Inzender: Herman Palm    

Gegevens: De foto ging vergezeld van een andere uit Pijnacker. De fotograaf is Henri de Louw uit Delft.

Datering: 1895 ?   Formaat: 10 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 maart 2007


 Reacties op Zoekplaatje 688 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Rozenburg

JanB (Deventer): Sommige zaken nemen wat tijd, maar ik kan melden dat het huis vele jaren lang het 'doktershuis' was van Rozenburg. Over de kleurige paal ben ik niet wijzer geworden.
Dinsdag 8-12-2015 22:47:24jan bergwerff (Deventer): Nieuwsgierig geworden naar biezonderheden over deze woning (ik meen haar nog te kennen uit de 50er jaren), heb ik navraag gedaan op Rozenburg. In verband met vacanties kan een reactie nog wel even op zich laten wachten.
Dinsdag 24-7-2007 11:21:38Herman Palm (Arnhem): Dank voor deze bijzondere oplossing. Kan iemand me vertellen waar de kleurige(feest)paal op de ansicht voor heeft gediend en zegt dat iets over de functie van het huis?
Maandag 23-7-2007 22:44:14Leo R. (Utrecht): Bij qoop zoeken op "binnendijk rozenburg" levert nog een tweede ansicht op met dit pand. Zie de link.
Website: http://images.qoop.nl/6/7/0/3/6703384.jpg
Zondag 22-7-2007 00:47:28Ingrid Evers (Maastricht): Geweldige oplossing! Ik had de hoop voor dit ZP al opgegeven, het leek teveel gevraagd om deze locatie nog terug te vinden. Rozenburg dus, niet zóver van Delft dat onze Henri de Louw er niet met paard en sjees terecht kon. Ook al zijn de details van het huis niet zo goed zichtbaar op deze scan, het straatbeeld past zó perfect, dat het mij zonder meer de gezochte locatie lijkt. 'Mestreechse compleminte' dus aan de heer Bergwerff! Intrigerend blijft de vraag, of deze situatie in het Rozenburg van 2007 nog terug te vinden is, of dat alles hier voltooid verleden tijd is.
Vrijdag 20-7-2007 16:02:44Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Onderstaande scan werd in gezonden door Jan Bergwerff met de volgende tekst: "Dit plaatje kwam ik tegen in de beeldbank van Voorne en Putten-Rozenburg. Ik sluit niet uit dat dit het gezochte huis is. Graag uw mening". Mij lijkt het huis op de ingezonden scan genoeg op dat van zoekplaatje 688 om het in de serie opgelost te plaatsen.

Bert Scheijgrond,
Redacteur ZoekplaatjesScan ingezonden door Jan Bergwerff - red.

Vrijdag 20-7-2007 10:25:40Leo R. (Utrecht): Sorry Martin.
Woensdag 11-7-2007 09:38:51Martin Snuverink (Voorburg): Het zou Leo R. sieren als hij mij zijn excuses aanbiedt.
Dinsdag 10-7-2007 00:25:27Ben Verhagen (Rotterdam): Bespaar de moeite van een detailscan, schoorsteenvegers
waren gekleed in witte kledij.Dus zeker geen exhibitionist zoals Maggy Rond dacht [ niet Martin!],maar gewoon een hardwerkende en eerlijke schoorsteenveger
Zondag 8-7-2007 21:02:34Leo R. (Utrecht): Die Martin, hij ziet ineens overal mensen in hun blote gat ;-) Maar het lijkt inderdaad alsof er iemand op het dak staat?? Kan er een detailscan gemaakt worden?
Zondag 8-7-2007 15:25:17Maggy Rond (Amsterdam): Het eerste wat ik me afvroeg: In die tijd was het noch makkelijk, noch goedkoop om op lokatie te photographeren. Wie kan opdracht hebben gegeven hiertoe? De eigenaar van het pand? De bewoners? De architect misschien?
De drie mannen op de voorgrond staan er stoer bij, de vrouwen in de tuin en de twee mensen op/naast de wagen staan ook netjes stokstijfstil. Was het de bedoeling van de opdrachtgever dat ze op de kiek kwamen? Volgens mij geen van allen. Het paard heeft minder zijn best gedaan op het poseren, z'n kop is flink bewogen.
Maar wat zie ik rechts naast de hoge schoorsteen? Het lijkt wel of er een naakte man op het dak staat!
Donderdag 28-6-2007 23:28:25Martin Snuverink (Voorburg): De suggestie van Alice Scholtes is interessant om na te trekken. Mijn commentaar::
1. Dit huis is geen boerderij.
2. Alice bedoelt waarschijnlijk de Kleiweg en niet de Lange Kleiweg, die dwars op de Kleiweg loopt richting Delft en begint bij de herberg De Halve Maan, nu bij het OV-knooppunt bij station Rijswijk. De Kleiweg heet nu Sir Winston Churchilllaan.
3. Er moet sprake zijn van een kruispunt. Dat was er in 1913: Kleiweg – Schaapweg – en een doodlopende laan naar een boerderij in de Hoekpolder tussen de boerderijen Eikelenburg en Rozenburg. Deze laan liep waar nu de Mgr. Bekkerslaan loopt. Bij dit kruispunt stonden in 1913 en eerder geen huizen.
4. Op het zoekplaatje staan achter het huis nog minstens twee andere huizen. Er is dus sprake van een soort van nederzetting.
Verder staan huizen normaliter met hun voorgevel gericht op de belangrijkste weg. Hier lijkt het afwijkend te zijn. Een vergelijkbare situatie komt voor bij het kruispunt in Nootdorp bij de Dorpsstraat, Oudeweg, Molenweg en Kerkweg (genoemd in mijn reactie van 2-3-2007), waar het dus niet is.
De beeldbank Rijswijk heeft niets opgeleverd dat lijkt op het zoekplaatje.
Woensdag 4-4-2007 23:19:43Alice Scholtes (Den Haag): volgens mij is dit een boederij die op de Lange Kleiweg tussen Wateringen en Rijswijk heeft gestaan vlak bij de weg die nu de Monseigneur Bekkerslaan heet
Woensdag 4-4-2007 21:17:33Martin Snuverink (Voorburg): De serie van vier betreft dus ten monste 3 verschillende plekken. Dit betekent dat het zoekplaatje "overal" inde omgeving van Den Haag en Delft kan zijn. Knotwilgen hoeven niet per se aan de waterkant te staan. Dat er onder het hekje (dat ik wat plastisch "vangrail" heb genoemd) een duiker loopt had ik ook al bedacht en dit kan nog steeds. De donkere plek links is echter beslist geen geul of sloot, maar eerder een begroeid en weinig bereden stuk wegdek. In geval van een geul zou je ook daar een hekje verwachten.
De wegen links en rechts liggen waarschijnlijk niet precies in elkaars verlengde. M.a.w. deze wegen zijn zijwegen van de doorgaande weg van voor naar achter. Dat het huis met de voorgevel naar de zijweg is gericht is opvallend en tekent misschien het belang van die zijweg. Dat de zijgevel zo dicht op de doorgaande weg staat kan betekenen dat er weinig ruimte op het perceel is en dat er links van het huis een sloot, dijk of kade is. Dit is gissen, maar ik heb nu niet veel andere mogelijkheden.
Ik heb naar voorbeelden van gelijksoortige huizen gezocht. De link geeft zo'n situatie in Voorburg anno ca 1890. Opvallend is een zelfde witte hekje en twee huizen van dezelfde vorm, stijl en dakhelling als op het ZP. Het spoor van de stoomtram Leiden-Den Haag is zichtbaar. Ik heb het gevoel dat we in deze omgeving verder moeten zoeken.
Website: http://home.planet.nl/~evers719/pages4/Korenm3a.html
Zaterdag 10-3-2007 13:26:33Andre (Zoutelande): Rechts van de woning een man met hoge hoed in een wagentje en op het dak is ook nog iemand bezig. Dus misschien in de aangegeven periode een nieuwgebouwde dokterswoning?
Dinsdag 6-3-2007 12:44:56s.schillemans (delft): Fotograaf Henri de Louw woonde en werkte van 5 november 1880 tot 4 september 1891 aan de Oude Delft 137 te Delft. Helaas is het huis op de foto mij onbekend.
Maandag 5-3-2007 14:57:44Erwin Esselink (Delft): Ik ben net even langs de Noordeindseweg gefietst, maar dit is niet nr. 56. Ik heb het ook geen andere huizen gezien langs deze weg, die het zouden kunnen zijn.
Maandag 5-3-2007 14:02:25Ingrid Evers (Maastricht): De mail was weg voordat ik de fout in mijn 'opwaardering' van Delfgauw onderkende, Martin. Google/Earth leverde fraaie vergezichten, maar geen oplossing. Ik hoop dat iemand eruit komt.
Maandag 5-3-2007 12:26:16Martin Snuverink (Voorburg): Ingrid, op mijn beurt, Delfgauw (v/h Delfgaauw) is geen gemeente en ook nooit een gemeente geweest. Rond 1900 was het gemeente Vrijenban. Het monumentale raadhuis ervan staat nog op de Nieuw Plantage aan de voet van de Reineveldbrug in Delft. Dit terzijde.
Als het adres Noordeindseweg 56 juist is, moet het huis in Klein-Delfgauw staan, aan de oostzijde van de weg, niet ver voor de camping. Vanwege de zonwering zal de voorgevel niet naar een richting tussen NW en NO staan. In Klein-Delfgauw was geen kruising van wegen. Daarom kan ik me ook nauwelijks voorstellen dat dit huis daar staat of gestaan heeft. Dit moet wel even worden geverifieerd. Met maps.google.nl lukt me dit niet. Ik vrees dat dit huis al lang verdwenen is of vrijwel onherkenbaar verbouwd is.
Het feit dat de foto vergezeld ging van een andere foto uit Pijnacker sluit de ligging in een andere omgeving niet uit.
Maandag 5-3-2007 10:16:06Ingrid Evers (Maastricht): Delfland is geen plaatsnaam. Een beetje zoeken op Internet leverde op dat dit adres nu in de gemeente Delfgauw ligt.
Maandag 5-3-2007 02:35:44Petra Notenboom (Rotterdam): De foto is gemaakt door Henri de Louw na 11 januari 1880 als hij is benoemd tot hoffotograaf. Voor deze benoeming kreeg hij steun van de prins van Wales. Op 1 november 1880 koopt De Louw het pand aan de Oude Delft en op 6 november verhuist het atelier. Vanaf maart 1881 adverteert hij regelmatig met stadgezichten uit de omgeving en het Westland. Hij kreeg de erkenning hoffotograaf omdat hij een foto had gemaakt van prins Alexander (een dierbare vriend van de prins of Wales) en dit predicaat stopt bij overlijden van de weldoener, de vader van prins Alexander, koning Willem III in 1890. Vandaar dat De Louw na de verhuizing in 1891 naar Den Haag geen hoffotograaf meer is.
Naar mijn mening (ik denk het pand te herkennen) is dit het huis van de heer E.H. Bukman aan de Noordeindseweg 56 te Delfland. Ik heb deze bewoner een paar keer bezocht i.v.m. met bruikleen voor de tentoonstelling in 2003.
Website: http://www.home.versatel.nl/kirchner
Zondag 4-3-2007 23:39:56Herman Palm (Arnhem): enkele opmerkingen: nog nooit een vangrail gezien die niets te vangen heeft, zo ook deze. Er loopt een afwateringsbuis direct onder het het hek richting de knotwilg die zonder twijfel dus aan de kant van het water staat zoals het een knotwilg betaamt. Het is niet uitgesloten dat de donkere streep achter de 3 heren links een afwateringsgeul is en dat van daar af een buis onder de grond liep naar de andere kant van de weg. Het belang van het huis kan wellicht worden afgelezen aan de "schoorsteenwachter" rechts van de grote schoorsteeen.Iets wat zelfs in die tijd maar weinig voorkwam denk ik. Ook valt nog te vermelden dat het huis waarschijnlijk door minimaal twee gezinnen bewoond werd aangezien de rechter ramen van aan de buitenzijde bevestigde rolluiken zijn voorzien, aan de bovenzijde verborgen door een houten sierrand. Mogelijk is er dan ook sprake van twee aparte voordeuren en dus van twee onder 1 kap. Daarentegen is de schoorsteen links van een mooie kap voorzien i.t.t. de kale rechter. Overigens heb ik mijn twijfels of hier sprake is van een opdracht door een belangrijke huizenbezitter. Ooit verwierf ik deze foto samen met drie andere identiek uitgevoerde foto's van: paleis Noordeinde, gezicht op Delft en de al genoemde foto van een weggetje langs het water in Pijnacker, waarbij een opdrachtgever van enige betekenis ver te zoeken lijkt. Deze foto's die ook wel eens "harde kaarten" worden genoemd zijn volgens mij de uiteraard zeldzamer voorlopers van de ansichtkaart welke gewoon gekocht konden worden bij de fotograaf, die van elk exemplaar afdrukken kon maken. Overigens heeft bovenstaande foto het nummer 109 li onder,terwijl de drie andere foto's ongenummerd zijn.
Zondag 4-3-2007 22:50:05Martin Snuverink (Voorburg): Ingrid Evers heeft een zeer interessant exposé gegeven over de datering.
Aan het door mij genoemde kruispunt in Nootdorp, het eerste huis links aan de Molenweg, staat inderdaad een huis - drastisch verbouwd met een verdieping erop - dat qua bouwtijd en stijl sterk verwant is aan het huis op het zoekplaatje en ook in een vergelijkbare positie staat. Maar, het is helaas een ander huis. Dit huis is gebouwd van rode rijnsteentjes en gele ijsselsteentjes, en ik gok erop dat dit met het zoekplaatjeshuis ook het geval is. Het is absoluut geen boerderij en het staat strategisch aan een destijds belangrijk kruispunt. Er was al een soort vangrail! De architectuur is zeer sober en ik schat de bouwtijd op rond 1870. Het huis met zijn dubbele deur straalt iets officieels uit: een polderhuis, tolhuis, koddebeierswoning of ambachtshuis.
Ik gok er ook op dat dit in Delfland of Rijnland is. Het valt op dat er geen water is te zien. Zelfs bij de “vangrail” lijkt geen sloot te zijn.
Alles bijeen een is dit een zeer intrigerende en, zodra opgelost, zeer waardevolle foto. De foto is dan ook nader onderzoek meer dan waard.
Zondag 4-3-2007 20:57:51Ingrid Evers (Maastricht): Henri was toch niet zó netjes. Hij vestigde zich in de jaren 1890 in Den Haag (Prinsestraat 99) en noemde zich daar nog steeds 'hoffotograaf', zij het zonder vermelding van koning of koningin. Goed voor de klandizie.
Zondag 4-3-2007 19:22:30Ingrid Evers (Maastricht): Een aantal jaren geleden deed ik voor een studie naar de toekenning aan fotografen van het predikaat 'Hofleverancier' in de periode 1850-1950 enkele weken onderzoek in het Koninlijk Huis Archief. Mijn aantekeningen nog eens doorkijkend, blijkt dat Henri de Louw op 19 februari 1880 dit predikaat werd verleend door koning Willem III (verklaring nr.385). Het werd na de dood van Willem III niet bestendigd. Of De Louw daar ooit moeite voor heeft gedaan, weet ik niet. Ik heb alleen de registers geanalyseerd, niet de persoonlijke dossiers (voor zover nog aanwezig).
Henri de Louw had in de jaren 1870 een atelier aan de Koornmarkt 16 te Delft. De opdruk op zijn visitekaartportretten was, zoals gebruikelijk in die tijd, in het Frans: 'Photographe artistique'. Nog op dit adres veranderde het in de Nederlandstalige tekst 'Hof-photograaf van Z.M. den Koning der Nederlanden'. Dat betekent dat hij in februari 1880 nog aan de Koornmarkt woonde.
Als we bovenstaande kabinetfoto nader willen dateren, is het van belang te weten wanneer hij verhuisde naar Oude Delft 137. Een handvol portretjes uit 1882 en later vermeldt dat adres en ook bovenstaande tekst. Enkele portretten daterend van omstreeks 1885-1887 hebben tevens de toevoeging: 'specialiteit voor landschappen'.
Resumerend: de foto is niet eerder gemaakt dan februari 1880, waarschijnlijk echter tussen 1885-1888, en niet later dan ca. 1891. Latere portretfotootjes blijken namelijk de vermelding 'Hoffotograaf' het landschapspecialisme te missen. En dat alles sluit exact aan bij de suggestie van Peter Heuseveldt.
Intrigerend is de in het Frans gestelde tekst op deze kabinetfoto, die op geen van de bovengenoemde portretjes voorkomt. Gebruikte hij die vaker op Kabinet-kaarten (waar meer ruimte was), of gaat het hier om een opdracht tot het fotograferen van het bezit van iemand in wiens kringen het Frans de omgangstaal was? Feit is, dat de fotografie in het midden van de jaren 1880 niet zo exclusief meer was, dat alleen de meer welgestelden zich zie konden veroorloven, maar goedkoop was zij ook niet. Voor deze opname moest de fotograaf vervoer regelen biten de stad, een koetsje of paard en wagen, om zijn uitgebreide verzameling benodigdheden, een camera, maar ook allerlei chemicalièn en mogelijk zelfs een ontwikkeltent, te vervoeren. Het heeft ongetwijfeld wat gekost. En dat wijst op een kapitaalkrachtige opdrachtgever, want als ´toeristisch object´ is deze foto weinig aantrekkelijk. Het gaat duidelijk om een privé opdracht.
Ter informatie nog wat gegevens aansluitend bij de reactie van Wim Boomgaard. Emma voerde als echtgenote van Willem III in rechte de titel 'koningin', ook al regeerde zij niet. In de periode 1890-1898 was zij koningin-regentes, later koningin-moeder. In alle posities verleende zij predikaten, het vroegste in 1879, het laatste in 1908. Koningin Wilhelmina verleende haar eerste predikaat in 1900. LET WEL, het betreft hier UITSLUITEND FOTOGRAFEN, andere beroepsgroepen zijn hier buiten beschouwing gebleven.
Zondag 4-3-2007 18:53:28Wim Boomgaard (Apeldoorn): Van 1890 tot 1898 was er geen Koning / Koningin, maar een Regentesse
Ema tot de inhuldiging van Wilhelmina in 1898.
Mogelijk dat fotograven van deze periode gebruik gemaakt hebben om niet te wijzigen.
Zondag 4-3-2007 12:37:48Peter Heuseveldt (Helmond): Klopt Ingrid, en vandaar ook mijn toevoeging dat de foto "zeer waarschijnlijk" van voor 1890 dateerde - ik dacht namelijk ook aan de mogelijkheid dat de fotograaf wellicht nog zijn voorraadje fotokarton zou hebben opgemaakt. Maar destijds was men nog wat kieser waar het ons koningshuis betrof en ik zou me dus kunnen voorstellen dat onze fotograaf na het overlijden van de koning niet meer wilde prijken met een predikaat dat een in leven zijnde koning veronderstelde. Bovendien, indien hij zijn predikaat zou hebben herbevestigd in 1890 (en waarom niet?), zou hij zeer waarschijnlijk vol trots "S.M. la Reine" op zijn karton hebben vermeld. Vandaar mijn veronderstelling dat we waarschijnlijk in de jaren '80 van de 19e eeuw zouden moeten zoeken.
Zaterdag 3-3-2007 00:31:49I.ngrid Evers (Maastricht): Peter Heuseveldt heeft gelijk, maar alleen in een perfecte wereld. Als we ons even beperken tot de periode vóór 1906 was het in theorie inderdaad zo, dat een toegekend predikaat 'hofleverancier', (de officiële term voor het recht zich 'fotograaf van ZM de Koning' te noemen), in Nederland alleen geldig was voor de levensduur van de vorst of andere gerechtigde leden van het koninklijk huis. Bij de troonsbestijging van een nieuwe vorst kon een bevestiging van het bestaande predikaat worden aangevraagd. In de praktijk ging het predikaat - een economisch voordeeltje ten opzichte van concurrenten - vaak een eigen leven leiden totdat koningin Wilhelmina in 1906 een eerste poging deed de Augiasstal uit te mesten. Wat betreft Henri ter Louw: héél lang zal hij na 's-konings overlijden deze omschrijving niet meer hebben kunnen voeren (is hij ooit overgestapt op het neutralere 'hofleverancier'?), maar het is goed mogelijk dat hij er nog enkele jaren over heeft gedaan om de bestaande voorraad fotokarton op te maken, hetgeen consequenties heeft voor het dateren van de foto. Anderzijds: misschien was hij wel heel correct en heeft hij zijn verlies genomen. Met als gevolg dat de foto inderdaad niet jonger kan zijn dan 1890.
Vrijdag 2-3-2007 17:15:56Peter Heuseveldt (Helmond): Deze foto is inderdaad erg oud en zeer waarschijnlijk nog een stuk ouder dan het vermelde jaartal 1895. Het randschrift van de foto vermeldt namelijk "Photographe de S.M. le Roy" onder het Nederlandse wapen. Dat betekent dat Koning Willem III nog in leven was en derhalve moet de foto van vóór 1890 dateren.
Vrijdag 2-3-2007 16:24:04Martin Snuverink (Voorburg): In Pijnacker kan ik geen passende plek vinden. Misschien wel in Nootdorp. Mogelijk is dit het kruispunt van de Dorpstraat, Oude Weg, Molenweg en Kerkweg.
De foto is erg oud en er is (vrijwel) niets herkenbaar.
Vrijdag 2-3-2007 15:24:23  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):