Inzender: Berry Meester    

Gegevens: Huisnummer waarschijnlijk 18. Belangrijke details zijn tramrails en de lantaarnpaal. Ongelopen en fotograaf onbekend.

Datering: 1920 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 2 januari 2007


 Reacties op Zoekplaatje 665 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Nijmegen

Martin Snuverink (Voorburg): Kennelijk zijn de bewijsfoto’s moeilijk te vinden op funda.nl.
Zoek op de funda-kaart naar Nijmegen, Keizer Trajanusplein. Zoek Graadt van Roggenstraat (ten oosten van dit plein) en klik op huis nr.127. Klik op Buurt. Klik op een het loepje in de Dr. Franckenstraat juist ten zuiden van het kruispunt met de Regentessestraat. Draai het pijltje naar het oosten en u ziet in het midden van het beeld een wit huis. Dit is het huis in het midden van het zoekplaatje.
Pas overigens op met pijltjes op funda.nl. Heel vaak deugt de richting niet. De richting van het bedoelde pijltje deugt wel.
Maandag 8-1-2007 07:59:10Martin Snuverink (Voorburg): Prima Sjoerd, maar van deze rail-details heb ik geen gegevens. Waar ik achter kwam is dat de stoomtramsporen in Nijmegen veelal werden opgevolgd door de elektrische tram. Daarom ben ik - met succes - op stoomtramsporen gaan zoeken. Deze details zijn nu niet zo relevant meer, nu ik de juiste locatie heb gevonden. De foto zal inderdaad van na 1913 zijn. Dit is ook te zien aan het ronde lantaarnarmatuur, dat de vierkante gasarmaturen heeft opgevolgd. Ik dateer door vergelijking van de omvang van de platanen met archieffoto's de foto op tegen 1920.
Zaterdag 6-1-2007 21:55:04Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Alles goed en wel, Martin, maar de concessie voor de stroomtram liep tot 1 januari 1913. Op 4 juni 1911 kwam de electrische al van het centrum in de Franckenstraat, op 1 januari 1913 verlengd naar de Berg en Dalscheweg. Dit kan helpen om de foto te dateren. Op de foto is duidelijk het ingeasfalteerde 1067 mm groefrailspoor van de elektrische tram te zien. Het stoomtramspoor lag hier in een geklinkerde bestrating.

Zaterdag 6-1-2007 21:28:05Martin Snuverink (Voorburg): Nijmegen. Het is niet de Sint Annastraat, maar wel de Mr. Franckenstraat, oostzijde, tussen Regentessestraat en Berg en Dalseweg/Mariaplein. De huizen bestaan nog.
Uiterst links zien we het hoekhuis met Regentessestraat. Het pand met het vermeende huisnummer 18 heeft waarschijnlijk een ander nummer en is nu wit geschilderd. Dit alles is heel goed te zien op funda.nl.
Historische foto’s van de panden zijn ook te zien op de link. Zoeken op foto Franckenstraat 1902 (foto F16626) en Franckenstraat 1920 (foto F18620 (vaag)).
Ik heb dit gevonden door eerst in de Historische atlas na te gaan waar in Nijmegen een stoomtram liep.
Website: http://www2.nijmegen.nl/wonen/geschiedenis_archeologie/Archief/zoeken/fotocollectie
Zaterdag 6-1-2007 16:41:24Jelle Rutgers (Schaijk): Het zou zeker wel de St. Annastraat in Nijmegen kunnen zijn, maar helaas niet nr. 18. Dit nummer betreft een hoekwoning met de v. Trieststraat, op het zoekplaatje is duidelijk geen hoekwoning te zien.

Ik ben niet op de hoogte van een eventuele omnummering, maar de tramrails in de St. Annastraat lag aan de oneven zijde van de weg, dus kan dit niet nummer 18 zijn.
Zaterdag 6-1-2007 15:01:00Martin Snuverink (Voorburg): Dit is vrijwel zeker de Sint Annastraat in Nijmegen. Vergelijk de foto's op Gelderland in Beeld: tramrails, plaatsing Nijmeegse lantaarnpalen en bomen, helling. De huisnummers zijn nog wel uit te zoeken.
Woensdag 3-1-2007 06:21:23hans van den berg (nijmegen): Dit doet mij zeer Nijmeegs aan, zonder overigens te kunnen zeggen waar. Nader onderzoek volgt.
Dinsdag 2-1-2007 22:49:42  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):