Inzender: Dennis de Waart    

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van winkel van G. Sloff. Men verkoopt er drogerijen, verbandstoffen, verplegingsartikelen, minerale wateren, verf in bussen, waterverf, medicinale- en toiletzepen, tandpoeders en poetsartikelen. Tevens is er een donkere kamer en zijn er fotografieartikelen aanwezig. Bij de deur ook nog een bord met de tekst: ingang bureau VV.

Datering: 1910 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 2 januari 2007


 Reacties op Zoekplaatje 670 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Nunspeet

Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Omstandigheden hebben verhinderd dat ik eerder de post van zoekplaatjes van de afgelopen drie dagen heb kunnen doornemen. Het spijt me indien ik het geduld van sommige bezoekers daardoor zo zwaar op proef heb moeten stellen.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Zondag 14-1-2007 12:58:08Martin Snuverink (Voorburg): Redactie, wilt u aangeven wat nog meer nodig is om dit zoekplaatje als opgelost te erkennen?
Vrijdag 12-1-2007 21:06:12Martin Snuverink (Voorburg): Perfect en scherp, Dennis! Die overeenkomst met het nieuwe Rustoord had ik nog niet opgemerkt. Geen speld meer tussen te krijgen.
Donderdag 11-1-2007 00:19:32Dennis de Waart (Heemskerk): Gelukkig toch nog fotografisch bewijs gevonden..... Op Gelderland in Beeld gezocht onder: Nunspeet, Pension Rustoord. Op het zoekplaatje is tussen de boom rechts en het houten bord met de tekst: Vreemdelingen Verkeer Bureau, op de gevel van de winkel van Sloff, een stukje van het buurpand rechts te zien met op de eerste verdieping een balkon. Na vergelijking met de opnamen van Pension Rustoord op Gelderland in Beeld blijkt dit balkon aan de zijkant van het pension exact overeen te komen met het balkon op het zoekplaatje, evenals de natuurstenen band onderaan de zijgevel van het pension. Het gaat hier dan wel om het nieuwe gebouw van Pension Rustoord en niet het oude uit 1903 op Gelderland in Beeld. Hiermee lijkt mij voldoende bewezen dat het hier gaat om Laan 17 en Rustoord op Laan 19 ernaast. Ik wil iedereen, ( ook Wim de Koning Gans ), welken zich met zoveel inzet en deskundigheid aan dit zoekplaatje gewijd hebben van harte danken voor dit prachtige resultaat. Chapeau, ook voor zoekplaatjes.nl natuurlijk!
Woensdag 10-1-2007 23:11:27Martin Snuverink (Voorburg): Heel goed werk van Ben Verhagen.
Blijven hopen op ooit nog fotografisch bewijsmateriaal lijkt me een heilloze weg.
Gerrit Sloff zat dus op Laan 17. Ernaast (19) lag Rustoord. Daarvan geeft GiB geen beelden. Als we rekening houden met de neiging van de bomen moet Gerrit Sloff inderdaad aan de westzijde van de Laan hebben gewoond. Dit is aan dezelfde kant als het gemeentehuis van Ermelo, dat huisnummer 27 had. Er is in 1915 wel telefoon (21) bij de Vereeniging v. Veemdelingenverkeer, V.V, maar ook weer geen adres.
Van Pension Rustoord staat op GiB 1 foto van het oude gebouw in 1903, maar daar kan ik niet veel meer uit concluderen dan dat er geen tegenstrijdigheden zijn.
Mijn conclusie is dat Laan 17 in Nunspeet de oplossing is.
Woensdag 10-1-2007 22:09:11Ben Verhagen (Rotterdam): Bevestiging uit Nunspeet gekregen dat het pand inderdaad
op Laan 17 stond. Het is echter afgebroken en op die plaats
staat nu een vierkant blok met winkels.
Zeer waarschijnlijk bestaat er niet meer beeldmateriaal
van het pandje op het ZP.
Woensdag 10-1-2007 20:54:51Martin Snuverink (Voorburg): Om eventuele misverstanden over (de gemeenten) Ermelo en Nunspeet te voorkomen, meld ik dat op de historische topokaart van 1910 het gemeentehuis van Ermelo aan de westzijde van de Laan in Nunspeet stond. Nunspeet behoorde toen tot de gemeente Ermelo, maar het gemeentehuis stond in Nunspeet. Gemeenteraadsvergaderingen waren voor Gerrit Sloff dus zo ongeveer naast de deur.
De Laan geef ik de meeste kans voor het huis.
(Tussen haakjes, niet relevant: het is grappig dat het stoomtramspoor van station Nunspeet naar Elburg met een grote boog om het dorp heen ging, dwars door het bos!)
Woensdag 10-1-2007 01:27:50Martin Snuverink (Voorburg): Voor mij staat nu vast dat de kaart Nunspeets is. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de chronologie en het VVV agentschap. Dit alles ondanks dat ook ik vond dat het huis zelf beter bij 's-Grz dan bij Nunspeet past. Verder onderzoek in 's-Gravenzande is n.m.m. zinloos en hopeloos.
Woensdag 10-1-2007 01:08:25d.kralt (meppel): In het Westlands Museum bevindt zich een kaart die geadresserd is aan de familie Sloff te 's-Gravenzande. De afzender is de Fam.Lukaart. De kaart is afkomstig uit een grote verzameling kaarten van het Westland die geschonken (gesponsord?) is door de VSB. Wellicht kan Eduard van Loon daar zijn licht eens opsteken. De kaart lijkt mij trouwens meer "Westlands" dat "Nunspeets".
Woensdag 10-1-2007 00:45:56Eduard van Loon ('s-Gravenzande): Wat betreft het zoekplaatje van het pand van de heer G. Sloff lijkt het mij als inwoner van 's-Gravenzande aannemelijk dat het afgebeelde winkeltje inderdaad in de Langestraat heeft gestaan.
Mogelijk nabij de Nederlands Hervormde Kerk. Dit is in het centrum van 's-Gravenzande (De oudste 'stad' van het Westland. (Stadsrechten verkregen in 1246).
De panden die hier momenteel zijn lijken er enigszins op maar het kan zijn dat bedoeld pand of (grondig) is verbouwd of is afgebroken.
Later kan ik mogelijk meer vertellen, omdat ik 'nog zoekende ben'... zogezegd.
Woensdag 10-1-2007 00:09:53W.Boomgaard (Apeldoorn): In de Geillustreerde Wandelgids van Nunspeet en Omstreken derde druk uit 1911 staat een advertentie met de volgende tekst;
DROGERIJEN,CHEMICALIEN,VERBAND-,VERPLEGINGS- en TOILET-ARTIKELEN. G.SLOFF DORPSLAAN NUNSPEET.
Dinsdag 9-1-2007 23:35:31Berry Meester (Apeldoorn): Ik heb een collega verzamelaar, Wim Boomgaard om raad gevraagd. Het volgende is door hem gevonden;

G. Sloff, Drogist, Laan 17 te Nunspeet. Huis met 8 vertrekken, aangestreken pannen. Huurprijs 150 gld per jaar.
Dit komt uit het boek: Nunspeet 1910 bevolking en bewoning v/h dorp Nunspeet. Nu het adres bekend is, rest de foto nog. Wim Boomgaard zal nog zoeken.


Dinsdag 9-1-2007 23:13:12Martin Snuverink (Voorburg): Fantastisch! Dus Gerrit Sloff was naast drogist en VVV-kantoor enz. ook nog een soort makelaar. Hij moet toen wel heel bekend zijn geweest in Nunspeet. Wie vindt nu de juiste plek van zijn pand? Dorpsstraat kan, maar Stationsstraat (later -laan) en Laan ook. Hij zal zeker op een strategische plek in de kern van het dorp hebben gezeten en niet verstopt of achteraf. Dit moet nog te vinden zijn. Maar op GiB heb ik het helaas niet gezien.
Dinsdag 9-1-2007 20:43:27Erica (): Misschien Dorpsstraat, Nunspeet ?


LANDHUISJE TE KOOP
te Nunspeet, aan den rand van het dennenbosch.
..etc. Te bevragen bij G. SLOFF, Dorpsstraat, Nunspeet
[NRC 1918_09_05_2_10 ]

LANDHUISJE TE KOOP
te Nunspeet.
Prachtig gelegen aan bocht van den weg.
Zes kamers, keuken, kelder, flinke bergruimte.
Rieten dak, waterleiding, electrisch licht.
Terrein 1560 m2 Prijs f 13.500
Dadelijk te aanvaarden
Te bevragen G. SLOFF, Nunspeet
[NRC 1920-07-29-2-11]

TWEE LANDHUIZEN TE KOOP te Nunspeet.
Fraaie ligging aan den rand van het bosch,
vijf a tien minuten van station en dorp.
Dadelijk te aanvaarden ..etc.
Te bevragen G. SLOFF, Nunspeet
[NRC 1920-05-18-2-07 ]

NUNSPEET (Rijkstelefoonkantoor)
21 Vereeniging v. Vreemdelingenverkeer, V.V.
[Naamlijst voor den Telefoondienst 1915]
[(http://de-wit.net/bronnen/tel1915/)]

NUNSPEET
Inlichtingen over hotels, pensions enz
Adres: Bureau Vreemdelingenverkeer
[NRC 1913_03_04_1_04 ]
Website: http://kranten.kb.nl/index2.html
Dinsdag 9-1-2007 18:46:21Martin Snuverink (Voorburg): Prima, Ben. Het is nu duidelijk dat het om dezelfde G. Sloff gaat. Deze is dus in 1923 van Nunspeet naar 's-Gravenzande verhuisd en daar al binnen anderhalf jaar later failliet gegaan. Hij heeft daar dus heel kort zijn nering bedreven. Aangezien de foto van voor 1923 dateert, moet dit vrijwel zeker in Nunspeet zijn. Sloff was blijkbaar een manus van alles, want ook nog gemeenteraadslid. Waar zijn winkel precies was weten we nog niet, maar dit zou redelijk passen op de Laan in Nunspeet en dan aan de westkant. Ermelo was niet toeristisch.
Waarom zou hij naar het Westland zijn vertrokken? Hij kwam uit Overschie en was in Nunspeet een "immigrant". Kon hij of zijn vrouw niet aarden in dit orthodoxe klederdrachtendorp? Of werd hij er niet geaccepteerd en keerde hij teleurgesteld terug naar het westen?
De bestuurlijke reorganisaties van Nunspeet en Ermelo waren nogal ingewikkeld, maar zijn nu niet zo relevant.
Dinsdag 9-1-2007 17:35:51Ben Verhagen (Rotterdam): Ik ga met Martin mee in het idee het verder op de Veluwe te zoeken!
Wat gegevens uit het Streek Archivariaat Noord West Veluwe:
G.Sloff was in 1922 raadslid te Ermelo.
Er bestaat een klassefoto in de fotocollectie Heemkundige vereniging "Nuwenspete" gedateert 1913
met daarop ene Johanna M.Sloff met de toevoeging naar 's-Gravenzande
6-4-1923.
Het lijkt mij dat het aardig past!
Dinsdag 9-1-2007 12:04:01Martin Snuverink (Voorburg): Voor Nunspeet pleit dat het vreemdelingenverkeer reeds in de 19e eeuw sterk opkwam. Er kwamen veel hotels, pensions, kampen en andere verblijfsrecreatie. In 's-Gravenzande was rond 1910 van vreemdelingenverkeer eigenlijk geen sprake.
Dinsdag 9-1-2007 10:59:47Dennis de Waart (Heemskerk): Scherp opgemerkt van Martin. Heel wat getuur verder blijkt er op het houten bord rechts op de gevel boven de glazen uitstalkast te staan:
Vreemdelingen Verkeer Bureau. Een plaats met enig " toerisme " ?
Maandag 8-1-2007 23:28:00Martin Snuverink (Voorburg): Een minuscuul maar misschien essentieel detail. Bij vergroting is te zien dat op een strek afstand links van de voordeur weer een rollaag begint op de hoogte van de deurpost. Links van de deur zit op een strek afstand dus weer een deur (en beslist geen raam!). Dit kan zijn van:
• een spiegelbeeldig naastliggend huis; in dat geval zou je ernaast net zo’n kap verwachten;
• een deur of poort naar het achterterrein;
• een deur naar een opslagruimte of stalling.
Als we op de zonstand letten, moet het huis aan de westkant van de straat staan.
De spiegeling in het rechter raam laat bomen en bebouwing zien.
Van ’s-Gravenzande heb ik de overigens prachtige fotoverzameling van de link bekeken maar geen bewijs gevonden.
Nu had Erica het ook over Nunspeet. Sloff handelde in van alles. Het zou niet zo vreemd zijn als bij hem een bestek ter inzage lag of verkocht. Op de Stationsstraat in Nunspeet was al drogist “De Concurrent”. Betekent dit dat er meer waren? Overigens kan ik me dit pand in Nunspeet niet voorstellen.
Website: http://www.macdaniel.nl/s-gravenzande/ulthm.htm
Maandag 8-1-2007 22:47:09Martin Snuverink (Voorburg): We moeten ons concentreren op 's-Gravenzande. Het kan nauwelijks ergens anders zijn. Een zoekactie op diverse sites heeft geen overeenkomst opgeleverd, maar een locatie in het centrum van de "stad" ligt voor de hand: Langestraat. Welke Westlander levert het bewijs?
Vrijdag 5-1-2007 23:19:31Erica (Dordrecht): Mogelijk 's-Gravenzande ???


Overledene GERRIT SLOFF , leeftijd 66 jaar
Vader Cornelis Sloff
Moeder Maria Post
weduwe/weduwnaar Johanna van Vliet
Plaats Hoek van Holland
Datum overlijden 17-09-1942
Opmerkingen akte nr. 23
Geboorteplaats Overschie
[BRON: digitale stamboom ROtterdam]

SLOFF, G.
plaats van vestiging 's-Gravenzande
dossiernummer DE-001957 /79
[BRON: http://www.nationaalarchief.nl/register_zh/index.htm ]

FAILLISSEMENTEN (8 sept.)
G. SLOFF, drogist te Gravenzande
Rechter-commissaris: mr. J.A.F. van Asperen
Curator Mr. L.S.W. van Straaten te Den Haag
[BRON: Het Centrum 1924-09-11-06]

KOSTELOOS. Bij vonnis van de Arrond.-Rechtbank te Rotterdam, dd 8 Mei 1925, is G. SLOFF, voorheen drogist te 's-Gravenzande, thans zonder beroep, wonende te HOEK VAN HOLLAND aan den Strandweg No. 38, verklaard in staat van faillissement met benoeming van den E.A. Heer Mr. J.E. ROSEN JACOBSON tot Rechter-Commissaris en van ondergeteekende tot Curator.
Vlaardingen, 9 Mei 1925.
Hofsingel 69. Mr. W. SCHIPPERS
[BRON: NRC 1925-05-11-2-18]

FAILLISSEMENTEN
Geeindigd:
G. SLOFF te Hoek van Holland;
[BRON: NRC 1926-11-04-2-08]


AANBESTEDING
Een School met de Bijbel te Nunspeet Stationsstraat ... bestek/teekening verkrijgbaar bij G. SLOFF te Nunspeet en bij Tjeerd Kuipers, Architects te Amsterdam Sophiapein 2.
[Nieuw Amersfoortsche Courant 30-08-1916]
[http://www.archiefeemland.nl/content/view/51/67]
Website: http://kranten.kb.nl/index.html
Woensdag 3-1-2007 19:16:07  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):