Inzender: Arnoud Voet    

Gegevens: Kabinetfoto van fotograaf G. Jochmann, Gouda

Datering: 1900 ?   Formaat: 10 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 juli 2007


 Reacties op Zoekplaatje 722 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Boskoop, Dorpsstraat Oostzijde

Arnoud Voet (Capelle aan den IJssel): Martin, het is geweldig hoe je dit hebt opgelost. Ik heb daar grote bewondering voor. Bedankt voor al je inspanningen en doorzettingsvermogen, want dit was toch wel een hele moeilijke, Arnoud Voet.
Donderdag 12-7-2007 22:42:08Martin Snuverink (Voorburg): Boskoop, Dorpsstraat Oostzijde.
Nou zeg, het heeft me wel wat moeite en doorzettingsvermogen gekost, maar eindelijk heb ik dit buitengewoon fraaie, aandoenlijke en historisch waardevolle plaatje toch gevonden. En verrassend.
Hierbij ben ik uitgegaan van het volgende:
- op de foto is geen enkel pand in een neo-stijl te ontdekken, zodat de foto ruim voor 1190 moet zijn genomen;
- de fotograaf was gevestigd in Gouda. De foto zal dan zijn genomen in de ruime omgeving van die stad;
- de sfeer is zeer Zuid-Hollands vasteland;
- het is een tweezijdig bebouwde dorpsstraat, die vermoedelijk oorspronkelijk een lage dijk of kade was;
- Moordrecht was al afgevallen. Hetzelfde geldt voor de kandidaten Zoetermeer, Zegwaard, Bleiswijk, Zevenhuizen, Moerkapelle, Waddinxveen, Benthuizen, Nieuwerkerk, Stolwijk, Haastrecht, Reeuwijk, Alphen, Zwammerdam en Bodegraven. Alleen Boskoop bleef nog over en daar zou ik het juist niet zoeken.
Maar het is wel degelijk Boskoop, tot mijn verrassing en waarschijnlijk ook die van vele anderen. De Dorpsstraat O.Z. was een straat even ten oosten van de huidige hefbrug over de Gouwe en vlak ten zuiden van en evenwijdig aan wat nu de Zijde heet, die naar het oosten overgaat in Reijerskoop. Destijds is de Gouwe sterk verbreed en de draaibrug is vervangen door de iets noordelijker gelegen hefbrug. De Dorpsstraat OZ moet toen feitelijk van de kaart geveegd zijn.
Nu het bewijs. Dit heb ik gevonden op de link. Foto 154710 uit 1910, (waarvan ik een kopie separaat naar de redactie heb gestuurd) laat de Dorpsstraat OZ zien in tegenovergestelde richting.
Vooraan links zien de winkel met markies, die op het ZP achteraan rechts staat. Rechts zien we eerst het pand met de lantaarn: Het Wapen van Boskoop. Al eerder had ik het vermoeden geuit dat dit een herberg was. Dan zien we het kleine pandje met de punt- of tuitgevel en daar voorbij het pand dat op het ZP linksvoor staat. Kijk maar goed, nu klopt alles perfect, ook het merkwaardige straatprofiel met het plaveisel dat van de huizen tot de molgoot afloopt. Ook de zonstand klopt.
Ook had ik eerder verondersteld dat op het ZP in de verte een verhoging, bijv. een brug zou zijn. ook dit klopt: het is de draaibrug over de nog smalle Gouwe.Foto ingezonden door Martin Snuverink - red.

Website: http://www.postcardsfrom.nl/ht-docs/postcards.php?plaatsnaam=Boskoop
Donderdag 12-7-2007 21:57:14Martin Snuverink (Voorburg): Inmiddels is uit verkenning ter plaatse duidelijk geworden dat dit niet Moordrecht is, hoezeer het karakter van foto en Moodrecht Dorpsstraat overeenkomen. Dus terug bij af.
Donderdag 5-7-2007 15:35:30Martin Snuverink (Voorburg): Het is volgens mij inderdaad Moordrecht, Dorp(s)straat (West). Het was lastig een bewijs te vinden, maar op qoop.nl vond ik een kaart uit 1944 die ik als bewijs apart heb toegestuurd.
Dit is de Dorpsstraat in ZW-richting. Bij de knik is rechts de West Buurtstraat. Er is al veel bebouwing vervangen, maar het hogere pand links met de zijramen is onmiskenbaar. Het bouwvallige hoekpandje links is in 1944 verdwenen. Kaart 117 van Van Nooten (1901, zie link) laat dit straatdeel van de andere kant zien. Daaruit blijkt dat de bebouwing verderop rechts op het zoekplaatje is vervangen door het Posthuis en dat het zoekplaatje waarschijnlijk van voor 1890 is.De door Martin op Qoop gevonden kaart - red

Website: http://www.historischmoordrecht.nl/fotopagina's/vanNooten/vannooten.html
Donderdag 5-7-2007 07:48:07Martin Snuverink (Voorburg): Aan de gevel van het grotere huis links voorbij het onbespannen rijtuig zie ik zowaar een of zelfs twee uithangborden hangen. Dit wekt de indruk dat dit een logement/horecabedrijf is....
Een scherpere en vergrote scan van verderop in de straat zou welkom zijn.
Woensdag 4-7-2007 12:18:51Martin Snuverink (voorburg): Niet Schoonhoven. De foto lijkt me zelfs van ruim voor 1900.
Het heeft veel weg van de Dorpsstraat in Moordrecht (een dijk!). Kijk eens naar de link. Maar ik heb geen bewijs kunnen vinden.
Website: http://home.wxs.nl/~emhabben/ansicht2.htm
Dinsdag 3-7-2007 17:59:20Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Schoonhoven?
Maandag 2-7-2007 22:34:42Arnoud Voet (Capelle aan den IJssel): De naam en woonplaats van de fotograaf G. Jochmann, Gouda, staat naast de foto op het karton gedrukt. Overigens zie ik er ook steeds een dijkdorp in, maar daarvoor is eigenlijk geen aanwijzing. De grond op de open plekken links en rechts in de bebouwing lijkt horizontaal.
Maandag 2-7-2007 21:41:21Martin Snuverink (Voorburg): Ja, Fred, de foto is in de verte niet zo duidelijk. Maar ik zie wel dat de weg wat omhoog loopt. En omdat ik me hierbij geen Veluwe of Limburg kan voorstellen, dacht ik aan een brug. Dit hoeft niet een beweegbare brug te zijn, maar kan ook een onopvallende vaste brug zijn. Maar elke andere plausibele verklaring is welkom.
Waarom een dijkdorp? Ik heb de straat vergeleken met diverse straten van kleine binnensteden. Deze rijmen niet. Vandaar een dorp. De bebouwing doet ook dorps aan, maar dan van een flinke kern. De beperkte breedte van de straat en de bebouwing dicht daarop doet aan een dijk denken. Mogelijke voorbeelden zijn Zoetermeer/Zegwaard, Bleiswijk, Zevenhuizen. Maar geen dijkdorpen als Papendrecht en Sliedrecht, waar de lengteassen van de huizen doorgaan evenwijdig aan de dijk lopen.
Een voorbeeld van een stad waar dit beeld in past kan ik (nog) niet bedenken.

Maandag 2-7-2007 21:33:31Fred Stam (haarlem): Als je de foto zwart/wit maakt en het contrast wat opdraait zie je wat meer detail, maar waarom dit een dijkdorp zou moeten zijn is mij onduidelijk het lijkt mij meer stadse bebouwing. Ik zie vooralsnog geen brug in de verte.Misschien een duidelijker scan met een wat hogere resolutie zou licht op het geheel kunnen werpen
Maandag 2-7-2007 20:45:04Martin Snuverink (Voorburg): G. Jochmann was toch fotograaf te Utrecht? Hij is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Purmerend, maar ik kan hier geen Purmerend en geen Gouda in zien. Het is zo te zien de kern van een tweezijdig bebouwd dijkdorp op lage dijk en met niet onbelangrijke zijstraat, in Hollands midden. Het lijkt of de straat verderop omhoog loopt: een brug? Verder lijkt het dat verderop links boompjes staan. Dit zou wijzen op een plein: marktplein?
Maandag 2-7-2007 18:03:03  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):