Inzender: Ruud van den Aakster 

Gegevens: Een optocht in een winkelstraat Rechts L.H.Hoog modes en een verzekeringsagentschap, links achter slijterij G.Groenenberg. Op de meegedragen bordjes "vaderlandsliefde" en "onafhankelijk". Geen huisnummers.

Datering: 1913 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 december 2007


 Reacties op Zoekplaatje 773 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Leerdam

Martin Snuverink (Voorburg): Dank je wel, Leo en Dik, voor het zeer overtuigende uitpluiswerk. Het bewijs is hiermee nmm compleet.
Blijft voor mij over het raadsel van de positie van de fotograaf. Hing hij in de lucht? Hoogwerkers waren er nog niet.
Maandag 3-12-2007 21:11:13d.kralr (meppel): Op onderstaande link komt de Kerkstraat in Leerdam voor met een foto van het huis op de hoek met de dakkapel.
Website: http://members.lycos.nl/abrakband/newpage.html
Maandag 3-12-2007 20:39:05Leo R. (Utrecht): Het hoekpand waarop Martin doelt, is tegenwoordig niet juwelier Stift, maar modezaak Hamberg. Het pand is inmiddels sterk verbouwd, zie de link.

Zie nogmaals de bewijsfoto zou ik zeggen :-)
Website: http://www.hambergmode.nl/hambergmode.php?cat_hoofd=locaties
Maandag 3-12-2007 18:31:26Martin Snuverink (Voorburg): Dordrecht heb ik afgeschreven. Leerdam lijkt steeds zekerder te worden.
Correctie. Het hoekpand op het eind rechts is niet Brasserie 't Luifeltje, maar waarschijnlijk Grand Cafe M'n Moeder, Kerkstraat 33. De zijde aan de Markt heeft huisnummer 1 en niet 20.
Het hoekpand vooraan zou Markt 2 moeten zijn en nu juwelier Stift huisvesting bieden.
Maandag 3-12-2007 17:16:05Leo R. (Utrecht): Het enige wat ik nog aan de uitstekende deductie van Martin Snuverink en Erica heb toe te voegen, is het bewijsmateriaal. Op bladzijde 19 van het boekje "Leerdam, heden en verleden" uit 1999 is dezelfde situatie afgebeeld, maar dan kijkend naar het westen. Zie de link.
Excellente voorzet, Martin!
Website: http://www.geocities.com/bsarspywho/leerdamhedenenverleden.jpg
Maandag 3-12-2007 16:27:51Peter Heuseveldt (Helmond): OK, Sjoerd, ik zal mijn licht eens laten schijnen.

De Visstraat richting Groenmarkt zie ik er eerlijk gezegd niet in. Dan zou de Waalse Kerk (op de hoek Voorstraat/Visstraat) te zien moeten zijn. Echter, waar die kerk zou moeten staan, staat in het ZP een gewoon pand.

Ook het Scheffersplein kan het niet zijn. Immers, het Scheffersplein is een overkluisde gracht. In de gevelwand waar we in het ZP tegenaan kijken, zou dan een brugleuning te zien moeten zijn op de plaats waar het water weer onder het plein vandaan komt en achter de huizen als open gracht verder stroomt.

Ik zal mijn gedachten nog eens verder over Dordrecht laten gaan, maar nu heb ik eerlijk gezegd nog niet echt een helder idee.
Maandag 3-12-2007 09:42:18Martin Snuverink (Voorburg): Goede suggestie van Erica. Als dit Leerdam is, dan bevindt de fotograaf zich in de Kerkstraat voor zijkant van de NH Kerk. We kijken dan naar het oosten en zien de kruising met de straat die Markt heet. Hier op de hoek is nog steeds een cafe (Brasserie 't Luifeltje), weet ik uit eigen ervaring. Dit zou dan het pand van Groenenberg moeten zijn. Overigens is de voorkant van dit hoekpand waarschijnlijk nu Markt 20. Misschien is de nummering veranderd. Ik kan weinig beeldmateriaal vinden. Een foto uit qoop.nl (1951) heb ik naar de redactie gestuurd. Het linker hoekpand hierop heeft exact dezelfde vensters met omlijstingen als het rechter hoekpand op het zoekplaatje. Het cafe is op de rechter hoek. Helaas geeft funda.nl geen buurtfoto's.
Zondag 2-12-2007 23:31:25Foto ingezonden door Martin Snuverink - red.
Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ook mogelijk: Scheffersplein, gezien naar het oosten van de Groenmarkt uit, richting Wijnstraat.
Zondag 2-12-2007 19:26:55Erica (Dordt): Leerdam

Groenenberg, G., cafe en bierbottelarij, Markt 14

[Handelsadresboek voor Dordrecht en omstreken. Bevattend de namen en adressen van alle ingeschrevenen in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en fabrieken voor Dordrecht en omstreken, 1926]
[http://www.archieven.nl/46/pdf/28-1926.pdf]
Website: http://www.archieven.nl/pls/m/zk2.inv?p_q=10702898
Zondag 2-12-2007 18:27:33Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik zag zonet op Funda dat er nu een veel mooier pand met geglazuurde stenen op die hoek staat. Of geeft het ZP een oudere situatie weer?

Zondag 2-12-2007 11:23:43Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Martin bedoelt de hoek waar altijd kantoorbenodigdheden firma Stumpel zat. Nee, dat herken ik er ook niet in maar wat wel kan is iets verder naar het westen: de plek waar de Visstraat (verlengde van Bagijnhof) op de Groenmarkt uitkomt. We staan dan in de Groenmarkt/Wijnstraat en kijken naar het oosten. Tegenover het pand op de hoek staat het beroemde beeld van de gebroeders De Witt. Peter Heusinkveld, kijk er ook eens naar, als mede-ex-Dordtenaar?
Zondag 2-12-2007 11:04:28Theo van Gijlswijk (De Zilk): Ik moet Martin helaas teleurstellen. Het pand van café de Hustler is een pand met drie verdiepingen. Het gedeelte naast het appartementengebouw in de Steegoversloot laat ook geen herkenning zien met rechter gedeelte van dit Zoekplaatje.
Zondag 2-12-2007 09:40:17Martin Snuverink (Voorburg): Gijsbert Groenenberg uit Dordrecht trouwde in 1915 op 38-jarige leeftijd in Zwijndrecht met een Zwijndrechtse schone (bron: Genlias.nl). De foto is zeker niet in Zwijndrecht, maar Dordrecht maakt een grote kans.
Als we op Dordrecht gokken is deze foto vermoedelijk gemaakt vanuit de 1e etage van een huis in het Steegoversloot ca 5-7. We kijken dan naar de hoek met de Voorstraat en de Grote Appelsteiger. De slijterij Groenenberg zou dan nu Café the Hustler, Voorstraat 237, zijn. De panden aan de overzijde zijn dan in 1925 vervangen door een appartementengebouw, waar nu op de parterre de wereldwinkel is gevestigd.
Roteer eens op funda.nl (zoek op postcode 3311, Steegoversloot 2B, buurtfoto’s) en roteer (wat ik helaas niet kan).
Nu het bewijs nog...
Zondag 2-12-2007 02:00:12  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):