Inzender: Hans Roest    

Gegevens: Koffietent De Rusthoek, op het naambordje boven de deur staat P.G. / F.E. (?) Westgeest [correctie 15-6-2003].

Datering: ± 1930   Formaat: 12 x 17 cm     Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 20 december 2000


 Reacties op Zoekplaatje 73 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Wassenaar

C.A.M. Westgeest (Driebruggen): De letters P.G. zullen zeer waarschijnlijk staan voor Petrus Gerardus Westgeest. P.G. Westgeest was metselaar en los werkman en later een van de oprichters van bouwbedrijf Westgeest. Het zou best kunnen dat hij de aannemer en bouwer van dit gebouwtje was.
Website: http://home.planet.nl/~westg029/home.html
Zondag 21-9-2003 21:47:33Robert van Lit (Wassenaar): Zij die menen dat het Wassenaar is, hebben gelijk. Het cafe De Rusthoek stond op de hoek Katwijksweg/ Ruigelaan (adres: Katwijkseweg 33). Het brandde af in september 1934. Albertus Rietkerk liet hier vervolgens hotel-cafe-restaurant Albertushof bouwen. Dit hotel raakte in de meidagen 1940 zwaar beschadigd, maar werd herstel en kreeg na de oorlog de naam Le Chalet en vervolgens Dutch Inn. Onder die laatste naam brandde het in maart 1960 af. Naderhand werd hier het nog bestaande Hotel Wassenaar gebouwd, dat vele malen failliet ging en tenslotte werd ingericht als asylzoekerscentrum (momenteel zitten er buitenlandse werknemers van de Hogesnelheidslijn). Het is, kortom, blijkbaar geen gunstige plek voor een hotel.
Vrijdag 29-8-2003 09:07:48Martin Snuverink (Voorburg): Mogelijk heeft deze koffietent niet lang bestaan en heeft nooit in een adresboek of telefoongids gestaan, zeker niet als woonadres. Misschien had het geen huisnummer. Dat er geen foto's van zijn is dan ook niet verwonderlijk. Er staan fietsen die vermoedelijk niet van gasten zijn. De tenthouders woonden dan waarschijnlijk in de buurt.
Navraag bij de redacteur van de stamboom van de familie Westgeest (members.chello.nl/j.westgeest) heeft helaas geen aanknopingspunten opgeleverd.
De opmerkingen van de reactie sluiten de Katwijkseweg niet uit. Een andere mogelijkheid die men nog zou kunnen nagaan is de Rijksstraatweg te Wassenaar nabij de Maaldrift.

Dinsdag 19-8-2003 18:29:11Haags Gemeentearchief (): Het Haags Gemeentearchief heeft wat foto's van de Katwijkseweg in Wassenaar, maar dit pand vind ik er niet bij. Het adresboek van Wassenaar vermeldt rond 1934 een metselaar P.G. Westgeest aan de Katwijkseweg 28, in de jaren '40 staat hij als tuinder vermeld. Dit gebouw ziet er niet naar uit dat het tevens een woning was, dus wanneer de Wassenaarse P.G. Westgeest dezelfde is als de eigenaar van het café op het zoekplaatje, vermoed ik toch dat dit niet Katwijkseweg 28 is. Op nummer 33 was in 1934 een theeschenkerij.
Dinsdag 19-8-2003 15:08:01Bob Matla (Leidschendam): Volgens mij heeft Martin Snuverink volkomen gelijk dat het de Katwijkseweg in Wassenaar is. Voor dat ik uw reactie las wist ik dat het in Wassenaar is.
Vrijdag 8-8-2003 18:33:18Martin Snuverink (Voorburg): Voor de 2e wereldoorlog bestonden er geen bromfietsen en motorfietsen hadden doorgaans tweetaktmotoren. Het ziet er dus inderdaad naar uit dat hier veel motorrijders pauzeerden.
Ik vermoed dat we het tentje moeten zoeken aan de Katwijkseweg in Wassenaar, wellicht ter plaatse van het tegenwoordige pannenkoekenhuis De Schulpwei, dichtbij de tegenwoordige rotonde waar het Wassenaarse Slag begint. In het gebied erachter liggen dan nu de sportvelden van De Kieviten en Blauw-Zwart. Uiteraard bestaat het niet meer, anders was het al lang gevonden.
Woensdag 6-8-2003 04:30:03Hans Klomp (Den haag): De naam Westgeest komt ook voor als familienaam. O.a. in de omgeving van Wassenaar.
Donderdag 17-7-2003 22:23:16H de Haas (Den Haag): Nog een extra opmerking welke ik was vergeten, is dat deze locatie waarschijnlijk veelvuldig door vooral motorrijders werd bezocht.
Donderdag 10-7-2003 01:52:27H de Haas (Den Haag): Wat betreft dat vreemde voorwerp van Caltex kan ik wel wat meer duidelijkheid verschaffen. Het betreft hier een benzinepomp voor 2 takt motoren. Er werd met behulp van een handpomp benzine en olie in een vooraf ingestelde verhouding naar een glazen reservoir opgepompt en vervolgens met een kraantje in de tank van een motor of bromfiets weer afgetapt. De max. hoeveelheid in één keer was 5 liter. Of er in de periode dat deze foto is gemaakt al brommers waren dat betwijfel ik. Vr.Gr. Hans.
Donderdag 3-7-2003 02:06:57M. Snuverink (Voorburg): Een typisch chauffeurskoffiehuis met parkeergelegenheid en een onduidelijk toestel van Caltex (voor olie verversen?). Het tentje doet denken aan De Drie Wilgen bij de Maaldrift in Wassenaar. Gezien de "poort" zijn vrachtwagens echter niet welkom. De naam "Westergeest" is onwaarschijnlijk: die familienaam heb ik op Internet nergens kunnen vinden (wel als plaatsnaam in Friesland) en komt ook niet in de telefoongids voor. De naam Westgeest des te meer; die komt vooral voor in het gebied tussen Den Haag en Leiden en in de Bollenstreek. Ik zou het dan ook zoeken aan de oude hoofdwegen over de strandwallen tussen Den Haag en Leiden via Wassenaar en via Voorschoten of aan de weg Leiden – Sassenheim - Haarlem.
Donderdag 29-5-2003 13:31:21Piet (Rotterdam): Onder aan de maasdijk ter hoogte van Oranjesluis staat een tentje met deze naam. Maarja, er zijn meer hondjes die fikkie heten.
Donderdag 13-2-2003 15:59:13Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.