Inzender: Dennis de Waart     Te koop of te ruil? te ruil of te koop voor € 22,=

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van panden met balkons. Mogelijk is hier een trambaan, maar zeker is dat allerminst. De huisnummering op de vierkante huisnummerbordjes is aaneensluitend 38 - 39 - 40, van rechts naar links.

Datering: 1915 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 2 januari 2007


 Reacties op Zoekplaatje 667 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Rijswijk Z.H.

Dennis de Waart (Heemskerk): Prima gevonden Martin, mijn complimenten! De huisnummers op de opname zijn inderdaad heel duidelijk leesbaar aaneensluitend: 38 - 39 - 40, van rechts naar links. Dit zal wel met de toenmalige bebouwing aan n zijde van de weg te maken hebben. Hartelijk dank voor de oplossing.
Maandag 12-3-2007 21:46:59Martin Snuverink (Voorburg): Inderdaad blijkt uit oude kaarten dat de Geestbrugweg in 1913 nog alleen aan de zuidzijde bebouwd was. Langs de noordzijde lag het landgoed Cromvliet. Dit terrein werd pas rond 1920 uitgegeven voor bebouwing. De huisnummers werden ongeveer verdubbeld. Getuige een ansichtkaart van Dr. Trenkler (ca 1900) liep voor de huizen van het zoekplaatje een sloot en elk huis of huizenpaar had een eigen brug. De sloot is rond 1915 gedempt en de ruimte is deels trottoir en deels voortuin geworden.
Het zoekplaatje is genomen vanuit het begin van de Penninglaan, die toen de oprijlaan van landgoed Cromvliet was.
Toegang tot de beeldbank Rijswijk is ook nu niet gelukt.

Beide foto's werden ingezonden door Martin Snuverink - red.

Maandag 12-3-2007 07:50:52Wim de Koning Gans (Den Haag): Mooi gevonden, Martin! De Rijswijkse beeldbank doet het inmiddels weer, en de beelden zijn zeer overtuigend. De oudste foto's laten aan de overzijde van deze panden dicht geboomte zien, als ik me niet vergis de buitenplaats Cromvliet. Dat kan de doorlopende nummering verklaren.
Zondag 11-3-2007 23:50:13Martin Snuverink (Voorburg): Dit is Rijswijk (ZH), Geestbrugweg 80-82-84, zuidoostzijde, ter hoogte van en tegenover de Penninglaan en (vanuit Rijswijk gezien) vlak voor de Geestbrug. Gebouwd 1895.
De door Dennis gegeven huisnummers waren helaas nogal misleidend. Dat de huisnummers daar naderhand zijn veranderd is niet waarschijnlijk en dat ik het toch heb gevonden is wonderlijk.
Helaas werkt de beeldbank Rijswijk vandaag niet. Daarom kan ik niet verwijzen naar een bewijsfoto daarop. In allerijl heb ik zelf fotos ter plaatse gemaakt (4 minuten fietsen van mijn huis). De bewijsfoto heb ik apart aan de redactie toegestuurd.
Funda.nl geeft ook redelijke beelden. Zoeken op Rijswijk Geestbrugweg 93, buurt, loepje rechts van 93, pijl naar het oosten. Dan is nummer 80 het huis met de donker geverfde ramen.
De manier waarop ik dit heb gevonden is een verhaal apart en wil ik belangstellenden niet onthouden. Eigenlijk was ik op zoek naar een plek voor zoekplaatje 688 en stuitte op qoop.nl op een foto van de destijds lommerrijke Geestbrugweg, waarop een zelfde rood-wit-blauw spiraalvormig beschilderde paal stond. De associaties met dit zoekplaatje bracht me tot de oplossing. Dat ik hier in mijn leven al talloze malen langs gekomen zegt blijkbaar weinig. De huizen van het zoekplaatje staan op het qoop-plaatje links voorbij het punt waar de gevelwand zonder voortuinen ophoudt. Deze foto is geen bewijsmateriaal, maar vanwege het bredere perspectief heb ik deze ook aan de redactie toegestuurd.
P.S. In de tijd van het zoekplaatje was hier absoluut nog geen trambaan.
Zondag 11-3-2007 22:47:16Martin Snuverink (Voorburg): De Leidsekade (en de Leidseweg) in Utrecht heeft geen voortuinen. De huizen daar bestaan uit beneden- en bovenwoningen. Hier kan het niet zijn.
Donderdag 22-2-2007 02:25:42Jeroen Boers (Utrecht): Als buurtbewoner herken ik wel een beetje de Leidsekade in Utrecht- West, tegenover Park Oog in Al; heeft opeenvolgende huisnummers en ook voortuinen. Ook zou er een tram gereden kunnen hebben.
Woensdag 21-2-2007 21:13:07Martin Snuverink (Voorburg): Sjoerd, volgens de link schilderde men ANWB-wegwijzerpalen aanvankelijk in rood, wit en blauw, later in wit-blauw. Een wegwijzerpaal, al lijkt dit op een rare plek?
Website: http://www.collectieutrecht.nl/view.asp?type=object&id=334&tid=69
Donderdag 15-2-2007 07:09:19Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Zoals ik al eerder schreef denk ik ook niet aan rails in de straat, maar ik vind het paaltje wel apart beschilderd. Zoiets zal toch niet op zichzelf staan; er zullen er best meer geweest zijn.
Overigens reden alom in den lande nog wel paardentrams tot rond 1930. Oudewater - station werd zelfs pas in maart 1931 opgeheven. Zonder uitputtend te zijn: Breda hield hem tot 1925, Alkmaar tot 1929, evenals Den Bosch (naar Vught) en Venray tot 1926. In Friesland en Groningen hielden ettelijke lijnen het lang vol: Makkum - Harkezijl was hier waarschijnlijk de laatste: tot 17-7-1930!
Woensdag 14-2-2007 22:30:32Martin Snuverink (Voorburg): De bomen staan wel zker op een trottoir, dat overigens niet is bestraat met stoeptegels, maar met kinderhoofdjes of nog ander plaveisel. Ervoor ligt een stoeprand (lichte kleur). Het roodwitblauwe paaltje staat vr de stoeprand in een onduidelijke ondergrond. Van een tramrail is niets te zien. Overigens betwijfel ik of er in 1915 nog paardentram was.
Gezien de doorlopende huisnummering is er, zoals eerder opgemerkt, hoogstwaarschijnlijk geen bebouwing aan de overzijde. Het is dan meestal een plein, kade of singel.
Helemaal rechts bij de slagersfiets staat een hoge houten elektriciteitsmast, zo te zien en merkwaardig genoeg in de voortuin.
Uit de spiegelingen in de ruiten kan ik helaas niets concreets opmaken. De huizen lijken mij aan de zuidzijde te staan.
Woensdag 14-2-2007 16:27:58Wim de Koning Gans (): Uit de reactie van Henk blijkt dat hij een stukje van het beeld niet ziet, aan de onderkant. Dit is het gevolg van Internet Explorer 7 dat een extra balk bevat die ten koste gaat van het door zoekplaatjes ingestelde formaat van het venster. Het is mogelijk om het venster iets te vergroten.
Woensdag 14-2-2007 08:28:07henk (den haag): Een electrische tram baan kan het niet zijn daar de bovenleiding ontbreekt.Het zou een treinbaan kunnen zijn,of een paardetram.Maar ja dan zit je toch met de gemarkeerde paal midden op de baan.Dit lijkt maar zo. Als je goed kijkt kun je zien dat de onderkant van de paal doorloopt tot vorbij het beeld.De paal staat dus voor de rails buiten beeld.Zo te zien is het een zwart/wit gestreepte paal met een bord met een of andere aanwijzing bovenaan.Ook de grond tussen de rails is niet geplaveid.En zou kunnen duiden op een paardetram of personentrein/goederen trein baan.Bijna zeker is voor mij dat het om een paardetrambaan gaat temeer er een duidelijk hoefspoor te zien is.Opmerkelijk is dat de weg met kinderhoofdjes is bestraat en er geen trotior te zien is.De voortuinen grensen direct aan de rijweg.
Lijkt me dorps.Maar waar?
Dinsdag 13-2-2007 22:26:31Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): De glimmende lijn onder in beeld is zeker geen tramrails. Rechts staat een paal die dan tussen de spoorstaven zou staan. Monorail in de straat zou erg modern zijn...
Woensdag 3-1-2007 18:54:38Martin Snuverink (Voorburg): Dit lijkt mij de buitensingel van een grotere stad, mede vanwege de huisnummers. Als er tramrails liggen, zou je zeggen dat het Utrecht of Breda (Tramsingel) is, maar de buitensingels hebben daar geen voortuinen. Daarom geloof ik ook niet in tramrails. In Leiden (Witte en Zoeterwoudse Singel) past het beeld aardig, maar daar heb ik het niet kunnen vinden. Verder zoeken dus.
Woensdag 3-1-2007 17:55:14  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):