Eigenaar: P. Notermans (Het Utrechts Archief)      

Gegevens: Glasnegatief, 9 x 12 cm., afkomstig uit nalatenschap van mevr. J.E. Barends baronesse van Heeckeren uit Middelburg. Uit dezelfde schenking zijn enkele locaties in Utrecht en Zutphen herkend, maar dit negatief is niet uit één van deze twee plaatsen.
Het negatief is bestemd voor een openbare instelling met een collectieprofiel waar deze afbeelding in past.


Datering: 1900 - 1925 ?      Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 mei 2006


 Reacties op Zoekplaatje 587 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Zutphen

Martin Snuverink (Voorburg): Verbazend knap gevonden van Erwin. Klopt als een bus. En ditmaal complimenten voor de eigenwijsheid te zoeken in Zutphen. Omdat in de omschrijving met stelligheid beweerd werd dat het niet Zutphen is, heb ik hier ook niet gezocht. Op 2 mei 2006 heb ik mij - achteraf ten onrechte -kritisch uitgelaten op het zoeken in Zutphen. Excuses aan Jan Dekker en Dennis de Waart. De eigenwijsheid van Jan, Dennis en Erwin is nu beloond.
Nadat onlangs Leiden (ZP 571) al min of meer was uitgesloten, is dit nu weer met Zutphen het geval. Daarom zou ik inzenders willen verzoeken zorgvuldig te zijn met het uitsluiten van locaties.
Dinsdag 16-5-2006 23:14:21



Antoon Bosselaers (Mechelen): Knap gevonden, Erwin! Deze panden stonden aan de zuidkant van het 's Gravenhof. In de beeldbank Gelderland zitten geen plaatjes van de zuidkant, maar er zijn wel een aantal panorama's waarop je kan zien dat Erwin gelijk heeft. Kies Zutphen en dan Diversen, en ga dan naar pagina 11. Plaatjes 5 en 6 van die pagina tonen een panorama, en als je daarop inzoomt zie je links van de toren van de St Walburgskerk de panden van het ZP. Op dezelfde pagina toont het eerste plaatje een panorama van na de brand van de toren, en daar kan je op zien dat de rechterpanden toen verdwenen waren. Van de linkerpanden zie je nog het dak van het achterliggende pand, maar het pand linksvooraan zit verscholen achter de toren.
Website: http://www.gelderlandinbeeld.nl/
Dinsdag 16-5-2006 16:35:23



Erwin Esselink (Delft): Het komt de laatste tijd vaker voor dat een plaats, die vooraf uitgesloten wordt, toch de oplossing van het zoekplaatje blijkt te zijn. Reden voor mij om eens goed in Zutphen rond te kijken en met resultaat. In Gelderland in Beeld vond ik een paar ansichten van de Zuiderhaven (zoek op Havens, dan is het bijv. de vijfde foto), waarop onmiskenbaar hetzelfde pand te zien is met de typische gevel, maar dan van de andere kant. Op de ansicht is verder te zien dat het dak aan de gevelzijde iets verder naar beneden doorloop en dat klopt met het zoekplaatje. Ook de ligging van de aangrenzende panden klopt.
Website: http://www.gelderlandinbeeld.nl/
Dinsdag 16-5-2006 14:39:34



Martin Snuverink (Voorburg): Volgens de link:
Barones Jirlardina Emilia van Heeckeren
Born 8 March 1879 Koudum
Died 16 July 1958 Middelburg
Married 17 November 1908 's-Gravenhage
Willem Barends, son of Engele Barends and Cornelia Gerharda Barbara de Bergh
Born 5 August 1878 Hoorn
Died 9 March 1969 Amsterdam.

Merkwaardig is dat de foto uit de nalatenschap van Mevrouw kwam, terwijl Mijnheer haar 10 jaar heeft overleefd.
Middelburg staat nog open.
Website: http://worldroots.com/brigitte/royal/crommelin/pierrecrommelingkdesc1475-7.htm
Maandag 15-5-2006 21:21:47



Martin Snuverink (Voorburg): De vorm van de topgevel waarvan we de achterkant zien blijft een raadsel. Ik heb geen andere voorbeelden van zulke gevels kunnen ontdekken met zulke convexe (bolle) rondingen en een platte top. In eerste instantie denk je aan renaissance, maar ik geloof nu meer aan een neo-stijl of een fantasiestijl in een latere verbouwing.
Uitgaande van mijn eerdere veronderstelling dat we tegen de achterzijde van een huizenrij in een oude stad aankijken heb ik wat mogelijkheden onderzocht op oude kaarten.
Een van die mogelijkheden is Nijmegen, Eerste Walstraat, tussen Smetiusstraat en Molenstraat. De voorgevels moeten dan in de In de Betouwstraat zijn. De Eerste Walstraat maakt een knik ter hoogte van de Piersonstraat, die voor 1918 Zwanengas heette. De Eerste Walstraat heeft ook geen of nauwelijks oneven huisnummers (rechterzijde) in dit straatgedeelte. Deze straten werden echter later bebouwd dan de huizen op het ZP oud zijn en ik denk dat de Eerste Walstraat Nijmegen te smal is.
Voorts heb ik met een andere belangstellende de foto nog eens in detail bestudeerd. Een van de twee aloude wijsheden van Johan Cruijff is dat de details doorslaggevend zijn.
Welnu, we hebben geconstateerd dat het centrale huis met de topgevel aan de andere zijde een architectonisch en bouwkundig geheel vormt met het pand, waarvan uiterst links een deel is te zien en met het lagere tussenliggende pand. Als je let op de hoogte, de vorm en de daklijsten van het centrale en het linker pand, zie je dat ze identiek zijn. Het zou dan ook niet verbazen als het linkerpand aan de andere zijde een zelfde topgevel heeft.
Het pand met de topgevel is sterk verbouwd. De bovenste verdieping was voorheen de zolder, maar de gevel is later verder opgetrokken tot een echte verdieping met daarboven een nieuwe kap. Dit is nog te zien aan de regenpijp en de positie van de bladerzeef (of hoe dit in vakjargon heet). Dit betekent dat ook de topgevel later moet zijn gebouwd. Dit kan ik me ook goed voorstellen, omdat een dergelijke topgevel niet tot de bekende stijlen behoort. Het is geen trapjesgevel, geen halsgevel, geen tuitgevel noch enige andere klassieke soort gevel. Ik noem het maar een fantasiegevel, maar dan van een mager soort. Klassieke topgevels hebben doorgaans versieringen die ook op dit ZP te zien zouden moeten zijn als ze er waren. Me andere woorden, ik geloof dat die topgevel kitsch is.
De vensters zijn van een empirestijl en waarschijnlijk niet origineel. Het middendeel met tuin heeft een dubbele deur. Dit is beslist geen hoofduitgang, maar een achteruitgang. De scheiding tussen plaveisel/plein en tuin is symmetrisch: een laag muurtje in het midden met links en rechts een even breed hekje.
Het feit dat de drie panden een bouwkundig geheel vormen betekent dat het hier waarschijnlijk om een openbaar gebouw gaat en niet om woonhuizen.
Uit het plaveisel kan ik weinig conclusies trekken. De open ruimte zou een openbare straat of plein kunnen zijn, maar evengoed een binnenplaats/plein met een (semi-)openbare functie, gezien de lantaarn. De lantaarn is zeker een gaslantaarn, zodat de foto van uiterlijk 1922 moet dateren. Ik schat de foto zelfs van rond 1905.
Wat kunnen we hier nu mee?
Wat betreft het zoekgebied zou ik het niet zoeken in Groningen, Friesland, Drenthe en Twente. Maar voor de rest van het land kan eigenlijk alles, behalve de grootste steden. Het heeft dan ook weinig zien een gebied of plaats te roepen zonder onderbouwing en zeker niet af te gaan op de gevel. De hellende straat/plein blijft aandacht vragen.
We moeten dus zoeken naar een gebouw bestaande uit twee gebouwen met fantasiegevel en een tussendeel. Waarschijnlijk een openbaar gebouw in een oude (binnen)stad zonder rechthoekige structuur. Aan de andere zijde moet een belangrijke straat of plein zijn.
Gevreesd(?) moet worden dat dit complex niet meer bestaat.
Ik roep een ieder op die ooit een topgevel van deze vorm heeft gezien dit te melden.
Maandag 8-5-2006 20:34:50



Frans van Overveld (Kessel-Lo (B)): Ik ga mee met Marco. Mijn eerste gedachte was Zeeland of Bergen op Zoom. Bergen op Zoom ken ik te goed en daar is het niet. Toch komt dit type gevel veel in het zuidwesten van Nederland voor. Dus geef ik Zeeland een goede kans. Ik weet dat in Goes ook hellende straatjes voorkomen (in de buurt van de haven).
Zondag 7-5-2006 16:10:23



Marco (Nieuwegein): Ik herken niet goed waar het is, maar ik weet wel dat er in Middelburg ook pleinen zijn met zwerfkeibestratingen, en dan ook met patroonlegging. Maar daar passen deze huizen niet goed bij (in mijn herinnering). Maar toch: deze mevrouw komt uit Middelburg, zou het daar dan ook niet geweest kunnen zijn?
Donderdag 4-5-2006 11:02:18



Jelle Rutgers (Schaijk): Mijn eerste ingeving was Heusden NB, de vestingstad aan de (Bergsche) Maas. Ik kan alleen het type voorgevel van het huis in Heusden niet plaatsen.... qua achtergevel zou het zo in Heusden kunnen staan! Enfin... we zoeken verder.....
Woensdag 3-5-2006 20:30:21



Reinoud Mantel (Lage Mierde): Ik denk aan Harderwijk, en ik weet niet aan te geven waarom.
Woensdag 3-5-2006 00:57:46



Martin Snuverink (Voorburg): Voortbordurend op andere reacties lijkt me Deventer kansrijk. Hier is in WO II veel verwoest. Als tweede is misschien Zwolle nog een optie.
Het oosten van het land is ook mijn zoekgebied, maar niet Drenthe, Twente en de Achterhoek.
Dinsdag 2-5-2006 22:34:37



Sicco Fockens (Groningen): De bestrating op de voorgrond bestaat voor een deel uit zwerfkeien, dit lijkt me ook een aanwijzing voor een opname uit het oosten of noorden.
Dinsdag 2-5-2006 21:22:05



Leo R (Utrecht): "Calvinistische soberheid"? Nee hoor, gewoon in de 19e eeuw witgepleisterde middeleeuwse of renaissance-panden. Dit kwam in diverse steden voor en veel van deze gepleisterde soberheid is inmiddels weer verwijderd.
Dinsdag 2-5-2006 21:06:04



Gerard Nachbar (Almere): De architectuur is van een welhaast Calvinistische soberheid. Kampen?
Dinsdag 2-5-2006 19:59:29



Martin Snuverink (Voorburg): Jan Dekker en Dennis de Waart, bovenaan bij de gegevens staat dat het niet in Zutphen is. Beetje eigenwijs? Of lees ík verkeerd?
Dinsdag 2-5-2006 15:52:09



Jan Dekker (Haarlem): Een stad aan de IJssel lijkt me heel waarschijnlijk.
Het verschil in straathoogte aan de gevel tussen links en rechts op de foto schat ik op 30 à 40 cm. Dat kan in iedere stad voorkomen.
Ik gok voorlopig op Zutphen.
Dinsdag 2-5-2006 14:28:11



Martin Snuverink (Voorburg): De straat lijkt naar rechts omhoog te hellen. Er zijn niet zoveel oude steden met hellende straten (behalve bij bruggen). Van een brug is hier echter geen spoor. Eigenlijk ken ik hellende straten alleen in Nijmegen, Deventer bij de Bergkerk en een klein beetje in Den Haag. Maar dit is zeker niet in Den Haag.
Merkwaardig is dat we tegen de achterkant van het centrale pand kijken (er is geen voordeur aan deze zijde!) en dat zich aan de andere kant een (mengvorm van?) trap- hals- of klokgevel bevindt. Er moeten dus twee straten op 15 - 20 meter afstand van elkaar zijn. Ook van het rechter huis zien we de achterkant. Zo bouwde men immers geen voorgevel. De tuin van het linker huis duidt ook op een achterzijde.
De gevels van de twee rechtse panden staan niet in hetzelfde vlak, terwijl de nokken wel evenwijdig lopen. Dit betekent dat de straat in beeld gebogen is en niet evenwijdig met de straat of het plein erachter loopt. De voorgevels van deze panden staan waarschijnlijk wel in hetzelfde vlak.
Ik denk dat wat we zien niet (vanouds) een marktplein is, want aan een marktplein verwacht je juist de mooiste gevels. Als de straat niet helt, zou deze een gracht kunnen zijn geweest. Iets dergelijks zie je in Gouda aan de Naaierstraat, en de Zeugstraat en de Peperstraat. Maar het zou me verbazen als dit Gouda is.
Ik verwacht juist aan de voorkant van de panden een marktplein.
Intussen heb ik nog geen idee in welke stad we het moeten zoeken, maar dat dit wordt opgelost staat voor mij vast.
Dinsdag 2-5-2006 01:05:53



Dennis de Waart (Heemskerk): Het heeft iets " Hanzestad " -achtigs. ( Zeker die achtergevel ). Ik zou het ergens in Gelderland of Overijssel zoeken. Zutphen, Deventer, Zwolle, Hattem, Doesburg, zoiets.
Maandag 1-5-2006 20:49:53



Leo R (Utrecht): Dat de foto aanvankelijk is aangezien voor Utrecht is goed te begrijpen (lijkt wel een beetje op plein achter het stadhuis daar bijvoorbeeld, maar daar is het dus niet).
Maandag 1-5-2006 15:34:09



Leo R (Utrecht): Zo te zien een (markt?)plein in een middeleeuwse stad. Als deze huizen nu nog bestaan, zijn ze wellicht weer teruggerestaureerd naar hun ongepleisterde verschijningsvorm met trap- of klokgevel (de achtergevel van het middelste pand spreekt boekdelen over de oorspronkelijke voorgevel).
Welke pleinen in den lande komen er in aanmerking, beste deskundigen??
Maandag 1-5-2006 15:27:07



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):