Inzender: Jan Dekker    

Gegevens: 20e eeuws landhuis. De (naald)boombeplanting links en rechts is nog heel jong of het huis staat op een heuvel. Veluwe? Of in de kuststreek?

Datering: 1925 ?   Formaat: 8,8 x 13,8 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 september 2007


 Reacties op Zoekplaatje 741 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Landhuis De Hoogstraat (De Hoogstraat 6) te Leersum

W.H. Westenengh (Soest): Ik heb het huis Groenendaal te Hilversum gekend.
Vanwege de doortrekking van de A27 is het huis gesloopt. Het was een prachtig huis, bewoond door de familie Schat die Directeur was van de Ned. Indie bank meen ik. Behalve het huis was er ook een ruim koetshuis en woning en Tuinmanswoning of Oranjerie. Net voordat het gesloopt is ben ik er nog in geweest. Het huis stond toen al leeg.

Vrijdag 9-7-2010 14:34:26kees bilijam (amersfoort): Dit ZP betreft het buitenhuis De Hoogstraat in Leersum, gelegen ten N van de weg Doorn-Leersum, ten W van L.. Het is als één van de laatste buitenhuizen in de "Stichtse Lustwarande" gebouwd in 1920, ontworpen door van Nieukerken voor de eigenaar Smidt van Gelder, van de papierfabrieken. Interessant is dat het datzelfde jaar(?) werd verkocht aan Colijn, de latere MP. Na een A'damse handelsfirma, Duitse autoriteiten en Defensie als eigenaar, werd het in 1948 revalidatiecentrum met veel nieuwbouw ernaast en later (na 1978) AZC, wat het nog is.
Het ZP toont het huis vlak na de bouw met de tuin in staat van nieuw. Duidelijk is te zien dat het geheel op een hoge plaats (heuvel) ligt met nog relatief jonge bomen rondom. De literatuur meldt inderdaad dat er uitzicht was tot aan de Lek. Daar is nu niets meer van over. Het plaatje in de Beeldbank Utrecht toont dat er later een laagbouwvleugel rechts tegenaan is gebouwd, als gastenverblijf o.i.d. Het huis staat er nog in die staat, zie Google, ZW van het latere gebouwencomplex
Het toeval heeft geholpen in de identificatie. De foute verwijzing naar Doorn gaf me een brainwave.
Website: http://www.hetutrechtsarchief.nl/atlantis_record.asp?ID=11064
Maandag 24-12-2007 00:13:03Alard (Zevenaar): Kan het de tuin zijn van die in 1924 door Max Th. von Gimborn gesticht. Deze stond in Doorn.

Alard.

Dinsdag 2-10-2007 00:14:08Martin Snuverink (Voorburg): Volgens verschillende waarnemers zijn de boompjes beslist naaldbomen. Als dit zo is, betekent het dat we niet in de kuststrook hoeven te zoeken, want daar kwamen rond 1915 nog geen naaldbomen voor. Dennen zijn exoten die in het duingebied pas later weren aangeplant. Jan Dekker had al laten weten dat we niet in Kennemerland hoeven te zoeken.
Maandag 1-10-2007 23:28:12rob wagenaar (zeist): Ik ken 2 huizen met vrijwel dezelfde architectuur en dezelfde verhoogde ligging en dezelfde (1912) jonge beplanting in Bosch en Duin bij Zeist.Ze zijn het niet maar de overeenkomsten zijn dusdanig dat ze een sterke indicatie geven over de ligging van de afgebeelde villa.1. Huize Fulnaho in Bosch en Duin.Foto uit 1912 voorzijde. Zelfde leeftijd van beplanting,zelfde 2traps verhoogde ligging, zelfde dakpartij,schilddak,zelfde typische vuurvang opbouw op de iets anders geplaatste hoekschoorstenen, zelfde uitbouw met 4 pilasters aan de zelfde zijkant met balkon met dezelfde houten ombouw en op de zelfde wijze uitgebouwde tuinramen bdz van het terras 2. De Horst aan de Baarnseweg in B&D. Het is iets kleiner maar heeft eenzelfde verhoogde ligging,en eenzelfde symmetrische opbouw met de opvallende middenpartij met het overdekte terras en tuindeuren en daarboven het balkon met openslaande deuren en daarboven in de tympaanachtige punt een rond raam met verdeling. het huis staat er nog en heeft nu een rieten kap


Vrijdag 21-9-2007 12:09:20jan verboom (alteveer): Ik heb een kaart gevonden van huize Groenendaal.Het lijkt er wel op,maar er zitten teveel verschillen in,dus maar verder zoeken.
Woensdag 5-9-2007 10:00:35jan verboom (alteveer): Dit huis lijkt wel op huize Groenendaal welke van 1902 tot 1962 (gesloopt) aan de Lage Vuurscheweg 80-82 te Hilversum heeft gestaan
De architect was J.W.Hanrath
Dinsdag 4-9-2007 11:58:35Martin Snuverink (Voorburg): Dit huis heb ik Wassenaar's heden en verleden niet kunnen vinden. Ook niet in het Haagse Zorgvliet.
Overigens zie ik geen naaldbomen, maar loofboompjes. Inderdaad lijkt het huis op een verhoogd "terras" te staan t.o.v. de bomen. We kijken tegen de achterkant van het huis en doorgaans zien we die niet. Dit bemoeilijkt het herkennen. Je zou dus verwachten dat de straat aan de voorzijde lager ligt.
Als het niet in Bloemendaal e.o. is, de eigen omgeving van Jan Dekker, vraag ik Jan dit te melden.
Ik zal eens kijken of er gebouwen van dezelfde architect(uur) zijn, opdat we de oplossing via de architect kunnen vinden.
Dinsdag 4-9-2007 11:18:05  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):