Zoekplaatje 734 

Inzender: Arnold Tak    

Gegevens: Straat in stad zonder straatnaambordjes. Op de gevel van het huis naast de hoek staat "huis en rijtuigschilder". Wat opvalt is dat alle ramen op zowel begane grond als eerste etage zijn voorzien van blinden. De dakkapellen zijn voorzien van kantelramen.

Datering: 1935 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 augustus 2007


 Reacties op Zoekplaatje 734 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

2e Spoorstraat hoek 1e Maasbosstraat, gezien richting 1e Van Leyden Gaelstraat, Vlaardingen

Redactie (): De foto die Mar Struis mij stuurde is een detail uit de luchtfoto die H.W. Mol vond op de site van de Historische Vereniging Vlaardingen (hierbij opnieuw als link). Aangezien luchtfoto's meestal niet rechtenvrij zijn ga ik de foto hier niet plaatsen. Martin heeft mij laten weten dat de medewerkers van het Stadsarchief Vlaardingen nu ook overtuigd zijn. Zij gaan de digitale versie van de foto in de collectie opnemen.
Website: http://www.hvv-vlaardingen.nl/imagestore/img103.jp [...]
Dinsdag 9-10-2012 18:34:37



Mar Struis (Waddinxveen): Goed gezien van H.W. Mol. Het blijkt dat ik er steeds overheen gekeken heb. Ik heb zelfs een een foto van de 1ste Maasbosstraat waarop ik nu de hoek van het ZP herken. Het beste is het ZP echter te herkennen op een andere luchtfoto, waarvan ik een deel doorstuur aan de redactie.
Voor de discussie met het gemeentearchief Vlaardingen is het wellicht interessant dat het blok met verdieping van het ZP de zelfde bouwdetails hebben als de lage huisjes in de 1st en 2de spoorstraat en aan de spoorsingel, dat moet dus van dezelfde bouwer of architect zijn.
Dinsdag 9-10-2012 11:32:50



Redactie (): De huis- en rijtuigschilder was J. Valk. Uit een advertentie van 15-4-1911 blijkt dat huis aan de westzijde van de 2e Spoorstraat, hoek 1e Maasbosstraat, genummerd was 10B-10C. Op het adres 2e Spoorstraat 10B zat J. Valk die op 4-2-1916, advertentie middenboven twee schildersknechts zocht.
Zaterdag 6-10-2012 12:18:28



Redactie (): Bedankt Martin en Theo. Ik zag het echt niet en kon ook geen oude plattegrond van Vlaardingen vinden met straatnamen. Het moest wel Vlaardingen zijn en ook bij mij was het idee blijven hangen dat ergens iemand iets over het hoofd zag. De bewering dat in de 2e Spoorstraat alleen maar lage huisjes hebben gestaan, is door de luchtfoto doeltreffend ontkracht. En de situatie komt voor zover dit op een luchtfoto te zien is, uitstekend overeen. Het is dus gewoon de straat waar de afzendster woonde van de kaart afgebeeld bij de reactie van Arnold Tak op 30-10-2007. Petje af voor H.W. Mol! Martin, als kroon op het vele werk dat je voor dit zoekplaatje verzet hebt, mag jij het archief in Vlaardingen over de oplossing informeren.
Zaterdag 6-10-2012 10:57:38



Martin Snuverink (Voorburg): De luchtfoto is naar het noorden genomen. Uitgaande van de spoorbrug over de oude haven volgen we de spoorlijn naar rechts, het oosten. Aan de noordzijde van de spoordijk loopt de Spoorsingel met de bomenrij. Waar de bomenrij links begint loopt naar het noorden een korte straat; dit is de 1e Spoorstraat. Verder naar het oosten loopt vanaf de Spoorsingel naar het noorden een tweede, iets minder korte straat; dit is de 2e Spoorstraat, die halverwege kruist met de 1e Maasbosstraat. Dit is het bedoelde kruispunt. De 1e Maasbosstraat begint bij de 1e Spoorstraat en eindigt bij de oprit naar de overweg over de spoordijk in een brede straat genaamd Binnensingel.
Het bedoelde huizenblok staat in het kwadrant kwart voor twaalf (=links boven de kruising).
Zaterdag 6-10-2012 10:27:56



Theo.B. (Den Haag): Langs het spoor staat een bomenrij. In het het midden ten noorden een brede straat. Op het kruispunt het zp.
Zaterdag 6-10-2012 10:27:12



Redactie (): Kan iemand me uitleggen waar op de luchtfoto het bedoelde kruispunt 1e Maasbosstraat - 2e Spoorstraat is?
Zaterdag 6-10-2012 10:07:03



Martin Snuverink (Voorburg): In de vondst van H.W. Mol kan ik geen gat schieten! Inderdaad laat de NW-hoek van 1e Maasbosstraat en 2e Spoorstraat eerst een blok zien van 4 huizen met dwarsnok. Ook de hoekdakkapel van het hoekhuis alsmede de achteruitbouw (berging) in de 1e Maasbosstraat is goed zichtbaar. Het tweede blok van 4 woningen heeft een langsnok. Dit is nog net zichtbaar op het zoekplaatje, maar niet op de door Arnold Tak ingestuurde prentbriefkaart.
Ook blijkt uit de luchtfoto duidelijk dat deze twee blokken de enige in die buurt zijn met een verdieping (bovenwoningen). De breedte van de straat past eveneens voortreffelijk.
Wat mij betreft is dit zoekplaatje eindelijk opgelost. Complimenten voor H.W. Mol. Dat het Vlaardingse Stadsarchief zo hardnekkig bleef volhouden dat het niet in Vlaardingen is was jammer.
Als de oplossing erkend is, zou het toch goed zijn het stadsarchief van de oplossing op de hoogte te stellen. Dit wil ik dan wel doen.
Zaterdag 6-10-2012 01:59:50



H.W. Mol (): Op de (onlangs vernieuwde?) site van de Historische Vereniging Vlaardingen is onder "Foto's" een mooie panoramafoto te vinden, genomen vanuit het zuid-oosten, aangeboden in hoge resolutie (link bijgesloten).

Omdat er zoveel zaken wezen op Vlaardingen bleef ik hoop houden, en niet vergeefs, denk ik nu.

Want, hoewel nog steeds vrij vaag, is op de foto een blok huizen te zien dat behoorlijk overeen lijkt te komen met de rij op het zoekplaatje. En het is ook nog eens op een adres van Trijntje Ligthart, namelijk... de 2e Spoorstraat. De rij voldoet aan hetgeen dat te zien is op de afbeelding van Peter van Roon en wat Martin Snuverink stelt, namelijk dat de rij huizen uit tenminste twee verschillende blokken bestaat, van elk vier percelen (en ook niet meer dan dat, in dit geval). Ook is onder andere de dakkapel aan de zijkant zichtbaar en qua breedte lijkt de straat te voldoen.

De locatie lijkt inderdaad niet logisch omdat de rest van de bebouwing in de wijk, zoals gezegd, voornamelijk verdiepingloos is. Ook een foto van de 2e Spoorstraat, die naar mijn idee de overzijde van het zoekplaatje toont, geeft totaal niet het idee dat het hier kan zijn. Deze foto staat op pagina 39 van dit document: https://perswww.kuleuven.be/~u0017608/StamboomKortleven36.1.pdf

Op de foto van Mar Struis (d.d. 18-11-2009) zien we mogelijk nog de achterkant van een deel van het blok (puntdaken linksachter).

Niet erg spannend, maar ik denk dat het toch klopt: Westzijde hoek 1e Maasbosstraat - 2e Spoorstraat te Vlaardingen.
Website: http://www.hvv-vlaardingen.nl/imagestore/img103.jp [...]
Vrijdag 5-10-2012 23:35:13



Mar Struis (Waddinxveen): Martin heeft natuurlijk gelijk. Op het meest westelijke deel van de Oostersingel stonden lage huisjes (daarom waren ze steeds onzichtbaar achter de bomenrij op de luchtfoto's). Voor hen die nog twijfelen, zie de link. Dit laat de 1ste Spoorstraat en het begin van de 1ste Maasbosstraat zien tijdens de sloop van de wijk. Het gedachte hoekpand is het meest rechtse huisje op de foto.

Het ZP blijft wel een bekend gevoel geven, waarschijnlijk komt dit door een blok huizen dat een stukje oostelijk van de 2de Spoorstraat aan de Oostersingel stond. Dit blok met verdieping had een sterk op het ZP lijkende gevel, incl. de gemetselde bovenramen, echter niet de dwarse daken en ook geen hoekpand. Ik kan het echter ook nergens in Vlaardingen plaatsen.




Website: http://www.hvv-vlaardingen.nl/foto_maart_2007.htm
Zondag 29-11-2009 10:23:17



H.W. Mol (): Zoals ik het lees (reactie 6-11-2008) heeft Peter van Roon twee kaarten:

Een kaart gelijk aan het zoekplaatje, beschreven door Ernst en Trijntje Ligthart-van Minnen, geaddresseerd aan zijn opa P.J. van Roon, gestempeld 4-12-1923 te Vlaardingen.

Een andere kaart (bijgevoegd in reactie 30-10-2007) van dezelfde straat, waarop hij zijn oud-tante Trijntje van Minnen meent te herkennen. Waarschijnlijk is deze kaart onbeschreven, want hij schat deze op 1934. Waarop dat gebaseerd is zie ik niet direct terug, behalve dan dat het echtpaar toen uit Vlaardingen is vertrokken.

Nu heb ik even snel nagezocht wat de link tussen P.J. van Roon en de betreffende familie is. Dit blijkt niet Trijntje van Minnen te zijn, zoals men wellicht zou denken na de eerdere reacties, maar Ernst Ligthart: Petrus Johannes van Roon was namelijk getrouwd met Maria Ligthart. Dus het zal eerder in die hoek moeten worden gezocht. Tenminste, ik mag aannemen dat ze elkaar niet meermaals een voor hen volslagen onbekend straatgezicht toesturen. Al zou ik er persoonlijk wel de humor van inzien.
Zaterdag 28-11-2009 17:14:36



Alard (zevenaar): Heb wel gezien op de foto waar die mensen opstaan dat er wel degelijk nummerbordjes op de kozijnen zitten. Bij de rechterdeuren aan de rechterkant alleen ze zijn niet te lezen. Is het mogelijk dat de inzender een deelscan kan maken op 1200dpi zodat we misschien iets lunnen ontcijferen.
Krijg het idee dat we niet in Vlaardingen moeten zoeken, gezien de research die Martin heeft gedaan bij het archief. Misschien Leiden omdat deze plaats ook voorkomt als men zoek naar een naam.

Zaterdag 28-11-2009 15:21:07



Alard (zevenaar): Ernst Ligthart geboren vlaardingen 27-11-1894
Trijntje van Minnen geboren vlaardingen omstreeks 1897
Getrouwd op 06-10-1920
Helaas geen adres, misschien heeft iemand een idee of je bij het archief kunt komen.

Zaterdag 28-11-2009 00:55:46



Alard (zevenaar): Tekst gekopieerd van bijdrage 30-10-2007 12:55:35.

Het enige wat ik kan zeggen is, dat Ernst Ligthart, de echtgenote van Trijntje van Minnen, geboren is in Vlaardingen op 27.11. 1894. Zij staat op de foto als 6e van links.

Rest mij de vraag wie is nu geboren op 27.11.1894, Trijntje van Minnen of Ernst Ligthart?
Voor het zoeken naar iets is wel makkelijk dat de bestaande gegevens kloppen.
Zaterdag 28-11-2009 00:29:50



Martin Snuverink (Voorburg): Nu even de feiten en de quasi-feiten op een rijtje:
1) Er is een kaart verzonden in Vlaardingen op het moment dat Trijntje woonde in de 2e Spoorstraat aldaar (feit).
2) Op de kaart staat Trijntje. Dit zou alleen blijken uit de woorden van Peter van Roon. Waaruit leidt Peter dit af? Geen hard feit dus.
3) De afbeelding stelt een plek in Vlaardingen voor (geen vaststaand feit).
4) Volgens Peter van Roon (zie reactie van 6-1-2008): “Ze vonden het kennelijk leuk om een kaart te sturen met een bekend plekje.” Het woordje “bekend” is voor rekening van Peter en is niet bewezen. Quasi-feit dus.
Als ik alle reacties nog eens doorlees raak in verwarring. Ik neem aan dat het poststempel van 1923 op de achterkant van de kaart met de groep mensen staat. Als ik het mis heb, zou ik het willen vernemen.
De straatwand bestaat uit een blok van 4 percelen plus daarop aansluitend weer een blok van 4 percelen. In totaal dus 8 percelen tussen twee zijstraathoeken. Dit betreft een geschatte gevellengte van 45 tot 50 meter.
Dergelijke straatwanden komen niet in Den Haag voor, omdat daar steeds gespiegeld gebouwd werd. Dan heb je 4 deuren naast elkaar. Geen Den Haag.
De huizenrij moet hebben gestaan in een stad of groot dorp. Rotterdam is al eerder genoemd, maar daar zie ik nauwelijks mogelijkheden, onder meer omdat men daar bij dergelijke huizen vrijwel altijd twee of meer treden op moet om binnen te komen.
Woensdag 25-11-2009 23:12:35



H de Haas. (Den Haag.): Al langer had ik het gevoel dat we hier in een soort tunnelvisie waren beland, er was een aanwijzing Vlaardingen en dan moet het ook Vlaardingen zijn! Vannacht lang aan het zoeken geweest en nog niet gevonden.
Kijken we naar de panden, dan zijn in Den Haag op de hoek Waldeck Pyrmontkade en de Prins Hendrikstraat vrijwel identike panden en op de Koningin Emmakade hoek Chasséstraat is ook een vergelijkbare gevel met een rond raam er in, daar is het echter niet, maar ik geef alleen aan dat dergelijke bebouwing dus ook elders voorkomt.
De kaart zal best in Vlaardingen gepost kunnen zijn, maar kan natuurlijk ook van elders zijn verzonden.
Ook het ontbreken van huisnummers lijkt mij voor een grote gemeente als Vlaardingen zeer onwaarschijnlijk. Ik heb voor zover het mij mogelijk is, de meeste randgemeenten van Vlaardingen onderzocht, maar kwam daarmee niet verder. Ik heb weleens in Apeldoorn een kaart gekocht die ik in Hengelo heb gepost, dus voor mij is het zoeken naar de bekende naald in de hooiberg, geen idee waar te beginnen.
Woensdag 25-11-2009 18:48:36



Martin Snuverink (Voorburg): Vanmorgen heb ik twee en een half uur zoek gebracht in het stadsarchief van Vlaardingen. Men was uiterst behulpzaam, waarvoor dank. Bevindingen waren:
1) Raadplegen van de adresboeken van Vlaardingen van 1923 en 1930 op Spoorsingel 1 en 2: hier woonden respectievelijk kraanmachinist J. Boxman en smid J. Klein.
2) Een oude bouwtekening van de hoek Spoorsingel – 1e Spoorstraat liet geheel andere bebouwing zien.
3) Luchtfoto’s toonden aan dat hier uitsluitend lage arbeiders- of visserswoninkjes stonden met een parterre en een zolderverdieping, zoals de huisjes rechts op de laatste door Mar Struis ingezonden foto.
4) Straatfoto’s van de Spoorsingel bevestigden de details van de oude bebouwing.
5) Onderzoek van gedetailleerde (kadastrale) kaarten van Vlaardingen leverden wederom geen enkele passende locatie op (afgeschuind hoekhuis, geen tuin, relatief breed trottoir, neostijl van ca 1890 -1900).
Desondanks komt een variant van dit soort huizen in Vlaardingen voor, zoals aan de eerdergenoemde Stationsstraat, P.K.Drossaartstraat en Prins Hendrikstraat.
Mijn conclusie sluit aan bij die van Peter Zuydgeest en andere mensen van het stadsarchief, namelijk dat dit niet Vlaardingen is, ondanks de stellige bewering van Peter van Roon.
Hiermee kunnen we het zoeken in Vlaardingen afsluiten. Jammer.
Woensdag 25-11-2009 15:09:54



Gerard Nachbar (Almere): Er zijn waarschijnlijk nog veel meer lufo's van Vlaardingen dan er op de website staan, zo leren mijn persoonlijke ervaringen met lufo's van Zaandam. Wellicht is het mogelijk om het tekstbestand van het zoekresultaat in hun database via email opgestuurd te krijgen. Zie verder de contactinformatie voor historische luchtfoto's op hun website. Ideaal is een bezoek ter plaatse, in het nagebouwde stationsgebouw van Schiphol anno 1928.
Maandag 23-11-2009 12:23:27



Mar Struis (Waddinxveen): Ik kende de Aviodome sit nog niet, Gerard Nachbar bedankt. De luchtfoto's die ik bedoelde staan echter niet op deze site, vermoedelijk zijn deze ooit in opdracht gemaakt en bij het Stadsarchief te vinden. De meest interessante foto's van Aviodome zijn 001277KR (1972) en 039174R (1971) hierop is te zien dat de bomenrij is verdwenen en de kuiperij van vd Burg is gesloopt. Deze foto's tonen voor het eerst de dwarse nokken, deze steken boven de spoordijk uit.
Website: http://www.aviodrome.info/...
Maandag 23-11-2009 11:42:08



Gerard Nachbar (Almere):
Deze dus:
Website: http://www.aviodrome.info/... [link verplaatst - red.]
Maandag 23-11-2009 10:18:27



Gerard Nachbar (Almere):
Zie

Op de lufosite van Aviodrome zijn 177 lufo's van Vlaardingen te vinden. Helaas is de weergave te beperkt, maar foto 008028zr van 08 oktober 1928 toont de oude bebouwing van de Spoorsingel.
Website: http://www.aviodrome.info/... [link verplaatst - red.]
Maandag 23-11-2009 10:14:27



Mar Struis (Waddinxveen): De Spoorsingel had vroeger een rij bomen, dit is goed te zien op een luchtfoto uit 1924 (nr. 2469). Deze bomen zijn waarschijnlijk in de oorlog verdwenen, op een luchtfoto uit 1949 (nr. 25433) staan ze niet meer. Na de watersnoodramp van 1953, waarbij Vlaardingen ternauwernood aan overstroming is ontsnapt, is de spoordijk verbreed en verhoogd tot deltahoogte, ook zijn de sluisdeuren in de haven toen vervangen door hogere.
Helaas is op de afdrukken van luchtfoto's in mjn bezit het ZP niet duidelijk te zien, bij de foto uit 1924 is het precies de bomenrij die het zicht ontneemt. De genoemde luchtfoto's (en wellicht ook anderen) van KLM Aerocarto bevinden zich waarschijnlijk in het Stadsarchief van Vlaardingen. Martin kan daar mischien de originelen bekijken.
Maandag 23-11-2009 09:20:45



Martin Snuverink (Voorburg): De laatst bijgevoegde foto is inderdaad van circa 1960, wat blijkt uit de Peugeot 403 die ik nog juist rechtsonder herken. De foto is genomen vanaf de spoordijk. De Spoorsingel had tussen rijweg en spoordijk een rij bomen en misschien ook een spoorsloot. Dat op geen der straatfoto’s een spoor van die bomen is te zien sluit de Spoorsingel niet uit.
Ik zal in het Vlaardings archief nog eens kijken of er foto’s van het begin van de Spoorsingel zijn, maar als die er waren zou ik ze 2 jaar geleden hebben moeten zien. Verder zal ik nog eens kijken op kadastrale plattegronden. Ten slotte zal ik kijken of er in de jaren 20 en 30 een schilder woonde op Spoorsingel 1 en 2.
Zondag 22-11-2009 23:32:10



Mar Struis (Waddinxveen): Het is waar dat de loodrecht op de gevel staande nokken niet goed herkenbaar zijn op mijn eerdere foto. Wat de foto wel met zekerheid bewijst is dat op de plek Spoorsingel (uiterst west) een huizenblok stond dat qua hoogte, formaat en kopgevelnok overeenkomt met ZP 734 en dat dit verder nergens in dit gebied het geval is.
Dat het ZP wel de hoek Spoorsingel - 1ste Spoorstraat (te Vlaardingen) moet zijn kan echter ook worden afgeleid uit een andere foto uit hetzelfde boek. Deze foto laat de westzijde van de 1ste Spoorstraat zien, dus de overkant van de hoekgevel van ZP, en is genomen vanaf bijna dezelfde plek als het gezochte plaatje. We zien op deze foto huizen, met excact dezelfde architectonische gevelelementen en ook met dwarse nokken en dakkapel en plaats van de schoorsteen, echter zonder de verdieping. Dit betekent dat deze huizen gelijkertijd zijn gebouwd met ZP. Weliswaar zijn op deze foto (uit ongeveer 1960) de luiken afwezig en mist de dakkapellijst de ronde versiering, echter dat kan in de loop der jaren zijn aangepast. De betreffende foto stuur ik naar de redactie.
Zaterdag 21-11-2009 09:40:39


Foto ingestuurd door Mar Struis - red.



Antoon Bosselaers (Mechelen): Ik heb zo toch mijn twijfels. Voor zover ik kan zien op de foto die Mar Struis instuurde hebben de bedoelde huizen aan de Spoorsingel naast het hoekpand allemaal een nok die evenwijdig loopt met de voorgevel, terwijl op het ZP die huizen een nok hebben die loodrecht op de voorgevel staat.
Vrijdag 20-11-2009 17:47:29



Martin Snuverink (Voorburg): Dit is het bedoelde gebied. Ook het dak van het bedoelde hoekhuis staat op de foto van Mar Struis en wel rechts van de schoorsteen boven de nok van het gebouw op de voorgrond, dat in flink verbouwde vorm nog bestaat en nu Open Haarden Centrum is.
Helaas is de scan te vaag om er het hoekhuis van de schilder met zekerheid in te herkennen. Wederom raadpleging van het fraaie gemeentearchief van Vlaardingen lijkt me nodig voor een definitief bewijs.
Vrijdag 20-11-2009 17:32:35



Mar Struis (Waddinxveen): In het boek "Vlaardingen in en uit het slop" van Zuydgeest, Borsboom en Brobbel staat op pagina 146 een duidelijke foto van het gehele gebied achter de stoomkuiperij van C. van Burg & zonen tussen 1ste van Leyden Gaelstraat en het spoor.
Hierop zijn achter de grote schoorsteenpijp van de Stoomkuiperij heel goed de daken van het westelijkste deel van de Spoorsingel te zien. Het hele blok telt ongeveer 10 woningen en heeft een hoekwoning. Het geheel komt duidelijk overeen met ZP 734. Waarom er weinig foto's van of herineringen aan dit deel van de Spoorsingel bestaan wordt ook duidelijk uit deze foto. Het betreft in feite een afgesloten stukje, ingesloten tussen de spoorlijn en fabriekjes, bepaald niet sexy.
Ik stuur de betreffende foto apart naar de redactie.
Woensdag 18-11-2009 23:17:52


Foto ingestuurd door Mar Struis - red.



Antoon Bosselaers (Mechelen): Martin,
In het verleden hebben we ook al aan het westelijk gedeelte van de Spoorsingel gedacht hebben. Ik gaf precies 2 jaar terug al aan dat de
hoek van de Spoorsingel en De Ruijterstraat (oostelijk deel van de Spoorsingel) wel heel erg lijkt op het ZP, maar het niet is.
Alleen, het westelijk deel is er niet meer, en het archief komt er niet uit.
Woensdag 18-11-2009 17:37:17



Martin Snuverink (Voorburg): Inderdaad, Mar, het opvallend brede trottoir kwam ook verderop op de Spoorsingel voor, met huizen in dezelfde trant, zoals uit de 25e afbeelding van je link blijkt. Deze foto is genomen in oostelijke richting vanaf het voormalige viaduct van de Binnensingel naar de overweg op de spoordijk. Het zoekplaatje zou moeten zijn ver ten westen van de Binnensingel. Waarom ik en ook elk ander niet eerder bedacht heb dat dit de Spoorsingel kan zijn, kan ik niet meer achterhalen.
Als er geen afbeeldingen van vóór pakweg 1974 van het begin van de Spoorsingel te vinden zijn (het heeft 10 jaar braak gelegen, zie mijn reactie van 18-11-2007, precies 2 jaar geleden), moeten we het doen met getuigenissen van Vlaardingers. Het is wel 35 jaar geleden. En mogelijk een extra bewijs van het adres van de huis- en rijtuigschilder uit het adresboek of bevolkingsregister.
Woensdag 18-11-2009 17:07:49



Mar Struis (Waddinxveen): Gezien de breedte van de straat en trottoir past de Spoorsingel goed. Vergelijkbaar met wat op de foto van deze singel op de site "Vlaardingen van vroeger" te zien is. De Spoorsingel werd vroeger door een tunnel in tweeen verdeeld. Deze tunnel liep onder de oprit die de Binnensingel verbond met de Kon. Wilhelminahaven. ZP 734 zou dan het meest westelijk deel van de Spoorsingel geweest moeten zijn.
Website: http://home.tiscali.nl/corboer/aans%204.htm
Woensdag 18-11-2009 16:16:26



Martin Snuverink (Voorburg): Herstel. Voortschrijdend inzicht noemen ze dit met een clichésmoes.
De topokaart van 1940, die is te vinden via http://watwaswaar.nl/#Nk-R6-6-1-1v-1-----k3d laat fraai bouwblokken apart zien. Dit ontbreekt op jongere kaarten. Er is te zien dat de hoek 1e Spoorstraat – 1e Maasbosstraat geen gesloten bebouwing heeft. Mar Struis heeft er dus gelijk in dat het daar niet is. Passende bebouwing was er wel bij de hoek Spoorsingel – 1e Spoorstraat.
De oude bebouwing stond nog op de kaart van 1974. In 1981 lag het terrein braak; in 1986 was er nieuwbouw. De Spoorsingel en de Spoorstraat waren vrij breed. De Spoorsingel begon in 1940 niet bij de Oosthavenkade, maar pas bij 1e Spoorstraat. Tussen 1981 en 1986 kam de verbinding tussen Westhavenkade en Spoorsingel tot stand.
Nu is de vraag of deze huizen aan de Spoorsingel kunnen hebben gestaan. De schilder zou dan theoretisch op nummer 1 moeten hebben gewoond. Bij het bevolkingsregister van Vlaardingen moet zijn na te gaan wie er in 1934 op Spoorsingel 1 woonde.
Website: http://watwaswaar.nl/#Nk-R6-6-1-1v-1-----k3d
Woensdag 18-11-2009 12:55:25



Mar Struis (Waddinxveen): Wat mij opvalt is de afstand waar vanaf de foto is genomen, ook is het trottoir zeer breed. De locatie Eerste Maasbosstraat en Spoorstraat lijkt mij hierbij niet te passen, de ruimte hier was in mijn herrinering veel beperkter. Een goed aanknopingspunt lijkt mij de verwijzing naar de huisschilder, het onderste deel van het hoekhuis ziet er inderdaad uit als een bedrijfje. De man met pet en pijp in de deuropening op de foto van Peter van Roon kan heel goed de betreffende schilder zijn. Er moeten Vlaardingers te vinden zijn die hem herkennen.
Woensdag 18-11-2009 11:09:52



Martin Snuverink (Voorburg): Al eerder was mijn reconstructie uitgekomen op de hoek van de niet meer bestaande Eerste Maasbosstraat en de (1e of 2e) Spoorstraat. De Eerste Maasbosstrat begon bij de 1e Spoorstraat (nu Spoorstraat, T-kruising) en kruiste de 2e Spoorstraat (bestaat niet meer). De huizen hier zijn allemaal gesloopt. Hier is nu de Sprinterplaats. De door J. de Boer aangegeven plek kan het inderdaad niet zijn.
Toevallig heb ik zaterdag j.l. enkele enthousiaste geboren en getogen, maar niet al te oude Vlaardingers ingeschakeld om te kijken of zij ten minste de plaats herkennen en ervan willen "getuigen".
Dinsdag 17-11-2009 00:30:15



Redactie (): De aangegeven plaats bestaat nog en wijkt inderdaad controleerbaar af van het zoekplaatje. Er zit geen rond raampje in het hoekpand. We zaten al in deze buurt maar bewijs was er niet (maar ook geen bewijs dat het niet zou kunnen). Wanneer de herinnering aan het ronde raampje boven de patatzaak echt is, en waarom zou die dat niet zijn, dan valt er hopelijk een andere plaats aan te koppelen. Zoals uit een extra foto onderaan de pagina blijkt, is het lange gedeelte minstens ongeveer acht huizen breed.
Website: http://maps.google.nl/maps?...
Maandag 16-11-2009 21:25:28



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Er zijn teveel verschillen om de locatie goed te keuren maar er zijn genoeg overeenkomsten om het niet ver weg te zoeken. Dit moet Vlaardingen zijn. Maar waar?
Maandag 16-11-2009 19:33:42



j den boer (vlaardingen): dit is de 2e maasbosstraat hoek binnensingel het korte stuk hoort in de 2e maasbosstraat en het lange gedeelte is de binnensingel richting de spoorsingel de beneden woning is later een patatzaak geworden miijn vrouw herkent dit omdat haar oma daar boven heeft gewoond aan het ronde raampje in de gevel die patat zaak was van wim voogd hopende heeeft u hier iets aan
Maandag 16-11-2009 18:37:49



Wim de Koning Gans (Den Haag): Het is jammer dat het archief in Vlaardingen niet heeft kunnen vaststellen dat het niet de 1e Maasbosstraat hoek Spoorstraat is. Het blijft onduidelijk of er wel beeldmateriaal is dat niet matchte met het zoekplaatje, of dat er geen beeldmateriaal is. Zouden er geen luchtfoto's van die buurt zijn?
Dinsdag 25-3-2008 22:39:00



Martin Snuverink (Voorburg): Als de benedenwoningen geen uitbouw hebben, bestaan zij alleen uit een keuken en suite of voor- en achterkamer met alkoof of tussenkamer zonder venster. Weet iemand of dergelijke woningen slaapkamers in een achteruitbouw hadden? Dit zou een aanwijzing kunnen zijn.
Zondag 20-1-2008 15:33:00



Gerrit Ekkel (Waalwijk): Ik zou toch willen wijzen op het inmiddels opgeloste ZP 19 uit de extra serie. Ook daar waren huisnummers geschilderd in het deurkozijn.
Woensdag 16-1-2008 22:57:18



Arnold Tak (Waddinxveen): ik heb de kaart er nog maar weer eens even bijgepakt, na de laatste reactie over huisnummerbordjes. Ik kan op mijn fotokaart geen huisnummerbordjes ontdekken. Wat me bij nadere bestudering met een loep wel opvalt, zijn de versieringen in het metselwerk onder de latijen onder de ramen. Mogelijk geeft dit in combinatie met de blinden een oplossing. Op het opgeloste ZP 591 (Vlaardingen) zie ik de metselversieringen niet, maar dat wil natuurlijk weer niet zeggen dat ZP 734 geen Vlaardingen is.
Dinsdag 15-1-2008 01:20:31



Gerrit Ekkel (Waalwijk): Als ik de als toelicting gezonden foto van 30-10-2007 nader bekijk zie ik daar in de deurstijl, tussen de 4e en 5e persoon van links denkelijk een huisnummerbordje. Mogelijk nr 18, maar ook hier kan de wens de vader van de gedachte zijn. Bij de volgende deuren, tussen persoon 7 en 8 is een vergelijkbaar bordje(?) waarneembaar, mogelijk nr 16, maar met grote twijfels.
Op de oorspronkelijke foto zie ik op de diverse deuren naambordjes of zo in diverse afmetingen. Wat ik nog niet heb kunnen ontdekken is waar op die foto's ergens een deurbel zit; heb ik soms een elektrische deurbel voor een nummerbordje aangezien? Ik vraag me overigens af of er toen al elektrische deurbellen waren of dat dat van die krrr-krrr-dingen op de deur waren?!
Dinsdag 15-1-2008 00:53:04



Martin Snuverink (Voorburg): Als de familiefoto is genomen in 1934, dan verbaas ik me erover dat er nog geen huisnummerbordjes waren. Welke steden hadden rond 1934 nog geen huisnummerbordjes?
Donderdag 10-1-2008 23:36:30



v.drijver (Randwijk): Zonder me echt in de discussie te willen mengen of dit soort huizen nu wel of niet in vlaardinegn stonden ja of nee, ik zie op een site die eerder al aangehaald is de volgende foto staan: http://www.vlaardingen.tk/plaatje.html?table=file&id=285&titel=Theater+van+Vlaardingen

Helemaal links op de foto zie ik huizen staan die toch wel enigszins aan de foto van Peter van Roon doen denken en ook aan het zoekplaatje. Kwa maat en hoogte maar ook als ik kijk naar de versiering boven de ramen.
Website: http://www.vlaardingen.tk/plaatje.html?table=file&id=285&titel=Theater+van+Vlaardingen
Woensdag 9-1-2008 13:58:39



Martin Snuverink (Voorburg): Zoals in mijn bijdrage van 8-11-2007 al aangegeven, stond de ouderlijke woning van Trijntje van Minnen in de Zomersteeg 43 te Vlaardingen. Het zoekplaatje is daar zeker niet.
De door Peter van Roon bedoelde kaart dateert van 1923. Toen woonde Trijntje Tweede Spoorstraat 10a. Volgens het Stadsarchief is het daar zeker ook niet.
Als we aannemen dat de foto van Peter van Roon met Trijntje op 31-8-1934 is genomen, was Trijntje bijna 39 jaar. Dit zou kunnen.
Als dit bij het huis van haar ouders is, moet men nagaan waar die ouders in 1934 woonden. Dit is te doen. Maar de foto hoeft natuurlijk helemaal te zijn gemaakt in de eigen woonstraat of die van de ouders. In beginsel kan het overal zijn, ook buiten Vlaardingen.
Als dit bij haar ouders is, t.g.v. het vertrek naar Bodegraven, zou je toch verwachten dat haar ouders en andere familieleden op de foto staan. Zijn de man (met pijp en pet) en de vrouw in de deuropening haar ouders?
Maandag 7-1-2008 07:34:08



Arnold Tak (Waddinxveen): Gisteren ontving ik van Peter van Roon de navolgende 3 mails. Hier volgen de tweede en derde:
Mail 2) Ik heb nu toch wel echt het bewijs in handen, denk ik:
Een fotoansichtkaart van ZP 734, beschreven door Ernst Ligthart en Trijntje Ligthart-van Minnen.
Er staat o.a. in, dat de St. Nicolaascadeaus nu toevloeien. Verder: Wat heeft het gesneeuwd, maar het dooit gelukkig nog al.
De kaart was gericht aan mijn opa P.J. van Roon, toen wonend Wolmaranstraat 181 te Den Haag.
Ze vonden het kennelijk leuk om een kaart te sturen met een bekend plekje.
En nu het belangrijkste: Postzegel van 7 1/2 ct ( bruin ) met Wilhelmina. En dan gestempeld: VLAARDINGEN 4.XII.231011
Dat 1011 slaat denk ik op het tijdstip van stempelen.
Dus je zat er niet ver vandaan met de gedachte, dat het ca. 1935 was.

Mail 3) Die laatste zin klopt natuurlijk niet met betrekking tot deze kaart.
Maar 1934 zou wel kunnen kloppen met de foto waar mijn oudtante opstaat. Misschien is die wel genomen als afscheid voor zij naar Bodegraven zijn gegaan.
De datering heeft ook te maken met het afwezig zijn van automobielen. Maar ik ben geen analist op het gebied van straatfotos, maar het valt op.



scan poststempel toegezonden door Peter van Roon via Arnold Tak - red.

Zondag 6-1-2008 14:11:49




Arnold Tak (Waddinxveen): Gisteren ontving ik van Peter van Roon de navolgende 3 mails. Hier volgt de eerste:
1- Dat een bepaalde foto in het Vlaardings archief niet aanwezig is( hoewel ze heel veel hebben !), is geen bewijs, dat het geen Vlaardingen is.
2- Ik heb niet met zekerheid vastgesteld, dat het Vlaardingen is.
3- Wel heb ik vastgesteld, dat ik mijn oud-tante op de foto zie ( ik zou nog enkele fotos van Trijntje Ligthart-van Minnen aan je op kunnen sturen ter bestudering van gezichtsprofielen ). Wat ik niet weet is wie direkt naast haar staan. Het zou haar moeder en een broer? kunnen zijn? Ook voor de hand liggend is, dat de personen in de deuropening haar moeder en grootmoeder is.
4- Verder het volgende: ZP 734 heeft in ieder geval alle overeenkomsten met de foto met deze mensen erop, t.w. De raamindeling, de deurindeling, de luiken, de ornamenten in de gevel, de levensboom boven de deur.
5- Het lijkt, gezien de vlag koninginnedag, en als dat 31 augustus is, dan kan je inderdaad zonder jas buiten staan.
6- Nogmaals: geen bewijs, maar gezien de lange periode ( geboren en getogen ) lijkt het mij voor de hand liggen, dat ze bij haar OUDERS voor de deur staat en dat Ernst Ligthart, haar echtgenoot, de foto neemt. Misschien nog eens zoeken bij de woonadressen van "ouders van Minnen"?
7 HEEL MISSCHIEN zie ik binnenkort nog iemand in Bodegraven, die bij Ernst en Trijntje in huis woonden ( In Bodegraven ). Ze is al wel oud en misschien ziek. Ik weet het niet, maar zal het proberen. Mogelijk is zij ooit op dit adres geweest......


Zondag 6-1-2008 14:07:00



Rob de Korte (vlaardingen): Ik kom heel toevallig hier op deze website terecht en heb even wat opmerkingen. Martin Snuverink heeft het over `mogelijk' hoek Spoorsingel/de Ruyterstraat waar nu nieuwbouw is gepleegd. Ik kan u vertellen dat dit niet zo is. In dat hoekhuis op de bovenste etage heeft jarenlang familie van mij gewoond, de bebouwing is totaal verschillend met de getoonde foto.

Ik heb zelf al heel wat foto's van oud Vlaardingen gezien, heb veel uit archieven afgedrukt toen ik vrijwilliger was bij het Visserijmuseum in Vlaardingen, waaronder ook uit archieven van Peter Zuydgeest. Ik durf bijna met stellige zekerheid te zeggen dat dit Vlaardingen niet is.
Zondag 23-12-2007 13:24:51



Martin Snuverink (Voorburg): Het Stadsarchief Vlaardingen heeft op mijn verzoek als volgt geantwoord:

Geachte mijnheer Snuverink,
De heer Peter Zuydgeest heeft naar aanleiding van uw mail nogmaals alle daarvoor in aanmerking komende straten nagelopen, maar zonder resultaat.
Het is via de in het Stadsarchief aanwezige foto's niet aan te tonen dat de door u gezonden foto's Vlaardingen betreffen.

Met vriendelijke groet,
H.J. Luth
stadsarchivaris

Stadsarchief Vlaardingen
Plein Emaus 5
3135 JN Vlaardingen
010-248 4999 (alg. nummer)

E-mail in behandeling bij: E.M. v.d. Zwaal

Zij die volhouden dat dit Vlaardingen is moeten dus andere wapens in de strijd gooien. Hiermee wordt de bewering van Peter van Roon uit Maassluis (zie reactie van 30-10-2007) geloochend.
Dinsdag 11-12-2007 23:29:04



Martin Snuverink (Voorburg): Vele stemmen wijzen naar Vlaardingen. Ik heb per e-mail het Stadsarchief Vlaardingen verzocht nogmaals de foto's te bekijken en na te gaan of deze toch in Vlaardingen zijn gemaakt en wel in de voormalige 1e Maasbosstraat hoek Spoorstraat.
Zaterdag 24-11-2007 13:28:23



Antoon Bosselaers (Mechelen): Dat van die lage huisjes geloof ik niet. Het blok tussen de 1e Maasbosstraat en de Spoorsingel is in zijn geheel gesloopt, maar het blok daarnaast tussen 2e Maasbosstraat en de Spoorsingel (en tussen Binnensingel en De Ruijterstraat) staat er nog wel, en dat zijn geen lage huisjes, maar precies zo'n panden als op het ZP. Bekijk de hoek van de Spoorsingel en De Ruijterstraat eens (zie link, bekijken naar het westen). Dat lijkt heel erg op het ZP (maar is het niet). De locatie die Martin aangeeft in het gesloopte blok daarnaast lijkt me veel belovend en nader onderzoek zeker waard.
Website: http://maps.live.com/...
Zondag 18-11-2007 22:24:29



Martin Snuverink (Voorburg): Waarschijnlijk hadden de meeste huis- en rijtuigschilders in 1915 geen telefoon. De bebouwing is op geen van de door Gerard opgezochte adressen te plaatsen.
Vlaardingen. De huizen aan de Binnensingel zijn te chique. De huizen op de hoek van de De Ruijterstraat en de Spoorsingel zagen er “van boven” inderdaad veelbelovend uit, maar zijn eenvoudiger en staan verkeerd op de zon. De huizenrij staat namelijk aan de zonzijde van de straat. De oostkant van de De Ruijterstraat werd pas later bebouwd.
De 2e Spoorstraat heeft gelegen ter plaatse van de tegenwoordige Sprinterplaats. Dit heb ik besproken met de heer Zuydgeest van het Stadsarchief Vlaardingen: “Uitgesloten. Hier hebben alleen maar lage huisjes gestaan”. Maar laten we aannemen dat het archief en ik ons hebben vergist en toch eens in deze buurt kijken. Dit deel van de Oostwijk werd in de jaren na 1890 bebouwd (zie http://www.vlaardingen.nl/smartsite.html?id=6971). Dat klopt met het karakter van de huizen van het ZP. De fotograaf van het ZP staat op een kruispunt, dat ten minste een T-kruising is. Tussen de Spoorsingel en de 1e Van Leyden Gaelstraat liep hieraan evenwijdig nog een straat die begon bij de 1e Spoorstraat met een T-kruising). Dit was de 1e Maasbos(ch)straat en hier is nu ongeveer de Sprinterplaats (allemaal nieuwbouw). Hier kan het in beginsel zijn. De huizenrij staat dan aan de noordzijde van deze straat. Deze straat kruiste ook de 2e Spoorstraat (viersprong). Hier kan het ook zijn geweest. Trijntje heeft dan wel in de 2e Spoorstraat gewoond, maar de foto hoeft natuurlijk niet pal voor haar huis te zijn genomen. In de buurt ervan is wel waarschijnlijk.
Gezien de lange gevelwand (getuige de foto van Peter van Roon) kan dit niet een van de Spoorstraten zijn, maar zou dit goed de 1e Maasbosstraat kunnen zijn.
Een citaat uit: http://www.vlaardingen.tk/publicatie.html?id=320:
“In de Oostwijk gaat ondertussen een groot deel van de Eerste Van Leijden Gaelstraat tegen de grond. Ook woningen in de Eerste Maasbosstraat maken kennis met de sloper. Waarom deze fraaie huizen weg moesten, blijft voor altijd in nevelen gehuld. Ongeveer tien jaar lang lag het terrein braak waardoor de stad een schat aan inkomsten misliep.”
Een nader onderzoek op het Stadsarchief naar foto’s en kadastrale kaarten van de 1e Maasbosstraat lijkt me ook zinvol.
Zondag 18-11-2007 16:23:23



Gerard Nachbar (Almere): In de omschrijving staat: "Op de gevel van het huis naast de hoek staat "huis en rijtuigschilder".". Misschien biedt dit gegeven de weg naar een oplossing.

De digitale versie van de telefoongids uit 1915 levert dit op:

27 Elst, H. v.d., Huis- en rijtuigschilder, Binnenweg 510 (Vogelenzang/Bennebroek/Heemstede)
1029 Evenhuis, R., Huis-, decoratie- en rijtuigschilder, Nieuwe St. Jansstr. 7 (Groningen)
121 Wijnen Riders, Jac., Café Bellevue, rijtuigschilder, Markt 20 (Roosendaal)
7141 Boshuisen & de Rot, Rijtuigschilders, Willemstr. 16 (Rotterdam)
3646 Wouw, Herman A.H. v., Huis- en Rijtuigschilder, Delftschepoortplein 11b (Rotterdam)
B 26 Nieuwenhuis & Zn., Fa. H.J., Huis- en rijtuigschilders, Dorpstr. 130, de Bildt (De Bilt; gids van Utrecht)
46 Pereboom, F., Huis- en rijtuigschilder, decorateur en behanger, Markstr. A 365 (Wageningen)
395 Carpentier, Gebr. de, fa. D. Oosterveld, Huis-, decoratie- en rijtuigschilders, Stationstr. 78 (Zaandam)
387 Stapel & Zwikker, Huis-, decoratie- en rijtuigschilders, Parkstr. 60 (Zaandam)

De kans op succes is het grootst als de tekst op de muur overeenkomt met die op de muur in het ZP. (Zelf gekozen 'gidsvermelding'.) Er blijven dan een paar gevallen over. Is dit Rotterdam, Delftschepoortplein? Ik vermoed dat de bebouwing daar wat grootstedelijker was (het 'was' dankzij '14-05-1940') dan dat anonieme en sombere rijtjeshuisgebeuren. Die twee locaties in Zaandam lijken mij ook onwaarschijnlijk, zeker die op de Parkstraat. Heemstede e.o. lijkt me ook sterk. En Wageningen dan? Misschien kunnen anderen ook wat opties afstrepen, dan was ook dit weer de afdeling 'leuk geprobeerd'?
Zondag 18-11-2007 11:50:15



Wim de Koning Gans (Den Haag): Martin heeft als één van de woonadressen van Trijntje Ligthart genoemd de 2e Spoorstraat in Vlaardingen. Op de kaart zie ik nu slechts één Spoorstraat, een zijstraat van de Spoorsingel. Daar is grootschalige stadsvernieuwing gepleegd. De nog resterende oude bebouwing van de Spoorsingel en omringende straten als de De Ruijterstraat oogt veelbelovend maar de huizen van het zoekplaatje zullen wel gesloopt zijn. Suggesties voor nader onderzoek: luchtfoto's van dit gebied bekijken en in adresboeken de adressen van huisschilders opzoeken.
Zaterdag 17-11-2007 17:34:46



Martin Snuverink (Voorburg): In mijn vorige reactie is het woordpaar "niet in" bij het corrigeren van de zin per abuis blijven staan. Nogmaals, zoals ook bij ZP 591 vermeld, is deze foto volgens het Stadsarchief Vlaardingen absoluut niet in de haringstad gemaakt, hetgeen men bij de oplossing van ZP 734 nog eens heeft bevestigd. En ik geloofde dat ook. Omdat ik aanvankelijk een gezond wantrouwen koesterde, heb ik daar kadastrale kaarten nagetrokken. Deze huizen pasten daar op geen enkele plaats in. In Vlaardingen bleven rond 1900 rijtjeswoningen met boven- en benedenhuizen beperkt tot slechts enkele straten, waaronder met name de Stationsstraat, de Prins Hendrikstraat, de P.K. Drossaartstraat en de Spoorsingel. Voor de rest stonden in de volkswijken vooral visserswoningen met een parterre en een zolder. De wijk rond de Oosterstraat stond er vol mee.
Wat betreft ZP 594 stelde het Stadsarchief aanvankelijk ook dat dit niet Vlaardings was. Maar men heeft toch een print meegenomen met het bekende resultaat.
Ik begrijp het wantrouwen van sommige mensen volkomen. Overigens vind ik de boodschap van Peter van Roon (zie reactie van Arnold Tak van 30-10-2007) meer zeggen dan de bijzondere luiken, die ik ook wel eens op foto's van andere plaatsen heb gezien. Dus dat ZP 591 wel Vlaardingen is, hoeft op zich helemaal niet te betekenen dat ZP 734 dit ook is, al zou je het wel verwachten.
Wat betreft ZP 591 heb ik geen reden tot twijfel. Wat ZP 734 betreft zou ik toch nog de mogelijkheid willen openlaten dat het ook Vlaardingen is.
Ik zal proberen via Arnold Tak contact te krijgen met Peter van Roon in Maassluis om te weten te komen hoe zeker het is dat de foto in Vlaardingen is genomen.

Zaterdag 17-11-2007 17:27:21



Antoon Bosselaers (Mechelen): Wat staat er nu in het vorig bericht: "deze foto en ZP 594 niet in absoluut zeker niet Vlaardingen gemaakt"? Is het nu absoluut wel of absoluut niet Vlaardingen? ZP 591 (en niet ZP 594) zou ondertussen toch Vlaardingen zijn. Ik durf te stellen dat dit dan ook zeker Vlaardingen is. Nu nog het bewijs.
Vrijdag 16-11-2007 16:38:07



Martin Snuverink (Voorburg): Na bet bekijken van veel documentatiemateriaal, zijn volgens de heer Zuydgeest, vrijwilliger bij het Stadsarchief van Vlaardingen, deze foto en ZP 594 niet in absoluut zeker niet Vlaardingen gemaakt. Dit soort huizen, ook met deze zonneblinden met deelluikjes, kwam overigens in Vlaardingen overigens meer dan incidenteel voor, onder meer in de Prins Hendrikstraat. Ook de loze (dichtgemetselde) ramen op de verdieping komen in Vlaardingen meermalen voor.
Peter van Roon beweert dat Trijntje-Ligthart-van Minnen op de foto staat. In het Stadsarchief Vlaardingen heb ik adressen nagetrokken.
Trijntje is geboren in Vlaardingen op 24-09-1895. Tot haar trouwen heeft zij gewoond Zomersteeg 43. Vissersfamilie.
Ernst Ligthart, scheepmaker, heeft als kind gewoond Waterleidingstraat 1b. Scheepmakersfamilie.
Na hun trouwen op 06-10-1920 zijn zij gaan wonen Hoogelaan 25. Vanaf 30-05-1923: 2e Spoorstraat 10a. Vanaf september 1927 W. Barentszoonstraat 7.
In 1934 is de familie verhuisd naar Bodegraven, waar deze foto is zeker niet is gemaakt.
Zelf heb ik kadastrale kaarten van de jaren 1910 bestudeerd en daarop komen inderdaad geen situaties voor waar deze huizen in passen.
Hoe zeker is Peter van Roon ervan dat de foto in Vlaardingen is gemaakt of dat Trijntje op de foto staat?
De straat lijkt zeer breed, maar dat is schijn. Rechtsonder is vaag te zien dat er een trottoir is. Er is hier dus ten minste een T-kruising van straten van normale breedte.
De voorgevel loopt links door tot de hoek. Dit betekent meestal dat de straat een belangrijkere straat is dan de zijstraat. Opmerkelijk is dat deze regel in Vlaardingen niet geldt.
Gesuggereerd werd in Rotterdam te zoeken. Dat zou dan het Oude Noorden moeten zijn. Hier had ik al eerder zonder succes gezocht.
Ik blijf me verbazen dat dit in Vlaardingen niet te vinden is.
Donderdag 8-11-2007 23:09:00



Martin Snuverink (Voorburg): Dit zou dan wel eens de Spoorsingel kunnen zijn bij de hoek De Ruyterstraat. Hier is vernieuwbouw gepleegd.
Woensdag 31-10-2007 00:06:46



Antoon Bosselaers (Mechelen): Mij lijken de parallelstraten Pieter Karel Drossaartstraat, Stationsstraat en Prins Hendrikstraat kansrijk, maar ik kan geen match vinden met de nog bestaande bebouwing.
Dinsdag 30-10-2007 23:33:17



Arnold Tak (Waddinxveen): vandaag ontving ik onderstaande mail van Peter van Roon uit Maassluis:

Deze straat is in Vlaardingen. Weet ook de naam niet, maar heb wel een foto van die hoek waar enkele mensen opstaan, waaronder een oud tante van mij, genaamd Trijntje (Ligthart) van Minnen.
Ik zal even kijken of ik hem zo gauw kan vinden dan komt-ie mee als bijlage.
Ik kwam per ongeluk opde ze site, omdat ik zocht naar een straat in 's-Gravenzande.

Ik hoop, dat je de foto leuk vindt. Ik denk, dat mogelijk op het oude gemeentearchief, Plein Emaus in Vlaardingen jouw foto ook is. Ze hebben er HEEL veel. Leuk om eens in dat archief te kijken.

Helaas weet ik ook geen straatnaam. Het enige wat ik kan zeggen is, dat Ernst Ligthart, de echtgenote van Trijntje van Minnen, geboren is in Vlaardingen op 27.11. 1894. Zij staat op de foto als 6e van links.

Veel succes!

De bijlage heb ik separaat aan Zoekplaatjes ingezonden.



Foto ontvangen via Arnold Tak - red.

Dinsdag 30-10-2007 12:55:35



Martin Snuverink (Voorburg): Dat Utrechtse gevoel heb ik ook wel. In Lombok komen eigenlijk alleen in aanmerking de huizen in de Kanaalstraat. Deze hebben echter allemaal mansardedaken en hebben geen van alle die merkwaardige raamposities van de tussenhuizen van het zoekplaatje. Hetzelfde deldt voor de Damstraat. Wat mij betreft dus niet Lombok.
Vrijdag 26-10-2007 13:27:03



Bert (Hilversum): ik heb ook een Utrechts gevoel bij deze foto. Ik dacht eerst aan de Vogelenbuurt, maar ook aan Lombok. Aan de Vleutenseweg staan (of stonden, dat weet ik niet) gelijksoortige huizen. Zie de link voor een afbeelding. Of dit de huizen zijn van het zoekplaatje weet ik niet zeker (ik zie wel verschillen), maar de gelijkenis qua bouw is opvallend. Als dit ze niet zijn, dan zegt mijn geheugen dat er dieper in de wijk Lombok ook van dit soort huizenblokken staan/stonden. Mij ontbreekt het aan tijd om hier verder naar te speuren. Maar ik dacht ik draag ook eens een steentje bij aan deze leuke site! Misschien dat anderen hier op voort kunnen borduren.
Website: http://www.hetutrechtsarchief.nl/...
Donderdag 25-10-2007 15:38:58



Martin Snuverink (Voorburg): Vergissing, excuses: de schuine daken in de Utrechtse Vogelenbuurt hebben juist een nok evenwijdig aan de straat, terwijl het in het ZP gaat om schilddaken met nok loodrecht op de straat.
Dinsdag 2-10-2007 20:45:02



Martin Snuverink (Voorburg): Weliswaar past de stijl van het zoekplaatje goed bij de
Utrechtse Vogelenbuurt. De daken zijn daar echter plat of hebben een nok loodrecht op de straat/voorgevel. Dit is op maps.google.nl zeer goed te zien.
Je moet dus zoeken naar schilddaken loodrecht op de straat.
Maandag 1-10-2007 22:26:25



Frits Stoffels (Almere-Haven): Zoek in de Beeldbank 1600-nu van Rijksarchief Utrecht op Nieuwe Koekoekstraat, en je vindt een straatje dat qua stijl vrijwel eender is met dit. Let met name op foto 52743. Het is niet helemaal hetzelfde, maar de dakkapellen en verdere gevelindeling doen vermoeden dat het hier niet ver vandaan kan zijn.
Website: http://www.hetutrechtsarchief.nl/...
Maandag 1-10-2007 17:10:14



Martin Snuverink (Voorburg): Zulke louvreluiken komen ook voor op opgelost zoekplaatje 120 (Sexbierum, Fr.). Van enige streekgebondenheid bespeur ik nog niets.
Overigens zijn de luiken niet gesplitst, maar bestaan uit 1 stuk (raamwerk). Hierbinnen heeft het onderluikje aparte scharnieren.
Vrijdag 10-8-2007 15:39:52



Martin Snuverink (Voorburg): Heel goed dat deze foto (na al eerder door Arnold Tak op zijn eigen site te zijn gezet) nu ook hier is gepubliceerd. De luiken (en misschien ook de plaats) komen overeen met ZP 591. Mogelijk is er samenhang. Voorbeelden van systematische toepassing van zulke gesplitste louvreluiken zijn welkom. Ik heb ze gezien op foto’s van Utrecht en Leeuwarden. In Den Haag kwamen ze rond 1900 slechts incidenteel (dus niet systematisch) voor aan neorenaissancehuizen: Bankastraat.
In een later stadium kwamen er jaloezieën in de plaats van zulke louvreluiken. Daarom zou ik de foto eerder dateren op 1905 dan op 1935.
Beide straten zijn boomloos, hebben een breed trottoir en zijn zelf ook vrij breed. Daarom zoek ik het wel in een stad, maar niet binnen de vesten. Alle gebouwen zijn opgetrokken in neorenaissancestijl en dateren van 1880 - 1900.
ZP 591 toont een vrij breed pakhuis, reden waarom aan een kade kan worden gedacht. De dakbedekking van het zeer steile opstaande deel van het dak bestaat uit dakpannen. Dit is bijzonder, want bij deze steilheid wordt doorgaans lei toegepast.
Onder meer vanwege de lantaarnpaal is ZP 591 in ieder geval niet in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen, Haarlem, Leiden, Delft, Dordrecht, Gouda, Noord-Brabant, Limburg.
Zondag 5-8-2007 17:03:46



dick zweers (bergeijk): Hier heb ik een Deventer-Zutphengevoel bij, vooral Zutphen. Toch kan ik de panden niet meteen thuisbrengen. Opmerkelijk detail is dat de onderste delen van de zonneblinden afzonderlijk kunnen worden geopend. Dat komt niet algemeen voor. In de provincie Groningen kennen we de variant met scharnieren aan de bovenkant. Hier zitten ze aan de zijkant en dat zie ik hier voor de eerste keer (bewust).
Woensdag 1-8-2007 11:02:49



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):