Inzender: Arnold Tak     Te koop of te ruil? niet te ruil of te koop

Gegevens: Middeleeuws aandoende bebouwing met diverse geveltypes. Misschien staan de achterkanten van de huizen aan en in de stadsgracht. Er wordt gedacht aan Gorinchem, Dordrecht, Montfoort, oude steden in Gelderland en Overijssel.

Datering: 1910 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 december 2007


 Reacties op Zoekplaatje 772 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Oudewater

Leo R. (De Bilt): Het Utrechts Archief heeft dezelfde foto in zijn collectie (maar dan dichter uitgesneden) en dateert hem tussen 1865 en 1875.
Website: http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldma [...]
Donderdag 26-9-2013 10:29:54Arnold Tak (Waddinxveen): heel graag bedank ik Leo R. voor zijn oplossing. Inderdaad uniek dat een foto wordt ogelost met behulp van een gravure.
Eindelijk heb ik dan een mooie ruilkaart voor een mij bekende Oudewater-verzamelaar, die er al een hele tijd nog een voor mij van Rotterdam heeft liggen.
Zondag 2-12-2007 22:37:44Leo R. (Utrecht): In overleg met de redactie van zoekplaatjes.nl heb ik de gravure zelf even online gezet, zie de link.
Eerlijk gezegd vind ik de overeenkomst tussen foto en gravure zo frappant dat het ik niet uitsluit dat Greive de foto als voorbeeld heeft gebruikt. De datering zou dan bijna een halve eeuw vroeger zijn, en Arnold Tak zou dan echt iets bijzonders in huis hebben.

(overigens bedoelde ik in de bijdrage hieronder "de drie pandjes RECHTS" in plaats van "links").
Website: http://www.geocities.com/bsarspywho/oudewater1866.jpg
Zondag 2-12-2007 21:54:22Leo R. (Utrecht): De huidige situatie is op funda te zien. De drie pandjes links op de gravure (niet op de foto zichtbaard) staan er nog; het merkwaardige bouwsel met het schuine dak midden op de foto is inmiddels vervangen door een uitbouw van n bouwlaag met een balkon erop.
Website: http://www.funda.nl/WoningAanbod/Koop/Detail/Fotos/?id=a87f8fa8-a2ac-4d08-9a14-8b72137c4280&objecttype=DetailKoopObject
Zondag 2-12-2007 13:11:42Leo R. (Utrecht):
Dit is 100% Oudewater. We kijken hier naar de haven in de richting van de Visbrug. Het gebeurt niet vaak op Zoekplaatjes.nl dat een gravure als bewijsmateriaal wordt ingezonden, maar ik heb zojuist de redactie een scan gestuurd van een houtgravure van J.C. Greive jr. uit 1866, die afgebeeld staat in het boekje "Wandeling door een oud IJsselstadje: Oudewater". Het is onmiskenbaar dezelfde locatie, tot het houten kippenhok aan toe. Zelfs de staken die links op de foto tegen het geveltje zijn geparkeerd, komen ook op de gravure voor!
Ik ben heel erg benieuwd of er nog iets van deze panden bewaard is gebleven?
Zondag 2-12-2007 12:48:20Leo R. (Utrecht): Ik herken dit niet als Gorinchem, maar ls het daar zou moeten zijn (geweest!) dan kan het alleen de achterkant van de Langendijk of Kortendijk, waarbij ik de meeste kans geef aan het noordelijke gedeelte van de Kortendijk.
Oudewater natrekken lijkt me inderdaad veel zinvoller, de dichtheid aan dit soort zestiende-eeuwse (?) huizen is daar ook veel groter.

Even een andere vraag: wat valt er te zeggen over de positie van de fotograaf? Is het aannemelijk dat hij aan de overkant van de gracht staat, of is de foto eerder vanaf een brug genomen?
Zondag 2-12-2007 12:01:07Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): De Voorstraat van Dordrecht was van oudsher een waterkering. De stegen tussen de straat en het water waren (en zijn) daarom voorzien van een optrap van een meter hoog en een neertrap naar het water toe. De achtergevels waren en zijn een vrij rechte, aaneengesloten muur. Dat zie ik hier niet.
De Spuihaven was onregelmatiger; ik denk dan aan het meest westelijke stuk. Het is volledig weggesaneerd, ook al omdat het heel slecht was. Wat ik hier zie is nog gammeler. Het is nu de Spuiboulevard met weliswaar weer een strook water maar weinig herkenbaars.
Zondag 2-12-2007 11:10:53Martin Snuverink (Voorburg): Deze foto zien Dick Zweers en ik niet voor het eerst. Zutphen was al eerder nagegaan en uitgesloten. Als dit Dordrecht is, dan kan het eigenlijk alleen de Voorstraatshaven (achterzijde van de huizen van de Grotekerksbuurt, Groenmarkt en Wijnstraat) of Spuihaven (achterzijde van de huizen aan De Vest) zijn. Dit is in totaal een flinke lengte aan mogelijkheden, maar ik kan me er weinig bij voorstellen.
Als dit Oudewater is, dan moet de foto zijn genomen vanaf de Havenstraat en dan kijken we tegen de achterzijde van de huizen van de Wijdstraat. Het pand met de lijstgevel linksboven moet dan het nog bestaande pand Den Engel, Wijdstraat 16-18, zijn. Een rondje op funda.nl (zoeken postcode 3421, Wijdstraat 10a, 9 en 11) is zeer boeiend en bemoedigend. Vergelijk vooral de foto's van de achterzijde van Wijdstraat 9. Als het daar is, dan is er veel veranderd. Bewijzen wordt dan een hele exercitie.
Zaterdag 1-12-2007 23:51:15dick zweers (bergeijk): Ik denk aan Oudewater, aan panden die deels nog bestaan. De houten kruiskozijnen zijn in Gelderland en Overijssel hoogst zeldzaam. Die gebieden zou ik willen uitsluiten. Denkelijk is rechts op de voorgrond water aanwezig waarmee Dordrecht en Oudewater, eventueel Gorcum mogelijkheden bieden en Montfoort niet. Gorcum ligt voor mijn gevoel minder voor de hand. De lijstgevel links boven doet Dordts aan.
Zaterdag 1-12-2007 22:31:00  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):