Inzender: Hessel de Greeuw    

Gegevens: Een foto van de Vereenigde Fotobureaux Amsterdam-c tel 40856 en 33244 Singel 93 Het is een circuline foto Dat wil waarschijnlijk zeggen dat ze heel brede foto´s konden maken.Het is ook te zien dat de foto in tweeën is genomen. Mogelijk is de foto in Amsterdam genomen. Achterop in potlood een nauwelijks te lezen datum. Er lijkt 1 februari 1936 te staan

Datering: 1936 ?   Formaat: 20 x 60 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 juli 2006


 Reacties op Zoekplaatje 600 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Gemeentelijke HBS aan het Engelenbergplantsoen in Kampen

Leo R. (De Bilt): Een plaatje van dit pand omstreeks 1925, met het station ervoor.
Website: http://www.stationsweb.nl/afbeelding.asp? ...]
Donderdag 1-11-2012 12:16:36Arie van der Weerd (Kampen): Vanmiddag een paar foto's ter bevestiging gemaakt en naar de redactie gemaild. Het huisje op het ZP is zeer waarschijnlijk de linker hoekwoning en gesloopt om de straat door te kunnen laten lopen. Het sierlijke metselwerk wat in het detail zichtbaar is, is ook terug te vinden aan de rechter hoekwoning van wat waarschijnlijk vroeger een blok van vier is geweest.
Zondag 6-3-2011 16:09:54

Bewijsfoto's ingestuurd door Arie van der Weerd - red.Hessel de Greeuw (Andijk): Fantastisch, toch gevonden.
Kijk elke keer uit naar het begin van de maand welke 10 er nu weer geplaatst worden.
Met een kleine hoop dat ik een bijdrage kan leveren.
Komt er tijdens het zoeken een antwoord op mijn eigen inzending nr 600 van 2007 geweldig gewoon.
Zaterdag 5-3-2011 22:29:19Redactie (): Zeer overtuigend, prachtige vondst Arie!
Website: http://goo.gl/maps/NkX3 [...]
Zaterdag 5-3-2011 22:16:54Arie van der Weerd (Kampen): Volgens mij is dit de gemeentelijke HBS aan het Engelenbergplantsoen in Kampen. Het huisje rechts staat in de Lyceumstraat en het hoogteverschil van zo'n kleine twee meter waar over gesproken wordt komt hier overeen. De gefotografeerde gevel staat op het noordoosten en wanneer de fotograaf de linker hoek van het gebouw had laten zien, dan zou het Stadsziekenhuis er ook nog op hebben gestaan. Vóór het Stadsziekenhuis en links van deze HBS heeft ooit het station Kampen-Zuid gestaan. De foto opzich komt mij bekent voor, ik zal deze proberen te achterhalen.
Zaterdag 5-3-2011 22:03:13

Martin Snuverink (Voorburg): Jan, je hebt je laten foppen door de fototechniek. De gevel is in werkelijkheid niet rondlopend of gebogen, maar volledig vlak en recht.
Woensdag 10-11-2010 16:04:00Jan de Vries (Barendrecht): Zomaar een ingeving, maar zou dit een watertoren kunnen zijn ?
Woensdag 10-11-2010 14:29:39Peter Scherpenisse (Amsterdam): Dit beeld irriteert me al weken, maanden, jaren…
Volgens mij moeten we anders naar dit beeld gaan kijken en heb hem uit perspectief getrokken om het gebouw wat oorspronkelijker te zien. Ik stuur dit bewerkte beeld naar de redactie, wellicht dat iemand er dan mee verder komt.

Website: http://www.studiops.nl/beeldbank.html [...]
Maandag 8-11-2010 20:14:09

klik om te vergroten
Bewerkte foto ingestuurd door Peter Scherpenisse - red.dick zweers (bergeijk): Het is 'nog' niet gelukt dit gebouw in Amsterdam te vinden. Maar als het gebouw op de achtergrond inderdaad lager is gepositioneerd (wat inderdaad niet zeker is) dan is dat wel een zeer typerend Amsterdams verschijnsel. Maar wat Martin opmerkt is juist evenals de datering van het gebouw. Is Amsterdam echt uit te sluiten?
Dinsdag 22-6-2010 14:47:12Leo R. (Utrecht): Het grote gebouw dateert volgens Martin van ca. 1875, wat me heel aannemelijk lijkt. Maar het pandje helemaal rechts lijkt me niet veel ouder. In hoeverre is het nou juist dat het pandje veel lager staat? Op de grote foto kan ik het niet goed zien (te lage resolutie; geen wonder dat niemand van ons de grappen met de handschoenen (?) was opgevallen), en de detailscan (zie reactie van 5-4-2007) maakt ons ook niet veel wijzer.
Niet gewoon een grote HBS of zoiets in een middelgrote stad? Want met Amsterdam komen we blijkbaar niet verder; en met de rand-van-de-stad-hypothese al helemaal niet.
Dinsdag 22-6-2010 13:26:49Martin Snuverink (Voorburg): Er zit een anachronisme in het bericht van Erik Schmitz. Dit zit 'm in de redenering dat de foto van 1936 of zelfs van 1939 dateert en dat het gebouw, dat van circa 1875 moet dateren, aan de rand van de stad, lees bebouwde kom, staat. In de jaren 1930 zou het dan nog steeds aan de rand van de stad staan. Dit kan ik me in Amsterdam niet voorstellen.
Dinsdag 22-6-2010 08:06:01Hessel de Greeuw (Andijk): Zelf kijk ik diverse malen op zoekplaatjes en lees dagelijks de op en aanmerkingen door in de hoop dat ik een bijdrage kan leveren.
Maar dat is tot nu toe niet zo veel geweest.
Wel ben ik bij (zp 54, 1078 en 1107 ) tijden met goole maps bezig om te kijken of ik iets herkenbaars kan vinden.
Maar tot nu toe weinig resultaat.

Vandaag kreeg ik onderstaand bericht van het gemeentearchief Amsterdam

foto op 1 februari 1936 of 1939 vervaardigd.

Ondanks naspeuringen is het nog niet gelukt dit gebouw in Amsterdam terug te vinden. Het gaat blijkbaar om een groot bouwwerk, een school- of universiteitsgebouw, of een ziekenhuis. Het is een locatie aan de (vroegere) rand van de stad, want helemaal rechts is nog net een ouder huis te zien dat lager ligt, blijkbaar op polderniveau. Daar staan ook minsten een grote, kale boom. Het gebouw lijkt in ieder geval niet op de gebouwen van het Wilhelmina Gasthuis of het Tropenmuseum (beide gelegen bij een oude stadsrand).

Zoeken in de site met historische kranten van de Koninklijlke Bibliotheek (http://kranten.kb.nl/) levert op de genoemde data geen congres op dat in aanmerking komt. Overigens lijkt de gefotografeerde groep helemaal niet op de standaard congresgangers uit die jaren, waarbij oudere heren gewoonlijk de boventoon voerden. De staande personen op de tweede en derde rij zijn allemaal jonge mannen. Een aantal daarvan, met name aan de linkerzijde, lijkt nog niet meerderjarig. Helemaal rechts worden studentikoze grapjes uitgehaald: op elke schouder een handschoen alsof men door een onzichtbare figuur vastgehouden wordt, een ander met een opengeslagen boek. De zittende personen daarentegen zijn gemiddeld ouder en serieuzer, en hier treffen we bijna evenveel mannen als vrouwen aan. Ik denk dus dat het eerder om een schoolgebouw gaat. Op de voorgrond zit dan het lerarencorps met hun echtgenotes en dochters (?; links). Daarachter de leerlingen. Het is dan een jongensschool die zich bevindt op huisnummer 3 in een vooralsnog onbekende straat. Mocht ik dat nog achterhalen, dan laat ik het u beslist weten.

Met vriendelijke groet,

Hoogachtend,

Erik Schmitz

Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de collega van de heer J. Franke hier zelf als leerling of leraar op staat.
Maandag 21-6-2010 14:27:28Martin Snuverink (Voorburg): Ik ben er nog niet zo van overtuigd dat hier een heleboel jongelui van 17-18 jaar op staan. Mogelijk zijn het universitaire studenten. Studenten anno 1936 heb ik niet meegemaakt en ik weet niet of hun outfit past bij de foto. Mochten het wel studenten kunnen zijn, dan is het de moeite waard dit toch eens te zoeken in Amsterdamse universitaire kringen van toen.
Zaterdag 23-1-2010 00:06:51Hessel de Greeuw (Andijk): Dit kan volgens mij geen internationaal congres zijn.
Er staan namelijk zoveel (jongelui) op dat het volgens mij een of andere eindexamenklas is.
Als die collega nog leeft, kan daar dan eventueel nog contact mee worden opgenomen?
Vrijdag 22-1-2010 22:59:48J.Franke (Bedum): Deze foto is volgens mij gemaakt tijdens een internationaal wetenschappelijk congres van genetici in amsterdam. Deze foto heeft jaren lang bij mij collega gehangen in Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen.
Vrijdag 22-1-2010 21:14:52Arnolli J.R. (Peize): L.S.,
Betreffende circuline-foto's (NV Vereenigde Fotobureaux Amsterdam), deze werden gemaakt, door de film tegengesteld te transporteren aan de beweging van de camera, de camera maakte een cirkelvormige beweging ( vandaar de naam ).
Een hapering in het transport, gaf als resultaat, alsof er een een las in de foto zat.
Maandag 4-5-2009 10:18:33Martin Snuverink (Voorburg): De waskaarsenfabriek aan de Boerenwetering, uiteraard in Amsterdam, werd in 1906 afgebroken. Ook het hoofdgebouw is toen gesloopt, zodat het niet in de jaren 1930 in hergebruik kon zijn.
Tekeningen van Piet Mondriaan uit 1899 en van Misset uit 1906 spreken elkaar tegen in aantal ramen. Zie beeldbank Amsterdam, zoeken op waskaarsenfabriek. In ieder geval is het aantal ramen en deuren niet gelijk aan dat van het zoekplaatje. Toch heb ik het gevoel - voor wat het waard is - dat we in de omgeving van de Boerenwetering moeten zoeken. Daar kwamen verspreid in de polder zulke kleine huisjes met tuitgevel voor.
Website: http://beeldbank.amsterdam.nl/...
Zaterdag 27-10-2007 17:03:18Peter Scherpenisse (Amsterdam): Ik kwam op de beeldbank van het stadsarchief van Amsterdam de waskaarsenfabriek aan de Hobbemakade tegen. Deze laat eenzelfde soort patroon zien als ZP. Wellicht is dit de locatie in een andere tijd dan de beelden die ik op de beeldbank vond, of is het een aanwijziging dat deze locatie een fabriek betreft.
Website: http://www.studiops.nl/beeldbank.html
Maandag 15-10-2007 20:49:49Wim de Koning Gans (Den Haag): Het gebouw in de Wiegelstraat komt qua aantal ramen overeen met het gebouw op het zoekplaatje, maar ik zie er toch eerder vier woonhuizen in. Vooral vanwege de grote variatie in gordijnen. Ook de direct aangrenzende laagbouw klopt niet. Het torentje ongeveer in het midden van het gebouw of de woonhuizen zal van het voormalige stadhuis van Nieuwer-Amstel zijn, het latere (en binnenkort eveneens voormalige) Gemeentearchief Amsterdam.
Maandag 11-6-2007 23:14:49Martin Snuverink (Voorburg): Nog steeds zoek ik het in Amsterdam. Een mogelijkheid kan zijn de Wiegelstraat (thans Saffierstraat). De link (zoeken Wiegelstraat, 5e van 12 afbeeldingen) geeft een foto van de achterkant van een gebouw dat qua dimensies overeenkomt met het zp. Zoals bekend werden achtergevels vaak soberder uitgevoerd.
Dit pand was het tweede pand vanaf de Amsteldijk en kan dus heel goed huisnummer 3 hebben. Dit was destijds gemeente Nieuwer-Amstel; de huisnummering telde net als in de Rustenburgerstraat vanaf de Amsteldijk, in tegenstelling tot bij nieuwere Amsterdamse straten, zoals de Lutmastraat.
De Wiegelstraat werd rond 1876 bebouwd. O, treffende overeenkomst met de HBS aan de Weteringschans 161! Het kleine huisje zou dan van het dierenasyl in de Wiegelstraat kunnen zijn. Zie hiervoor ook de beeldbank Amsterdam, zelfde serie.
De Saffierstraat kwam pas rond 1930. Toen werden alle oude panden van de Wiegelstraat gesloopt.
Verder bewijs- of weerlegmateriaal heb ik nog niet kunnen vinden. Wie schiet hierop?
Website: http://beeldbank.amsterdam.nl/...
Zaterdag 9-6-2007 10:20:06Martin Snuverink (Voorburg): Al op 2-7-2006 had ik melding gemaakt van het huisje uiterst rechts, dat op een circa 2 m lager maaiveld staat. Ligging in een stadse omgeving vind ik waarschijnlijk, en wel in een stadsdeel dat omstreeks 1875 is ontwikkeld. Het huisje zou dan een ruraal overblijfsel zijn, dat in de jaren 1930 nog bestond.
Nu blijkt dat straten van stadsuitbreidingen uit de tijd rond 1900 vaak op sterk opgehoogde grond zijn aangelegd. Dit is heel goed te zien aan de lage ligging van Vondelpark en Sarphatipark t.o.v. de omliggende straten. Deze ophogingen komen vooral veel voor in Amsterdam en Rotterdam. In Den Haag en andere steden ziet men dit niet of veel minder. Vergelijk ook opgelost zoekplaatje 568. De achterterreinen van de straten in veel 19e-eeuwse wijken buiten de singels in Amsterdam en Rotterdam liggen dan ook veelal veel lager dan de straat. In Rotterdam zie je dan veel souterrains aan de voorzijde; in Amsterdam komt dit wat minder voor.
Naar mijn gevoel maakt Amsterdam veel meer kans dan Rotterdam, ook gezien het "zusje" aan de Weteringschans 161.
Als dit een schoolgebouw zou zijn van hetzelfde postuur als het zusje, lijkt mij een staf van 68 personen wel wat bovenmaats. Dit lijkt me eerder een keurig kantoor.
Ik concentreer de zoektocht voorlopig op Amsterdam, totdat iemand andere aanwijzingen te berde brengt.
Dinsdag 10-4-2007 18:03:33Wim de Koning Gans (Den Haag): De overeenkomst van het gebouw op het zoekplaatje met het door D. Kralt gevonden gebouw, de Eerste Hogere Burgerschool met 3-jarige cursus aan de Weteringschans 161, is buitengewoon treffend. Tegelijkertijd maken de gesignaleerde verschillen het onmogelijk dat het om het zelfde gebouw gaat. Weteringschans 161 is gesloopt in 1933. Een in de bibliotheek van het GA Amsterdam aanwezig gedenkboek 1876-1901 van deze HBS wijst op bouwjaar 1876. Was deze vormentaal toen zo gebruikelijk dat het ook elders in Nederland kan zijn of moeten we toch denken aan een ander (school)gebouw in Amsterdam van dezelfde architect, hoogstwaarschijnlijk de gemeentearchitect? Zelf heb ik daarvan nog geen spoor kunnen vinden.
Overigens staat een foto door Jacob Olie van het Weteringplantsoen met op de achtergrond het gebouw van de 1e HBS met 3-jarige cursus op de omslag van 'Jacob Olie, fotograaf van Amsterdam' (uitgeverij Thoth 1999).
Maandag 9-4-2007 23:31:33d.kralt (meppel): Vandaag heb ik een foto van een school gevonden, die onwaarschijnlijk veelop het zp-tje lijkt. Het is een school die stond aan de Weteringschans te Amsterdam. Zie onderstaande link. Vrijwel alles klopt. De deuren, kozijnen (zowel in aantal, als vorm), enz. Er zijn echter ook een aantal dingen die niet kloppen. Dat is de ruitverindeling, de ornamenten boven de 3 meest rechtse ramen, het huisnummer. Ook het huisje uiterst recht op de foto komt midden in Amsterdam niet voor.
Behalve de foto op onderstaande link komen er in het archief van het GAA nog meer foto's van de school voor. De oudste is van Olie uit 1894.

http://beeldbank.amsterdam.nl/photo/thumbs-2/02/ams/05/CD_010003_6254_TIF/010003041842.jpg
Zondag 8-4-2007 22:02:07Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Het detail waarom Ingrid Evers vroeg, werd op verzoek door Hessel de Greeuw ingezonden.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Donderdag 5-4-2007 14:46:03Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ingrid, bedoel je het pandje dat -zo lijkt het- enigszins lager te zien is of het hoger zichtbare geval? Dat lijkt mij namelijk een aan de gevel bevestigde straatlantaarn.
Donderdag 5-4-2007 14:22:16Ingrid Evers (Maastricht): Geheel rechts van het gebouw is nog iets van verdere bebouwing te zien. Het ljkt hier te gaan om o.m. een soort torentje. Is het mogelijk een ingezoomde scan van dit gedeelte op de site te plaatsen?
Donderdag 5-4-2007 05:05:11Gerrit Ekkel (Waalwijk): Zelf dacht ik meer aan de architect; wie heeft een soortgelijk gebouw als in Utrecht elders neergezet?
Donderdag 15-3-2007 14:07:19Leo R. (Utrecht): Toch interessant, die foto waar Gerrit Ekkel op wijst, want genomen met een vergelijkbare lens, ook voorzien van een groep mensen, én een product van de Vereenigde Fotobureaux, N.V.

Maandag 12-3-2007 09:30:37Gerrit Ekkel (Waalwijk): Het zal niet veel bijdragen aan de oplossing, maar een qua bouwstijl sterk gelijkende foto staat in de beeldbank van Het Utrechts Archief onder nummer 28803.
Maandag 26-2-2007 16:00:22Martin Snuverink (Voorburg): Hans de Haas bedoelt het voormalige bedrijfspand van Rademaker, later Van Straten en Boon, Waldorpstraat 68, DH. Dit pand stond waar nu de Haagse Hogeschool staat. De architectuur en ook de boogramen zijn van een andere aard dan die van het zoekplaatje. Het lijkt sterk op de architectuur van de Haagse gemeentearchitect J.J. Gort. Zie VOM-reeks 1991-5 ("De Laakhaven"), pag.124 en 125.
Ik zoek niet in Den Haag.
Woensdag 6-12-2006 10:05:58Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Dit draagt niet bij tot de oplossing, maar even als steun in de rug: ik vind het juist heel waardevol dat iedereen hier kan bijdragen. Met alle respect voor Martin en anderen, hij moet er wel heel veel tijd voor hebben (soms is het nachtwerk!). En velen onder ons hebben (nog) hun gewone dagtaken. Voel je nooit geremd om mee te doen!! Het is bij elk plaatje weer spannend en leerzaam.
Zaterdag 2-12-2006 10:24:34H de Haas. (Den Haag.): Tegen de expertise van Martin kan ik natuurlijk niet op en misschien is mijn suggestie daarom wel wat onnozel, maar de papierfabriek van van Straaten aan de Waldorpstraat in Den Haag had ook deze boogvensters. Deze waren echter lager, maar misschien geeft het wel een indicatie van het bouwjaar.
Zaterdag 2-12-2006 02:58:27Martin Snuverink (Voorburg): Wie maakt een schatting van het bouwjaar van dit gebouw? Dit zou kunnen helpen.
Dinsdag 21-11-2006 17:47:30Leo R. (Utrecht): Even veronderstellende dat dit een symmetrisch gebouw is, hebben we hier een bouwwerk van twaalf traveëen breed en vermoedelijk meer dan één verdieping. Zo'n kolos moet toch te vinden zijn, ondanks het merkwaardige perspectief van de foto?
Donderdag 12-10-2006 12:49:10Antoon Bosselaers (Mechelen): Op de beeldbank Leiden kan je niet zoeken op nummer (signatuur). Dus het duurde wel even voor ik de foto die Dik Kralt vond terug kon vinden. Om het zoeken voor anderen te vereenvoudigen: zoektermen +groepsfoto +doezastraat. Inzoomen links onderaan. Daar kan je ook lezen dat het om rouline foto's gaat.
Woensdag 20-9-2006 17:23:16d.kralt (meppel): In de beeldbank van Leiden komt onder nummer : PV102756 een foto voor die gemaakt is door dezelfde fotograaf en volgens hetzelfde procede. Dit ter bevestiging de reactie van Wim van 030806 :het hoeft dus niet in Amsterdam te zijn.
Website: http://www.leidenarchief.nl/
Maandag 18-9-2006 20:03:37giel van hooff (): De samenstelling van de groep is inderdaad intrigerend. Ik kreeg het gevoel van een onderwijzersgezelschap uit openbare of neutrale richting: een plaatselijke afdeling van de Abop bij een jubileum, of de ledenraad? En gezien de kledij lijkt jaren dertig inderdaad juist.
Maandag 4-9-2006 10:24:02Leo R (Utrecht): Kan de aard van de groep geen licht werpen op het soort gebouw dat we hier hebben? Ik zie zowel mannen als vrouwen, een enkele grijsaard... Employés van het bedrijf dat binnen huist? Of iets anders, want iedereen heeft wel z'n jas aan...
Woensdag 23-8-2006 16:49:16H de Haas. (Den Haag.): De lage boerderij geheel rechts op de foto duidt naar mijn mening niet direct op een stadse omgeving. Geheel rechts is ook een verlichtings ornament te zien, mogelijk bevestigd aan een gevel aan de andere zijde van de straat. Is daar geen aanwijzing uit te halen?
Woensdag 16-8-2006 02:06:06Wim de Koning Gans (): Wanneer het nummer 120307 gestempeld is, zal het het archiefnummer van de Vereenigde Fotobureaux zijn. Het Haags Gemeentearchief heeft een foto van 4-5-1935 met nummer 112486, en één van 15-7-1936 met nummer 124604. 1-2-1936 kan dus heel goed de datum zijn. Is de veronderstelling dat het mogelijk om Amsterdam gaat gebaseerd op de vestigingsplaats van de Vereenigde Fotobureaux? Dan plein ik ervoor om dit idee los te laten, want het was een landelijk werkend bureau.
Donderdag 3-8-2006 12:08:33Peter Scherpenisse (Amsterdam): 120307 zou de datum kunnen zijn?
12 maart 1907
Website: http://www.studiops.nl/beeldbank.html
Woensdag 2-8-2006 21:02:23Hessel de Greeuw (Andijk): Sorry voor mijn late reactie maar vacantie moet ook.
Om op de eerste vraag van Peter Scherpenisse over het bordje terug te komen, het is duidelijk huisnummer 3.
Als aanvulling kan ik nog meedelen dat er achterop het nummer 120307 gedrukt staat.
Zondag 16-7-2006 22:50:18Jan Dekker (Haarlem): De term circuline ken ik niet, maar ik ken wel de techniek waarmee de foto is gemaakt (volgens mij is het echt één foto). Door die techniek lijkt het gebouw op de achtergrond een hoekpand terwijl de voorgevel gewoon in een rechte lijn staat.
Het lijkt me heel waarschijnlijk dat het om Amsterdam gaat, maar de Weesperzijde is het zeker niet; ik woonde daar tot m'n 18e en ken die omgeving op m'n duimpje.
Volgens mij staan er her en der in de stad openbare gebouwen (bijv politiebureau's maar ook scholen) met een architectuur zoals hier getoond. Ik herinner me een dergelijk gebouw aan de Marnixstraat, maar gelet op het kleine huisje rechts zal deze foto daar waarschijnlijk niet zijn gemaakt.
Maandag 3-7-2006 09:45:32Martin Snuverink (Voorburg): Uit het huisje uiterst rechts maak ik op dat het gebouw aan een dijk en het huisje in de polder staat. Amsterdam biedt hiervoor vele mogelijkheden. Weesperzijde?
Zondag 2-7-2006 07:44:34Peter Scherpenisse (Amsterdam): Naast de rechterdeur lijkt een wit bordje te zitten. W.S. het huisnummer. Is het mogelijk deze vergroot te zien?
Website: http://www.studiops.nl/beeldbank.html
Zaterdag 1-7-2006 14:21:04  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):