Zoekplaatje 594 

Inzender: Jacques Laureys    

Gegevens: Ongelopen kaart van vermoedelijk de watersnood van 1906 in Zeeland. Een andere mogelijkheid is de watersnood van 1926 in Limburg.

Datering: 1906 ?   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 juni 2006


 Reacties op Zoekplaatje 594 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Ingrid Evers (Maastricht): Naar binnen draaiende ramen en sowieso een 'zuidelijk' gevoel. Toch ergens langs de Limburgse Maas?
Zaterdag 16-1-2010 17:42:49Ben Verhagen (Rotterdam): Ik vermoed dat het hekwerk links en rechts bij een bruggetje
hoort over een waterloop [beek?]. Dat verklaart de
eenzame lantaarnpaal in een verder donkere omgeving.
Achter het bruggetje maakt de weg een knik.
Zoeken op oude landkaarten zou ons met deze gegevens verder kunnen helpen.

Donderdag 5-4-2007 08:10:21Ingrid Evers (Maastricht): Dag Ben, De site van Delcampe is mij bekend, ik ben er een bijna dagelijkse bezoeker. Op de internationale site leveren zoektermen als 'inondations' en 'overstromingen' enkele duizenden plaatjes op. Voor verzamelaars is dit kwalitatief een beter toevluchtsoord dan Qoop. Ik zoek eigenlijk meer naar particuliere of overheids-erfgoedbeeldbanken in BelgiŽ, maar ik krijg de indruk dat er nog pas weinig mogelijkheden zijn.
Wat betreft dit ZP: je hebt al eerder gewezen op het Begische Hamme en ik denk dat je gelijk hebt. Qua sfeer en omgeving past het wel. Argumenten vůůr: 1A) de man-met-de-hoed op de door jou genoemde veilingkaart en enkele andere, vertoont overeenkomsten, ja zelfs een frappante gelijkenis met de hoedenman op ons ZP. Indien dit juist is, exploiteerde hij met een schuit een soort (tijdelijke?) veerdienst. 2A) het is een knotwilgengebied met dijkjes, die op ons ZP nog slechts als strepen in het landschap zichtbaar zijn. Tegen: 1B) op enkele honderden prentbriefkaarten van Hamme/ Moerbeke/Broek/Dendermonde/Grimbergen/Nieuwstad is geen enkele lantaarnpaal als de onze te vinden; er is helemŠŠl geen straatverlichting, enkele muurlantaarns uitgezonderd. 2B) Ondanks meer dan honderd prentbriefkaarten van de meest waarschijnlijke locatie Hamme is de bebouwing op deze foto niet thuis te brengen. Vraag: is de locatie misschien verloren gegaan tijdens de oorlogshandelingen in 1914-1918? Suggestie: in deze jaren is het in BelgiŽ de uitgever Nels (Brussel) die honderden kaarten met dit specifieke formaat tekstkader uitgeeft. Misschien bestaat er een fondslijst van Nels die bij indentificering kan dienst doen?

Donderdag 5-4-2007 04:41:57Ben Verhagen (Rotterdam): Op Delcampe.net zoeken onder postkaarten BelgiŽ-
Oost Vlaanderen - Hamme. Hier staan diverse kaarten van de
inondations de mars 1906 op.Vooral veiling 18463059 is
interessant gezien het totaalbeeld met knotwilgen,
witte huizen en een man in een roeiboot met
een gelijksoortig hoofddeksel als de man op het ZP.
Website: http://ansichtkaarten.delcampe.net/page/category/language,D,cat,712,var,0-Belgie-Europa-Postkaarten.html
Woensdag 4-4-2007 20:36:40Ingrid Evers (Maastricht): Ik neig er steeds meer toe deze locatie te zoeken langs de grote rivieren (Maas/Schelde). De bouwstijl - vrijstaande huizen met volwaardige verdieping - is on-Zeeuws (vergelijk de ondergenoemde beeldbanken). Intrigerend zijn de blinde muur en het gebrek aan ramen van het middelste huis, en de hardstenen boven- en onderdorpels van de ramen links, waarin de oorspronkelijke hardstenen kruisverdeling is vervangen door houten kozijnen. Dat alles kan wijzen op een gebied waar belasting werd geheven op het aantal ramen en deuren, hetgeen terug grijpt op maatregelen uit de Franse Tijd. En dan komen we uit bij de Herenigde Departementen, oftewel BelgiŽ en Nederlands-Limburg. De ondergenoemde kaarten van Hamme en Moerzeke staan niet meer op Qoop. Heeft iemand goede raad inzake beeldbanken in BelgiŽ/Vlaanderen?
Vrijdag 30-3-2007 23:33:34Ingrid Evers (Maastricht): Beste Jacques,
Je aanvullende informatie heeft toch wel Ūets duidelijk gemaakt, namelijk dat deze kaart een zogenaamde doorloper is. Dat wijst er eens te meer op, dat de foto uit 1906 of eerder stamt. Ik heb de beeldbanken van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Bibliotheek (veel materiaal, ook van Hontenisse) doorgenomen, maar deze afbeelding is daar niet te vinden. Opvallend was overigens dat er geen enkele kaart was met een dergelijke tekstuitsparing aan de voorzijde. Dat sluit Zeeland overigens nog niet uit. Wordt - ongetwijfeld - vervolgd...
Dinsdag 27-3-2007 23:21:11jacques laureys (Amsterdam): Beste Ingrid, de informatie die je vraagt lost niets op. Er zijn geen aanwijzingen achter op de kaart, behalve dat er in het Frans en in het Nederlands, carte postale en postkaart staat, en zijde voor het adres alleen. Dit zou kunnen wijzen op Belgie, maar zelfs 100 % Nederlandse kaarten hebben soms een Russische gedrukte tekst achter op staan, dus daar kan je niets aan af lezen. Als het fotopapier uit een ander land komt, staat er ook anderstalige tekst op, maar heeft dat verder niets met de foto van doen.

Donderdag 22-3-2007 23:21:24Ingrid Evers (Maastricht): Het was in het midden van het eerste decennium van de twintigste eeuw een tijdlang mode om niet de volledige onderzijde van een prentbriefkaart (PBK) vrij te houden voor beschrijving, maar dit te beperken tot een gedeelte van de daar beschikbare ruimte. In later jaren ging elke beschrijving naar de achterzijde van de kaart. Omdat deze PBK een dergelijke ruimte vertoont, lijkt het mij waarschijnlijk dat gezocht moet worden rond het jaar 1906, zoals reeds gesuggereerd in de beschrijving van de kaart (bovenstaand). 1925/1926 is veel te laat voor deze vormgeving.
Graag herhaal ik nog eens mijn eerdere vraag: wat staat er op de achterzijde aan mogelijk relevante informatie? (naam en plaats uitgever, initialen, logo?)
Donderdag 22-3-2007 16:15:59Ingrid Evers (Maastricht): Ik neem aan dat de achterzijde van deze kaart geen nadere informatie geeft over bv. een uitgever/fotograaf?
Donderdag 1-2-2007 03:18:39Ben Verhagen (Rotterdam): Dit moet waarschijnlijk in BelgiŽ gezocht worden,
overstroming 1906.Op marktplaats staan 5 kaarten[advertentienummer6072503013] van de plaatsen Hamme en Moerzeke die qua sfeer erg overeenkomen.
Witte huizen, bomen.De eerste kaart van Hamme vertoont rechts
panden die gelijkenis vertonen met het ZP.Zou alleen van de andere kant zijn genomen.Let tevens op de knotwilg.
Dinsdag 14-11-2006 22:47:18Theo van Gijlswijk (De Zilk): Gezien de kaart met een open vak voor tekst, denk ik aan het jaartal 1906 als datering van de kaart.
Zoeken op http://www.qoop.nl/ : dan zoeken op 'watersnood 1906' levert een aantal kaarten op. Op de kaart ' Hontenisse, Watersnood 1906 h6360 ' meen ik eenzelfde lantaarnpaal te zien als op dit zoekplaatje. Ik denk dat we door moeten zoeken in de provincie Zeeland. Zie voor gegevens over de overstroming van 12 maart 1906 het tekstdocument van onderstaande link.
Website: http://www.nd.nl/document.aspx?document=nd_print&id=69589
Vrijdag 2-6-2006 16:30:05  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord ťťn in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):