Inzender: Arnold Tak    

Gegevens: Fotokaart met 58 kinderen, waarvan het overgrote deel knoopjeslaarsjes draagt in de dooiende sneeuw, slechts een enkeling heeft klompen aan. Dit getuigt van een betere en tamelijk welvarende buurt. Zie ik aan het eind van de straat rechts het hoge dak van een kerk? Aan de linkerkant is tussen de huizenrij een opening. Opvallend is de afwezigheid van huisnummerbordjes. Deze fotokaart is van dezelfde bron afkomstig als zoekplaatje 560.

Datering: 1925 ?   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting  detail

Geplaatst: 1 december 2006


 Reacties op Zoekplaatje 653 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Hoogstraat, Den Helder

Arnold Tak (Waddinxveen): Wim, klasbak, je volhouden en gedrevenheid zijn beloond. Je hebt dit moeilijke ZP-tje waarvan velen het niet konden "velen" dat het maar niet werd opgelost, na bijna 4 jaar succesvol over de eindstreep gebracht. Heel knap. Reuze bedankt.
Iedereen die een bijdrage heeft geleverd ben ik ook zeer erkentelijk en bedank ik bij deze natuurlijk ook heel graag.
Zondag 26-9-2010 16:23:10Martin Snuverink (Voorburg): Wim, het was wel even turen, maar het is onmiskenbaar juist. Heel knap gevonden!
Dinsdag 14-9-2010 00:09:24Wim de Koning Gans (Den Haag): Nadat ik gisteren hier de extra informatie toevoegde die al langer op Zoekplaatjes in oude ansichten stond, ben ik opnieuw aan de slag gegaan met de namen achterop zp 560. Ik concentreerde me op de namen Rijf en Meuring, die in 1947 weinig voorkwamen. Rijf kwam 6x op Terschelling voor, 1x in Hennaarderadeel, 2x in Beverwijk, 1x in Den Helder en 1x in Hilversum. Meuring kwam voor in Utrecht, Doorn, Bloemendaal, Wassenaar en Eindhoven. Beverwijk en Den Helder leken me kansrijk om deze moeilijk vindbare straatjes te herbergen. Met Bing Maps heb ik in de Hoogstraat in Den Helder zp 653 gevonden. Het beste bewijs rolt uit Google Images.
Website: http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.z [...]
Maandag 13-9-2010 21:16:06
Bewijsfoto's ontvangen van de Helderse Historische Vereniging - red.grada (gouda): de bouw doet mij denken aan de oude huizen die nog inLombok Utrecht staan,in de buurt van de JP Coenstraat
Maandag 31-5-2010 15:29:37Martin Snuverink (Voorburg): De lange steile vlagstokken intrigeren me. Op oude foto's heb ik deze alleen maar gezien in Vlaanderen (waar dit niet is), Zeeland en Noord-Brabant-West, afgezien van aan oude deftige panden, zoals er nog vele staan in Den Haag. Of herkent iemand deze vlagstokken nog uit andere contreien?
Zie ook opgelost zoekplaatje van de extra serie in Terneuzen: zoeken op Grenulaan.
Zaterdag 6-2-2010 00:24:39dick zweers (bergeijk): Als we ervan uit gaan dat de hoge bomen op de achtergrond van een stadsomwalling zijn en we zien bebouwing die maar amper ouder is dan 1900, dan denk ik aan een stad die gekrompen is en op den duur weer werd opgevuld voordat men buiten de singels ging bouwen. Dat geldt voor Brugge e.v.a. Hulst zou het niet zijn maar is daarvan wel een voorbeeld. De dakkapellen rechts in beeld ken ik van Rotterdam (waar het niet is). Kenmerkend is het gegeven dat de omlijsting van het front niet langs de zijkanten is doorgezet. Ik denk dat heel het zuidwesten van Nederland deze detaillering kent. Voor dit plaatje en zp 560 geldt dat we m.i. niet in Belgi moeten zoeken. Daar zijn kozijnen en ramen heel anders gedetailleerd. J. Schalkens wijs Hulst en Zeeuws-Vlaanderen af vanwege de baksteenformaten. Is Bergen-op-Zoom een optie?
Zondag 31-1-2010 13:48:39J. Schalkens (Hulst): Ik heb nog eens goed naar de foto gekeken en zag dat de bovenramen naar buiten draaien, dit is niet gebruikelijk in het Belgische Vlaanderen.
Ook de verhouding van de bakstenen is hier toen bijna niet gebruikt, op de foto is het volgens mij een Waal-formaat die breder en langer zijn.
Dus ik denk toch dat in Brabant gezocht moet worden.
Zaterdag 4-4-2009 21:53:31J.Schalkens (hulst): Dit lijkt inderdaad wel Zeeuws-Vlaams, maar het is niet Hulst.
De foto moet ongeveer vanuit een zuidelijke richting genomen zijn vanwege de schaduw/zon op de rechter huizen.Het is winter en de zon staat hoog, dus rond de middag.
Het kan ook West-Brabants of Belgisch (tegen de Zeeuws-vlaamse grens) zijn. Ik weet niet of de man met uniform Belgisch of Nederlands uniform draagt. Maar ik zie ook geen bovengrondse leidingen zoals in Belgie. Is het Misschien Terneuzen, Sas van Gent, Sint Niklaas B (was toen een welvarende stad met veel van die huizen)
Dinsdag 10-3-2009 10:53:34eric eijgelsheim (): Breestraat te Amersfoort.
Website: [irrelevante link verwijderd - red.]
Maandag 9-3-2009 19:59:11Ingrid Evers (Maastricht): Er staat van M.V. een kaart van Aardenburg (Marktstraat) op onderstaande site. Niet de gezochte locatie, maar wel gelijkenis van bouwstijlen. Moeten we het zoeken in Zeeuws-Vlaanderen?
Website: http://www.inoudeansichten.nl/ansichten/showphoto.php/photo/28657
Zaterdag 6-12-2008 01:28:17Martin Snuverink (Voorburg): Het schiet niet erg op met de verbouwing van Marco Valkenburg.
Dinsdag 25-11-2008 21:13:16Marco valkenburg (Zaamslag): Helaas kan ik niet bij mijn verzameling wegens verbouwing nieuw huis, maar ik zou het toch in de richting van zeeland willen gooien, Hulst, Terneuzen, Oostburg.
Uit zeeuws Vlaanderen komen veel fotokaarten zonder huisnummers, misschien een zet in de goede richting.
Helaas kan ik pas over een paar maanden bij mijn boeken en kaarten.
Donderdag 31-5-2007 20:55:13Henk (den haag): Wat ik waarneem is,dat het in iedergeval een dorp is. de kinderen op de voorgrond varieeren van ongeveer 5 tot 12/13 jaar?In een klein dorp waren vaak een of twee scholen.Zoals ik het zie zijn dit de kinderen van een school meestal verdeeld over 3 of 4 klassen.
Ook zie ik dat het winter is er licht nog sneeuw links voor en achter de kinderen.Een jongen heeft een schop in zijn handen,om sneeuw te ruimen?Bovendien hebben de kinderen allemaal wintjassen aan.Aan de bouw van de huizen te zien is het klein provinciaals.En dat kan zowel noord/zuid/west als oost zijn.

Dinsdag 13-2-2007 21:25:12Tiny Ligthart (Hoogkarspel): Deze kaart heb ik in mijn bezit en daar staat achterop geschreven dat het Amersfoort is.
Donderdag 1-2-2007 17:55:23Ben Verhagen (Rotterdam): Reinoud,
de man met het hoofddeksel is een postbode,
dit was volgens mij een landelijk uniform.
Maandag 25-12-2006 11:40:47Reinoud Mantel (Lage Mierde): Ik heb politiepetten ingetoetst bij google.
De pet die het meest overeenkomt met die van de man linksachter is die uit Utrecht rond 1920.
Maandag 25-12-2006 00:32:56Martin Snuverink (Voorburg): Ik zie het zo. Deze straat eindigt (eigenlijk begint) in N tot W-richting op een (oude) singel van een middelgrote stad in Holland, Zeeland of Utrecht. De straat behoort dan tot de eerste uitleg van die stad. Maar het zou ook een situatie kunnen zijn als vergelijkbaar met de Zeugstraat in Gouda. Dit betekent dat de vestinguitbreiding in meer fases heeft plaatsgevonden. Dit komt behalve in Amsterdam ook voor in onder meer Leiden, Gouda, Amersfoort, Utrecht, Haarlem, Middelburg, Dordrecht. Het schuin staande huis staat aan een straat die eveneens begint bij de singel maar een andere richting heeft. De twee straten vormen dus een V met de punt bij het begin.
Voorzover ik kan waarnemen, kijken we tegen de zonovergoten achterkant met uitbouwen aan van een straat aan een al of niet gedempte singel. Daarachter zien we eerst bomen en dan hogere daken die van een kerk en een openbaar gebouw kunnen zijn.
Het gebouw met de vlagstokken (ik haat die tussen-n, dus ik los het z op) is nauwelijks hoger dan het huis vooraan met balkon. Het zijn gewoon particuliere woonhuizen met enige allure. Een oranjegezinde plaats?
De lantaarns geven geen aanwijzingen.
Intussen heb ik nog geen idee. Ik zal niet de plaatsen noemen waar het in ieder geval niet is. Die lijst zou te lang worden.
Verder raad ik een ieder aan er niet a priori van uit te gaan dat deze foto en zoekplaatje 560 in dezelfde stad zijn genomen.
Het is een interessant zoekplaatje.
Donderdag 7-12-2006 20:52:18ruud van den aakster (Heiloo): Voorbij de opening staat een groter gebouw met vlaggenmasten aan de gevel;schoolgebouw ?
Ook belangrijk is dat links achter een gevel schuin op de straat staat.
Maakt de straat een bocht naar rechts of loopt hij dood?

Donderdag 7-12-2006 16:41:25Peter Heuseveldt (Helmond): Ik denk dat dit in een middelgrote plaats in West-Nederland is, om de n of andere reden zie ik er geen grote stad in. Maar da's maar een gevoel.

De afwezigheid van huisnummerbordjes: het lijkt me sterk dat er geen huisnummers waren. Ik denk dan ook dat de bordjes (of welke manier van aanbrengen van een nummer dan ook) bevestigd waren op de deurposten of boven de deuren. Op het plaatje zijn ze dan inderdaad voor ons onzichtbaar omdat de deuren wat dieper in de gevel liggen.

Niet terzake doende, maar wel aandoenlijk detail is het scheef dichtgeknoopte jasje van het kind middenvoor.
Dinsdag 5-12-2006 10:58:17  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):