Inzender: Ruud van den Aakster    

Gegevens: Een foto geplakt op karton. Een brandweerauto met manschappen bij een fabriek.
Met potlood achterop"brandweer Alkmaar"maar hieraan twijfel ik.
Ik kan de plaats waar deze foto gemaakt is niet thuis brengen,het is in geen geval de gasfabriek.

Datering: 1920 ?   Formaat: 12 x 17 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 oktober 2006


 Reacties op Zoekplaatje 634 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Krommenie

Frank van der Weerden (Rotterdam): De Forbo fabriek had een Ford AA autospuit die door de firma Van der Ploeg was geleverd in 1930. Met het provinciale nummer G-27628. Dit voertuig is bewaard gebleven en het is waarschijnlijk het voertuig in deze foto.
Donderdag 16-8-2018 17:03:28Sjoerd Eeftens (): Sorry, mijn aanvulling met spoorse zaken betrof de luchtfoto van de link. Op het ZP is niets spoors te onderscheiden en het jaartal 1931 is dus onjuist voor het ZP.
Maandag 9-10-2006 16:23:52Martin Snuverink (Voorburg): De vermeende slangentoren is dus een onderstation van 1931. Dank zij Sjoerd Eeftens weten we nu ook dat de foto op zijn vroegst uit 1931 dateert.
Maandag 9-10-2006 10:47:25Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Inderdaad een mooi plaatje met de overweg naast de Nauernaschevaart. Zichtbaar zijn brugwachterswoning 68 en het (zo heet dat) onderstation ten behoeve van de op 15 mei 1931 in gebruikgenomen elektrificatie van de spoorweg van Alkmaar tot Amsterdam.
Daarnaast natuurlijk proficiat voor het snelle oplossen van dit ZP!
Zondag 8-10-2006 19:41:59Martin Snuverink (Voorburg): De oudere luchtfoto die Gerard heeft gevonden spreekt inderdaad nog sterker, want daarop is ook nog de stalen losconstructie van het zoekplaatje te zien.
Het probleem van de huizen met mansardedak zie ik niet. Deze staan op dezelfde manier op alle foto's en dus ook keurig op de luchtfoto uit 1956.
Zaterdag 7-10-2006 12:45:23Gerard Nachbar (Almere): Bij nader inzien begin ik te twijfelen aan de zogenaamd verdwenen mansardekappen.

Ik heb op de beeldbank van Zaanstad een nog beter bewijsfoto gevonden. Zoeken > "41.00934" (inclusief de dubbele aanhalingstekens). Deze luchtfoto is van na 1933 à 1934, want de Provincialeweg staat er al op. Sjoerd zal de details van de geëlektrificeerde Zaanlijn (sinds ca. 1931) wel kunnen waarderen, inclusief het voedingsgebouw, de karakteristieke bovenleidingportalen en de elektrische aansluitingen (via een dikke voedingskabel uit het elektriciteitsgebouw gevoed).
Zaterdag 7-10-2006 12:29:15Gerard Nachbar (Almere): Prima werk Martin! Gewoon geen speld tussen te krijgen. Er is echter één dingetje. Die rij huizen met mansardedak staat niet meer op de luchtfoto.
De brandweermensen staan voor een van de ketelhuisgebouwen (driehoekige geveltop; halfrond bovenraam; verhoogde dakcontructie met ramen ter hoogte van de nok). Tussen hen en de Nauernase Vaart bevinden zich kolenbergen.
In de luchtfoto vind je het 'hokje' (watervoorziening of lift?) terug dat tussen de tweede rij brandweerlieden en het mansardedak zichtbaar is.

De huizen met mansardedak bevonden zich dus op het fabrieksterrein; dus niet langs de rand van de weg langs de westkant van de Nauernase Vaart.
Ik associeerde dat siloachtige gebouw met LK, verwisselde echter Noord en Zuid. Dat betonnen gebouw stond nog ergens op mijn harde schijf; een erfenis van vele onbewust opgenomen beelden tijdens fietstochten Zaandam - Alkmaar (fietspad langs Provincialeweg; rechtsonder in luchtfoto).
Zaterdag 7-10-2006 11:57:28Ruud van den Aakster (Heiloo): Dit is een snel stukje speurwerk van Martin en Gerard.
Het lijkt mij duidelijk dat dit zoekplaatje is opgelost.
Waarvoor mijn dank.
Zaterdag 7-10-2006 09:46:49Martin Snuverink (Voorburg): Ter aanvulling op mijn vorige reactie: eenzelfde bewijs-luchtopname van de linoleumfabriek in Krommenie van 1956 (inclusief beschrijving) is op de link te vinden.
Waarschijnlijk is het hoge gebouw inderdaad het silogebouw voor de opslag van kurkmeel of houtmeel en kalksteenpoeder.
In 1922 werd besloten deze fabriek te bouwen. Het zoekplaatje dateert dus van 1924 op zijn vroegst.
Vrijwel zeker toont het zoekplaatje de bedrijfsbrandweer van de linoleumfabriek. De fabriek had zeker een bedrijfsbrandweer. Zie http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Brandweer/bedrijfsbrandweer.html.
Website: http://www.zaans-industrieel-erfgoed.nl/pages_1/met%20stoom%2034%20art%20%2001.html
Zaterdag 7-10-2006 09:30:41Martin Snuverink (Voorburg): Inderdaad in de Zaanstreek!
Gerard Nachbar heeft goed de weg gewezen, maar het is toch de Fabriek Zuid van de N.V. Nederlandse Linoleumfabriek Krommenie Holland. Daar staat tegenwoordig de Forbo-fabriek. Op Qoop.nl heb ik een uitstekende luchtfotokaart gevonden, die zowel de hoogbouw als de loods links, als het huizenrijtje met mansardedak goed weergeeft. Het zoekplaatje is genomen voor het ketelhuis aan de Nauernasche Vaart en we kijken in de richting van de overweg over de spoorlijn Zaandam-Alkmaar.
De luchtfoto heb ik als bewijs separaat aan de redactie toegestuurd.
Vrijdag 6-10-2006 23:49:05Gerard Nachbar (Almere): Ik denk aan Linoleum Krommenie Noord in Krommenie, maar kan zo gauw even geen keihard bewijs vinden op de beeldbank van Zaanstad. Fabriek Noord lag in Krommenie aan de Nauernasche Vaart (Padlaan). Ik meen een ophaalbrug te zien. Die zou dan onderdeel uitmaken van de verbindingsweg tussen Wormerveer en Krommenie. (Dat punt was overigens zeer berucht vanwege een tol.)
Fabriek Zuid lag/ligt (Formido!) eveneens aan de Nauernasche Vaart, maar dan aan de andere kant van de spoorlijn, op het grondgebied van de voormalige gemeente Assendelft. Ik denk niet dat het ZP op dit fabriekscomplex betrekking heeft.
Woensdag 4-10-2006 15:15:52Martin Snuverink (Voorburg): Het gebouw links lijkt me een niet al te hoog silogebouw. Er staan en stonden nogal wat silo’s aan de Zaan, maar deze heb ik niet kunnen vinden op http://zaanstad.pictura-dp.nl/. Ook zoeken op “Vrijwillige Brandweer” heeft geen passende beelden opgeleverd. Toch zou ik het eerst zoeken in de industriële omgeving van de Zaan.
De toren op de achtergrond lijkt op een slangentoren of oefentoren van de brandweer.
Woensdag 4-10-2006 09:40:37  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):