Inzender: Jan de Winter    

Gegevens: Kaart van rijtje huizen, met links een winkeltje "De Toekomst". Zo te zien een modewinkeltje. Huisnummers niet te lezen. De ramen zijn aan de bovenzijde voorzien van glas in lood. Kaart is onbeschreven.

Datering: 1930 ?   Formaat: 9 x 13 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 juni 2007


 Reacties op Zoekplaatje 720 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Wateringen

H de Haas. (Den Haag.): Geweldig dat dit is opgelost en nog wel vanuit Canada! Ik zou het daar niet hebben gezocht en dan te bedenken dat dit vrijwel bij mij om de hoek is!
Woensdag 29-8-2007 13:45:18



Jan de Winter (Den Haag): Jan van Vliet heeft gelijk. De huizen zijn ook te zien op een oude foto bij www.wateringen-dorp.nl
Bedankt Jan voor het opsporen en ook nog met zoveel details.
Jan de Winter
Dinsdag 28-8-2007 20:58:14



Ben Verhagen (Rotterdam): Kerklaan 53 Wateringen staat op Funda.nl!
Ondanks enige verbouwingen aan de panden geloof ik dat Jan van Vliet gelijk heeft.
Dinsdag 28-8-2007 20:52:53



Jan van Vliet ( Canada): Blok van 7 woningen Kerklaan Wateringen gebouwd 1929/1930 ik weet ook de namen van de bewoners in de 30 er jaren
Dinsdag 28-8-2007 20:46:25



Jan van Vliet (Canada): Foto 720 dit is een blok van 7 woningen in Kerklaan Wateringen gebouwd in 1930 meest rechts gedeeltelijk zichtbaar is no 51 en was de winkel van slager Gijs Maat dan no 53 daar woonde N.Rijnke vervolgens 55 N.Eendenburg dan 57 Fam,G.Knaap (de toekomst) die winkel verkocht naaibenodigheden daarnaast net zichbaar was een winkel van Jamin de bewoners waren de fam. Grunniken
Dinsdag 28-8-2007 20:35:49



Maggy Rond (Amsterdam): Het doet mij denken aan omgeving Potgietersstraat Rijswijk (of hoort dat nog net bij Den Haag?). Duindorp, omgeving Pluvierstraat zou heel misschien ook kunnen.
Donderdag 28-6-2007 22:35:17



Martin Snuverink (Voorburg): De hoge markies is wel te verklaren. Er zijn op de foto twee winkels, waarvan de linker zeer zonlichtgevoelige producten verkoopt. Vaak is dit gebak. In de jaren 50 werden ook wel kanvas doeken voor het onderste deel van de etalage gespannen, maar dat had een minder uitnodigend effect.
Een voorbeeld van een hoge markies bij een banketbakker geeft de Haagse beeldbank (link), zoeken op Kempstraat, 1928 (foto 6.12798). Huisnummer 125.
Website: http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=41515
Vrijdag 8-6-2007 21:49:46



Peter (Helmond): Ook hier dicteert het spraakgebruik de waarheid. Bij ons heten de gevels die direct de zon ontvangen "op het Zuiden gelegen". De bedoeling moge echter duidelijk zijn.

Hetgeen overigens de hoge markies aan de linkerzijde onverklaard laat.
Vrijdag 8-6-2007 20:46:52



Martin Snuverink (Voorburg): Correctie: ik bedoel natuurlijk aan de noordzijde van de straat. Verwarrend, nietwaar?
Vrijdag 8-6-2007 20:02:04



Martin Snuverink (Voorburg): De vraag van Peter Heuseveldt moet worden beantwoord met juist het omgekeerde: de gevel ligt op het noorden.
Vrijdag 8-6-2007 20:00:04



Peter Heuseveldt (Helmond): Wat me bij nadere beschouwing ook intrigeert, is waarom de markies aan de linkerkant van de winkeldeur zo hoog is geplaatst. Aan de rechterkant zit die direct boven de etalage, dus er moet een reden zijn waarom de linker (grotere)markies hoger is aangebracht (deur/inrijpoort?).

Mogen we overigens uit de aanwezigheid van die markiezen opmaken dat de gevels op het zuiden liggen?
Vrijdag 8-6-2007 13:56:41



Martin Snuverink (Voorburg): In Sittard werden in 1920 nog woningen met schuiframen gebouw: St. Josephstraat. Een merkwaardig complex in een moderne soort Amsterdamse school, maar toch met ouderwetse schuiframen. Zie Industrieel erfgoed in Limburg
Zoeken in Nederlands Limburg en dan met name in het mijngebied lijkt me zinvol. Ik zie nog geen reden om over de grens te kijken. Voor zover ik kan zien wordt hier waalformaat baksteen toegepast (kruisverband), wat na 1900 ook in Nederlands Limburg steeds meer gebruikelijk werd. In Vlaanderen worden iets kleinere formaten gebruikt. Misschien is het straks nodig aan de hand van een scherpere detailopname het steenformaat vast te stellen.
Donderdag 7-6-2007 11:54:16



Peter Heuseveldt (Helmond): De schoorstenen waarvan vaag een topje te zien is, waren me inderdaad niet opgevallen. Een scherp oog, Martin! De schoorstenen zijn dus aan de achterzijde van het huis geplaatst. Dit zou kunnen wijzen op een stookplaats in de keuken t.b.v. bijv. een kolenfornuis. Dit zou dan weer wijzen op een plaats waar geen (stads-)gas aanwezig was ten tijde van de bouw van deze huizen - en dan komen we toch in een kleinere plaats terecht. Een andere reden voor het aan de achterzijde plaatsen van de schoorsteen kan ik niet bedenken - immers, indien alleen een stookplaats voor de woonkamer nodig zou zijn geweest, was het logischer geweest deze centraal te plaatsen, dus met een schoorsteen op of rond de nok.

De bouwtijd die Martin noemt, is heel goed mogelijk. Ik ken echter zelf huizen die qua stijl hier erg op lijken en die zijn tweede helft jaren '20 gebouwd. Maar rond 1920 kan prima.

Het plaveisel is inderdaad nogal typisch. Ik ken dergelijk plaveisel wel in oudere buurten, maar eigenlijk niet in buurten uit de jaren '20.

Als ik alle elementen bij elkaar optel (dus: stookplaats in de keuken, het ten tijde van de bouw al verouderde gebruik van schuiframen, het typische plaveisel) én nog eens goed kijk naar het uiterlijk van de huizen: zou het eventueel ook België kunnen zijn? Daar werd namelijk langer (zeker in arbeiderswoningen) op kolen gekookt, waren schuiframen in de jaren '20 in eenvoudige woningen nog volop in gebruik, en werd plaveisel zoals op het ZP ook langer algemeen toegepast. Of anders Limburg? Het is maar een ingeving, maar neem het voor wat het waard is.
Donderdag 7-6-2007 10:26:49



Martin Snuverink (Voorburg): Fraaie openingsanalyse van Peter! Ik zou de bouwtijd overigens een decennium eerder dateren: zo 1918 - 1922. Let eens op het profiel van het plaveisel: links de rijweg met klinkers in visgraat, dan een strook van een dikke meter in grotere stenen: keien of trottoirtegels. Dan de stoeprand, gevolgd door een zelfde strook en ten slotte het trottoir met een onduidelijk oppervlak. Geen voortuintjes, dus niet een zeer kleine plaats. Misschien levert dit een herkenning van de plaats op.
Er zijn verder wel degelijk schoorstenen, die boven de achterste helft van het dak zitten en waarvan alleen de uiterste toppen te zien zijn.
Verder sluit ik me aan bij de analyse van Peter.
Woensdag 6-6-2007 23:15:31



Peter Heuseveldt (Helmond): Ik denk aan het Westen van het land. Eenvoudige rijtjeshuizen, ergens in een eind jaren '20/begin jaren '30 gebouwde arbeiderswijk. De schuiframen op de verdieping zijn (in mijn ogen) bijzonder, die waren toen eigenlijk al uit de tijd - er werden toen al meestal draairamen toegepast. Het vrij vlak liggende dak verraadt hooguit een vliering, geen volledige zolderverdieping. Bijzonder vind ik ook het ontbreken van schoorstenen op de daken (stadsverwarming?) - dat zou een aanwijzing kunnen zijn.
De huisnummerbordjes komen me vrij breed voor, wat zou kunnen duiden op een hoger huisnummer - dus ergens in een vrij lange straat?
Woensdag 6-6-2007 17:28:56



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):