct. Stompwijk is ook als mogelijkheid geopperd.

Datering: 1890 ?   Formaat: 13 x 18 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 januari 2008


 Reacties op Zoekplaatje 781 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

School no. 1, Parkstraat (later Niemeijerstraat), Wageningen

Redactie (): Wederom een "cold case" opgelost door H.W. Mol. Complimenten! Ook hulde aan Theo van Gijlswijk voor het rondmaken van het bewijs. Idsard Bosman van het Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg heeft deze foto terecht als niet Leidschendams aangemerkt.
Zaterdag 13-4-2013 19:20:10



Theo van Gijlswijk (De Zilk): Ter ondersteuning van deze prima oplossing van H.W. Mol een foto van de verwoeste, maar nog herkenbare school.
Website: http://www.grebbeberg.nl/index.php?page=photo&pid= [...]
Zaterdag 13-4-2013 17:41:37



Theo.B. (Den Haag): Ik geloof er helemaal in. Proficiat!
Zaterdag 13-4-2013 17:18:05



H.W. Mol (): Het lijkt erop dat er inderdaad sprake is geweest van een vergissing. In Wageningen was ook een (Openbare) School no. 1. Het eerste gebouw van deze school is verwoest in 1940, toen het al niet meer dienst deed als schoolgebouw. De twee afbeeldingen die ik van de bijbehorende locatie (tussen de Dijkstraat en huidige Niemeijerstraat) kon vinden, geven (behoorlijke) hoop, maar nog niet geheel sluitend.

Afbeelding 1: http://www.gelderlandinbeeld.nl/afbeelding/b2f47850-642a-44fb-95ea-39df393d34f3

Op deze afbeelding met links het nog bestaande Klein Oudtshoorn, is een gedeelte van het gebouw rechts te zien. Ook een perkje zoals op het zoekplaatje is zichtbaar. Let daarnaast op de opmerkelijke bovenramen (omgekeerde schuiframen?). Aanvankelijk leek mij dat we hier het linkerdeel van het gebouw op het zoekplaatje zien.

Maar de andere afbeelding toont dat deze veronderstelling onterecht is. Het laat meer van de gevel zien, en in plaats van het deel met de tuitgevel en gevelsteen, is een verlengde van het "eerste deel" te zien, met daarbij een deur. Op zich zouden de twee ramen uiterst rechts nu op deze afbeelding de ramen links op het zoekplaatje kunnen zijn, maar omdat het perkje inmiddels is verdwenen, is dit lastig te schatten. Pleister op de (kleine) wonde: Zonneblinden komen wel overeen.

Afbeelding 2: http://www.gelderlandinbeeld.nl/afbeelding/59c384ac-552a-4f88-8ee6-3f11524ddb6d
Zaterdag 13-4-2013 16:38:36



Martin Snuverink (Voorburg): Als deze school niet aan de Delftsekade in Leidschendam heeft gestaan, moet C.H. Voorhoeve zich inderdaad hebben vergist en is deze foto niet in Veur, Leidschendam of Stompwijk gemaakt. Dit betekent dat de foto in beginsel overal elders kan zijn gemaakt. Als de foto zo oud is als men vermoedt of heeft aangegeven, wordt het zoekplaatje nagenoeg onoplosbaar, omdat er geen aanknopingspunt is en er ook geen mensen meer zijn die een herinnering aan deze school hebben. Maar je weet nooit…
Vrijdag 16-5-2008 22:51:55



Wim de Koning Gans (): Idsard Bosman van het Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg laat mij het volgende weten: "Door omstandigheden ben ik niet in staat geweest te reageren op de argumenten van Martin Snuverink. Na overleg, en inzage van oude kadastrale kaarten is het voor ons zo goed als duidelijk dat de betreffende school NIET gestaan kan hebben achter het raadhuis van Stompwijk aan de Delftsekade."
Helaas zijn we terug bij af. Mogelijk heeft de heer Voorhoeve bij het samenstellen van Leidschendam in oude ansichten een fout gemaakt.
Dinsdag 13-5-2008 21:54:42



Wim de Koning Gans (): Helaas is bij dit zoekplaatje sprake geweest van misverstanden. Idsard Bosman heeft aan de toenmalige redacteur Bert Scheijgrond laten weten dat hij Martin Snuverink dankbaar was voor zijn inspanningen, maar dat het zoekplaatje wat hem betreft niet voor 100% op te lossen was. Zijn voorstel was daarom om de foto van Zoekplaatjes te verwijderen. Bert heeft daarop geantwoord dat een oplossing best nog denkbaar was gezien eerdere ervaringen met onoplosbaar lijkende foto's. Idsard verwachtte dat zijn reactie door Bert op de site geplaatst zou worden.
Natuurlijk is het frustrerend wanneer je veel tijd in het oplossen steekt en er geen respons is. Maar ik wil iedereen oproepen om altijd uit te gaan van de goede wil van mede-oplossers en inzenders van zoekplaatjes, en niet te snel conclusies te trekken. Laten we het hier plezierig houden!
Maandag 21-4-2008 21:54:23



Wim de Koning Gans (): Eerder deze week heb ik al contact gehad met Idsard Bosman van het Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg. Hij heeft de discussie wel gevolgd en zegt Martin Snuverink bedankt te hebben voor zijn inspanningen, maar blijkbaar is dat bericht niet aangekomen. Ik heb Idsard gevraagd om op deze plaats te reageren.
Donderdag 17-4-2008 19:06:18



Martin Snuverink (Voorburg): Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden: de school stond achter het gemeentehuis van Stompwijk aan de Delftsekade of de school stond helemaal niet op het grondgebied van Leidschendam.
We zijn nu drie maanden verder zonder enige vordering. Aangezien er geen getuigen meer in leven zijn, moet het bewijs uit het archief van Leidschendam, dus van de inzender zelf, komen. Nu de inzender van enige respons niets laat blijken, vraag ik me af in hoeverre hij belang in een oplossing stelt. Het is te betreuren dat de inzender niet reageert.
Misschien kan de redactie (archief-collega’s van buurgemeenten) de zaak vlottrekken.

Donderdag 17-4-2008 11:31:25



Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Ondanks dat ik nog maar twee maanden als zodanig in functie zal zijn, stel ik het toch op prijs als redacteur ook nog een stem te hebben bij het al dan niet toekennen van een oplossing.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Dinsdag 29-1-2008 15:19:42



Martin Snuverink (Voorburg): Als deze openbare school in Leidschendam (Veur of Stompwijk) heeft gestaan, dan waren er maar 3 mogelijkheden:
1) School No 1 achter het raadhuis aan de Delftsekade in Leidschendam;
2) School no. 2 aan de Dr. van Noortstraat in Stompwijk-dorp;
3) “De oude Sater” aan de latere Julianaweg in Veur.
Uit eerdere bijdragen bleek al dat 2 en 3 zijn afgevallen.
Andere, confessionele, scholen kwamen pas in de 20e eeuw. Er is dus geen andere mogelijkheid dan Delftsekade, tenzij er een historische vergissing is gemaakt en de foto helemaal niet in Leidschendam gemaakt is. Twee doorgaans betrouwbare bronnen geven aan dat dit wél Leidschendam is. Er is m.i. dan ook geen reden hieraan te twijfelen. Dan zou dit betekenen dat het plaatje opgelost is, ook al ontbreekt een vergelijkingsafbeelding.
Omdat de school in 1924 is gesloten, is er geen oud-leerling meer in leven die hier nog een duidelijke herinnering aan heeft. Er is maar een zeer kleine kans dat er nog een oude klasfoto met de school opduikt; en dan moet nog maar net de link met dit zoekplaatje worden gelegd.
Daarom stel ik voor dat het plaatje als opgelost te beschouwen, mits inzender Idsard Bosman daarmee instemt.
Dinsdag 29-1-2008 14:46:10



Martin Snuverink (Voorburg): Verder vervolg.
In mijn vorige reactie had ik beloofd de link te geven naar het achtergrondverhaal over de school “Weg achter de kerk”. Zie hieronder.
Uit pagina 6 van deze link is op te maken dat de school aan de Delftsekade rond 1925 moet zijn afgebroken. Kijken we op de topografische kaart van 1911, dan zien we een nog onbebouwde en onverharde Nieuwstraat met achter het raadhuis een bosje (de speeltuin). Het raadhuis zelf heeft op de kaart een uitbouw naar achter, aangrenzend aan de speeltuin. Dit zou de school moeten zijn.
Op qoop.nl heb ik een ingekleurde kaart van Dr. Trenkler uit 1904 gevonden, waarop het raadhuis te zien is met erachter wat ik denk dat de school is. De foto is genomen vanaf Damsigt over de (Veurse) Plaspoelpolder heen. Helaas is deze afbeelding niet zo duidelijk, maar op de kaart zelf zal het duidelijker zijn. De scan van de kaart heb ik toegestuurd.
Inmiddels wacht ik al 2 weken met belangstelling een reactie van inzender Idsard Bosman af.



Foto ingestuurd door Martin Snuverink - red.

Website: http://www.erfgoedleidschendam.nl/content/view/55/0/1/4/
Zaterdag 19-1-2008 08:34:54



Martin Snuverink (Voorburg): Vervolg.
Nota bene: het zoekplaatje dateert van voor de tijd dat hier confessionele scholen waren.
De school op Stompwijk o.l.v. meester Fleuren heeft tot 1931 bestaan. Zie de link voor afbeeldingen van de toegang. Daarna is het gebouw vervangen door een geheel nieuw gebouw op dezelfde plaats voor de R.K. jongensschool Gerardus Majella. De toegang vanaf de weg (dijk) was een soort stoep met een trap naar beneden. De school stond 3-4 m lager dan de dijk. Redelijkerwijs kan een praalwagen daar niet komen, en al zou het kunnen, dan doe je dat een paard niet aan, zou ik denken.
Dit gevoegd bij het feit dat de school op Stompwijk O.L.S. II was en andere feiten, kan het zoekplaatje niet op Stompwijk zijn. Gegevens zijn onder meer ontleend aan een interview met de heer Willen Suijter, Dr. van Noortstraat70, 2260 HH Stompwijk.
Er moet dus ook een O.L.S. I zijn geweest in de gemeente Stompwijk. Het ligt voor de hand dat dit dan toch de school aan de Delftsekade is geweest. Over deze school gaat een verhaal waarop Dik Kralt mij attent heeft gemaakt (zie link in volgende reactie). Deze school stond op de hoek van de Delftsekade en de (Oude) Raadhuisstraat, waar in 1840 een nieuwe school werd gebouwd. Op een ansichtkaart van omstreeks 1920 (LiOA pag.73) is van een school niets te zien, maar die kan na 80 jaar ook wel weer zijn verdwenen. LiOA geeft (pag.74) ook een schoolfoto van 1889 van de school aan de Delftsekade met een stuk schoolgevel op de achtergrond. Deze lijkt niet op die van het zoekplaatje.
Toen het raadhuis nog bestond, was de Oude Raadhuisstraat er nog niet. Het adres was dus Delftsekade. Dit blijkt ook uit oude foto’s. Er was er een brede doorgang tussen het raadhuis en het monumentale huis met pakhuis van de kaashandelaar Van Wijk. De school moet dan achter het raadhuis hebben gestaan, wat goed kan, want er was veel ruimte. Ernaast bevond zich de speeltuin van Cafe de Zwaan. De gevel zou dan op het ZW of ZO moeten zijn gericht geweest.
Ik opteer dus uiteindelijk toch voor de Delftsekade.
Als mocht blijken dat beide locaties (Stompwijk-dorp en Delftsekade) uitgesloten zijn, moeten we in een andere gemeente zoeken. Dit is een vrijwel onmogelijke opgave.
Website: http://www.ppl.nl/aad/blog/showpicture20.php
Zondag 6-1-2008 17:18:11



Martin Snuverink (Voorburg): Dit is niet de verdwenen school aan de Julianaweg (“Oude Sater”). Na lang zoeken heb ik een foto van het schoolgebouw gevonden in “Leidschendam, Wie wat waar uit het archief van Jan Vreeswijk”, (2004), pag.56, waar uit blijkt dat het een andere school was.
Is het dan toch de O.L.S in Stompwijk? In http://www.xs4all.nl/~remery/Scholen/s08zuidholland/szustompwijka.html staat een uitvoerig verhaal van C.J. Schalken over het onderwijs in Stompwijk. Ik citeer: “In 1870 vindt er een verbouwing plaats aan de openbare gemengde eenmansschool te Stompwijk, gelegen aan de Stompwijkse weg 130, (Kadastrale sectie G nr. 1027 en 1028) dus op de plaats van de huidige gymnastiekzaal, Dr.v.Noortstraat 68, … In 1873 komt er een totale verbouwing ook van de gymnastiekzaal en de onderwijzerswoning, door A.v.d.Boogaard, onder leiding van architect J.Goldberg ten bedrage van fl 7.567,-.”
(De school wordt hier genoemd: O.L.S.II. Als dit juist is, zou je de O.L.S. I toch bij de Leidschendam verwachten. Dus niet in Veur, want dat was een andere gemeente.)
“Er zijn dan (1890) 148 leerlingen, waarvan gemiddeld 22% ziek is.”
“Op 15 juni 1901 begint de totale afbraak van de hoofdenwoning en de nieuwbouw daarvan op de zelfde plaats.” De huidige schoolmeesterswoning is dus van 1901 en heeft een voorganger gehad.
Als de school 148 leerlingen had in 1890, was het een flinke dorpsschool en er zal toen wel geen R.K. school zijn geweest. Het zoekplaatje getuigt van ten minste 3 leslokalen.
Nu is de vraag waar die school precies gestaan heeft. Eerst dacht ik dat er achter de schoolmeesterswoning geen plaats was. Toch geeft de topografische kaart deze plek aan. Dan eens kijken waar Dr. van Noortstraat 68 is. De schoolmeesterswoning heeft nummer 66. Het vroegere postkantoor stond hiernaast in de richting van de kerk. De school moet dan toch hierachter hebben gestaan; een doorgang tussen schoolmeestershuis en postkantoor moet toegang tot het erf hebben gegeven. Bij nauwkeurige bestudering van maps.google.nl blijkt uit de verkaveling dat hier toch voldoende ruimte voor de school is geweest. Deze doorgang is goed te zien op pag. 116 van LiOA.
Als het hier is, dan is de term “oogstfeest” van C.H. Voorhoeve waarschijnlijk misplaatst.
De rest wordt archiefonderzoek.
Website: http://www.xs4all.nl/...
Zaterdag 5-1-2008 18:21:43



Martin Snuverink (Voorburg): Bij nader inzien geloof ik niet dat deze school op Stompwijk kan hebben gestaan. Het gaat over een oogstfeest. Dit vier je niet in een veehoudersgemeenschap als Stompwijk, maar wel in een tuinbouwdorp als Veur. Daarom geloof ik toch dat dit schooltje de Oude Sater aan de Koningin Julianaweg is. Als er beeldmateriaal van is, dan zou Idsard Bosman zelf daartoe het gemakkelijkst toegang toe moeten hebben.
Vrijdag 4-1-2008 10:35:07



Martin Snuverink (Voorburg): Deze foto staat ook in “C.H. Voorhoeve, Leidschendam in oude ansichten” (1969), pag. 131, met het onderschrift: “In 1898 werd een oogstfeest gehouden ter gelegenheid van de kroning van Koningin Wilhelmina.” De foto staat temidden van andere foto’s van de toenmalige gemeente Stompwijk. C.H. Voorhoeve was als locaal historicus nogal een autoriteit en ik twijfel daarom niet aan de betrouwbaarheid van dit onderschrift. De datering is dus opgelost.
In 1938 werden de gemeenten Veur en Stompwijk samengevoegd tot Leidschendam. De school stond dus of in Veur (westelijk van de sluis) of in Stompwijk (oostelijk van de sluis). Ligging aan de Delftsekade (Stompwijk) is alleen al vanwege het plantsoentje en de zonstand uitgesloten. Ligging pal aan de Stompwijkseweg (nu Doctor van Noortstraat) is eveneens uitgesloten vanwege ruimte en zonstand, al was daar, midden in het katholieke dorp Stompwijk, wel een openbare lagere school. De foto’s op pag. 116 en 117 in bovengenoemd boekje laten respectievelijk het nog bestaande schoolmeestershuis met hulppostkantoor uit 1912 en een klassenfoto (No 4) uit ca 1908 zien. Mogelijk stond de school achter het schoolmeestershuis en dwars op de weg. Dit kan kloppen met het beeld op de topografische kaart van 1911, waarop daar een school als zodanig naast het (hulp)postkantoor staat aangegeven. Het terrein achter het schoolmeesterhuis is niet toegankelijk.
Het onderschrift van de foto op pag. 124 van LiOA vermeldt dat de Meerlaan eindigde bij de schoolbrug. Dit zou dan de ophaalbrug moeten zijn over de ringvaart van de Zoetermeerse Meerpolder bij de Boven- en Ondermeerweg. Is het voorstelbaar dat hier een school heeft gestaan? Nee. Waarschijnlijk diende de schoolbrug voor de in het dorp schoolgaande kinderen van de boeren.
Veur? Ik herinner me dat er in Veur een 19e-eeuws schooltje heeft gestaan op de hoek van de Koningin Julianaweg en de Bachlaan. Dit gebouwtje bood in zijn laatste levensjaren huisvesting aan de Sater, een pop- en jongerencentrum. Later kreeg de Sater een nieuw onderkomen aan de Koningin Julianaweg 44. In mijn herinnering had het schooltje bredere ramen. Ik heb hiervan helaas geen beelden kunnen vinden.
Woensdag 2-1-2008 12:56:03



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):