Inzender: H. Palm    

Gegevens: Een prachtige foto van een overtoom. De kaart werd verzonden vanuit Helmond.

Datering: 1900   Formaat: 7,5 x 14 cm      Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 mei 2006


 Reacties op Zoekplaatje 586 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Blokker

gilbert deraedt (leidschendam): Aan Anja Steur (Oostzaan): Hoewel het al geruime tijd geleden is dat de afbeelding een zoekplaatje was wil ik toch reageren.
.... de Noorderdracht ....ook hier zouden foto's van kunnen/moeten zijn.


Ik heb daarvan een oude postkaart. Ik wil u een scan sturen, zo u dat belangrijk vindt
Dinsdag 25-1-2011 19:59:35Anja Steur (Oostzaan): Hoewel ik lees dat het al geruime tijd geleden is dat de afbeelding een zoekplaatje was wil ik graag reageren.
De woning op de afbeelding is het huis waar ik ben opgegroeid. Voor mij dus geen twijfel. Toen ik er opgroeide was het "Café 't Rad". Een schilderij van "t Rad" (ongeveer gelijk de afbeelding) heeft altijd bij ons in het café en later in huis gehangen. Dit is voor zover ik heb na kunnen gaan verloren gegaan. Mijn ouders hebben dit schilderij bij het huis verkocht omdat het een afspraak betrof die zij ooit maakte met de verkopers in 1963. Ik ben nieuwsgierig of iemand dit schilderij in zijn bezit heeft en/of van het bestaan weet, ook zou ik ontzettend graag de ansichtkaart in mijn bezit krijgen. Bij het aanleggen van het riool in de jaren 70 zijn de oude muren van de waterweg/brug naar de Noorderdracht door gravingen terug gevonden, ook hier zouden foto's van kunnen/moeten zijn.
Zondag 22-2-2009 11:11:36Theo van Gijlswijk (De Zilk): Hoewel al 2½ jaar geleden opgelost, toch nog een toevoeging. Zie de link van Hoorn geschiedenis. Het hoofdstuk "Het afwateringsgebied van de Tocht" met een mooie foto en uitleg van het Bangerter Rad.
Website: http://home.tiscali.nl/~wr2777/Hoorn-Geschiedenis.html
Woensdag 7-1-2009 16:49:10Kees Vis (Oosterblokker 111): De foto is echt het Bangerter rad,wij beschikken er over meerdere.Er staat er ook een op de site:www.molendekrijgsman.nl.
Ik ben (nog)bestuurslid van de Krijgsman,vandaar deze reactie van mij. Kees Vis

Dinsdag 2-5-2006 18:46:15Martin Snuverink (Voorburg): Theo, dank je wel voor het extra bewijs. Geheel overtuigend.
Dinsdag 2-5-2006 09:50:30Theo van Gijlswijk (De Zilk): Op de in het eerste bericht van Martin genoemde website http://www.kistemaker.nl/ staat in het hoofdstuk 5: Boeren en tuinders een afbeelding van het Bangerter Rad (tekening) gemaakt vanuit hetzelfde standpunt als de foto.
De bijbehorende tekst luidt als volgt:

Sloten met onderling verschillende waterstanden komen nogal eens voor. Worden ze door dijken of wegen gescheiden dan kunnen schuiten met een overhaal over die hindernis worden getrokken. Dit kan middels handkracht (Venhuizen) of mechanisch (tot voor enkele jaren Avenhorn). Ook 'voetkracht' werd benut zoals bij het afgebeelde, reeds lang verdwenen, Bangerter rad.

Eerder in de tekstpagina staat het volgende geschreven:

Toch speelden sloten, vooral bij het transport, een doorslaggevende rol. Langs de reeds in de 13e eeuw aangelegde Wijzend bij Binnenwijzend en Blokker voeren de bouwerlui uit het oosten van West-Friesland naar Hoorn. Ze moesten daarbij de waterkering van de Noorderdracht, vlakbij de huidige molen 'de Krijgsman', passeren met behulp van het zogenaamde Bangerter rad, een overhaal waarmee de schuiten over de weg werden getrokken. Een wat moeizame bezigheid die waarschijnlijk wel eens een onvertogen woord ontlokte. In de pachtreglementen stond tenminste vermeld dat schuitenvoerders niet met 'vloecken, sweren of andersints qualijck bejegent' mochten worden.


Martin gefelicteerd met deze prima oplossing.
Website: http://www.kistemaker.nl/wf02/wf02_frame.html?wf02_05_103_105
Dinsdag 2-5-2006 09:11:54Martin Snuverink (Voorburg): Zowaar heb ik toch een afbeelding van het Bangerter Rad gevonden. Zie de link. Hoewel de afbeelding niet erg duidelijk is, is het voor mij duidelijk genoeg dat het zoekplaatje inderdaad het Bangerter Rad is.
De molen waarop ik in mijn vorige reactie doelde heet “Molen de Krijgsman”.
Ik heb de Stichting Molen De Krijgsman aangeschreven, voor zover bevestiging nog nodig is.
Website: http://www.molendekrijgsman.nl/links.php
Dinsdag 2-5-2006 02:34:00Martin Snuverink (Voorburg): Ontzettend Noord-Hollands!
Dit zou wel eens het Bangerter Rad kunnen zijn. Dit was een overtoom in de Wijzend (tussen Hoorn en Andijk, in de voormalige gemeente Blokker) ter hoogte van Noorderdragt, aan de weg die “Bangert” heet. Dit is op de grens van de tegenwoordige gemeenten Hoorn en Drechterland en vlak bij een nog bestaande molen.
De foto zou naar het WZW moeten zijn genomen. De weg Bangert lag aan de noordzijde van de waterweg. Dit klopt met de foto.
Vlak voor de overtoom gaat een waterweg naar rechts onder een brug door. Dit klopt met het historisch kaartbeeld: aan de oostzijde van de Noorderdracht liep eveneens een waterweg richting Zwaagdijk.
Veel informatie hierover heb ik niet kunnen vinden. Googlen met als zoekcombinatie “Bangerter Rad” geeft drie treffers met summiere informatie zonder beeldmateriaal.
Ik citeer Kistemaker (zie link):
“Het Bangerter Rad.
Op weg naar Hoorn - omstreeks 1880 - werden de Andijker groenteschuiten, gaande van het ene poldergebied naar het andere, over de weg getrokken met behulp van deze overhaal.
Bij het overhalen moest men in het rad lopen om de kracht op te wekken. Een enkele reis naar Hoorn met de schuit duurde circa 7 uur.”
Als het klopt, is dit naar mijn mening een zeer waardevolle foto en anders ook.
Nu het bewijs nog (of de weerlegging)....
Website: http://www.kistemaker.nl/ab100/ab100_frame.html?ab100_04_05
Maandag 1-5-2006 23:02:45  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):