Eigenaar: C.L. Prins      

Gegevens: Deze fotobriefkaart trof ik aan in de fotocollectie van mijn schoonouders. Gezien de herkomst van mijn schoonfamilie ligt Gouda het meest voor de hand, maar elders in Zuid-Holland is ook mogelijk.

Datering: 1910 ?   Formaat: 8,5 x 13,5 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 februari 2007


 Reacties op Zoekplaatje 677 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Gouda

Carla Prins (Almere): Leerdam is al eerder genoemd in verband met deze foto. De foto is echter afkomstig uit een verzameling van de familie Van Dam-Souffree. Het adres in het Rode dorp in Gouda (Kanaalstraat 6) leidde naar de volgende bewoners: Christiaan Wilhelm Souffree ((1887-1951) en zijn eerste vrouw Johanna Hageman (1889-?). De oudere vrouw op de foto is waarschijnlijk Lena Souffree-den Hollander (1853-1925?). Het gezin woonde er tot 11 december 1924 en verhuisde toen naar de St Josephstraat in Gouda.
Geen enkel spoor in de familie leidt tot nu toe naar Leerdam.
Maandag 3-3-2008 19:29:46



Nanny (Leerdam): Of dat deze cht opgelost weet ik niet! Maar deze huizen lijken verdacht veel op de huizen die aan de Wilhelminakade in Leerdam. Ze moesten helaas plaats maken voor de Nieuwbouw.
Maandag 3-3-2008 10:49:19



Annemarie (Gouda): Hey wat leuk om deze foto eens te zien! Ik woon zelf aan de Ferdinand Huyckstraat, dat zijn dezelfde type woningen maar dan een straat erachter. De woningen zien er nu helaas wel een stuk minder fraai uit. Het zal in de eerste helft van 2008 gesloopt worden.
Maar goed, erg leuk om te zien hoe het er vroeger uit gezien moet hebben! Met zo'n onverharde weg en die kleine boompjes nog!
Dinsdag 19-6-2007 13:46:38



Martin Snuverink (Voorburg): Knap gevonden door de eigenaar zelf en zeer fraai gedocumenteerd!
Ik kwam op het verkeerde spoor door aan te nemen dat de huizen een tentdak hebben. Daardoor kon ik het in Gouda niet vinden. Maar omdat er alleen aan de voorzijde pannen zijn en daarachter een plat dak zijn schoorstenen van de straat uit niet zichtbaar. Huizen zonder schoorsteen zijn ondenkbaar. Gisteravond bemerkte ik dat als het dak een tentdak was, de huizen wel erg ondiep moesten zijn.
De door Theo genoemde locatie Kanaalstraat is de enige juiste; nota bene een in het oog springende locatie aan de drukke Nieuwe Gouwe, waar ik vroeger een tijd lang dagelijks langsgekomen ben.
Donderdag 1-3-2007 13:18:31



d.kralt (Meppel): Plaatje met sloot. Zie link.
Website: http://www.kow.nl/rrsv/R-2003266/?image=2&info=data
Donderdag 1-3-2007 10:17:29



d.kralt (Meppel): Op bijgaande link zijn foto's te vinden van de huizen aan de voor- en achterkant.
Website: http://nieuwepark.nl/bestand/wijkkrant_2006_02-februari.pdf
Donderdag 1-3-2007 10:13:57



Theo van Gijlswijk (De Zilk): Ik vond ook nog deze onderstande website. Volgens mij hebben de woningen gestaan langs het water van de Kanaalstraat, tussen de Majoor Fransstraat en de Parkstraat. Huisnrs. 13 t/m 27 doorlopend. Dan kan het huisnr. 18 ook kloppen.
De buurt staat op de nominatie om gesloopt te worden, of is inmiddels al gesloopt.

Op onderstaande link staat de volgende tekst over het rode dorp:
Woningbouwvereniging het Volksbelang is eigenaar van de woningen in het Rode Dorp. Het gaat hier om alle woningen in de Parkstraat, Ferdinand Huyckstraat en de Kanaalstraat met uitzondering van de huisnummers 25 tot en met 30. Het Rode Dorp is een kleine variant van de Engelse tuinstad.

De Ferdinand Huyckstraat en de Kanaalstraat zijn met elkaar verbonden door de Parkstraat, waar in het midden een plantsoen is aangelegd. Alle huizenblokken bestaan uit een reeks beganegrondwoningen. De blokken aan de Ferdinand Huyckstraat en Kanaalstraat hebben aan de uiteinden hogere blokken die de ingangen naar de Parkstraat markeren. In deze hogere blokken bevinden zich zowel boven- als benedenwoningen (Jongere bouwkunst in Gouda pagina 20).

Het Volksbelang zegt over deze woningen: de woonkamer heeft een oppervlakte van ongeveer 20 vierkante meter; er is een ruime tuin; er is geen centrale verwarming. De huurprijs van de woningen is verdeeld in twee klassen: 100 tot 250 euro en 251 tot 300 euro.

Een ansichtkaart van de Parkstraat staat ook op: http://www.postcardsfrom.nl/ nr.123894 Parkstraat
Website: http://nieuwepark.nl/pagina/wijkgegevens/woningen
Donderdag 1-3-2007 10:07:44



Theo van Gijlswijk (De Zilk): Carla Prins bedoeld deze folder.
Inderdaad dezelfde woningen als van het zoekplaatje.
Website: http://www.laaglandadvies.nl/upload/laagland/nieuwsbrief%200601.pdf
Donderdag 1-3-2007 09:42:23



Carla Prins (Almere): De foto staat in een oude nieuwsbrief van laaglandadvies (0601.pdf), te vinden door Rode Dorp Gouda in te tikken.
Donderdag 1-3-2007 08:51:48



Carla Prins (Almere): Ik heb zelf ook nog wat onderzoek gedaan en vond een foto van het Rode Dorp in Gouda. Ik ben er zelf altijd van uitgegaan dat de foto in Gouda is gemaakt, of in ieder geval in de regio, omdat hij uit een album komt van een familie uit Gouda (en Stolwijk). Tot nu toe heb ik in mijn familieonderzoek geen enkele aanwijzing gevonden dat het ook buiten Zuid-Holland zou kunnen zijn.
Op de foto van het straatje in het Rode Dorp zijn ook geen schoorstenen te zijn, hoewel het duidelijk niet hetzelfde straatje is. De huizen zijn ook behoorlijk van uiterlijk veranderd.
Of er boven de meest linkse deur 18 is gekrast, kan ik niet goed beoordelen.

Website: http://www.laaglandadvies.nl
Donderdag 1-3-2007 08:48:24



Martin Snuverink (Voorburg): De huizen dateren gegarandeerd van vr 1920. Het ontbreken van schoorstenen is inderdaad heel merkwaardig. Kent iemand nog andere voorbeelden van woonblokken van vr 1920 zonder schoorstenen?
Woensdag 28-2-2007 19:16:58



Leo R. (Utrecht): Scherp gezien van Martin dat de schoorstenen ontbreken. Dat vind ik meteen ook heel vreemd, en het kan een aanwijzing zijn. Is hier dus sprake van huizen die op een andere wijze verwarmd werden? Een stad als Utrecht had in 1923 al stadsverwarming.
Woensdag 28-2-2007 11:03:31



Martin Snuverink (Voorburg): Dat (stede)bouwkundig gezien heel Nederland als zoekgebied in aanmerking komt ben ik met Dik Kralt volledig eens. Het spook van de naald en de hooiberg doemt dan op.
Woensdag 28-2-2007 00:15:27



d.kralt (meppel): Speciaal voor Martin: Ik heb geen vingerwijzing willen doen naar Hoogeveen. Ik vind met mijn lekenkennis op het gebied van huizenbouw, stijlperiodes en weet ik al wat niet, dat dit soort huizen op heel veel plaatsen in Nederland kan staan.
Dinsdag 27-2-2007 23:48:41



Martin Snuverink (Voorburg): Laten we oppassen dat het geen obsessie wordt. De foto waarnaar Dik Kralt verwijst heeft zeker overeenkomsten, maar ook zeer veel verschillen in wezenlijke details; onder meer dat in Hoogeveen Zwarte Piet wat in m'n schoentje kan gooien. Een vingerwijzing om in de omgeving van Hoogeveen te zoeken kan ik dan ook niet delen.

Dinsdag 27-2-2007 21:21:53



d.kralt (meppel): Onderstaande link verwijst naar panden aan de Pr.Hendrikstraat in Hoogeveen. Dit maakt het zoekgebied behoorlijk groter.
Website: link naar f oto Prins Hendrikstraat in Hoogeveen
Dinsdag 27-2-2007 18:13:25



Leo R. (Utrecht): Ik herken deze panden niet als de Lingewijk in Gorinchem. Voor zover ik hier oude foto's van ken was, voordat er kunststof kozijnen in deze panden werden gezet, de raamindeling heel anders dan op het zp. Ook zie ik dat de vorm van het dak op het zp anders is dan de panden in de Lingewijk die getoond worden op de pagina waar Wim de Koning Gans naar linkt. Het dak van de Gorinchemse panden is hoger.
Leerdam West is een aardige suggestie, maar ik betwijfel of daar veel water is. Ik speur verder.
Dinsdag 27-2-2007 17:40:36



Wim de Koning Gans (Den Haag): Inmiddels heb ik ook de luchtfoto in het boek Vogelvluchtopnamen van Nederland 1921-1939 bekeken. Net als bij de satellietopname van Google Earth zijn de dakkapellen breder dan op het zoekplaatje. Bovendien lopen ze niet door tot de nok. Ook vallen mij schoorstenen op, die ik op het zoekplaatje niet zie. Hoewel het denkbaar is dat de fotograaf ze heeft weggeretoucheerd, lijkt mij dat niet erg plausibel. Al met al is Leerdam wel 'erg warm' maar toch niet de oplossing.
Wat Gorinchem betreft zie ik met Google Earth nog enkele blokken in de Lingewijk die qua indeling van puntgevels en dakkapellen in aanmerking komen, maar of ze in detail overeenkomen blijft de vraag.
Vraag aan C.L. Prins: klopt het dat links op de foto '18' is gekrast op de foto, op het bovenlicht?
Maandag 26-2-2007 18:45:06



Martin Snuverink (Voorburg): Hierbij mijn verontschuldigingen voor mijn reactie naar Gerrit Ekkel, die ik ook nog per abuis Gerard heb genoemd.
Na nauwkeuriger bestuderen van de foto de link kom ik eveneens tot de conclusie dat het niet D.R. Kamphuyzenstraat in Gorinchem kan zijn, ook niet als de twee verticale ramen na een drastische verbouwing zouden zijn samengevoegd. De huizen in deze straat hebben namelijk ook nog kleine raampjes tussen de voordeuren, waarvan de afwezigheid op het zoekplaatje niet door verbouwing kan worden verklaard.
Maandag 26-2-2007 16:58:07



Martin Snuverink (Voorburg): Kan Gerard Ekkel wat duidelijker aangeven wat hij bedoelt? Beaaamt hij de oplossing van Wim of juist niet, of betwijfelt hij die?
Zaterdag 24-2-2007 22:09:50



Gerrit Ekkel (Waalwijk): Ik heb de link met de afbeelding met belangstelling bestudeerd. Ik mis in deze afbeelding de raam- en deurindeling van het ZP. Het opvallende was hier nou net de scheiding van de deuren precies onder de kappen.
Overigens, de foto staat inderdaad in dat door Gerard genoemde boek, en op die foto is die indeling wel heel duidelijk.
Zaterdag 24-2-2007 18:16:55



Martin Snuverink (Voorburg): Een knappe vondst van Wim. Eigenlijk komt alles van het zoekplaatje overeen met de foto die Wim bedoelt, behalve de dakkapellen. Maar die kunnen na 90 jaar heel goed vernieuwd zijn. Ik geloof erin dat dit de juiste oplossing is en dat het ultieme bewijs geleverd moet worden door een foto te maken.
Website: http://www.gorinchem-presenteert.nl/lingewijk.html
Zaterdag 24-2-2007 16:58:40



Wim de Koning Gans (Den Haag): Gerard, ik bedoel niet het blok met acht dakkapellen aan de De Ruijterstraat, maar de huizen er tegenover, aan de zuidwestzijde. Die hebben puntgevels. De witte vlekken daartussen zouden dan de dakkapellen moeten zijn, maar ik vind ze wel aan de grote kant en te dicht op elkaar staan. Kan aan de opname liggen.
Even de omgeving van Leerdam verkennend met Google Earth, zweefde ik boven Gorinchem en daar viel mijn oog op de Willem de Vries Robbweg. Zoekend naar een foto daarvan, kwam ik op de onderstaande pagina over de Lingewijk in Gorcum. Interessanter nog dan de De Vries Robbweg (linksboven) vind ik de D.R. Kamphuyzenstraat (rechtsonder). Dat het de huizen van het zoekplaatje zijn, daar steek ik mijn hand niet voor in het vuur. De situering komt echter wel sterk overeen, met het smalle watertje dat op Google Earth niet te zien is door de bomen. Parallel daaraan loopt het Merwedekanaal.
Website: http://www.gorinchem-presenteert.nl/lingewijk.html
Vrijdag 23-2-2007 22:45:28



Gerard Nachbar (Almere): Neem Google Maps ipv Earth. Gaat een stuk sneller. Het lijkt erop dat er twee (!!) blokken zijn met acht dakkapellen voor en achter, namelijk niet alleen aan de De Ruyterstraat, maar ook aan de Lingestraat, en wel aan de zuidwestkant en in de buurt van de aansluiting daarvan op de Lingedijk.
Vrijdag 23-2-2007 22:07:10



Wim de Koning Gans (Den Haag): Met Google Earth meen ik deze huizen te zien in de De Ruijterstraat, zoek op 'de ruijterstraat leerdam netherlands'. Het zijn waarschijnlijk wat hogere even nummers. Nog geen beeldmateriaal hiervan gevonden.
Vrijdag 23-2-2007 15:50:03



Gerard Nachbar (Almere): Ik heb waarschijnlijk dezelfde foto als die welke Gerrit heeft bekeken voor mij liggen. Het betreft p 65 van "Vogelvluchtopnamen van Nederland 1921 - 1939". Hij heeft groot gelijk! De overeenkomst is onmiskenbaar!
Volgens info uit een recent stratenboek gaat het om de bloemenbuurt. Asterstraat? Hyacinthstraat?
Vrijdag 23-2-2007 13:34:13



Gerrit Ekkel (Waalwijk): Beginnend met Gouda ben ik een boek eens alfabetisch doorgelopen en bij Leerdam heb ik op een luchtfoto uit 1923 (KLM) achter de glasfabriek een rij woningen gevonden waarvan de vorm van de kap, met daarbij ook de indeling, tot naast de voordeur, en tevens twee dakkapellen op het tussenliggend dakstuk, overeenkomen met het ZP. De detaillering zoals in het ZP kan ik op de kleine luchtfoto niet waarnemen. Omtrent Leerdam heb ik geen digitaal toegankelijk archief kunnen vinden.
Het zou een oudere arbeiderswijk betreffen tussen het Laantje van Iperen en de Lingedijk.
Vrijdag 23-2-2007 00:32:41



Leo R. (Utrecht): Heb via funda even op de Oude singel in Schoonhoven rondgewandeld, maar daar kan ik deze huizen ook niet plaatsen.
Donderdag 8-2-2007 00:47:53



Martin Snuverink (Voorburg): In Gouda is dit niet te vinden. Ik schat dat deze woningbouwvereniginghuisjes tussen 1910 en 1920 zijn gebouwd. In die periode werd er in Gouda nauwelijks gebouwd. Bijna alle volkswoningen ziojn ouder of vooral jonger. Het is wel in veenweide- of (minder kansrijk) droogmakerijgebied, maar dan zijn er in ZH nog talloze mogelijkheden. De kans dat ze niet meer bestaan lijkt me niet zo heel groot.
Woensdag 7-2-2007 11:29:19



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):