Inzender: Dennis de Waart    

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van plein met kermisattracties. Uiterst rechts laag pand met opvallende stenen dakkapel en boven de kermistent pand met aparte halfronde gevelbekroning met rond raam. Aan de achterzijde in potlood: Kermis Amsterdam 1927. Kon niet eenvoudig in Amsterdam gevonden worden.

Datering: 1927   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  vergroting detail 1  vergroting detail 2

Geplaatst: 1 oktober 2006


 Reacties op Zoekplaatje 638 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Rotterdam

Dennis de Waart (Heemskerk): Nou Martin, een groot compliment aan jouw adres is hier zeer zeker op zijn plaats. Hulde. Ik vind het allemaal erg overtuigend. Ik kon me ook al niet indenken waar dit in Amsterdam had moeten zijn. Gezien het relatief geringe beeld rechts op de fotokaart had ik er een hard hoofd in dat dit zoekplaatje goed op te lossen zou zijn. Dankzij jou kunnen we de tekst " Kermis Amsterdam 1927 " op de achterzijde van de kaart met een gerust hart vervangen door: " Kermis Rotterdam 1927 ".
Dinsdag 3-10-2006 22:43:52Martin Snuverink (Voorburg): En even later.... eureka!
Ik zal ook vertellen hoe. Ik dacht natuurlijk aan een grote stad. Geen Amsterdam, geen Den Haag, en misschien Rotterdam. En wel de oude Diergaarde. Nu heb ik twee weken geleden toevallig op de Haagse antiekmarkt een boekje gekocht getiteld "Groeten uit Rotterdam Centrum Deel 1 West" (Arnold Tak zal het vast wel hebben of kennen), uitgegeven door H.A. Voet, ook geen onbekende in zoekplaatjeskringen.
Bij wat bladeren vond ik foto 146 in dat boekje, die uitstekend het gebouw op de achtergrond weergeeft. Dit is het Societeitsgebouw in de Diergaarde. In het bijschrift staat: ".... Aan de zuidzijde van het gebouw bevond zich een overdekt terras met 300 zitplaatsen. ..." Daar was dus die kermis. Het gebouw heeft er tot 1940 gestaan.
Deze zelfde afbeelding en nog twee andere van deze societeit kunt u vinden op de website van het GAR (zie link) onder "vrij zoeken" "diergaarde" en "societeit". Het gaat om foto 6, 8 en 17.

Website: http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/content/index.php?option=com_wrapper&Itemid=148
Dinsdag 3-10-2006 21:46:37Martin Snuverink (Voorburg): Dit laatste is een zeer wijze opmerking van Dennis: kijk vooral ook buiten Amsterdam!
Dinsdag 3-10-2006 21:21:16Dennis de Waart (Heemskerk): Het is goed dat we allemaal in Amsterdam zoeken. Ik wil alleen wel vermelden dat de aantekening op de achterzijde: " Kermis Amsterdam 1927 " niet juist hoeft te zijn. ( Meer dan eens bleek mij dat met potlood geschreven teksten op de achterzijde van kaarten van generlei waarde waren ). Laten we in Amsterdam kijken, maar niet uit het oog verliezen dat de opname ook buiten Amsterdam gemaakt zou kunnen zijn.
Dinsdag 3-10-2006 20:53:53Hans van Gelderen (Heemskerk): Ik moest in eerste instantie gelijk denken aan het Paleis voor Volksvlijt aan het Frederiks Plein, echter na spuren kon ik nog geen link leggen. Verder lijkt het me dat het koepeltje boven het tentdak een apart gebouwdje is en los staat van het andere gebouw en de tent. Als het bij de tent hoorde zou het ook precies boven het midden van het tentdak moeten staan.
Dinsdag 3-10-2006 18:06:13Dennis de Waart (Heemskerk): Ik heb de redactie inmiddels twee detailscans van de bebouwing op de achtergrond van het zoekplaatje toegezonden. Rechts van de top van de kermistent zien we een wat hoger gebouw met een halfronde dakkapel voorzien van een rond raam. Het dak van het pand zelf is eveneens halfrond gebogen aan de zijkanten en loopt uit in een plat dak. Rechts van dit pand een lager bouwsel dat mogelijk bij het pand links ervan hoort van 1 bouwlaag hoog waarop een soort gestucte grote dakkapel met twee zuiltjes geplaatst is. Mogelijk heeft dit pand een openbare functie gezien de opzichtige buitenlantaarn met ronde lichtbol die met een arm aan de gevel zit. Onduidelijk blijft of het torenachtige bouwsel juist boven de top van de kermistent nu bij deze panden, of bij een kermisattractie ervoor hoort.
Maandag 2-10-2006 21:28:28Dennis de Waart (Heemskerk): Helaas kan ik niet in de bewering van Martin meegaan. De topgevel van het paviljoen in het Vondelpark, ( en ook de rest van de zichtbare bebouwing op het zoekplaatje ), komt bepaald niet overeen met de halfronde dakkapel op dit zoekplaatje. ( Het had dan ook wel een erg makkelijk zoekplaatje geweest zijn ). Ik zal zo spoedig mogelijk een of twee detailscans van de zichtbare bebouwing achter de kermistent naar de redactie sturen. Wie weet kunnen we dan gerichter speuren.
Maandag 2-10-2006 01:52:34Martin Snuverink (Voorburg): Rob Kap is dicht in de buurt. Het zijn niet de huizen aan de Overtoom, want die grenst niet aan het Vondelpark. Op de achtergrond zien we, even rechts van de top van de kermistent, wel onmiskenbaar de topgevel van het paviljoen (nu filmmuseum) in het Vondelpark.
Zie de link, zoeken op Vondelstraat. Vervaardiger: Olie, dan 4e foto: “Vondelpark, paviljoen, ijspret 1891”.
Of op Vondelstraat, gebouwnamen, paviljoen Vondelpark. Bladeren en genieten.
Website: http://gemeentearchief.amsterdam.nl/archieven/beeldbank/
Maandag 2-10-2006 00:51:37Rob Kap (Den Helder): Het lijkt mij een foto genomen in het Vondelpark. De woningen op de foto zijn dan de achterzijden van de woningen aan de Overtoom.
Zondag 1-10-2006 22:34:28Martin Snuverink (Voorburg): De panden zijn helemaal niet zo laag. Eerst zoeken Museumplein e.o.
Zondag 1-10-2006 22:04:51  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):