Inzender: Frank L. Barker    

Gegevens: School mogelijk in de omgeving van Amsterdam? Collodiumdaglichtfoto 185 x 265 mm (gekocht 2006 in Leiden), van omstreeks 1890, van school aan geplaveide straat, met kinderen (jongens en meisjes gescheiden), meesters, moeders en arbeider met kruiwagen. Telefoonpaal linkerzijde zichtbaar. Fotograaf H. v.d. Zijl, Nieuwendijk 60, Amsterdam.

Datering: 1890 ?   Formaat: 26,5 x 18,5 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 juli 2006


 Reacties op Zoekplaatje 602 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Naarden

Martin Snuverink (Voorburg): Heel knap gevonden van Dik Kralt!
Dit is zeker de Rehobothschool aan de Bussummerstraat in Naarden. Het schoolgebouw heeft maar 28 jaar bestaan (tot 1922). Zie de link. Het zoekplaatje is dus in elk geval van na 1894 en gezien de later opgebouwde verdieping waarschijnlijk niet ouder dan van 1900.
Website: http://rehobothnaarden.proceon.nl/schoolgids%202006-2007.htm
Zondag 1-4-2007 13:07:26



d.kralt (meppel): Dit is de Bussum(m?)erstraat te Naarden. Een foto van deze straat van Jacob Olie staat op de Beeldbank te Amsterdam.(zie link). Het betreft waarschijnlijk de Rehobothschool (geopend 1894). De datering ven het zp-tje of de foto van Olie kan haast niet correct zijn gelet op de sterk veranderde bebouwing. De "bewijsfoto" is van de andere kant van de straat genomen. Van de wite huisjes links van de school is er een verdwenen, en het huis rechts van de school heeft minimaal een nieuwe voorgevel. De goot en het hek zijn op de beide foto's te zien.
Website: http://beeldbank.amsterdam.nl/photo/thumbs-2/01/ams/40/CD_10019A_1216_TIF/10019A001352.jpg
Zondag 1-4-2007 10:53:17



Martin Snuverink (Voorburg): Het idee van een lijnbaan is erg origineel en ik heb er serieus over nagedacht, maar ik kan me niet voorstellen dat er lijnbanen zo vlak langs een in 1893 al verhard zijnde en dus belangrijke weg lagen.
De foto gaat steeds meer intrigeren.
Woensdag 21-3-2007 20:33:33



Ben Verhagen (Rotterdam): Wat betreft de schuine witte streep, dat is denkelijk een goot
waar water in staat.De schaduw van het langwerpige gebouw
zou een lijnbaan kunnen zijn en dat verklaart dan ook de vreemde
paal links. Met het gegeven "lijnbaan" zouden we verder moeten komen
aangezien dit vaak in de straatbenamingen terug te zien zien was.
Maandag 19-3-2007 06:56:08



Martin Snuverink (Voorburg): Voortbordurend op het betoog van Dik Kralt, zie ik even voorbij het voorste kind de schaduw, die niet van de lange zichtbare paal is, want die staat veel verder naar voren, met zijn voet zelfs buiten het beeld. De schuine lichte streep naast deze paal kan ik niet thuisbrengen. De schaduwrand is opvallend regelmatig, wat doet denken aan een langwerpig gebouw met nok evenwijdig aan de straat. Schaduwen van schoorstenen ontbreken. De zon staat onder een hoek van ca 500. Wil een dijk die schaduw veroorzaken, dan zou het talud van de dijkhelling een stuk steiler moeten zijn dan 500 en de dijk zelf huizenhoog. Dit lijkt me uiterst onwaarschijnlijk.
De bogen boven de vensters maken op mij een religieuze indruk, en dan eerder katholiek dan protestants. Aan de andere kant staan RK scholen vanouds vaak bij de kerk en een kerk is in geen velden of wegen te bekennen.
De straat is zeer degelijk geplaveid en loopt naar het westen. Als deze straat zo belangrijk is, mis ik de stoomtram en straatbomen. Dit laatste is zeer opvallend.
Mijn gevoel, voor wat het waard is, gaat uit naar de Langstraat (tussen Den Bosch en Geertruidenberg), ondanks de Amsterdamse fotograaf.
Zondag 18-3-2007 22:31:46



d.kralt (meppel): Ik ben over het algemeen niet iemand die een lange beschouwing houdt over een zoekplaatje. Dit plaatje vormt hierop een uitzondering, omdat het mij verbaast dat de oplossing hiervan nog niet gevonden is.
Even aannemende dat de fotograaf, H. v.d. Zijl, genoemd in de reactie van Danny op 161006 en de fotograaf van dit zp-tje een en dezelfde persoon is, dan is de datering correct. Deze v.d.Z. heeft veel “carte de visite” gemaakt en ook “medische foto’s” (medische is in dit geval foto’s van personen met een lichamelijke afwijking). In ben van hem geen (andere) foto’s tegengekomen van “buitenopnamen”, behalve dan het zp-tje. Wat de man verder nog interessant maakt is dat er foto’s van hem in de collectie van het Rijksmuseum aanwezig zijn. Tevens is v.d.Z. ook nog gevestigd geweest aan de Haarlemmerstraat 25.
Dan de foto zelf. In ben het met Hans en Martin eens dat op een bestaande school (?) een nieuwe verdieping is gebouwd. Dat de jongens en meisjes apart staan zou kunnen duiden op een RK school, maar die zaten bij scholen van enige omvang ook meestal in aparte gebouwen. Voor een RK school mis ik dan ook weer het gebruikelijke beeld in de gevel. De weg is een brede, doorgaande weg, wat wel duidt op enige importantie. Een dijk is gelet op de breedte van de weg niet waarschijnlijk. Ik denk niet dat de foto in het noorden van het land gemaakt is, ook al zit er op een van de schoorstenen een schoorsteenplaat. (bovendien zal Martin de sp vast te klein vinden). De schaduw op de linkerkant van de foto zou van een rijtje huizen kunnen zijn. Er zijn echter geen schoorstenen te zien, wat ook weer niet alles zegt. Ik heb wel overwogen dat het bij de schaduw om een dijk zou kunnen gaan, met linksonderaan een leuning van een trap van een dijkopgang. Ook een schutting/muur van een behoorlijke hoogte zou kunnen. Het lijkt echter dat de schaduw tussen de telefoonpaal en de rand van de foto ophoudt, wat deze theorie weer volledig in rook zou doen opgaan. Gelet op het patroon van de bestrating en de schaduw links, zou het object links behoorlijk dicht aan de weg staan.

Vrijdag 16-3-2007 10:34:48



Martin Snuverink (Voorburg): Van Wim de Koning Gans heb ik van dit zoekplaatje een hogere resolutie ontvangen. Daaruit blijkt overduidelijk dat de zijmuur van de school in traditioneel kruisverband van gebruikelijk waalformaat is gemetseld. Mijn idee over kloostermoppen e.d. gaat dus niet op. Dit brengt ons helaas weer terug bij af.
Maandag 29-1-2007 20:23:32



Martin Snuverink (Voorburg): Met Hans Klomp ben ik het eens dat op de school later een verdieping is gebouwd. De grote stenen zijn alleen gebruikt voor de uitbreiding van de zijmuur. Aan het kleurverschil te zien had de school aanvankelijk aan de voorzijde in een puntgevel of tuitgevel. Merkwaardig is het schijnbaar ontbreken van een schoorsteen. Ik hoop wel dat er kachels zijn geweest.
Die ene schoorsteenplaat is te klein om naar Noord-Nederland te verwijzen.
Zondag 28-1-2007 18:58:41



Martin Snuverink (Voorburg): Voor zover ik kan waarnemen is de zijgevel van de school opgebouwd uit kloostermoppen (of stenen van een vergelijkbaar of nog groter formaat) in koppenverband. Dit is bijzonder en kan meehelpen de oplossing te vinden.
Zaterdag 27-1-2007 11:00:13



Hans Klomp (Den Haag): Er lijkt een kleurverschil in de bakstenen van de voor- en zijgevel te zien. Aan de voorzijde loopt deze kleur boven de ramen schuin door tot aan de ramen van de eerste verdieping. Aan de zijgevel is de kleurafscheiding horizontaal, ook ter hoogte van de eerste verdieping. Wellicht duidt dit erop dat er pas later een verdieping aan het gebouw is toegevoegd?
Dinsdag 26-12-2006 15:27:05



Leo R. (Utrecht): Wat is dat voor paal links in beeld?
Donderdag 19-10-2006 22:50:20



Danny Kölker (Den Haag): Heiman van der Zijl, geb. 14 mrt 1855 te Stadskanaal (Onstwedde), ovl. 22 dec 1893 te Amsterdam, begr. 24 dec 1893 te Amsterdam, beroep(en): fotograaf.
Noordelijke provincies, zou gezien zijn geboortegrond, dus best kunnen. Is er qua bouwstijl van de school nog iets te zeggen?
Maandag 16-10-2006 17:20:53



dick zweers (bergeijk): Noord-Holland? Of zelfs de noordelijke provincies, afgaande op het karakter van de huisjes.
Donderdag 24-8-2006 10:02:05



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):