Inzender: Ben Verhagen    

Gegevens: Neo-renaissancepand met links een reparatiewerkplaats, daaronder een bord met beginletters Braa.., huisnummer niet te ontcijferen, rechthoekig. Blanco achterzijde.

Datering: 1915 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 juli 2006


 Reacties op Zoekplaatje 608 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Venlo

Martin Snuverink (Voorburg): Knap gevonden van Wim! Je moet dan wel een flink stuk oud Venlo doorzoeken, lijkt me.
Zoals ik op 7-9-2006 had gemeld, is dit pand in het zeldzame koppenverband gemetseld. Andere voorbeelden zijn Linnaeusparkweg 16, en 3, 5, 29, 57, 61, 63, 65, Amsterdam-Watergraafsmeer, alle te vinden op de beeldbank Amsterdam. De meeste van deze panden zijn gebouwd van een witgrijze baksteen. Al deze panden dateren van circa 1903 en zijn in art-nouveaustijl. Als ik me goed herinner, is ook het Kurhaus op (niet: in) Scheveningen in koppenverband gemetseld.
De monumentensite van Venlo, waarnaar Ben Verhagen heeft verwezen, spreekt van halfsteensverband. Dit is dus onjuist.
Zondag 19-11-2006 17:59:00



Ben Verhagen (Rotterdam): Ik ben even verder gaan zoeken Monumenten Venlo.
Het pand ligt niet aan de Tegelseweg maar aan de Roermondsestraat 57.
Klikken op zoekmonument- Venlo- Roermondsestraat.
Je kunt daar een compleet rapport uitprinten met volledige beschrijving van het pand.De architect was waarschijnlijk Henry Seelen en het huis is gebouwd in 1902.Rijksmonument sinds 17-10-2002.
Zeer nuttige en mooie site!
Website: http://monumenten.venlo.nl/
Zondag 19-11-2006 00:21:43



Ben Verhagen (Rotterdam): Perfekt opgelost, ik zocht zelf in Vlaanderen en Brabant.
Funda heeft zijn waarde voor ons weer bewezen!
Zaterdag 18-11-2006 23:28:58



Wim de Koning Gans (Den Haag): Naar aanleiding van de laatste reactie ben ik op Funda Limburgse huizen gaan bekijken uit de periode 1906-1930. Daardoor kwam ik terecht op de Tegelseweg in Venlo. Vlakbij de Molensingel staat dit pand. Ga naar de te koop staande woning Tegelseweg 14 en 16 in Venlo, kies buurtfoto's en klik op het loepje bij de kruising van de twee gele wegen. Wanneer de pijl naar beneden wijst komt dit pand in beeld.
Website: http://www.funda.nl
Zaterdag 18-11-2006 22:41:43



Flip (Teteringen): mijn eerste indruk was aan de kaldenkerkerweg in Venlo
Donderdag 9-11-2006 17:56:54



Leo R. (Utrecht): Duitsland lijkt me niet, want hoe vaak kom je daar een bordje "Reparatiewerkplaats" in het Nederlands tegen?
Vrijdag 6-10-2006 15:18:00



Martin Snuverink (Voorburg): Ik heb geconstateerd dat het metselwerk in koppenverband is. Dit komt in NL zelden voor, maar in Vlaanderen heb ik dit meer gezien. Vlaanderen lijkt me waarschijnlijker dan Duitsland. Maar toch wel in de stad!
Het huis rechts is in kruisverband gemetseld, wat niet bijzonder is. De stijl lijkt me absoluut niet Duits, maar Vlaams lijkt me goed kunnen. Over het steenformaat kan ik helaas niets zinnigs zeggen.
Donderdag 7-9-2006 23:44:18



A van Dongen (Werkendam): Volgens mij komt een dergelijke plaatsing van de kozijnen ook in de Duitse streken voor. Dus is de grensstreek met Duitsland ook een optie??
Woensdag 6-9-2006 22:59:11



dick zweers (bergeijk): Ik sluit me aan bij Martin Snuverink v.w.b. de details van ramen en kozijnen. De kozijnen zijn van buitenaf onzichtbaar. In het bouwproces houdt dit in dat ze geplaatst worden na het metselen van de muren i.t.t. het Nederlandse systeem waar eerst kozijnen worden gesteld en daarna gemetseld. In verband hiermee lijkt me dat we het zoekgebied kunnen beperken tot België en aangrenzende delen van ons land.
Donderdag 24-8-2006 10:06:53



Wim de Koning Gans (Den Haag): Een dergelijk huis verwacht ik eerder in België dan in Nederland. Bij de foto's die het BHIC en de Fotobank NB online hebben staan van Breda, Roosendaal en Tilburg vind ik weinig aanknopingspunten. Martin heeft de naar binnen scharnierende ramen al als bijzonderheid genoemd, ik zou daar de stalen lateien boven ieder raam aan toe willen voegen. Of dat in België veel voorkwam weet ik niet.
Vrijdag 11-8-2006 18:17:57



ben verhagen (rotterdam): na het nogmaals bestuderen van de kaart viel het
mij op dat de achtergrond totaal open is, geen spoor van bebouwing
of beplanting.
Woensdag 19-7-2006 12:41:23



Martin Snuverink (Voorburg): Dit is in ieder geval niet in Delft. Dit is gebleken na overleg met Sam Schillemans van het Delftse Stadsarchief.
Zaterdag 15-7-2006 22:10:42



Peter Heuseveldt (Helmond): Ik heb nooit in twijfel getrokken dat er niet meer opgedirkte neo-huizen zouden zijn. Alhoewel ik wel vind dat de huizen in de link van Martin toch van een andere klasse zijn dan het ZP.

Ondanks alle opsmuk, is het huis in het ZP vrij bescheiden. Waarschijnlijk een kamer-en-suite op de bel-etage, met misschien een klein kantoortje aan het einde van de gang. Op de 1e etage 2 grote slaapkamers en een kabinetje en misschien een badkamer, maar da's niet eens zeker. Op de bovenste (zolder-)verdieping bergruimte en dienstbodekamers. In het souterrain een keuken, provisiekamers en wellicht een woonkamer voor de inwonende dienstbode(s). Mannelijk huispersoneel is in een huis van deze omvang onwaarschijnlijk.

Ik neem dan ook niet aan dat dit de woning is van de eigenaar van Braat Bouwstoffen. Een dergelijk iemand, met vestigingen in meerdere grotere steden, had zeker een ruimer huis in een duurdere buurt gehad. Dit huis staat in een middenstandswijk, en het is heel goed mogelijk dat het bedrijf zich bij het huis bevindt, dus de reparatiewerkplaats kan zeer goed tot het bedrijf van de huiseigenaar behoren.

Cooperatieve werkplaats lijkt me minder waarschijnlijk, omdat dan de centrering en uitlijning van de letters op het bord wat vreemd uitkomen.
Dinsdag 11-7-2006 21:26:59



Martin Snuverink (Voorburg): Zulke steile daken zijn absoluut niet zeldzaam en in de periode rond 1900 zelfs tamelijk algemeen. Het dak bestaat uit een steil deel, afgedekt met leiplaten, en een plat dak.
Ondanks de neo-renaissance zijn de ornamenten tussen de vensters van het parterre en de vensters van het souterrain van een sobere art-nouveau en vallen uit de toon. Zulke versieringen werden veel toegepast in (zwarte) natuurstenen schoorsteenmantels van 1900 - 1915. Hiermee valt de architect onmiddellijk door de mand.
In afwijking van wat gebruikelijk is, heeft het pand geen schuiframen, maar dubbele naar binnen scharnierende draairamen. Dit lijkt me voor die tijd nog zeldzaam en erg modern. Bovendien onpraktisch, omdat je niets op de vensterbank kunt plaatsen.
Het huis bevindt zich ongetwijfeld aan de noordzijde van de straat. Het belendende pand maakt de indruk van een bedrijfspand met bovenwoning.
Dat er op het bord REPARATIE WERKPLAATS staat is puur speculatief. Het ligt weliswaar het meest voor de hand, maar er zou in beginsel ook kunnen staan COOPERATIEVE …
Probleem is dat niet duidelijk is of er een relatie is tussen het bedrijf en de opgedirkte gevel.
Overigens, ik ken voorbeelden van nog veel sterker opgedirkte neo-renaissance-gevels. Zie de link.
Website: http://www.gemeentearchief.denhaag.nl/hga/imfhrdir/52472/609800/9806G01.JPG
Zaterdag 8-7-2006 23:24:41



Gerard Nachbar (Almere): Om de een of andere reden (intuïtie is kennelijk niet altijd vrouwelijk) moet ik aan Braat Bouwstoffen denken. De naam Braat levert 30 hits in de pdf-versie van PTT 1915 op.
Braat Bouwstoffen Bilderdijkkade 109 Amsterdam. Vestiging Rotterdam: Van Oldenbarneveltstraat 3b en magazijn op Voorhaven 107.
Vrijdag 7-7-2006 12:06:12



Peter Heuseveldt (Helmond): Helaas zijn familienamen die met "Braa" beginnen niet zo zeldzaam als Martin Snuverink stelt. Aan zijn lijstje valt minstens nog toe te voegen: Braaksma, Braaij/Braay, Braavenboer, (den)Braaven, Braam, Braas, van Braak, de Braauw, Braakhekke. En wellicht zijn er meer; deze schoten mij als eerste te binnen.

Inderdaad een zeer protserig uitgevoerd huis - wellicht gebouwd in opdracht van een rijk geworden handelaar o.i.d. die meer geld had dan smaak? Het wel zeer stijle dak valt me op bij dit huis, lijkt me niet standaard (in Nederland).
Vrijdag 7-7-2006 11:22:17



Martin Snuverink (Voorburg): Aangenomen dat het bord met "Braa..." op een familienaam duidt, er zijn niet zo veel familienamen die beginnen met "Braa....". De meest voorkomende is Braat, een uit Noord-Brabant-West afkomstige naam die zich nogal verspreid heeft in de nijverheid. Bekendste telg is de voormalige Delftse fabriek van stalen ramen F. Braat.
Een andere mogelijkheid is Braadbaart. Dit is een Joodse naam. De meeste telgen zijn in de kampen Auschwitz en Sobibor omgekomen.
Ik weet niet of het wel wat al te overdadig opgedirkte huis bij de reparatiewerkplaats hoort. Ik zoek dit huis in de Hollandse steden en in het westen van Noord-Brabant.
Donderdag 6-7-2006 18:43:21



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):