Reacties op Zoekplaatje 611
De nieuwste inzending staat bovenaan!
opgelost!
Gilze
Ad van Liempt (Rosmalen): Het spijt me van de natte pakken en ik dank jullie hartelijk voor de gedane moeite. Op de foto staan mijn tantes en oom. Grootvader was notaris in Gilze, en daarvóór candidaat in Haarlem, Helmond en Valkenswaard. Vandaar dat ik niet wist waar te zoeken. Maar volgende keer ga ik meteen naar het RAT. En Sjoerd, de info over het bombardement heb ik ook uit het boekje van oude ansichten Gilze.
Vrijdag 4-8-2006 18:13:01
|
Theo van Gijlswijk (De Zilk): Wanneer het adres bekend is, is het makkelijker zoeken.
In het Regionaal Archief Tilburg zoeken op plaats/gebied: Gilze en Rijen en straat/wijk Oranjestraat geeft 17 treffers. Op vier daarvan is het huis van het zoekplaatje te zien.
Het beste beeld geeft foto nr. 057946 op de derde pagina. Gedeelte van het bijschrift luidt: Gilze, de Oranjestraat in 1918 thans Bisschop de Vetplein. Links slagerij Rubbens en woonhuis van A. Hoevenaars. Het betreffende pand staat links op de foto.
Op pagina 2 staan de foto's:
nr. 057867 pand staat rechts op de foto t/o de toenmalige pastorie.
nr. 057941 bij sterk vergroten nog net een gedeelte van de gevel rechts in beeld. jaartal 1920
nr.057942 rechts in beeld de pastorie en links op de voorgrond de slagerij Rubbens, vervolgens de looierij en het in 1910 gebouwde woonhuis van A. Hoevenaars-van de Noort. jaartal 1916
Jammer van je natte pak Sjoerd!
Website: http://regionaalarchief.tilburg.nl/index.php?option=com_memorix&Itemid=46
Vrijdag 4-8-2006 08:50:17
|
Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Proficiat Ad, maar wel jammer dat de meest essentiele informatie, die van het bombardement, minstens tot een overbodige rit en twee natte pakken heeft geleid!
Overigens: zo zie je maar weer hoe informatie afkomstig van de oudste inwoners weinig betrouwbaar is. Tenslotte hebben we het over 60 jaar geleden.
Donderdag 3-8-2006 17:15:23
|
Ad van Liempt (Rosmalen): Vergat er bij te vertellen dat het pand in WO2 is gebombardeerd. Geen wonder dat het niet te vinden was. Dank voor jullie reacties!
Donderdag 3-8-2006 16:55:03
|
Ad van Liempt (Rosmalen): Gevonden!
Het huis heb ik zojuist (wonderlijk dat alles zo bij elkaar komt) in de uitgave met oude ansichten van Gilze en Rijen. Het is het woonhuis van de familie Hoevenaars uit de Oranjestraat in Gilze. Achter het huis stond een looierij en de familie hoorde, zoals het pand ook uitstraalt, tot de beter gesitueerden in Gilze. De kinderen op de foto zijn die van mijn grootvader AJJ van Liempt die in Gilze notaris was.
Donderdag 3-8-2006 16:50:44
|
Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Hedenmiddag ondanks de miezerregen een uitgebreide verkenning gedaan in Gilze maar dit pand helaas niet aangetroffen, noch op de Oranjestraat, noch in andere oude straten. Er zijn ook weinig plekken waar het had kunnen staan. Oudere inwoners herkenden met name het typische balkon op het ZP niet. Er waren weliswaar plekken waar een notaris had gehuisd, maar de betrokken panden leken er niet op.
Typisch is wel dat in het dorp exact dezelfde kroonstenen als op het ZP boven de vensters zitten, veelvuldig voorkomen. Ik heb geen idee of deze ornamenten plaatselijke kunst waren of landelijke koopwaar.
De rijke ornamentering van het ZP, alsmede het siermetselwerk zijn in Gilze veel minder uitbundig aan te treffen.
In de streek rond Breda wordt het type woning 2 ramen/deur/2 ramen veelal aangeduid als rentenierswoning omdat rustende boeren deze lieten bouwen in het naburige dorp.
Geen Gilze dus naar alle waarschijnlijkheid; verder zoeken dus.
Donderdag 3-8-2006 16:48:50
|
Martin Snuverink (Voorburg): Als dit huis in Gilze was en nog bestond, zou het ongetwijfeld op de Fotobank Noord-Brabant onder Gilze voorkomen.
Er is geen voortuin. Je zou dus moeten zoeken in het centrum van een plaats. Let vooral op de dubbele voordeur. Ik zie geen regionale kenmerken.
Website: http://www.fotobank-nb.nl/
Donderdag 3-8-2006 15:44:10
|
Peter Heuseveldt (Helmond): Voor zover ik kan zien, is dit geen Helmond. Ik kan een dergelijk huis hier in de stad tenminste niet plaatsen. De oude huizen in centrum en directe omgeving bestaan/bestonden allemaal uit meerdere verdiepingen; huizen met de zolderverdieping direct boven de begane grond zijn mij in de oude kern niet bekend (uitgezonderd dan de wevershuisjes en arbeiderswoningen uit de 19e eeuw, maar dit huis is duidelijk van een hogere klasse).
Ook een paar kennissen van me (oudere mensen en geboren en getogen Helmonders) konden dit huis niet in Helmond plaatsen.
Donderdag 3-8-2006 13:00:07
|
Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken
|