Inzender: Berry Meester    

Gegevens: Een woning in aanbouw. Ongelopen fotokaart met blanco achterzijde

Datering: 1925 ?   Formaat: 9 x 13 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 september 2006


 Reacties op Zoekplaatje 629 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Nieuw Vennep

Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Sjoerd Eeftens zond een extra vergroting van de eerder toegezonden scan in. U ziet de vergroting hieronder. Inderdaad een prachtige oplossing!

Bert Scheijgrond,
Redacteur ZoekplaatjesMaandag 11-9-2006 12:41:47Martin Snuverink (Voorburg): Sjoerd, een ongelooflijk knappe en bewonderenswaardige oplossing. Funda.nl spreekt boekdelen.
Ik verkeerde echt in de veronderstelling dat de Hoofdvaart van de Haarlemmermeer er alleen voor de waterhuishouding was, omdat er geen schutsluizen bij de Leeghwater en de Lijnden waren en er alleen vaste bruggen waren.
Zaterdag 9-9-2006 23:55:29Berry Meester (Apeldoorn): Sjoerd, wat een mooie oplossing. Zo zie je maar weer, deze kaart staat al vanaf het begin op mijn eigen site. Je kunt niet zonder commentaar!!!! Ook zoekplaatjes.nl, bedankt.
Zaterdag 9-9-2006 19:26:14Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Foto W123 op de site van Theo geeft dezelfde spoorbrug met daarachter de woning van het ZP.

Zaterdag 9-9-2006 19:15:18Theo van Gijlswijk (De Zilk): Maar dan hebben we altijd Funda nog. http://www.funda.nl/
Zoeken op Nieuw Vennep, Spoorstraat geeft twee aanbiedingen. Klik op Spoorstraat 0 ong. klik op de beide pijlen rechts van deletter R van Spoor en bekijk de buurtfoto's. Het huis van dit ZP is dan in volle glorie te aanschouwen. Het is inmiddels wel wit geschilderd.
De buurtfoto's bij het pijltje daaronder naar links van de Spoorstraat geeft ook een mooi zicht, bovendien is dan ook de brugwachterswoning links hiervan te zien.
Ik vindt het bijzonder knap van Sjoerd dat hij door een detail op de achtergrond het goede 'spoor' kan aangeven.
Website: http://www.funda.nl/
Zaterdag 9-9-2006 18:52:51Theo van Gijlswijk (De Zilk): Op http://www.haarlemmermeer-geschiedenis.nl/ , klikken in de linkse kolom op Nieuw Vennep Hoofdweg, geeft vijf bladzijden met foto's. Op blz.5 de laatste foto is de spoorbrug met de woning te zien. Het geeft te weinig details om zeker te zijn. Onderzoek ter plaatse zou inderdaad het beste zijn.
Op blz 3, 2e rij de twee rechtse foto's staat ook de spoorbrug, helaas zonder de woning.
Website: http://www.haarlemmermeer-geschiedenis.nl/
Zaterdag 9-9-2006 18:29:14Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Helaas komen op de gescande foto de gemetselde balustrade, de balkonbalustrade en de waranda-achtige uitbouw niet goed over. Op het origineel, dat wil zeggen, op de foto op bladzijde 21 van het boekje Sporen door de Haarlemmermeer van G.A. Russer, zijn deze wel goed te zien. Let wel, het gaat om de tweede woning van links, langs de Hoofdweg, parallel aan de Hoofdvaart.
Ik zal proberen een betere scan te maken.
Op de inderdaad prima site over de Haarlemmermeerlijnen, die Theo noemde, is rechts naast de woning 20 een straat te zien, die tussen de woning 20 en de woning van het ZP ligt. Dat zou de ingang van de Eugenie Prevaniaireweg zijn. Misschien dat iemand eens kan gaan kijken.
De ligging van de woning op de scan, als het daar is, zou qua zonnestand kloppen met die van het ZP.
De rolluiken zijn zeker niet algemeen in die tijd. Misschien gaat het om een winkel?
Zaterdag 9-9-2006 15:44:43Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Onderstaande foto werd door Sjoerd Eeftens ingezonden.

Bert Scheijgrond,
Redacteur ZoekplaatjesZaterdag 9-9-2006 10:58:27Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): In antwoord op de vraag van Ben Verhagen: de woning van het ZP zou gesitueerd moeten zijn aan de noordwestzijde van de Hoofdweg. Er is in Nieuw Vennep een Spoorstraat, ik neem aan vlakbij de plaats van het voormalige station. Maar voor alle duidelijkheid: we zoeken geen spoorwoning.
Zaterdag 9-9-2006 10:28:24Theo van Gijlswijk (De Zilk ): Bij de link een prima website over Haarlemmermeerspoorwegen.
Het brengt mij niet verder tot een oplossing.
Website: http://home.tiscali.nl/haarlemmermeerspoor/hoofdleiden.htm#nieuwvennep
Zaterdag 9-9-2006 09:37:36Ben Verhagen (Rotterdam): Op Qoop staat een duidelijke opname van de stopplaatswoning.
Zoeken Nieuw Vennep Panorama reprint.
Gezien de ligging van de stopplaatswoning zou het ZP op een
100 mtr van de Hoofdvaart gesitueerd moeten zijn.Venneperweg?
Zaterdag 9-9-2006 08:06:05Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Over de Hoofdvaart bij Nieuw Vennep was minstens één laaggelegen ophaalbrug, waarop overigens alleen spoor lag, en dat impliceert dat ook de andere lage bruggen over de Hoofdvaart beweegbaar waren, zoals ook de spoorbrug over de Hoofdvaart te Hoofddorp beweegbaar was. Trouwens, zo´n ding is op een ansichtkaart voor een leek al te onderscheiden van een vaste brug. Op stafkaarten en spoorwegtekeningen staat het erbij. De bedieningsvoorschriften ervan bevinden zich alle in mijn collectie.
En over (brug-)wachterswoningen moet je mij niets wijs maken want in mijn collectie is van vrijwel alle ooit gebouwde spoorwoningen (rond 3000) in Nederland snel terug te vinden waar zij stonden. Woning 20 te Nieuw Vennep is net als de andere HESM gebouwen in de jaren 1910/1918 gebouwd. Bij de ringvaartbrug bij Oude Wetering stond alleen woning 23. Maar dat alles doet er weinig toe.
Ik zal de redactie een scan sturen van de brug en de woningen te Nieuw Vennep, waaronder de woning die sterk lijkt op die van het ZP. Dan kan iedereen zelf oordelen.
Vrijdag 8-9-2006 19:33:02Martin Snuverink (Voorburg): Deze opname kun je beter 10 jaar eerder dateren dan 1925. Het huis is van een bedenkelijke architectuur. Opvallend is het halfsteensverband, m.u.v. de basis van de erker, die in kruisverband is gemetseld. Als het huis nog bestaat kan dit als vingerafdruk dienen. Ook valt op dat de rolluikkast in de rechter uitbouw als is gemonteerd en dat er rolluiken zijn voorzien aan de erker en het linker zijraam.
Hollands platteland.
Sjoerd, over de Hoofdvaart van de H’meer zijn volgens mij nooit beweegbare bruggen geweest. Uiteraard wel over de Ringvaart. De spoorbrug zou moet dan bij Oude Wetering kunnen zijn geweest, precies op de plaats van de tegenwoordige Weteringbrug. Hier waren ook spoorwegwoningen. Ik vraag me zelfs af of de vermelding brugwachterswoning 20 in Nieuw Vennep op Stationsweb.nl wel correct is. De woning op de foto is volgens mij na-oorlogs of moet wel heel erg drastisch zijn verbouwd.
Vrijdag 8-9-2006 08:11:20Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Herstel: Nieuw Vennep en Hoofddorp liggen natuurlijk niet aan de Ringvaart maar aan de Hoofdvaart. Excuses!
Vrijdag 8-9-2006 00:32:10Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Een woning met exact deze aanblik heeft gestaan 30 m ten noordoosten van de voormalige ophaalbrug te Nieuw Vennep in de spoorweg Hoofddorp - Leiden, aan de noordzijde van de Ringvaart. Deze woning komt voor op een ansichtkaart van deze ophaalbrug, waarop ook brugwachterswoning 20 staat afgebeeld. Even ten noordwesten hiervan bevond zich het voormalige HESM station Nieuw Vennep, niet te verwarren met het huidige. Kijken op www.stationsweb.nl levert weliswaar woning 20 en de brug, maar biedt geen panorama.
Ik sluit niet uit dat er meer woningen van dit type elders zijn gebouwd.
Ik kwam op het idee omdat de woning links in de verte, lijkt op het standaardtype stopplaatswoning van de voormalige HESM: deze had ook een afwolving aan het zadeldak. De woning komt daarmee echter niet overeen.
Donderdag 7-9-2006 23:43:27  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):