Inzender: Arnold Tak    

Gegevens: Een feestpoort, klederdracht, muziektent en kerk. Er is ooit gedacht aan Oosterland op Schouwen-Duiveland. Niet gelopen, kaart van na 1905

Datering: 1910 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting
linksonder: detail achtergrond en dracht

Geplaatst: 1 oktober 2006


 Reacties op Zoekplaatje 633 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Burgh

Arnold Tak (Waddinxveen): André, mijn hartelijke dank voor je oplossing. Deze opname stond ook al lang op www.wieweetwaar.photosite.com. Ik kan al mijn site-bezoekers met grote vreugde melden, dat mijn site weer "in de lucht" is.
Zondag 15-10-2006 10:01:26Martin Snuverink (Voorburg): Versteld en vol bewondering voor de vondst van A. Cijvat en het bewijs van Antoon Bosselaars maak in in alle nederigheid een knieval. Proficiat! Mijn getob met Heerjansdam legt het daarbij volkonen af.
Zaterdag 14-10-2006 22:47:11Antoon Bosselaers (Mechelen): Knap gevonden, André! Voor wat (maar wat mij betreft overbodig) aanvullend bewijs: een gelijkaardig gezicht in de Kerkstraat van Burgh als het ZP en een beter zicht op het witte pand achter de vrouw met klederdracht.
Dit betekent overigens dat deze serie 3 Zeeuwse plaatjes bevatte!
Zaterdag 14-10-2006 22:26:12A. Cijvat (Zoutelande): Dit is waarschijnlijk de Kerkstraat te Burgh op Schouwen-Duiveland zie ZI-P-06214 in de beeldbank van het Zeeuws Archief.
Zaterdag 14-10-2006 22:08:34Martin Snuverink (Voorburg): Heerjansdam?
In mijn vorige reactie had al aangegeven dat de keuvel wijst op klederdracht van de Zuid-Hollandse eiland (“het Overmase”). Belangrijk is verder het boogvormige venster van de vermeende kerk (wat zou dit op die eilanden anders moeten zijn?). Bijna alle oude dorpskerken daar hebben gotische vensters of passen om andere redenen niet. Op het zoekplaatje zien we geen hoogteverschillen (dijken e.d.).
Verder heb ik aangenomen dat het 31 augustus is en dat de foto in de middag is genomen. We kijken dan naar het noorden en zien de achterkant van een kerk van opzij. De toren staat immers in de regel naar het westen.
Naarstig zoeken in dit gebied en turen op oude en nieuwere kaarten brengt mij op Heerjansdam. De dorpskerk daar heeft een achter-uitbouw met ronde boogramen.
Als alles klopt, staan we op wat nu de Nijverheidsweg heet (overigens een van de weinige plaatsen waar een straat met deze naam niet op een bedrijventerrein ligt). Dan is alle oude bebouwing verdwenen, dus daaraan kunnen we niets herkennen.
Fulda.nl geeft aardige beelden van de omgeving. Dit is even zoeken en proberen.
Ik heb nog flinke twijfels, maar niet geschoten is altijd mis. Wie helpt?
Woensdag 11-10-2006 17:12:25Martin Snuverink (Voorburg): De klederdracht met de keuvel lijkt mij van de Zuid-Hollandse eilanden. Hier staan de oude dorpskerken vaak binnen kerkringen. Een kerkring kan ik hier echter niet ondersscheiden.
Zie ik op de achtergrond een kerk boogvormige open poort?
Het huis vooraan rechts met de vlag lijkt me een boerderij in chaletstijl met mansardedak van rond 1900. Als dit huis nog van gele ijsselsteentjes is gebouwd, is het van voor 1901.
Het middenstuk (het straatje onder de feestpoort) zou goed een gedempt water kunnen zijn.
Ik geloof dat de foto een stuk jonger is dan van 1910.
Het lijkt herfst (dus later dan koninginnedag, 31 augustus), het is een mooie dag en we kijken naar het westen.
Dinsdag 3-10-2006 12:58:06  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):