Inzender: Herman Palm    

Gegevens: Een reizend zigeunertoneelgezelschap, met alleen de molen op de achtergrond als herkenningspunt. Op het lint aan de zijkant van de wagen staat dat er elke avond een "groote voorstelling" is van deze zigeunerfamilie waarvan de naam helaas net niet leesbaar is

Datering: 1925 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 augustus 2006


 Reacties op Zoekplaatje 620 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Irnsum

Herman Palm (Arnhem): Prachtig opgelost waarvoor dank. Het blijft boeiend om te zien dat men 100 jaar na de bevrijding van de Fransozen in allerlei plaatsjes feest ging vieren en in dit geval door middel van een groep tot zigeuners verklede Friezen. Weet iemand wat dat met de bevrijding van de Franse bezetter te maken heeft??
Dinsdag 8-8-2006 00:36:57gerben d. wijnja (tjerkwerd): Het is absoluut zeker de oliemolen van Irnsum. De plaatselijke historische site waar de molendatabase naar verwijst heeft dezelfde foto opgenomen onder het kopje cultuur en dan doorklikken naar voor-oorlogse foto's van Irnsum. De foto werd gemaakt tijdens de onafhankelijkheidsfeesten van 1913 en inderdaad, zoals ik al vermoedde, was het eeh als zigeuners verkleed gezelschap.
Gerben D. Wijnja
www.utskoat.nl

Zaterdag 5-8-2006 23:38:08Erwin Esselink (Delft): Ook naar mijn mening is dit de oliemolen van Irnsum. Alle details kloppen. Het forse ondervierkant gaat grotendeels schuil achter het paard en het geboomte, en het loopt zeker niet door boven de stelling.
Zaterdag 5-8-2006 22:44:26Michel Zwier (Wijdenes): Het is niet de molen van irnsum want die heeft een veel breder onder vierkant,en bij het zoekplaatje loopt het ondervierkant over in het boven achtkant.
Welke het wel is weet ik niet maar deze volgens mij dus niet.
Zaterdag 5-8-2006 11:39:46Martin Snuverink (Voorburg): Als ik het zoekplaatje vergelijk met de foto van de in 1915 afgebrande olie- en zaagmolen van Irnsum, te vinden op de molendatabase (zie link), moet ik concluderen dat Gerben Wijnja midden in de roos heeft geschoten. Hij heeft zich niet vergist. Er is geen detail dat niet klopt.
De foto moet dus van tussen 1878 en 1915 dateren.
Proficiat, Gerben!
Website: http://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&formpw=&session=&nummer=3146
Vrijdag 4-8-2006 22:37:45gerben d. wijnja (tjerkwerd): Als ik mijn niet vergis zou dit wel eens deoliemolen van Irnsum (Fryslân) kunnen zijn. En dan zouden de zigeuners wel eens verklede dorpslieden kunnen zijn tijdens de jaarlijkse optocht van versierde wagens !
Vrijdag 4-8-2006 21:56:17Sicco Fockens (Groningen): 1925 lijkt me een beetje laat als datering, maar in principe moet dit zp met de molendatabase op te lossen zijn. Dit zeer waarschijnlijk een noordelijke olie- of zaagmolen of een moeilijke combinatie. Groningen, Leeuwarden, Meppel, Drachten? Kleinere plaatsen op het Groningse of aangrenzende platteland kan ook, zie Roderwolde (is dit niet). Ik heb zelf op dit moment weinig mogelijkheid hiervoor.
Woensdag 2-8-2006 22:39:38dick zweers (bergeijk): Het bouwtype van deze molen (vierkante witgepleisterde onderbouw en aanbouw, wsch ook aan de andere kant) wijst op een oliemolen, evt in combinatie met andere functies. Het is in elk geval geen der nog bestaande molens met deze functie. Details van de stelling (kraaiepoten) en het wieksysteem (resten van zelfzwichting) bepalen de ligging; een der drie noordelijke provincies. Ongewoon voor die streken is de nogal dikke romp, die mogelijk te verklaren is uit hergebruik van een van elders gekomen achtkant. Uit de incomplete staat van het wieksysteem is op te maken dat de molen niet meer in functie is (of herstel ondergaat).
Woensdag 2-8-2006 11:45:37  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):